Kako odabrati stan za dnevni najam

 • Sadržaj
 • Nakon što ste doneli odluku da započnete sopstveni biznis izdavanja stanova na dan sledi deo posla oko traženja i odabira Vašeg novog stana. Najjednostavniji način da otpočnete potragu jeste putem interneta; tj. sajtova namenjenih za iznajmljivanje i kupovinu nekretnina.

  Iako na području Srbije postoji nekoliko sajtova specijalizovanih za nepokretnosti, kao 3 vodeća izdvajaju se:
   

  Pretraga i odabir novog stana

  Pošto se opredelite za lokaciju, deo grada, kao i iznos budžeta u okviru kojeg biste želeli da zakupite stan, vreme je za posetu gore pomenutih sajtova. Bez premca, oni predstavljaju najbolji izbor u slučaju zakupa nekretnina. 

  U primeru koji sledi u obzir smo uzeli uže područje Beograda. Kako bismo suzili izbor stanova sa ove lokacije, pretragu smo vršili unutar parametara koji se odnose na:

  • Lokaciju: uži centar grada - Svetogorska ulica
  • Opštinu: Stari grad
  • Budžet: 500€

  Kako pronaći stan?

  Najpre otiđite na neki od tri izdvojena sajta. Radi demonstracije, opredelili smo se za sajt nekretnine.rs.

  Odmah na početnoj stranici ovog sajta naići ćete na brzu pretragu. U okviru nje možete birati između prodaje ili izdavanja, tipa nekretnine, lokacije i cene. 

  nekretnine početna

   

  Kako koristiti pretragu na sajtu?

  Pretraživanje stanova na svim navedenim sajtovima funkcioniše dosta jednostavno. Brzo i u svega par koraka možete dobiti uvid za Vaš upit.

  1. Transakcije (tip usluge) 

  U okviru ovog odeljka birate između izdavanja ili prodaje stanova.

  Vaš odabir će u ovom slučaju zavisiti od toga da li biste se radije opredelili za kupovinu novog stana ili iznajmljivanje stana koji ćete potom dati u podzakup.

  Naš primer odnosi se na slučaj izdavanja stana. 

  2. Kategorija nekretnine

  Konkretno, sajt nekretnine.rs nudi Vam mogućnost višestrukog izbora. Ovde možete birati između nekoliko tipova nepokretnosti - stana, kuće, vikendice, brvnare i brojnih drugih kategorija. No, u našem slučaju, ono što nas zanima jesu stanovi. 

  3. Lokacija

  Na pomenutom sajtu možete pretraživati nekretnine ne samo u Srbiji, već i u zemljama u regionu.

  Zarad ilustracije, odlučili smo da lokacija stana bude na području Srbije, u blizini Svetogorske ulice koja pripada opštini Stari grad.

  Nakon što unesete sve tražene parametre videćete koliko stanova zadovoljava date kriterijume. U našem slučaju to je ukupno 232 stana namenjena za izdavanje na ovoj lokaciji.

  popuniti formu

  Razgledanje stana i donošenje odluke u vezi sa zakupom

  Potraga za stanom koji će zadovoljiti Vaše standarde oduzeće dobar deo vremena. Ipak, slobodno možemo reći da je to zaista i opravdano budući da predstavlja i jedan od važnijih aspekata. 

  Naša preporuka je da izdvojite nekoliko stanova koji su Vam se dopali i koji odgovaraju Vašim preferencijama. Nakon toga, kontaktirajte vlasnika ili agenciju i zakažite razgledanje stana.

  Iako je cena tražene nekretnine prikazana na sajtu uglavnom fiksna, uvek pokušajte da pregovarate i da na taj način snizite iznos što je više moguće. U većini slučajeva vlasnici nekretnine će Vam izaći u susret, naročito ukoliko stan zakupljujete na duži vremenski period. 

  Kada se već nađete u stanu, dobro ga pogledajte. Jer, ponekad fotografije mogu predstavljati jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo. Obavezno proverite stolariju i ispravnost sanitarija, kao i svih električnih instalacija.

  Zapišite sve nedostatke u stanu i sračunajte koliko uloženog novca bi Vam dodatno bilo potrebno za renoviranje stana. Takođe, kada ste već tu, raspitajte se i o računima i drugim troškovima vezanim za stan. 

  Budite kao pravi profesionalac: koristite tabele za nekretnine

  Zato što znamo koliko vremena može oduzeti traženje stanova, potrudili smo se da tu potragu učinimo koliko-toliko jednostavnijom. Po uzoru na metodologiju rada koju koriste neki od najpoznatijih agenata za nekretnine, kreirali smo tabelu u kojoj možete voditi sopstvenu evidenciju stanova. 

  Na ovaj način bićete u prilici da je uvek i svuda ponesete sa sobom budući da je dostupna za slobodno preuzimanje. 

  Pored toga što tabela sadrži neke od ključnih informacija u vezi sa nekretninama, poput: cene, strukture, lokacije i zakazanog termina za razgledanje, ona sadrži još jednu pogodnost. Naime, u okviru nje nalazi se i kalkulator zarade.

  Unosom cene, strukture i drugih parametara, brzo možete izračunati zaradu od iznajmljivanja stana na dan. 

  Preuzmite Kako odabrati stan za dnevni najam.