Recenzije i Ocene

 • Sadržaj
 • Usled velike konkurencije, danas je teško zadržati goste. Svaki vasnik se trudi da što bolje opremi apartman i pronađe sitnicu koja će baš njega izdvojiti iz obilja drugih apartmana. Bilo da se radi o besplatnom parkingu, obezbeđenom doručku ili besplatan transfer do aerodroma, postoji mnogo načina kojima možete svojim gostima obezbediti odličnu uslugu i postarati se da Vam se gosti uvek vraćaju.

  Prilikom iznajmljivanja apartmana sigurno ćete se susresti sa raznim tipovima gostiju, ali je važno da svakog puta ostavite što bolji utisak. Pomoću recenzija i ocena proverite se svoj napredak i saznajte šta sve možete da unapredite. 

  Šta se očekuje od domaćina?

  Iznajmljivanje apartmana ne predstavlja olak posao. Svaki gost može imate drugačije zahteve, koje domaćin treba da ispuni kako bi mu omogućio prijatan boravak u svom apartmanu. Vlasnicima su povratne informacije ili feedback od gostiju izuzetno važni, jer na osnovu napisanih recenzija drugi gosti rezervišu apartmane. Važnije, to je najbolji način da saznate na koji način možete da unapredite svoje gostoprimstvo.

  Vlasnicima savetujemo da u apartmanima ostave plan grada, šifru od interneta, kućni red i svoj broj telefona. Ukoliko želite da ostavite što bolji utisak, gostima možete ponuditi besplatan transfer od/ aerodroma ili pomoć u obilaženju grada ako se ne snalaze. Sitnice poput vode, sokova, čokoladica i bombona ostavlja prijatan utisak. Vlasnicima preporučujemo da gostima obezbede flašice vode, pogotovo turistima iz inostranstva, jer često nisu sigurni da je voda dozvoljena za piće.

  Dostupnost

  Dobar domaćin će svojim gostima biti na raspolaganju kada god im je to potrebno. Dakle, potrebno je da budete dostupni tokom 24 časa. To posebno važi u slučaju kada ugostite strane turiste, jer je moguće da se desi da ne budu sigurni gde mogu da pronađu taksi ili da zaborave adresu apartmana. Na taj način ćete pokazati gostima da se obzirni i pažljivi.

  Prema dosadašnjem iskustvu, dostupnost podrazumeva i redovno odgovaranje na upite i zahteve za rezervacijom. Ažurno odgovaranje je često prvi utisak koji gost stiče o Vama. Kako je već napomenuto, vlasnici koji vode računa o popunjavanju kalendara dostupnosti apartmana, mogu ostvariti više rezervacija. Time ćete poštedeti sebe i gosta, jer neće morati nekoliko puta da šalje upit za rezervaciju, a nećete ni Vi biti u obavezi da stalno odgovarate. Po završenom boravku gosti će imati priliku da ocene Vašu komunikaciju, zbog čega je važno kakav ćete utisak ostaviti.

  Preduzmite Vi prvi korak. Nemojte čekati da Vas gosti obaveštavaju o terminu dolaska, pitajte ih sami. Ukoliko već imate osobu zaduženu za uvođenje gostiju u apartman, pozovite ih i pitajte da li su se udobno smestili. To je svega nekoliko saveta za što bolji utisak.

  Precizne informacije o apartmanu

  Ukoliko na sajt postavite sve informacije o apartmanu jasno i precizno, poštedećete svoje vreme nepotrebnih potpitanja. Detaljan opis apartmana pomoći će gostima da odluče da li je Vaš apartman pravi izbor za njih. Naznačite da li je dopušten boravak kućnim ljubimcima, da li pušenje u apartmanu dozvoljeno, da li je potrebno doplatiti korišćenje parkinga i kako je apartman opremljen.

  Neotkazivanje rezervacija

  Izbegavajte otkazivanje rezervacija ili iznenadno otkazivanje rezervacija. Naravno, životne situacije je nemoguće predvideti i isplanirati. U tom slučaju je otkazivanje sasvim opravdano. Sigurne rezervacije su od velikog značanja posebno za turiste iz inostranstva, jer im često i samo putovanje zavisi od smeštaja. Pored toga, otkazivanje rezervacija nosi sa sobom i plaćanje kaznenih penala.

  Urednost apartmana

  Svaki gost očekuje da će zateći apartman u besprekornom stanju. Potrudite se da ostavite dovoljno vremena za čišćenje između rezervacija. Najviše recenzija gostiju se odnosi na čistoću apartmana i nemojte zaboraviti da su sve recenzije i ocene vidljive na našem sajtu. Obezbedite gostima čistu posteljinu i peškire, očistite smeće od prethodnih gostiju. Praksa u Apartmanima u Beogradu jeste da je čišćenje uključeno u konačnu cenu istaknutu na sajtu i da nije potrebna nikakva dodatna nadoknada. 

  Preporučujemo svim domaćinima da u apartmanu ostave osnovne sitnice:

  1. Posteljina 
  2. Peškiri
  3. Toalet papir
  4. Sapun
  5. Osnovna sredstva za čišćenje ukoliko zatreba gostima

  Neki domaćini ostavljaju gostima sredstva za tuširanje, kreme za ruke ili deterdžent za pranje sudova.

  Recenzije i ocene vlasnika i gostiju

  Sve recenzije i ocene na veb portalu Apartmani u Beogradu mogu ostaviti kako gosti tako i vlasnici. Recenzije se ostavljaju pismeno, a ocene se izražavaju zvezdicama. Na svakoj stranici apartmana moguće je ostaviti komentar i dati ocenu. Gosti ocenju, daju zvezdice, sledećim kategorijama:

  • Lokacija
  • Čistoća
  • Odnos cene i kvaliteta
  • Komunikacija

   

  Pripremili smo Vam recenzije i ocene jednog apartmana sa našeg sajta.

   

  Kako se ostavljaju recenzije i daju ocene?

  Komentari, sugestije, pohvale i žalbe se ostavljaju po završetku boravka. Jedan dan nakon napuštanja apartmana gostima će na imejl adresu stići poruka da ostave recenziju i daju ocenu za apartman u kom su boravili. Tom prilikom gosti ostavljaju ocene (zvezdice) za gore pomenute 4 kategorije i kratak komentar ukoliko žele. 

   

   

  Vlasnici mogu ostaviti i komentar o gostu/gostima. Ova recenzija, međutim, nije vidljiva na sajtu. Može je videti samo tim portala Apartmani u Beogradu. Povratne informacije o gostima nam pomažu da budemo sigurni da će se odnositi prema Vašem apartmanu pažljivo kao prema svom domu.

   

  Zbog čega je važno dobiti odlične recenzije i ocene?

  Ako mislite da niko neće obraćati pažnju na komentare i ocene, prevarili ste se. Potencijalni gosti obraćaju pažnju na svaki komentar i u skladu sa njima se opredeljuju za apartman. Na taj način saznaju šta sve mogu očekivati od domaćina i smeštaja. Osim komentari ocena, gosti gledaju da li vlasnici odgovaraju na komentare i, još važnije, kako odgovaraju na njih. Sve recenzije koje gosti ostavljaju su odmah vidljive na sajtu. Administratori portala Apartmani u Beogradu pre odobravanja obavezno čitaju svaku recenziju kako se neprikladni i lažni komentari ne bi bili objavljeni.

  Portal Apartmani u Beogradu nedavno je omogućio gostima da pretražuju apartmane pomoću recenzija i zvezdica. Ocena Vašeg apartmana predstavlja prosečnu ocenu svih gostiju koji su boravili u Vašem apartmanu i ostavili svoju recenziju. 

   

  Da li je važno da sve recenzije budu pozitivne?

  Istina je da pozitivne recenzije i najviše ocene mogu osigurati više rezervacija. Iz tog razloga se vlasnici apartmana trude da budu što pažljiviji i ljubazniji prema svojim gostima. Ocene i recenzije su važne kada se bavite ovom delatnošću, jer Vam daju smernice šta treba da unapredite. Ipak, nije istina da je važno da Vam sve recenzije budu pozitivne. Naprotiv, kada potencijalni gost vidi isključivo pozitivne i sjajne recenzije, može pomisliti da su lažne.

  Ukoliko na puno odličnih recenzija dobijete jedan ili nekoliko loših komentara, nemojte paničiti. Taj jedan loš komenatar pokazaće budućim gostima da je reč o realnom stanju. Vi uvek možete ljubazno odgovoriti, zahvaliti se na sugestiji i ispraviti problem. 

  Na portalu Apartmani u Beogradu odličnom ocenom se smatra 4 i više. Isti princip ocenjivanja je i na portalu Airbnb, dok se na portalu Booking.com raspon ocena nešto viši i odličnim se smatra 9 i više.

   

  Preuzmite Recenzije i Ocene.