Sinhronizacija kalendara

 • Sadržaj
 • U današnjem svetu primetan je sve veći porast udela digitalnih tehnologija. Ovi noviteti koji svakodnevno beleže sve veći progres za cilj imaju pojednostavljivanje mnogih procesa, a među kojima je, između ostalog, i lakša rezervacija Vašeg stana.

  Ukoliko do sada niste bili u prilici da se upoznate sa takozvanim iCal-om, sada je pravi trenutak. Ovaj format koji primenjuju mnogi, doveo je do prave prekretnice u sferi poslovanja. 

  U nastavku ćete se bliže upoznati sa time šta je iCal, kako funkcioniše i kako ga možete primeniti u slučaju Vaših stanova na dan. I, ono što je najvažnije - kako će Vam upotreba iCal-a smanjiti mogućnost neželjenog overbooking-a, tj. dvostrukih rezervacija. 

  Šta predstavlja iCal?

  iCal - poznatiji još i kao iCalendar, predstavlja tip digitalnog formata koji omogućava lakše deljenje i umrežavanje (spajanje) informacija. Konkretno, u našem slučaju, odnosi se na informacije u vezi sa zauzećem.

  iCal je stekao popularnost širom sveta budući da omogućava sinhronizaciju za više različitih platformi, i to:

  • smart (pametne) telefone;
  •  web programe i aplikacije;
  • računare.

  Prednosti iCal-a i redovne sinhronizacije kalendara

  Kao što smo već spomenuli, iCal predstavlja nezaobilaznu stvar svakog vlasnika koji odluči da se ozbiljnije upusti u izdavanje stanova na dan. iCal Vam omogućava da na jednostavan i pouzdan način omogućite povezivanje kalendara na svim platformama na kojima se oglašavate (na primer, Booking, Airbnb, HomeAway i drugi).

  Postoji nekoliko prednosti koje Vam ovakav način poslovanja može doneti, kao što su:

  • rezervisanje i uvid u status Vašeg smeštaja u realnom vremenu;
  • izbegavanje duplih rezervacija (overbooking);
  • eliminisanje plaćanja penala.

  Šta je sinhronizacija kalendara i kako funkcioniše?

  Sinhronizacija kalendara predstavlja najjednostavniji način za automatsko ažiriranje i usklađivanje Vaših kalendara. Ova metoda naročito je pogodna za one vlasnike koji oglašavanje stanova vrše na nekoliko portala ili platformi istovremeno.

  Pravilnom sinhronizacijom, u svega par koraka ćete sa jednog (centralnog) kalendara (Airbnb kalendar - sledi u nastavku) izvesti podatke o zauzeću i na svim drugim kalendarima u okviru drugih platformi. 

  Primer sinhronizacije apartmana

   

  Kao jedan od najpouzdanijih kalendara pokazao se Airbnb kalendar. U poređenju sa kalendarima drugih platformi Airbnb kalendar pruža Vam najbrži promet informacija o zauzeću stana.

  Primera radi, sinhronizacija podataka o zauzeću sa Booking-a odvija se u intervalu do 4 sata, Tripadvisor-u za do 3 sata, dok se sa Airbnb-a celokupan proces završava u roku do dvadesetak minuta.

  Složićete se da ovo predstavlja značajnu uštedu vremena, a samim tim i manju šansu za pravljenje duplih rezervacija. 

  Kako sinhronizovati kalendare?

  Proces sinhronizacije kalendara dosta je pojednostavljen i svodi se na dva moguća načina:

  1. Import (uvoz) kalendara
  2. Export (izvoz) kalendara

  Iako se obe metode nalaze u upotrebi, mnogi korisnici prednost ipak daju export-u, tj. izvozu kalendara. Kao jedan od glavnih razloga za to navodi se dosta veća efikasnost i pouzdanost prilikom prenošenja podataka. Stoga, u nastavku koji sledi više ćemo se pozabaviti izvozom kalendara. 

  Šta je Export (izvoza) kalendara?

  Pojednostavljeno rečeno, Export (izvoz) kalendara predstavlja prenošenje podataka sa centralnog kalendara (naša preporuka je da se koristi kalendar Airbnb-a) na sve druge kalendare. Ti drugi kalendari odnose se na web platforme na kojima takođe oglašavate stanove, kao što su: Booking, Tripadvisor, HomeAway i drugi.

  Korak po korak kroz Export kalendara sa Airbnb sajta

  U ovom delu ćemo Vam postupno pokazati kako da izvršite izvoz podataka sa sajta Airbnb. Postupak koji sledi krajnje je jednostavan, te kao takav omogućava završetak celokupne procedure za svega par minuta.

  1. Posetite sajt Airbnb-a i ulogujte se

  Dakle, najpre posetite sajt Airbnb-a i u gornjem desnom uglu izaberite opciju Log in. 

  Login na airbnb-u

   

  Nakon što ste to uradili pojaviće Vam se pop-up (iskačući) prozorčić u kojem je potrebno da unesete podatke za logovanje - mejl adresu i lozinku.

  Login forma na airbnb-u

   

  2. Izaberite kalendar 

  Nakon što ste se uspešno ulogovali na sajt Airbnb-a, prikazaće Vam se početni ekran. Kako biste otvorili kalendar najpre kliknite na Host, a zatim iz padajućeg menija izaberite opciju Calendar.

  Pristup kalendaru

   

  Nakon toga će Vam se prikazati kalendar sa listom Vaših stanova i slobodnim ili zauzetim datumima.

  kalendar na airbnb-u

   

  Iz liste izaberite naziv stana na dan za koji je izvršena rezervacija (ilustracije radi, u našem primeru uzet je apartman Betty) i kliknite na njega.

  Pojaviće Vam se detaljniji prikaz za dati stan.

  Apartman Betty na airbnb-u

   

  3. Izaberite Aviability setings

  U okviru kalendara dalje je potrebno izabrati opciju pod nazivom Aviability setings.

  Podešavanja za betty apartman na airbnbu

   

   Nakon toga će Vam se prikazati nekoliko ponuđenih opcija. Potrebno je da skrolujete na dole do dela koji se odnosi na sinhronizaciju kalendara - Sync calendars.

  Sinhrnonizacija kalendara

   

  4. Sync calendars (sinhronizacija kalendara)

  U okviru odeljka koji se odnosi na sinhronizaciju kalendara potrebno je da izaberete opciju - Export Calendar. Kao što smo objasnili na početku, export (izvoz) podataka pokazao se kao dosta pogodniji metod u odnosu na Import (uvoz) kalendara. 

  Export kalendara sa airbnb-a

   

  5. Kopiranje linka za Export podataka

  U ovom koraku, ujedno i poslednjem, sve što je potrebno jeste da kopirate link koji se nalazi u datom polju.

  Kopiranje linka za sinhronizaciju kalendara sa airbnb-a

   

  Link potom nalepite na drugu platformu koja podržava iCal metodu, odnosno platformu na kojoj takođe imate oglašen stan - na primer portal Apartmani u Beogradu. Na taj način ćete izvesti informacije u pogledu datuma zauzeća Vašeg stana, te tako sprečiti mogućnost stvaranja duplih rezervacija.

  Sinhronizacija kalendara - VIDEO 

   

  Preuzmite Sinhronizaciju kalendara.