Otkazivanje rezervacije

 • Sadržaj
 • Kada počnete sa izdavanjem apartmana budite spremni na to da će se neretko dešavati da Vam gosti otkažu prethodnu rezervaciju ili da se prosto ne pojave u predviđenom terminu. Ova situacija, iako na prvi pogled bezazlena, zapravo Vam može zadati dosta problema; naročito ukoliko se javi u jeku sezone.

  Ukoliko se nađete u sličnoj situaciji (a velike su šanse za to), u nastavku Vam nudimo savete kako da postupite u slučaju otkazivanja rezervacije, tj. nepojavljivanja gosta u apartmanu. 

  Pre svega - informišite se o dolasku gosta

  Jako je važno da odmah nakon prijema rezervacije uspostavite kontakt sa gostom Vašeg apartmana kako biste se informisali o vremenu njegovog dolaska, tj. pojavljivanja u stanu. Ukoliko se pak desi da ne uspete da uspostavite kontakt sa gostom, savetujemo Vam da obavestite posrednika o tome (agenciju ili portal preko kojeg je izvršena rezervacija) kako bi oni mogli da ga ponovo pozovu.

  Došli ste u predviđenom terminu, ali gosta nema - šta učiniti?

  Ukoliko ste došli u dogovorenom terminu, ali se gost još uvek nije pojavio - ne paničite. Postoji više faktora koji su mogli uticali na to. Sasvim sigurno je da ni gost nije želeo da do takvog ishoda dođe, ali su gužve, nesnalaženje u gradu i drugi faktori mogli doprineti tome. 

  Stoga, važno je biti strpljiv. Iz iskustva govoreći, praksa je pokazala da se u preko 85% slučajeva gost ipak pojavi, ali sa zakašnjenjem. Pozovite ga i proverite sa njim. Sigurni smo da postoji valjani razlog za to. 

  Šta ako se gost ne pojavi, a na pozive i poruke ne odgovara?

  Preporuka koju dajemo svim vlasnicima koji se nađu u ovoj situaciji je da nas kontaktiraju. Mi ćemo pokušati da uspostavimo kontakt sa njim i da uvidimo u čemu je problem. 

  Ukoliko gost ne uzvrati ni na pozive agencije, a ni Vaše lično - imate pravo da otkažete rezervaciju.

  U takvim situacijama posrednik će osloboditi prethodno zauzeće i dati sve od sebe da za Vaš apartman pronađe novog gosta u što kraćem roku. 

  Šta kada gost javi da ipak ne želi smeštaj u Vašem apartmanu?

  Isti postupak biće preuzet i u slučaju kada gost javi da je ipak odustao od smeštaja. Pre svega, potrebno je da nas u što kraćem roku kontaktirate kako bismo Vam ponovo oslobodili termin i pronašli zamenu za tog gosta. 

  Preporučujemo Vam da o otkazu rezervacije posrednika obavestite pismenim putem - bilo mejlom, sms-om ili viber-om, kako biste posedovali dokaz o tome. Vodite računa da to uradite što je pre moguće (koliko istog trenutka nakon što saznate da je rezervacija otkazana), a ne nakon izvesnog vremena.

  U slučaju da nas o nepojavljivanju gosta u apartmanu obavestite nakon 24 časa, nažalost, nećemo biti u mogućnosti da išta učinimo jer će se smatrati da je rezervacija uspešno obrađena.

  Šta ukoliko gost želi da skrati vreme rezervacije?

  Ukoliko do ovoga dođe, savetujemo Vam da gostima ne vraćate ostatak novca. Jedan od razloga je taj što ćete za Vaš apartman teško pronaći goste koji će popuniti ostatak termina koji je ptrethodni gost otkazao.

  Drugim rečima, doći ćete u situaciju da imate nepopunjene dane koji će se odraziti na ostvarivanje Vašeg budžeta.  

   

  Preuzmite Otkazivanje rezervacije.