Uzimanje podataka od gostiju

 • Sadržaj
 • Kratkoročno izdavanje stanova sa sobom nosi kako dobre, tako i one loše strane.

  Nesumnjivo, jedan od većih nedostataka predstavlja i činjenica da ćete retko kad znati ko je osoba koja Vam dolazi u stan. Iako su šete u stanu prouzrokovane od strane gostiju retke, ponekad se ipak dešavaju.

  Kako biste se zaštitili od toga, naš savet je da od gostiju zatražite podatke na uvid. U nastavku ćete saznati kako i na koji način to možete da učinite. 

  Uzimanje podataka prilikom rezervacije

  Većina platformi za iznajmljivanje smeštaja zahteva od svojih gostiju da, prilikom rezervacije stana na dan, ostave podatke. Ti podaci se uglavnom odnose na ime i prezime, broj telefona i/ili mejl adresu.

  Neke druge platforme idu i korak dalje te pored ovih podataka traže i informacije o Vašem tekućem računu, a kao dokaz provere Vašeg identiteta i lični dokument na uvid. 

  Platforme koje se koriste na našem području mahom se svode na ostavljanje osnovnih podataka. Jedan od takvih primera jeste i portal Apartmani u Beogradu.

  No, čak i tada se dešava da pojedini gosti ostavljaju lažne podatke o sebi ili pak podatke za nekog drugog.

  Podaci za rezervaciju i stvarni podaci

  Kako biste izbegli situaciju izdavanja stanova nepoznatim osobama ili pak licima koja se lažno predstavljaju prilikom rezervacije, savet svim vlasnicima je da od gostiju traže na uvid neki lični dokument sa fotografijom (lična karta ili pasoš). 

  Šta ako gost odbija da da dokument na uvid?

  Prema Zakonu Republike Srbije, gost nije u obavezi da svoja dokumenta da licu (u ovom slučaju vlasniku) koje nema nadležnost za to.

  Iz višegodišnjeg iskustva odgovorno tvrdimo da su ovakve situacije dosta retke. No, ukoliko do njih, savetujemo Vam da postupate u skladu sa Zakonom i njegovom regulativom. 

  Kada gost mora da da lični dokument?

  Ukoliko posedujete stan na dan koji je propisno zaveden i kategorizovan, Vi ste kao vlasnik u zakonskoj obavezi da prijavite boravak gostiju u stanu i da platite njihovu boravišnu taksu.

  Kako biste to mogli da učinite neophodno je da MUP-u dostavite podatke o osobi koja je smeštena kod Vas. Te podatke možete dostaviti eletronskim putem ili lično u direkciji MUP-a u Savskoj ulici.

  U ovakvim situacijama gost je u obavezi da Vam da lični dokument sa fotografijom zarad podnošenja boravišne prijave.

  Šta ako je u stanu više gostiju?

  Bez obzira na to na koga je rezervisan stan, savetujemo Vam da podatke uzimate od svih gostiju koji će u stanu boraviti. Na taj način imaćete pokriće u slučaju bilo kakvih sporova i neprijatnosti koji se mogu javiti. 

   

  Preuzmite Uzimanje podataka od gostiju.