Šta utiče na cenu stana na dan

 • Sadržaj
 • Izborom optimalne cene smeštaja možete ostvariti višestruku korist, a jedna od svakako najvažnijih je maksimalna popunjenost Vašeg stana na dan.

  Ma koliko da nam se u prvi mah učini jednostavno, pogoditi pravu cenu kojom će obe strane biti zadovoljne - daleko je od toga. 

  Ukoliko na sve ovo dodamo i broj vlasnika koji se sve više opredeljuje za bavljenje ovom vrstom delatnosti, te stepen konkurencije koji danas vlada, postaje jasno zašto je kreiranje optimalne cene složen zadatak.

  Ipak, postoji nekoliko faktora koji nam mogu pomoći u određivanju cene zakupa. U nastavku možete pogledati koji činioci su u pitanju.

  Konkurencija

  Ukoliko se tek upuštate u ovaj poduhvat, najjednostavniji način da steknete uvid u cenovni rang jeste na osnovu konkurencije iz Vašeg okruženja. Na ovaj način moći ćete da iz prve ruke sagledate situaciju na tržištu i uslove koji tu vladaju. No, čak i tada bi trebalo biti obazriv.

  Iako Vas visoke cene zakupa mogu podstaći da i sami povećate cenu, to na samom početku možda i neće biti najpametna odluka. Najbolje bi bilo da sa podizanjem kvaliteta usluge korigujete i cenu. Jer, ponekad i manje ume biti više. 

  Lokacija

  Jedan od glavnih faktora koji utiče na cenu stambenog objekta i njegovog zakupa jeste lokacija. Još ranije, a takođe i danas, stanovi koji su locirani bliže centru su bili i na većoj tražnji; ne samo od strane stanodavaca, već i zakupaca nekretnina.

  Stoga, prilikom određivanja cene stana na dan u obzir uzmite i lokaciju na kojoj se nalazi. Svakako da ćete za uži centar grada moći da navedete i prilično veću cenu. 

  Opremljenost stana i dodatne pogodnosti

  Prilikom određivanja zakupa vodite se i odnosom cene i kvaliteta stana. Naime, ukoliko posedujete moderno opremljen stan koji je uređen po najnovijim standardima, svakako da ćete moći da računate i na veću cenu.

  Takav stan na dan ostaviće i dobar utisak na goste koji će biti spremniji da izdvoje veću sumu novca za kvalitet koji pružate. 

  Pored opremljenosti, dodatne pogodnosti u stanu takođe mogu uticati na povećanje vrednosti Vaše nekretnine. Tako na primer stan na dan koji u svom sastavu poseduju đakuzi, saunu, tursko kupatilo i druge tipove spa i velnes programa su među jačim cenovnim rangom.

  Mnogi vlasnici, želeći da se izdvoje među konkurencijom, nude i druge pogodnosti, kao što su:

  • uračunato noćenje sa doručkom
  • mogućnost usluge 00-24 kojom svojim gostima pružaju usluge u bilo koje doba dana ili noći.

  Za uslugu koju dobijate složićete se da je u većini slučajeva opravdan odnos cene i kvaliteta.

  Struktura i predviđen broj gostiju u stanu

  U dosadašnjoj praksi se pokazalo da su stanovi jednoiposobne strukture dosta traženiji u poređenju sa studio stanovima. Kao jedan od glavnih razloga za to navodi se znatno veći komfor i udobnost u kojoj mogu uživati zakupci Vašeg stana.

  Stoga, ukoliko posedujete stan ovakve strukture ili pak veći, opravdano će biti i povećanje cene zakupa.

  Ipak, i ovde bi trebalo voditi računa.

  Podizanje cene Vaše nekretnine opravdano je samo ukoliko ona prati i kvalitet iste. U protivnom rizikujete da dobar deo gostiju odvratite od zakupa Vašeg stana, te tako u velikoj meri i snizite šanše za svoj profit. 

  Ma koliko prostran bio Vaš stan na dan, jedno uvek imajte na umu - komfor i nesmetani odmor su na samom vrhu prioriteta gostiju Vašeg stana. Svakako da niko ne želi da izdvoji određenu sumu novca za smeštaj koji je dosta skučen i nefunkcionalan.

  Stoga, neka dozvoljen broj gostiju bude određen tako da može svima da omogući neophodnu dozu privatnosti.

  Sezonski period i potražnja za stanovima

  Mnogi koji se prvi put upuštaju u delatnost sa stanovima na dan ubeđeni su u jedno - konstantna popunjenost tokom godine je zagarantovana. No, da li je to i zaista tako?

  Statistika je pokazala da potražnja za privatnim smeštajem tokom godine oscilira, te kao takva nikada nema konstantnu potražnju.

  Generalno gledano, područje Srbije dosta je privlačno za brojne domaće i strane turiste; naročito u jeku sezone. Pod tim se obično misli na sredinski period od maja do avgusta, a zatim i kraj godine - decembar. U ovom intervalu cene mogu biti znatno više; čak i dvostruko.

  Tada se usled mnogobrojnih međunarodnih sajmova, manifestacija i novogodišnjih praznika očekuje i znatan priliv turista, te mnogi vlasnici stanova iskorištavaju priliku koja im se pruža i zakup stana na dan nude po cenama većim od proseka.

  Preuzmite Šta utiče na cenu stana na dan.