Turistički Vodič kroz Beograd - Pronađi Sve Informacije o Gradu

Predstavljamo vam najdetaljniji turistički vodič kroz Beograd. U njemu ćete pronaći odgovore na pitanja: koji su najposećeniji sadržaji u Beogradu, gde odsesti tokom boravka, kako pronaći savršen restoran ili klub za noćni provod, koje su najčuvenije ture kroz grad, te sve servisne informacije: parking zone, kretanje gradskog prevoza, dežurne službe.Otkrijte u našem vodiču sve što vam je potrebno za organizaciju savršenog boravka u glavnom gradu. Upoznajte Beograd i uživajte u njegovima sadržajima!

Dobrodošli na najdetaljniji vodič kroz Beograd koji je napravljen sa namerom da vas uputi u apsolutno sve njegove sadržaje. Ovaj beogradski vodič napravljen je kako bi vam pomogao da što lakše organizujete svoj boravak u glavnom gradu i svoje vreme uložite u otkrivanje gradskih lepota. Ovde vam opisujemo sve najvažnije stavke u pripremi za odmor: od gradskog prevoza, preko smeštaja, najboljih mesta za provod, šoping, kulturno uzdizanje, pa sve do najvažnijih telefona i opštih servisnih informacija.

Beograd - Pogled iz vazduha

Bilo da ste do sada imali priliku da posetite Beograd, redovno mu se vraćate ili ga zovete domom, zbog njegove sadržajnosi smo sigurni da su vam makar neke stvari promakle. Kako što lakše da stignete do prestonice, šta je to što u njoj ne smete propustiti, ali i ko će vas u Beogradu dočekati saznaćete u nastavku teksta. Najdetaljniji turistički vodič kroz Beograd vas upućuje do detalja u to kako Beograd funkcioniše, a bavi se sledećim temama:

 • O Beogradu
 • Znamenitosti Beograd - Šta posetiti u Beogradu
 • Aktivnosti u Beogradu - Šta raditi tokom boravka
 • Kako pronaći smeštaj - Najbolje smeštajne opcije
 • Najbolji restorani u Beogradu - Gde jesti?
 • Noćni provod - Najbolji klubovi u Beogradu
 • Servisne informacije - Sve što treba da znate pre odlaska u Beograd

O Beogradu

Beogradski pobednik i pogled na ušće

Istorija i tradicija Beograda

Da li ste mogli da pretpostavite da je Beograd jedan od najstarijih gradova u Evropi? Istorija Beograda se proteže daleko u prošlost, sve do 7000. godina pre nove ere. U tom periodu je u okolini Beograda nastala jedna od najvažnijih i najstarijh kultura Evrope – Vinčanska kultura. Kasnije, u starom veku su ovu oblast naseljavala Tračanska i Dačanska plemena, da bi zatim Kelti osvojili naselje koje se nalazilo na području današnjeg Beograda i dali mu naziv Singidunum. Za vreme cara Oktavijana Avgusta Singidunum osvajaju Rimljani, a zatim 520. godine nove ere grad naseljavaju Sloveni.

U godinama koje slede Beograd više puta prelazi u posed Bugarske, Vizantije, Ugarske i Srbije. Godine 1521. Beograd pada pod tursku vlast i postaje deo Osmanskog carstva. Do kraja XVII veka grad više puta prelazi pod habzburšku i osmanlijsku vlast. Godine 1841. Beograd postaje glavni grad Srbije, dok je severni deo Beograda ostao pod habzburškom vlašću. Zbog svog strateškog položaja, Beograd je bio rušen 44 puta i oko njega se vodilo više od 115 ratova. Bio je glavni grad Jugoslavije od njenog osnivanja 1918. godine pa sve do 2006. godine kada je Jugoslavija zvanično prestala da postoji.

Brodić na vodi ispred šetališta u Beogradu

Do današnjeg dana Beograd ostaje prestonica Srbije.Beograd postaje centar sveta umetnosti nekoliko puta godišnje. Tradicionalno poslednjeg petka u februaru dočekuje filmofile i vrsne umetnike sedme umetnosti na međunarodnom filmskom festivalu FEST. Tokom juna i jula već 30 godina Beogradski letnji festival preuzima pozornice prestoničkih pozorišta, ugošćava domaće i svetske dramske umetnike i okupljenima predstavlja najbolje od pozorišne, muzičke i vizuelne umetnosti. Svoju boemsku tradiciju Beograd i dalje čuva u Skadarliji, četvrti koja odiše notama starog Beograda i čijim su kaldrmama hodali Momo Kapor, Branislav Nušić i njihovi savremenici. Svratite da okusite najbolje domaće gurmanluke, vina i rakije, čuje uživo čujete svoju omiljenu izvornu pesmu i transportujete se u druga vremena. 

Kako doći do Beograda?

Dolazak do Beograda neće vam zadati glavobolje, kako se nalazi na lokaciji povoljnoj za putovanja. Beograd je od Novog Sada udaljen nešto više od 100km, od Niša ga deli 236km, dok 136km od Kragujevca. Smešten je na prostoru presecanja evropskih puteva E-70 i E-75, te je povezan sa značajnim metropolama i centrima Evrope. Od izgradnje auto-puta Miloš Veliki kretanje od i ka zapadnim delovima zemlje takođe je značajno olakšano.

 

Avionom do Beograda - Aerodrom Nikola Tesla

Do Beograda i aerodroma Nikola Tesla možete leteti avionima velikog broja svetskih avio kompanija. Za slučaj da ne planirate mnogo novca da ulažete u sam let, obradovaće ga vest da kompanija WizzAir saobraća do aerodroma u Beogradu. Aerodrom Nikola Tesla smešten je svega 17km od centra grada, do kog možete doći linijama gradskog prevoza 72 i A1. Pored ovih linija, stajalište nadomak aerodroma imaju linija 607 (Surčin-Beograd) i 860I (Savski trg – Industrijska zona Barič)

Železnice Srbije - Vozom do Beograda

Ako ipak preferirate kopnene prevoze, do Beograda možete doći i vozom. Železnica Srbije razvila se tako da pokrije brojne evropske gradove, pored destinacija unutar zemlje. U ovoj vožnji posebno će uživati putnici iz Novog Sada, kako će ih do prestonice prevesti brzi voz za svega 30 minuta. Cena povratne karte u tom slučaju biće 1.600 dinara.Povratna karta od Vršca do Beograda koštaće vas 690 dinara, Valjeva 806 dinara, Šida 818 dinara, Požege 1.024 dinara, Užica 1.228 dinara i Niša 1.540 dinara. Ukoliko se  odlučite za vožnju prvom klasom cene će porasti za 300 do 700 dinara. Više o rade vožnje, cenama i rezervacijama karata saznaćete na zvaničnom sajtu Železnice Srbije. 

Autobuski prevoz do Beograda

Iz cele Srbije, ali i iz više od 20 zemalja Evrope, možete doći autobusom. Na zvaničnom sajtu Autobuske stanice Beograd čekaju vas podaci o redu vožnje, prevoznicima, njihovim cenovnicima i dodatnim uslugama. 

Mapa Beograd

Pripremili smo vam mapu za što lakše snalaženje po Beogradu. Na mapi su označene sve znamenitosti, aktivnosti i lokali o kojima ćete više saznati u nastavku vodiča. Koristite je da olakšate sebi orijentaciju, isplanirate pešačke i vozne rute, ali i vidite šra vas sve u okolini smeštaja očekuje. 

Demografija Beograda 

Na osnovu poslednjih informacija i popisa, Beograd broji 1.683.962 stanovnika. Iako prema broju stanovnika Beograd ne može da parira drugim svetskim metropolama, po svemu ostalom itekako može.Na teritoriji Beograda živi više od 20 nacionalnosti, te preovlađuju Srbi, Romi, Crnogorci, Jugosloveni, Hrvati. Prosečna starost stanovnika nešto je veća od 40 godina. Beograđani se u najvećem broju izjašnjavaju kao pravoslavci, deo populacije praktikuje muslimanske, rimokatoličke i protestanske običaje, dok se i deo stanovništva smatra ateistima i agnosticima. Suživot svih ovih kultura i različitosti čini Beograd toliko specifičnim.

Valuta

Zvanična valuta je srpski dinar, a najšire prihvaćena strana valuta je evro. Dinare možete kupiti u menjačnicama kojih ima svuda po gradu, poštama i bankama. U Beogradu je kurs u svim menjačnicama ujednačen i može se razlikovati za nekoliko dinara. Ono što je poželjno da znate je da je u menjačnicama kurs bolji nego u bankama i ukoliko menjate veću sumu novca u menjačnicama možete dobiti povoljniji kurs od redovnog. 

Znamenitosti Beograd

Zbog svoje bogate istorije u Beogradu na svakom koraku postoji znamenitost koja zaslužuje Vašu pažnju. Da biste stigli da obiđete svaku vrednu znamenitost u gradu, bilo bi Vam potrebno više nedelja. Nekoliko dana u Beogradu će biti dovoljno da samo zagrebete po površini i pogledate najpoznatije simbole. Bez obzira na to da li ste ljubitelj istorije, arhitekture, umetnosti, nauke i slično, budite sigurni da će Beograd ispuniti sva Vaša očekivanja, pa čak i onih najzahtevnijih.

Knez Mihailova ulica

Knez Mihailova ulica predstavlja najstariju ulicu u Beogradu, ujedno je i najposećenija, a kako mnogi tvrde i najlepša. Zajedno sa Beogradskom tvrđavom, Trgom republike i Terazijama čini jednu celinu kao pešačka zona. Duž cele ulice se može videti istorija Beograda sačuvana na fasadama zgrada, muzeja, zadužbina i ustanova. 

Ulica je posvećena knezu Mihailu Obrenoviću u čiju je čast postavljen i spomenik na Trg republike. Knez Mihailova je proglašena za pešačku zonu tek 1978. godine. Danas, kada se šeta Knez Mihailovom može se videti spoj istorije i modernog - sa jedne strane stoje spomenici i upečatljiva arhitektura, a sa druge moderni restorani, kafe-barovi, prodavnice odeće i kozmetike, galerije, muzeji i banke. Samo ovde možete naići na ulične svirače, pevače i igrače, neko može nacrtati Vaš portret ili ćete naći ručno pravljeni nakit i novogodišnje ukrase.

Ulica Knez Mihailova - pogled iz vazduha

Skadarlija

Boemski duh Beograda ostao je sačuvan u Skadarliji, neobičnoj beogradskoj četvrti. Duž Skadarske ulice nalazi se kaldrma, deo najčuvenijih restorana u gradu, a neki od njih predstavljaju i najstarije otvorene kafane u čitavom Beogradu. Sigurno su Vam poznata imena “Tri šešira”, “Dva jelena”, “Zlatni bokal”, “Šešir moj” i “Mali vrabac”. To su kafane koje i dalje neguju boemski duh, tradicionalne recepte, vrhunsku uslugu i akustičnu muziku.

Priče o gostima Skadarlije se i dalje prenose sa kolena na koleno. Na mestu gde će neko od Vas sedeti nekada su sedeli velika imena iz sveta umetnosti, glume, književnosti, filma, novinarstva, politike i sporta. Dovoljno je reći da su u Skadarliju rado odlazili Momo Kapor, Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Bora Stanković, Branislav Nušić, Žanka Stokić, Dobrica Milutinović, Toma Zdravković.

Trg republike

Trg republike zauzima centrlani deo Beograda. Na prostranom platou, koga okružuju zdanja Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, nalazi se spomenik posvećen Knezu Mihailu Obrenoviću. Podignut je 1882. godine u čast oslobođenja Srbije od osmanske vlasti. Interesantno je da reljef spomenika prikazuje nekoliko scena iz srpske istorije, a Knez Mihailo upire prstom ka do tada neosvojenim krajevima Srbije. Danas je Trg republike poznato sastajalište i obavezna stanica prilikom obilaženja grada, a među stanovnicima Beograda je poznato kao mesto “Kod Konja”.

Statua na trgu u Beogradu  

Muzeji u Beogradu

Od onih koji se bave turbulentom istorijom Beograda i Srbije, preko automobilske industrije, pa sve do muzeja od kojih se gubi tlo pod nogama i budi kreativnost, Beograd ima sve da ponudi. Ne morate čak ni otići mnogo dalje od centra grada da biste iskusili najbolje od muzeja što prestonica ima da ponudi. U nastavku vam predstavljamo tek toliko da vam zagolicamo maštu. 

 • Muzej Iluzija -  Da li ste ikada poželeli da se osetite kao džin ili čak potpuno suprotno? Možda vam ideja razgovora sa pet dvojnika zvuči primamljivo? Sve to i mnogo više čeka vas u Muzeju Iluzija, svojevrnost umetničkoj i naučnoj instalaciju koju Beograd deli sa još 30 gradova. Eksponati muzeja, više od 70 njih, raspoređeni su kroz 3 nivoa muzeja i za cilj imaju da vam pruže unikatn zabavu i poigraju se s vašim čulima. Ne samo što ćete moći da im se divite pogledima, moći ćete i da učestvujete u njhovom stvaranju, pa i sami postanete eksponat. Deo stalne postavke su, između ostalog, Obrnuta soba koja će vas staviti na plafon, Varljivo prstenje zbog kog gubite percepciju, Ames soba različitih uglova, Kolor soba u kojoj senke ožive, ali i prostor gde možete svoju glavu poslužiti na tanjiru. Muzej iluzija smešten je u Nušićevoj broj 5, možete ga poseitit individualno, porodično i u okviru grupne posete, a ne smete propustiti ni pametni šop pun uzbudljivih predmeta koje možete kupiti. 

 • Narodni Muzej - Nakon dugogodišnjih radova, Narodni muzej ponovo je otvoren 2018. godine i od tada postaje jedna od najposećenijih atrakcija Beograda. Na više od 5.000 kvadratnih metara izlaže i predstavlja eksponate iz perioda praistorije, antike, srednjeg i novog veka i kompleksnog je tipa. Stalna postavka podeljena je na prizemlje, prvi sprat i drugi sprat, te ćete prošetati kroz celokupnu istoriju i nasleđe Srbije i Jugoslavije. Od arheološke zbirke i artefakata iz Lepenskog vira, preko srednjovekovnih slika, umetnina i nakita, pa sve do zbirke jugoslovenskog slikarstva iz 20. veka, uživajte u najboljem što Narodni muzej ima da ponudi za svega 300 dinara. 
 • Muzej čokolade - Vredno ga je posetiti i samo zbog mirisa! U ovom svojevrsnom muzeju upoznaćete se sa istorijom čokolade i njene proizvodnje i videti niz eksponata, koji prate tu priču. Saznajte kako je čokolada došla do Evrope, pa tako i do Srbije, kakva to lekovita svojstva poseduje, kako se proizvodi i konzumira u svetu. Upustite se i sam u pravljenje čokolade u okviru radionice. Postavke su podeljene na četiri sobe pod nazivima Prašuma, Evropa, Srbija i Fashion room, a poseduje i prodavnicu čokolade. Iz Muzeja čokolade odlazi se sa najukusnijim suvenirima! Smešten je u ulicu Pjarona De Mondezira 18 i otvren za posete cele nedelje, osim ponedeljkom, od 10 do 20 časova. Cene ulaznica kreću se od 500 dinara za decu do 12 godina, do 3.300 dinara za porodice sa do troje dece koje će u svoju posetu uključiti i radionicu pravljenja čokolade. 

 • Muzej Savremene umetnosti - Unikatnost ovog muzeja ogleda se već u samom izgledu zgrade u koju je smešten. Osnovan je 1965. godine sa ciljem da čuva, prezentuje i proučava umetnost nastalu na prostoru Jugoslavije i Srbije u 20. i 21. veku. Zbirke Muzeja savremene umetnosti pokrivaju slikarstvo od 1900. godine, skulpture, grafike, crteže, fotografije, filmove i drugi video materijal.  U salonu muzeja svoje projekte i instalacije predstavljaju nagrađivani domaći i strani umetnici, te budite sigurni da vas očekuju spektaktli za sva čula. Pored glavnog salona, Muzej savremene umetnosti brine se i o legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Nakon što je ponovo otvoren za javnost 2017. godine, posle pauze od skoro 10 godina, ovaj muzej je postao jedna od najatraktivnijih znamenitosti Beograda. Za posete je otvoren tokom radnih dana, osim utorkom, od 12 do 20 časova, i vikendom kada se otvara dva sata ranije. Ulaznice će vas koštati 600 dinara ukoliko dođete samostalno ili ako ste roditelj tokom porodične posete, 400 dinara u slučaju grupne posete ili 300 dinara uz ostvareni popust. 

Zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Hram Svetog Save

Nakon Beogradske tvrđave Hram Svetog Save je najposećenija, ali i najatraktivnija turistička tačka Beograda. Hram je verovatno najlepša građevina u Beogradu, vrlo karakteristične arhitekture i impozantne visine. Izgrađen na mestu za koje se veruje da je lokacija spaljivanja moštiju Svetoga Save. Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram i najveća je verska građevina u ovom delu Evrope. Iako unutrašnjost Hrama još uvek nije u potpunosti oslikana, to ne umanjuje želju turista i znatiželjnih posetilaca da provire unutra ili se prošetaju uređenom Kriptom.

Crkva Svetog Marka 

Na severozapadnom ulazu u Tašmajdanski park čeka vas crkva Svetog Marka, građena po ugledu na Gračanicu. Građena skoro 10 godina, doživela je da dugo nosi nezahvalnu titulu najveće neoslikane crkve u glavnom gradu usled nedostatka novca. Uprkos tome, ova crkva danas se ubraja među najlepše na Balkanu. Zbog svog izuzetnog doprinosa i značaja proglašena je kulturnim spomenikom. Doseže visine od čak 60 metara i u svojoj crkvi može da ugosti čak 2.000 vernika. Posebno je poznata po mozaicima na zidovima i podu, koji u sebi sadrže i više od 5.000 zasebnih pločica. Otvorena je za posete svakog dana od 7 do 19 časova. Prilikom posete potrebno je da vam odeća pokriva ramena i kolena.

Gardoš

Ovo naselje u Zemunu važi za jedan od najlepših vidikovaca Beograda, a na vama je da procenite da li je to istina. Gardoš je aktivno područje još od vremena kada su cvetale vinčanska i starčevačka kultura, a kasnije je postalo područje rimskog naselja Turunum. Gardošem caruje Zemunska tvrđava, utvrđenje još iz perioda srednjeg veka koje danas nosi titulu spomenika kulture. Na put do kule čeka vas blaga, ali na momente zahtevna uzbrdica, posebno klizava nakon jesenjih kiša, kaldrmisane ulice i autentična zemunska arhitektura. Ne propustite da osvojite kulu i častite sebe panoramskim pogledom na Zemun i kej. 

Ada Ciganlija

Jedno od najposećenijih mesta u Beogradu tokom vrelih letnjih meseci. Beograđani ovo mesto nazivaju beogradskim morem, ali je ono mnogo više od običnog kupališta. Na Adi se nalazi mnoštvo sportskih terena, kafića, restorana, ali takođe ste i u mogućnosti da se oprobate u ekstremnim sportovima poput skijanja na vodi, bandžija i drugih. Ada je poznata i po brojnim sadržajima za decu: Parku nauke, igarlištima, Avantura parku. 

Ada Ciganlija Beograd

Avalski toranj

Srušen je prilikom bombardovanja 1999. godine, da bi 10 godina kasnije bio izgrađen novi Avalski TV toranj (visok 204 metara). Ovo je jedno od najbitnijih obeležja Srbije i Beograd. Zbog toga obavezno treba da ga obiđete kada se nađete u Beogradu, a i nalazi se na samo 17 kilometara od centra grada. Ukoliko želite, možete da popijete i pojedete nešto u restoranu na 119 spratu (do koga dolazite liftom), i znajte da ćete uživati u najneverovatnijem pogledu. Adresa: Avalski toranj - Put za Avalu bb.

Parkovi u Beogradu

 Drveni mostić koji vodi ka zelenilu u parku

Zelene površine savršene za odmor, izlazak sa decom, džogiranje ili šetanje sa ljubimcima, a razbacane su po celom gradu. Izdvajamo vam neke od najposećenijih, koji će vas staviti u blizinu najznačajnijih znamenitosti Beograda. 

 • Tašmajdan -  zauzima prostor između Takovske ulice i Bulevara kralja Aleksandra. Mnogima će biti zanimljivo da pročitaju da se na mestu današenjeg parka nekada nalazio kamenolom odakle se vadio kamen za gradnju u osmansko doba, a u XIX veku je pretvoren u Tašmajdansko groblje. Ispod Tašmajdana se nalaze podzemni prolazi, katakombe, pa čak i velika pećina. Ovi tuneli i prolazi ostali su neistraženi i nepoznati za javnost. Davne 1971. godine se upravo na ovom prostoru održala korida! Danas Tašmajdanski park krasi crkva Svetog Marka, spomenik pesnikinji Desanki Maksimović, mnoštvo zelenila, fontana i klupe za odmor, stadio i sportsko-rekreativni centar.
 • Pionirski park - Želite prvoklasan pogled na zgradu skupštine? Pionirski park je idealno mesto za vas. Odmorite na nekim od centralnih prestoničkih klupa, povedite najmlađe da uživaju u ljuljaškama i spravama za vežbanje na otvorenom ili prosto uživajte u negovanim cvetnim aranžmanima.
 • Karađorđev park - Ovaj park spaja Hram Svetog Save, Narodnu biblioteku i spomenik Karađorđu. Visoko drveće u Karađorđevom parku biće vam prijatelj tokom vrelih letnjih dana, a u zavisnosti od toga gde se smestite imaćete pogled na užurbane Beograđane, Slaviju i malu meteorološku stanicu. 

Skriveni simboli grada za koje niste znali

Duša nekog grada se često krije na mestima kojih nema u vodičima i zbog toga mnogi turisti nikada ne spoznaju pravu suštinu i duh mesta koje posete. Upravo zbog toga smo rešili da sastavimo listu mesta kojih nema u drugim vodičima a predstavljaju ono što je zapravo Beograd.

 • Ulična umetnost - Još jedna stvar koja se može videti u Beogradu, a nema je u mnogim drugim zemljama je fenomenalna ulična umetnost. Urbana kultura je itekako razvijena u Beogradu, a gotovo svaka podobna javna površina je ukrašena prelepim muralima ili sličnim crtežima. Izdvajamo Savamalu, Brankovu ulicu na početku samog mosta, novobeogradske blokove kao i najstariji deo grada - Dorćol, koji je između ostalog ukrašen muralima srpskih pisaca, glumaca i muzičara koji su navijači beogradskog Partizana.
 • Brutalistička arhitektura Novog Beograda - Kada je građen, Novi Beograd je zamišljen kao moderan grad koji će pružiti preko potreban smeštaj konstantno rastućoj populaciji prestonice tadašnje Jugoslavije. Rezultat su betonski oblakoderi nekada dosta čudnog, futurističkog dizajna. Za mnoge zgrade je planirano dodatno ulepšavanje fasadama i bojama, ali je usled nedostatka sredstava i burnog raspada države to obustavljeno, ostavljajući ih ovako zarobljene u vremenskoj kapsuli pokojnog socijalizma. Zato je šetnja kroz Novi Beograd najbliže što ćete prići putovanju kroz vreme. Zgrade poput Geneksa, Palate Srbije kao i kompleksi poput bloka 61 su jedinstveni spomenik socijalističkom periodu Srbije i tadašnjoj viziji budućnosti.
 • Blok 70 - Da li ste znali da i Beograd poput Njujorka i Londona ima svoju kinesku četvrt? U tržnom centru Blok 70 na Novom Beogradu je prava mala komuna kineske kulture. U Bloku 70 možete naći stvari koje ćete teško naći na nekom drugom mestu, sem eventualno u Kini. Garderoba, pokućstvo, kućni aparati, igračke, školski i kancelarijski pribor i fenomenalni začini i namirnice iz kineske kuhinje, a sve po veoma povoljnim cenama. Niko ne zna kompletnu ponudu jer se ona konstanto menja, i svaka nova poseta je nova avantura. Blok 70 - Jurija Gagarina 89. 

Aktivnosti u Beogradu

Surfovanje na Adis

Iskusite Beograd kroz aktivnosti koje vam nudi, bilo da više volite vreme da provodite u otvorenom ili zatvorenom prostoru. Porodice u poseti Beogradu imaće pune ruke posla, od istraživanja dinosaurusa do kuglanja, a ni ljubitelji dobrog provoda i šopinga neće biti zapostavljeni. U Beogradu tržni centru su mnogo više od prodajnih prostora, već su i unikatni centri zabave koji sadrže igraonice i savremene bioskope. 

Ture kroz Beograd 

Istražite i najmanji kutak Beograda, zavirite u njegove podzemne tunele i puteve i osetite vetar u kosi dok plovite Dunavom. Pored muzejskih tura, Beograd vam nudi niz atraktivnih aktivnosti, koje će vas sprovesti kroz njegovu burnu istoriju i lepote. Preporučujemo vam neke od njih. 

 • Beograd ispod Beograda - Da li znate da se ispod Tašmajdana nalaze pećine? Kakve to tajne kriju lavirinti ispod tvrđave na Kalemegdanu? Uz iskusne vodiče i zabavne priče saznaće sve što vas ikada zanimalo. Na raspolaganju će vam biti tri ture; Podzemni svet Beograda vodi vas kroz kalemegdanski park, Rimski bunar, vojne bunkere, Veliki barutni magacin, pa sve do Vinske lagume u Karađorđevoj ulici. Tura Grad ispod grada upoznaće vas sa prolazima, kapijama i tunelima tvrđave, a tu je i najmisterioznija tura kroz pećine Tašmajdana. Spremite se za dva i po sata uživanja i prijatno osveženje na kraju tura. Termini i cenovnik zavise od sezone i veličine grupa. 
 • Krstarenje Beogradom - Krstarenja Savom i Dunavom posebno su upečatljiva u popodnevnim časovima. Brodovi kreću sa Savskog pristaništa, moguće je na ture krenuti u grupnim posetama ili iznajmiti brodove za privatna krstarenja i proslave. Sa vode ćete imati priliku da iskusite Kalemegdan iz drugog ugla, ušće dveju reka ispod Avale, Zemun, Staro sajmište, sve mostove Beograda i Beograd na vodi, kao i niz značajnih verskih objekata. Ukoliko se odlučite za izlet u organizaciji SerbianAdventure, po ceni od 1.800 dinara uživaćete u sat i po vremena plovidbe uz audio-vodič. Noćna krstarenja, organizaciju događaja i krstarenje uz ručak ili večeru organizuje agencija River Skipper krstarenja. 

Brodovi na pristaništu u Beogradu

Šoping u Beogradu 

Ukoliko ste ljubitelj šopinga, Beograd Vas neće razočarati. U Beogradu se nakon otvaranja prvog pravog tržnog centra 2007. godine otvorio veliki broj novih u različitim delovima Beograda. Pored toga što su idealni za gotovo svaku vrstu kupovine, verovali ili ne, spadaju i među glavna mesta za izlazak za Beograđane. U nastavku navodimo najpoznatije šoping centre i delove grada sa najraznovrsnijom prodajnom ponudom.

Tržni centri u Beogradu

Tržni centar u Beogradu

Svi navedeni tržni centri (kao uostalom i 99 posto ostalih) rade od 10 do 22 časa svim danima u nedelji, osim kada su najveći srpski praznici. U vreme Nove godine i Božića, nijedan tržni centar ne radi 1. i 7. januara, a 31. decembra i 6. januara rade skraćeno, odnosno do 18 časova. Najpoznatiji su: 

 • Ušće šoping centar - Tradicionalno jedan od naposećenijih u Beogradu, Ušće šoping centar poseduje sve što vam je potrebno na jednom mestu, uz prijatnu atmosferu i osoblje. Zabavu takođe možete prepustiti Ušću, kako vas u njemu očekuje moderan bioskop i igraonice sa najnovijim konzolama i igricama.
 • Delta city - Nedaleko od njega smešten je i prvi veći šoping centar otvoren u Beogradu, Delta city. Bilo da vam je potrebna elegantna odeća, nameštaj i oprema za dom, najbolji marketi, knjižare, apoteke, kozmetički saloni, ili pak želite da pogledate film, Delta city je mesto za vas. 
 • Ada mall - Sa druge strane mosta takođe vas čeka niz atraktivnih mesta za kupovinu i zabavu. Čukarica je dobila moderan tržni centar 2019. godine. Sa pogledom na more Beograda i kafićem na krovu, Ada Mall spaja lepo i korisno. U njemu se nalaze najposećenije radnje modnih brendova, marketi i restorani, radnje sa tehnikom, a dom je i jednom od najsavremenijih bioskopa u Beogradu.
 • Galerija Beograd - Ne smete propustiti ni posetu Galeriji Beograd. Najveći shopping centar u Srbiji smešten je u atraktivnom naselju Beograd na vodi i biće vam potrebno par poseta da zapamtite raspored radnji po spratovima. Kroz Galeriju možete da se provozate replikama oldtajmera, što dodatno svedoči o njegovoj veličini. Neretkom je mesto održavanja manifestacija i izložbi, od festivala čokolade do okupljanja ljubitelja strip kulture.

Šoping distrikti

Knez Mihailova ulica

Pored tržnih centara, tu su i veoma popularni beogradski šoping distrikti kojima Beograđani prolaze svakodnevno. U nekima ćete naići na renomirane svetski poznate brendove, dok u drugima preovlađuju concept store radnje gde možete pazariti dizajnersku odeću, nakit, aksesoare, i ostale ručno rađene stvarčice.

 • Knez Mihailova
 • Terazije
 • Bulevar Kralja Aleksandra
 • Kralja Petra
 • Čumićeva

Spa centri u Beogradu

Devojka u bade mantilu i sa peškirom na glavi pije kafu u spa centru

Poseta spa i wellness centrima sada se već može smatrati potrebom umesto luksuzom. U Beogradu se ovakav tip rekreacije najčešće nalazi u sklopu hotelskih kompleksa, ali mogu se pronaći i nezavisni saloni. Pored toga što u njima možete uživati sami, većina njih nudi opciju uplaćivanja vaučera ili poklon kartica na nečije ime. Iskustvo je pokazalo da se među najboljim spa centrima u Beogradu nalaze: 

 • Saruna Wellness&Spa - Odmorite um i telo u ovom savremenom prestoničkom spa centru. U okviru Saruna wellness & spa očekuju vas saune i parna kupatila, bazeni, tepidarijum, đakuzi, personalni treninzi, kao i niz masaža i tretmana lica i tela. Nalazi se na dve lokacije, u okviru kompleksa Crown Plaza na Novom Beogradu i Skyline u ulici Kneza Miloša. 
 • Papillon spa centar - Iskusite terapiju veštačkim suncem, okrepite se u kafiću u sklopu salona, kombinujte posetu sauni i bazenima i dan završite opuštajućim masažama sa nizom benefita za sveobuhvatno zdravlje. Papillon Spa centar smešten je na Voždovcu, u mirnom kraju grada. Količina novca koju ćete uložiti zavisi od dana posete i tretmana, te će vas tako dnevna karta koštati 1.500 dinara tokom radnih dana i 2.000 vikendom. Cena mesečnih karata košta od 7.500 do 40.000 dinara, poseta slanoj sobi naplaćuje se 1.000 dinara, dok se cene masaža kreću od 1.000 do 3.500 dinara. 
 • Spa Paradiso - Razmazite sebe tako što ćete posetiti Spa Paradiso gde je zagarantovan najkvalitetniji tretman od strane nasmejanog i ljubaznog osoblja. U jednom nirvana ambijentu koji će Vas opustiti čim kročite preko njegovog praga, dobićete najbolje anti-stres i relaks masaže, masaže čokoladom i vulkanskim kamenjem, tretmane tela i lica, a najbolja stvar na koju ćete naići su definitivno paketi za tretman tela - havajski, brazilski, marokanski, indijski, balinežanski i finski. Svaki podrazumeva masažu + piling ili masku za telo. Nećete verovati šta Vas je snašlo, a iz centra ćete izaći potpuno preporođeni. Adresa je: Makedonska 21.

 

Aktivnosti za decu u Beogradu 

Mališani u poseti Beogradu nikako neće biti zapostavljeni. Pored zanimacija u tržnim centrima, neretko i igraonica, kao i interaktivnih izložbi u muzejima Beograda, izdvajamo vam atrakcije i aktivnosti savršene za najmlađe. 

 • Beo zoo-vrt - možete uživati u raznovrsnosti vrta koja broji oko 150 životinjskih vrsta i oko 1700 životinja. Dočekaće vas domaće, dobro poznate životinje, ali i retke vrste poput aligatora, lavova, lama, nojeva. Kompleks vrta poseduje i kafić u kome se možete osvežiti u toplim letnjim danima, ali definitivno će vam biti najlepše u Bebi zoo-vrtu gde možete pomaziti mladunčad nekih životinja. Savet: poslušajte znak koji vas moli da ne hranite životinje. Adresa: Beo Zoo Vrt - Mali Kalemegdan 8.

Zoo-vrt Beograd

 • Dino park - Jura avantura na Kalemegdanu idealna je atrakcija za najmlađe zainteresovane za dinosauruse i životinje. Sekcija Kalemegdanskog parka pretvorena je u izložbeni prostor, u kom se nalazi više od 30 skulptura dinosaurusa, a neke od njih su visoke i 15 metara. Najzanimljivije će sigurno biti one na koje se možete i pažljivo popeti. Ne propustite ovo edukativno i unikatno iskustvo, koje će vas koštati od 250 do 350 dinara po ulaznici, i napravite upečatljive fotografije. 
 • Klizanje u Beogradu - Tokom hladnijeg dela godine Beograd postaje plodno tle za klizališta. Na gradskim trgovima, kao i ispred tržnih centara i Ade Ciganlije, otvaraju se privremena klizališta pogodna za sve uzraste. Ukoliko vi li vaše dete niste vrsni klizači, ova klizališta idealna su mesta da popravite svoju tehniku uz iskusne instruktore. Pored ulaznica i opreme, privremena klizališta u svom sklopu poseduju i lokale sa toplim napicima. Ledene dvorane Aleksandar Nikolić i Pingvin organizuju školice klizanja, najčešće vikednom, i važe za najbolja klizališta u Beogradu. Pojedinačne ulaznice na ovim mestima koštaće vas 300 dinara, dok se porodične kreću od 450 dinara do 600 dinara. Iznajmljivanje klizaljki naplaćuje se 250 dinara, a budite spremni da za školice klizanja izdvojte i do 4.000 dinara.

Deca sa instruktorkom na klizalištu  

 • Javni akvarijum i Tropikarijum Beograd -  Upoznajte se sa piranama, pticama iz Afrike, ciklidima, reptilima, kornjačama, ježevima, ali i sa ribicama koje je proslavio film "U potrazi za Nemom". Tokom posete kako žive i hrane se reptili, ribe i ptice, dobićete savete kako da ih negujete kao kućne ljubimce, a možda vam se ukaže prilika da neke od njih hranite i pomazite. Tropikarijum se nalazi u ulici Milenka Vesnića 3, i otvoren je za posete tokom cele nedelje; radnim danima posete se organizuju od 12 do 20 časova, dok vikendom od 9 do 16 časova. Ulaznice se kreću po ceni od 200 dinara za decu do 15 godina, 330 dinara za grupne i školske posete i 400 dinara za odrasle.

Bazeni Beograd 

Tokom vrelih letnjih dana, ali i kada vam nedostaje plivanje zimi, bazeni su najbolje mesto za opuštanje. U Beogradu se oni najčešće nalaze u okviru sportskih centara, a neki od njih udaljeni su jednu kraću šetnju od centra grada.

Ljudi na bazenu na otvorenom

Neki od bazena koji vas u Beogradu očekuju su: 

 • Bazeni Košutnjak - Zelena pluća Beograda dom su bazenima, otvorenim tokom cele godine. Tokom letnjih meseci možete uživati u 5 bazena i skakaonica na otvorenom, dok će vam tokom hladnijeg dela godine na raspolaganju biti zatvoren olimpijski bazen. 
 • Bazen Tašmajdan - Jedna od najposećenijih znamenitost Beograda tokom leta jeste bazen na Tašmajdanu. Deca mogu uživati u dečjem bazenu, na kom se nalaze i igralište, dok se iskusniji plivači mogu zabavljati u olimpijskom bazenu. Odmor od plivanja i zaklon do sunca pronađite na trbinama ili ležaljkama. Bazen Tašmajdan otvoren je tokom cele nedelje, radnim danima od 6 časova ujutru do 6 popodne, subotom od 12 časova. Pored karata na dnevnom nivou moguće  je obezbediti i mesečne i godišnje karte, a njihova cena kreće se od 3.000 za 23 termina do 30.000 za godišnju posetu. 
 • Bazeni Olimp - Na jednoj od najvših tačaka Beograda nalazi se sportski centar Olimp, koji sadrži 4 bazena. Zabavu će ovde pronaći sve generacije, plivači i neplivači, a svake srede ulaz sa đačkom knjižicom je besplatan. Karte se mogu kupiti za celodnevno kupanje, poludnevno, jutarnje, popodnevno i noćno. Jutarnje kupanje moguće je od 6 časova ujutru, dok se noćno odvija od 21 do 24h.

Bioskopi u Beogradu

Ljudi u bioskopskoj sali

 

 • Cineplexx bioskopi - U okviru tržnih centara Ušće, Delta city, Big, Beo i Galerija nalaze se Cineplexx bioskopi. U modernim salama prikazuju se 2D, 3D, 4D i IMAX filmovi, dostupan je širok izbor grckalica i pića i redovno se organizuju tematske večeri. Ukoliko ste filmofil koji često posećuje bioskope, preporučujemo da iskoristite povoljnosti Cineplexx kartica, poput popusta i besplatnih usluga. 
 • MTS Dvorana - U samom centru grada smešten je bioskop MTS Dvorana, u kom se neretko organizuju manifestacije u koncerti. U 6 sala uživaćete u premijerama i svim aktuelnim domaćim i svetskim filmskim projektima. Za vreme trajanja međnarodnog filmskog festivala FEST ova dvorana jedno je od centralnih mesta dešavanja. MTS Dvorana takođe nudi usluge kartica za skupljanje poena, koji kasnije prelaze u popuste i druge povoljnosti. 
 • Bioskop Tuckwood - Autentičnošću se izdvaja od ostalih prestoničkih. Sale ovog bioskopa nose imena najvećih zvezda filmske umetnosti, poput Merilin Monro i Džejms Dina, a ceo jedan zid posvećen je fotografijama i biografijama velikana sedme umetnosti. Smešten je u ulici Kneza Miloša i gleda na Pionirski park. Svake srede gledajte filmove po sniženim cenama.
 • Roda Cineplex - Smešten u mirnom naselju Banovo brdo, Roda Cineplex bioskop je sa tradcijom dužom od 25 godina. Važi za jedan od najpovoljnijih bioskopa u gradu. Filmove prikazuje u 3 sale, organizuje tematske večeri i svakog ponedeljak ulaznice prodaje po sniženim cenama.

Pozorišta u Beogradu

 

Ukoliko ste poštovalac ili veliki ljubitelj umetnosti, pozorišta u Beogradu su idealno mesto za vas. Mi ćemo vam predložiti pozorišta sa najboljim predstavana, u kojima ćete bez sumnje uživati. Ove daske koje život znače pruži će vam priliku da gledate tragediju, komediju, mjuzikl, balet, operu, plesnu predstavu, performans i druge pozorišne žanrove. 

 • Narodno pozorište - Francuska 3 
 • Pozorište na Terazijama - Trg Nikole Pašića 3 
 • Atelje 212 - Svetogorska 21
 • Jugoslovensko dramsko pozorište - Kralja Milana 50
 • Zvezdara teatar - Milana Rakića 38

Manifestacije

Kulturno-umetničkih, sportskih, poslovnih i gastronomskih manifestacija u Beogradu nikada neće faliti jer inovativni ljudi puni ideja konstanto organizuju nove i uzbudljive događaje. Kad god da se zadesite u Beogradu, nešto zanimljivo će se dešavati. Od umetničkih, preko sportskih i gastronomskih festivala, gotovo da nema nedelje kada se barem nešto ne dešava u srpskoj prestonici. Neka od najvećih dešavanja u Beogradu su:

 • Beer Fest - Najveći festival piva u ovom delu Evrope, sa raznolikim muzičkim programom i još raznovrsnijim izborom piva iz celog sveta. Beer Fest se održava sredinom avgusta na Ušću i traje pet dana. Festival u proseku poseti oko 500.000 ljudi, a najbolja stvar je što je ulaz besplatan.

 • FEST - Jedan od najstarijih festivala u Beogradu, održava se početkom svake godine još od davne 1971. Na FEST-u su svoje filmove predstavljali velikani poput Bernarda Bertolučija i Denisa Hopera, a kao gosti su dolazile glumačke veličine Sofija Loren, Džoni Dep i Robert De Niro. Održava se u bioskopima širom Beograda i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturno-umetničkih manifestacija u Srbiji.
 • Džez festival - Takođe prvi put otvoren 1971. godine i održavan u kontinuitetu do 1991. godine, kada je došlo do pauze koja je trajala do 2005. godine. Uvršćen je u manifestacije od posebnog značaja u Beogradu, a o veličini i značaju Džez festivala dovoljno je reći samo da su na njemu nastupali umetnici poput Luja Armstronga, Majla Dejvisa i Čarlsa Parkera.
 • SajamBeogradski sajam nije događaj već kompleks u kome se održava mnoštvo zanimljivih i značajnih festivala tokom cele godine. Neki od najvećih su Sajam Automobila koji važi za najprestižniji auto-moto skup u regionu, a svakako najpoznatiji događaj je Sajam Knjiga koji je jedan od najvažnijih književnih događaja u zemlji i šire. Adresa: Beogradski sajam - Bulevar Vojvode Mišića 14 
 • Nova godina na ulicamaNova godina u Beogradu je skup raznih manifestacija na različitim lokacijama širom grada. Glavni događaji su koncerti na Trgu Republike i ispred Narodne Skupštine na kojima nastupaju najveća imena domaće muzičke scene. Nešto alternativnija muzika je na Trgu, dok je ispred Skupštine pretežno zabavna i narodna muzika.

Koncerti i koncertne dvorane

Publika i pozornica na koncertu

U Beograd, pogotovo poslednjih godina, dolaze mnoge svetske zvezde koje kao i njihove kolege iz Srbije održavaju koncerte u velikim dvoranama, koje mogu da primer i do 20000 ljudi. Osim njih, Beograd poseduje i druge prostore, namenjene manjim događajima i publici koja voli intimnija okupljanja. Događaje predstavljnog tipa možete posetiti u sledećim prostorima:

 • Beogradska Arena – Bulevar Arsenija Čarnojevića 58 - najveći koncertni prostor, namenjen održavanju velikih koncerata ili sportskih takmičenja;
 • Sava centar – Milentija Popovića 9 - ovde se održavaju muzički festivali, koncerti, premijere filmova;
 • Koncertna dvorana Kolarac – Studentski trg 6 -  možete čuti prelepe izvedbe klasične muzike Beogradske filharmonije

Gde odsesti u Beogradu?

Kako se broj turista u Beogradu povećavao, tako je i ponuda privatnog smeštaja počela da se uvećava. Ukoliko planirate da posetite grad, a niste sigurni gde biste mogli da se smestite, mi imamo rešenje za vas - apartmane u Beogradu, najbolju smeštajnu opciju. Prednosti ovog smeštajnog tipa u odnosu na druge opcije:

 • Povoljne cene
 • Parking ili garažna mesta
 • Privatnost
 • Opremljenost
 • Veliki broj pet friendly apartmana
 • Dozvoljeno pušenje u većini apartmana
 • Apartmani prilagođeni osobama sa poteškoćama u kretanju

Apartmani u Beogradu - Najbolja smeštajna opcija

Tražite apartmane sa centralnom lokacijom ili pak one daleko od buke i turista? Zanima vas konkretna opština ili naselje u Beogradu, ili ne možete da zamislite savršen smeštaj bez đakuzija i izuzetnog pogleda? Bez obzira na vaše preference i zahteve Apartmani u Beogradu ispuniće sva vaša očekivanja. Svi apartmani su izuzetno opremljeni, održavaju visok nivo čistoće, te vam pružaju uslugu i osećaj boravka u sopstvenom domu. Uz brz i lagan proces rezervacije doći ćete do najboljih smeštajnih jedinica u kratkom roku. 

Najtraženiji apartmani u Beogradu

U nastavku vam navodimo najtraženije smeštajne opcije kada su apartmani u pitanju i adrese na kojima ih možete izabrati i rezervisati. 

 • Apartmani u centru - Prema dosadašnjem iskustvu, turisti se najčešće odlučuju za Apartmane Beograd Centar, jer žele da budu smešteni u samom srcu dešavanja i u blizini svih dešavanja. Centralni apartmani idealni su za one koji žele da uživaju u aktivnom i ispunjenom odmoru.
 • Luksuzni apartmani - Apartmani Beograd na vodi - sve češće su opcija domaćih i stranih turista u potrazi za što luksuznijim smeštajem, a uz to dobijaju i lepotu pogleda sa visokih spratova. Ovi apartmani su najmodernija smeštajna opcija prestonice i savršen su izbor za sve one koji žele da sebi priušte dozu luksuza i uživanja u prestižnim sadržajima.

Apartman sa djakuzijem u Beogradu

 • Spa apartmani Beograd - Veliki procenat spa ponude je takođe obilje luksuza, s tom “spa razlikom” u vidu đakuzi i hidromasažnih kada, pa čak i sauna i turskih kupatila, za kompletno uživanje i relaksaciju. Spa apartmani Beograd su omiljeni smeštaj zaljubljenih parova i idealno iznenađenje koje muškarci vole da priređuju svojoj voljenoj na Dan zaljubljenih, rođendan, godišnjicu i ostale važne datume. Privatnost i diskrecija su svakako još neki od bitnijih razloga i povoda da izaberete ovu vrstu apartmana.
 • Kada je reč o poslovnom putovanju, gosti se često odlučuju za stan na dan Novi Beograd kako bi mogli da budu smešteni u blizini posla ili predstavništva. U ovom delu grada preovladavaju studio apartmani, koji su prilagođeni za manja društva i savršeni za kraće poslovne boravke. 

Gde jesti u Beogradu - Najbolji restorani

Srpska kuhinja je jedinstvena mešavina izobilja svežih sastojaka, urođenog kulinarskog umeća, ljubavi prema hrani i uticaja drugih kultura. Mesta u Beogradu na kojima možete dobro da klopate ćemo podeliti u nekoliko kategorija kako biste što lakše mogli da odabarete ono što vam najviše odgovara. 

Restorani domaće kuhinje

Sarma na tanjiru

Nastavljamo sa restoranima domaće kuhinje, mestima na kojima se neguje srpska kulinarska tradicija. Ovde idete kada želite na miru da uživate u najboljim mirisima i ukusima koje Srbija ima da ponudi. Pored jela sa roštilja, možete probati tradicionalne srpske salate, riblje specijalitete, sireve, variva i sočne suhomesnate zakuske. Iako je Skadarlija poznata po velikom broju ovakvih restorana, njih zapravo ima po celom gradu. Izdvajamo neke od najposećenijih:

Internacionalna kuhinja

Specijalitet sa rižom

Beograd takođe ima širok izbor restorana internacionalne kuhinje. Od klasičnih italijanskih, do restorana izraelske, libanske i fenomenlane japanske kuhinje, te mnoštva kineskih restorana koji mogu, a i ne moraju biti fast food karaktera. Preporučujemo:

 • Trattoria Pepe - najbolji italijanski specijaliteti u gradu. Pepe je smešten u ulici Gospodar Jovanovoj, na broju 33
 • Hanan – Libijska kuhinja se nalaizi u ulici Svetogorska 2
 • Zapata Rio – Latino kuhijna čeka vas na adresi: Kej oslobođenja
 • Makao - u ulici Starine Novaka 7a očekuju vas najbolji kineski ukusi

Picerije i pekare u Beogradu

Pizza - parče

Prva kategorija je svakako najrasprostranjenija i verovatno omiljena među Beograđanima - fast food. U ovu kategoriju spada sve što se jede sa nogu, dakle hrana koja se kupuje u ćevabdžinicama, buregdžinicama, pekarama i picerijama. Ovakvi lokali su na svakom ćošku i jedino pitanje je kako prepoznati one kvalitetne. Lokalci uglavnom već znaju tačno šta valja a šta ne, a mi smo tu da vam otkrijemo neka od tih valjanih mesta.

 • Bucko - Budite spremni za čekanje u redu ispred ove voljene picerije u Beogradu. Bucko je poznat po svojim raznovrsnim salata i namazima, koje svako parče pice ili sendvič čine još boljim. Nalazi na dve adrese u gradu, Beogradska 56 i Francuska 18, i radi tokom cele nedelje od 7 do 00h, dok petkom i subotom do 1 posle ponoći. Hrana iz Bucka dostupna je za dostavu. 
 • Pomodoro - Više od 20 vrsta pica očekuje vas u ovom restoranu. Jelovnik Pomodora prati tradicionalne italijanske specijalitete, pa možete uživati uz tiramisu ili bifteku inspirisanom ukusima Toskane. Cene pica u ovom restoranu kreću se od 400 do 1.150 dinara. 
 • Skroz dobra pekara - Pored toga što je poznata po testu sa zdenkom i suhomesnatim proizvodima, Skroz dobra pekara redovno učestvuje u humanitarnim aktivnostima, odvajanjem dela profita. Ovu pekaru možete pronaći na više od 30 lokacija u Beogradu, a njihove proizvode i poručiti za dostavu preko popularnih aplikacija. Neki od objekata, poput onog u Bulevar kralja Aleksandra u Beogradu, pored peciva prodaju i roštilj i kuvanu hranu. 

Poslastičarnice u Beogradu

Palacinci sa prelivima

Za sve vas koji volite da uživate u slatkim zadovoljstvima izdvojili smo objekte sa najslađim dezertima: 

 • Slatkoteka - Carstvo krofni zadviće vas svojim pažljivo uređenim enterijerom, ali i opojnim mirisom čim kročite u radnju. Specijalnost su im krofne, punjenje i sa glazurama, ukrašene i unikatne. Prodaju i domaće kremove koji su ih proslavili, ali i niz unikatnih slatkiša, koji su idealni za poklon. Nalaze se na dve lokacije, u Višnjićevoj 5 i Bulevaru kralja Aleksandra 52 i otvoreni su svakog dana između 9 i 21 čas. Krofne možete priuštiti po cenama od 130 do 220 dinara po komadu, kupovati ih u turama od 6 do 18 ili kombinovati sa drugim proizvodima. Na raspolaganju vam je i niz unikatnih paketa. 
 • Hari's Creperie - Na Oblićevom vencu smešten je lokal sa najboljim vaflima u gradu. Isprobajte vafle sa premazima i dodacima po želji, bilo da više volite slatke ili slane specijalitete. U okviru svoje ponude imaju i palačinke, pice, salate, sendviče, omlete, i niz domaćih i stranih pića. 
 • Ferdinand knedle - Carstvo knedli, slatkih i slanih, očekuje vas u ovoj unikatnoj poslastičarnici. Nalaze se na 4 lokacije u Beogradu, dve u centru grada i dve na Novom Beogradu. Isprobajte knedle sa tri vrste belgijske čokolade, marcipanom, marakujom, ili možda spanaćem i dimljenom piletinom, koje možete poručiti i online. Cene knedli se kreću od 110 do 200 po komad. 

Dnevni i noćni provod u Beogradu

Ovaj odeljak je posvećen najboljim kafićima koji će pružiti nezaboravne trenutke opuštanja tokom dana, kao i klubovima i diskotekama u kojima se provode uzavrele noći i u kojima se đuska do najranijih jutarnjih sati.

Najbolji kafići za dnevno uživanje

Kafa i sok - nazdravljanje

Kafići koji su negde između paba i kofi šopa, koktel, nargila, sportski, vinski ili mnogi drugi tematski barovi. Oni su savršeni za opuštanje tokom dana, ispijanje najsočnijih kafa, te druženje sa prijateljima u prelepim baštama. Najpopularniji objekti ovog tipa su:

 • Kafe Koffein – Cara Dušana 65 
 • Kafeterija 19 grams – Kralja Petra 70 
 • Šoljica – Trg Nikole Pašića 5 
 • Blaznavac – Kneginje Ljubice 18 
 • Bilijar kafe Tašmajdan – Ilije Garašanina 26-28 
 • 1001 noć nargila bar – Kraljice Natalije 39 

Splavovi

Splav - svetla i atmosfera

Splavovi u Beogradu se nalaze duž savskog keja, mahom sa novobeogradske strane, ali ih ima i na obali starog grada. S obzirom na to da su smešteni van naseljenih zona, provod traje do ranih jutarnjih časova, dok neki organizuju i dnevne žurke. Splavovi se takođe mogu podeliti u nekoliko kategorija, uglavnom po muzičkom programu. Komercijalnu house muziku ćete naći na Freestyler-u, alternativni house na 20/44, Shake ‘n’ Shake-u, tehno i house na Lasti ili Hot mess-u, domaći pop na Sindikatu, dok se turbo folk pušta na River-u ili Blaywatch-u.

Kafane

Kafane nisu ekskluzivne samo za Beograd, kafane su nešto tradicionalno srpsko. Imaju veoma dugu istoriju i predstavljaju najstariji vid noćnog života u Beogradu. Međutim, kako se menjaju vremena, menjaju se i kafane. Tako postoje one modernije uređene koje su dosta slične klubovima, i one originalne koje su zadržale to nešto izvorno, ali i sve varijante između ove dve krajnosti. Ima ih svuda po gradu, a neke od najpopularnijih su:

 • Skadarlija - Tri šešira, Šešir moj, Dva jelena
 • Ona moja - Vojvode Šupljikca 31a
 • Sipaj, ne pitaj - Bulevar vojvode Mišića 11

Kafana Beograd

Klubovi

U principu beogradski klubovi su splavovi na suvom, ali sa većim izborom muzike i tipova žurki. Pored mejnstrim klubova poput Stefan Braun-a, Beograd ima i zavidnu alternativnu klabing scenu u klubovima kao što su KPTM i Dragstor.

 • KPTM - Žorža Klemensoa 22 
 • Dragstor - Bulevar Despota Stefana 115 
 • Plastic/Mint – Takovska 34 

Pabovi

Enterijera po uzoru na prave engleske pabove, ali sa srpskom dušom - beogradski pabovi imaju autentičan izgled i atmosferu. Mnogi pabovi proizvode svoje pivo, a uz to služe i kraft piva kako iz zemlje tako i iz celog sveta.

 • The Black Turtle – Svetogorska 14 
 • Irish Pub Three Carrots – Kneza Miloša 16
 • Samo Pivo – Balkanska 13

Svirke

Nadovezujući se na prethodnu kategoriju, ovde ćemo predstaviti mesta u kojma živi beogradska, ali i sprska alternativna muzička scena. Poslednjih par godina, epicentar dešavanja vezanih za alternativnu muzičku scenu je Cetinjska ulica broj 15. Udaljeni samo par metara jedan od drugog, nalaze se Elektropionir, Polet, Subeerni Centar, Zaokret i Rokanje u kojima gotovo svake nedelje nastupaju najveća imena srpske ali i evropske andergraund scene, kao i mnogi mladi bendovi u usponu. Džez, bluz i rok koncerti se često održavaju u klubu Akademije 28 kao i Domu kulture Studentski grad, dok u Domu omladine Beograda često nastupaju vodeća imena svetske hevi metal muzike.

 • Cetinjska 15 
 • Dom omladine Beograda – Makedonska 22 
 • Dom kulture Studentski grad – Bulevar Zorana Đinđića 179 

Kako kroz Beograd? 

Koliko god vam zbunjujuće izgledao saobraćaj u Beogradu, prevoz je veoma dobro organizovan. Na raspolaganju su Vam redovne autobuske, tramvajske i trolejbuske linije gradskog prevoza kojima možete jeftino, sigurno i brzo stići do bilo kog kraja grada. Pored ovih redovnih linija postoje i ekspresne mini-bus linije koje redovno saobraćaju. U Beogradu se možete voziti i taksijem. Na brojnim lokacijama u gradu se nalaze taksi stanice, a vozilo do željene adresene možete pozvati u svako doba dana i noći. U nastavku vam detaljno navodimo sve opcije kretanja kroz glavni grad Srbije.

Gradski prevoz

Tramvaj - Beograd

Gradski prevoz u Beogradu definitivno je najzastupljeniji način kretanja kroz glavni grad. Prevoz saobraća od najranijih jutarnjih sati, pa sve do ponoći, nakon čega određene linije prelaze na noćni red vožnje. Nastavak teksta izdvaja kategorije prevoza i sve informacije koje o njima morate znati:

 • Dnevni autobuske linije - Beograd poseduje 145 različitih autobuskih linija + 25 noćnih. Za gotovo sve delove Beograda autobus možete hvatati u užem centru grada. Sa Zelenog venca uglavnom kreću autobusi koji vode ka Novom Beogradu i Zemunu, i samim tim do svih njihovih naselja. Sa Železničke stanice možete hvatati autobuse ka Adi Ciganliji, Sajmu, Banovom brdu, Sremčici, Železniku itd. Na Trgu Republike i kod Doma omladine čekate autobuse ka Vračaru, Zvezdari, Paliluli i Voždovcu. 
 • Noćni autobusi - Jedino na šta treba da obratite posebnu pažnju su noćni autobusi, jer noćne linije uglavnom ne idu istom putanjom, pa im samim tim ni stajališta nisu ista kao redovnim linijama. Svi kreću iz strogog centra, sa nekoliko različitih autobuskih stanica, pa obavezno proverite gde treba da čekate bus ako je vaš smeštaj u daljim delovima Beograda. Cena nočne vožnje je 150 dinara, a obično idu na sat vremena: od pola jedan do pola četiri ujutru. 
 • Tramvaji - Tramvaji najviše cirkulišu Bulevarom Kralja Aleksandra polazeći iz Ustaničke ulice, pa onda ulicom 27. marta kojom prolaze potez od Dorćola do Vukovog spomenika, zatim Slavijom i Nemanjinom i idu na jednu stranu ka Novom Beogradu, a na drugu ka Adi Ciganliji i Banovom brdu. Neke linije od Vukovog spomenika idu do kružnog toka Bogoslovija i OFK stadiona.
 • Trolejbusi - Većina trolejbuskih linija polazi od Studentskog parka i isto tako većina ide Terazijama, preko Slavije i dalje preko Vračara do Voždovca, odnosno do Konjarnika, Medaka i dalje, ili preko Palilule do Zvezdare.
 • Minibusevi - Postoji pet linija minibuseva koji Vas voze od jednog kraja grada do drugog za 150 dinara. Minibus je sjajna opcija ukoliko morate, npr. iz Mirijeva da dođete do Novog Beograda. Svi uglavnom voze sa jednog kraja grada na drugi i košta samo 50 dinara više, ali ćete uštedeti na vremenu i živcima, naročito kada su velike gužve. Nema presedanja, neuporedivo je udobniji od autobusa i vrlo retko je toliko pun da nema mesta za sedenje.

Bus plus čitač

Servisne informacije o gradskom prevozu

Sve što vam treba kako biste se vozili prevozom je bus plus kartica, koja će vas koštati 250 dinara. Za vožnju dugu 90 minuta izdvojićete 90 dinara, a ukoliko kartu kupujete kod vozača, platićete 180 dinara. Karticu možete kupiti i dopuniti na svakoj trafici ili na Bus Plus prodajnim mestima. Karte kucate u prevozu tako što ih prislonite donjoj polovini aparata, i čućete zvuk koji znači da je karta otkucana. Tada možete i pogledati koliko vam je novca ostalo, da biste znali da li je potrebno da uplatite za narednu vožnju. Za ostale zone i detaljnije informacije pogledajte sajt Bus Plus-a

Kompletan red vožnje svih vrsta gradskog prevoza možete pogledati ovde. Za lakše snalaženje, na gotovo svim stajalištima u centru grada imate mapu na kojoj je obeleženo kuda prolaze autobuske, tramvajske i trolejbuske linije i do kog dela grada idu. Svaka stanica poseduje i svoj broj, a pozivom na njega videćete za koliko stanica dolazi linija koju čekate.

Taxi

U Beogradu se možete voziti i taksijem. Na brojnim lokacijama u gradu se nalaze taksi stanice, a vozilo do željene adrese možete pozvati u svako doba dana i noći. Taxi Beograd će biti na Vašoj adresi kroz nekoliko minuta i pružiti Vam udobnu i sigurnu vožnju dokle god da idete. Određeni prevoznici su obezbedili putnicima i plaćanje karticama. Ukoliko naletite na taksiste “divljake” koji nude da vas voze, a sigurno hoćete jer ih je previše oko ove dve stanice, nikako ne sedajte u vozilo jer će vam naplatiti 30 posto više nego da ste telefonom naručili taxi vozilo.

Rent a car

Rent a car je jedna od vrlo primamljivih opcija za prevoz kroz Beograd. U glavnom gradu posluje veliki broj vrlo kvalitetnih agencija, koje će vam obezbediti vrhunska vozila, spremna za udobnu i sigurnu vožnju. Kako biste pronašli najbolju, posetiti stranicu: Rent a car Beograd.

Parking Beograd

Parkirana vozila

Parking u Beogradu može biti veliki izazov za sve vozače, pa čak i za one najiskusnije. Činjenica je da je u centru Beograda ponekada vrlo teško pronaći slobodno parking mesto ili se mora dugo pešačiti od automobila do posla ili druge lokacije. Najsigurnije je kada već imate obezbeđeno parking mesto, tako da o tome ne morate uvek brinuti. Većina turista se iz tog razloga odlučuje za apartmane u Beogradu sa parkingom ili garažom. Parking Beograd uključuje javna parkirališta i javne garaže. Parkiranje u gradu je podeljeno na nekoliko zona, a u zavisnosti od zone važe drugačije cene i dozvoljeno vreme parkiranja. Pre nego što dođete u naš grad, predlažemo da se detaljnije informišete o parkiralištima, garažama i cenama.

Servisne informacije i važni telefoni

Kada se pripremate za putovanje, neke od najbitnijih stvari o kojima treba da razmišljate, pored pakovanja adekvatne odeće, obuće i “kućne apoteke”, su važni telefoni i dežurne službe zemlje u koju putujete. Nije na odmet da ih pripremite unapred, a mi ćemo vam ih ponuditi sve na jednom mestu kako ne biste morali sami da istražujete. Na našoj listi videćete apsolutno sve najvažnije informacije, odnosno brojeve telefona i druge servisne informacije.

Najvažniji telefoni

 • Dežurna služba hitne pomoći - 194
 • Dežurna vatrogasna služba - 193
 • Dežurna služba policije - 192
 • Urgentni centar - +38113618444
 • Komunalna policija - +381112453158
 • Informativni centar i pomoć na putu - 1987
 • Vojna hitna pomoć - 1976
 • Vojna policija - 19860

Dežurne službe i druge potrebne usluge

Posetite Beograd - Uživajte u raznovrsnim sadržajima

Stvarno upoznati neki grad znači videti njegove obe strane, onu turističku i onu svakodnevnu. Imali smo ideju da vam Beograd predstavimo na jedan drugačiji način, onako kako ga vide ljudi koji su u njemu proveli ceo život. Mnogi vodiči potpuno ignorišu tu drugu stranu, koja je često zamiljivija i privlačnija, da bi se fokusirali na one najpopularnije znamenitosti. Upravo taj kliše smo hteli da zaobiđemo i time izbegnemo da učinimo veliku nepravdu svima vama koji imate želju da upoznate ovaj prelepi grad. Beograd je mnogo više od Kalemegdana i Knez Mihailove - Beograd je poput knjige čija svaka ulica, klupa i kafana krije novu priču.