FEST 2018: 46. Međunarodni filmski festival

Blog / Kultura

Još jedna godina, još jedan FEST i naravno brdo dobrih filmova. Od kada je prvi put otvoren, 1971. godine, FEST je postao beogradska tradicija isto koliko i šetnje Kališom ili Večiti derbi. Samo jedan pogled na imena koja stoje iza filmova koji su ovde prikazivani u poslednjih 46 godina dovoljno govori o reputaciji koju ovaj festival uživa u zemlji i svetu.

Ken Rasel, Teo Angelopulos, Robert Altman, Denis Hoper i neprevaziđeni Stenli Kjubrik su samo neki od režisera čija su remek dela predstavljana na FESTu. Specijalni gosti festivala su bili i Bernardno Bertoluči, Sofija Loren, Robert de Niro i Džoni Dep, ukratko neka od najzvučnijih imena filmske industrije.

46. Međunarodni filmski festival će trajati od 23.2. do 4.3. a mesta projekcija su Sava Centar, Dom Omladine, Dvorana Kulturnog Centra, Bioskop Fontana i Svečana sala Jugoslovenske kintoeke. Beogradski bioskopi će biti krcati, isto kao i hoteli, zato ako planirate da svratite na fest, daleko bolja opcija je iznajmljivanje stana na dan u blizini nekog bioskopa.

Program FESTa se sastoji iz nekoliko tematskih celina kao što su gala, glavni takmičarski deo, filmovi van konkurencije, srpski film i FEST 46. Mi nećemo detaljno zalaziti u svaki deo programa, više informacija o tome možete pronaći na zvaničnom sajtu festiala. Mi ćemo se fokusirati na naše ovogodišnje favorite i pokušati da vas nateramo da ih pogledate.

S obrzirom na samu količinu i kvalitet filmova na ovogodišnjem FESTu, verujte nam da smo se polomili da izdvojimo samo 5 komada. Svakako preporučujemo da sami prelistate program jer je ova lista krajnje subjektivna.

1. Advokat

Najnovije ostvarenje fenomenalnog Dena Gilroja, režisera neo-noar trilera Noćne Hronike, nam donosi priču advokata Romana Izraela, čiji život se nakon smrti mentora u potpunosti okreće naglavačke. Uvek fantastični Denzel Vašington još jednom pokazuje zašto ga smatraju jednim od najboljih glumaca današnjice.

2. Kako smuvati devojku na žurci

London '77 godine, Seks Pistolsi izdaju svoj monumentalni album, a pank revolucija dostiže svoj zenit. Mladi pankeri muče muku sa devojkama koje im često deluju misteriozno i nelogično, kao da su sa druge planete. E, pa ovog puta zapravo jesu. Fenomenalna Nikol Kidman pruža standardno dobar performans, a malde nade El Faning i Aleks Šarp pokazaju da u budućnosti možemo da očekujemo velike stvari od njih.

3. Legenda o konkubini

Ova fantastična priča nas transportuje u Tang Kinu, 850. godine, kada jedan mistični dogaćaj pokreće lavinu neverovatnih dešavanja. Kineski pesnik Baj Letijan će se udružiti sa legendarnim japanskim monahom Kukajem u nameri da istraže ovaj splet čudnih događaja. Vizuelno očaravajuće delo koje savršeno prikazuje estetiku dalekog istoka u kombinaciji sa zadivljujućom pričom koja će vam čvrsto držati pažnju su dovoljni razlozi da ne propustite ovaj film.

4. Izdaja

Uigrani tandem Lorens - Lorens nam donosi špijunski triler pun akcije i obrta, dostojan bondovske slave. Intriga, napetost, seksualna tenzija i svi ostali elementi koji evociraju uspomene na pomalo zamrli žanr trilera iz perioda Hladnog rata.

5. Comic Sans

Za sam kraj liste, predstavljamo vam film koji nam dolazi iz susedne Hrvatske. Alan Despot je uspešni grafički dizajner sa svim problemima jednog modernog čoveka. Rastrzan između bivših devojaka i porodice, nikako ne uspeva da nađe smisao svog života. Jedna veoma simpatična i iiskrena priča o čoveku koji traga za sobom.

Gledanje filmova je verovatno najrasprostanjeniji vid razonode u današnje vreme, pogotovo zbog eksplozije internet striming sajtova koji vam na tacni isporučuju gotovo sve filmske hitove. Nekada je to bio ritualni odlazak u video klub i dobijanje preporuka od drugih filmofila, danas je to gledanje trejlera i čitanja opisa na netu.

Bilo da su video klubovi ili internet striming ništa ne može da zameni izvorni, i mnogi bi rekli, jedini pravi način gledanja filmova - u bioskopu. Kućno gledanje filmova je događaj za sebe koji svakako ima svoje čari, ali činjenica je da se filmovi prave baš da bi se gledali na velikom platnu. Cilj filma je da nas na sat ili dva teleportuje u neku potpuno drugu realnost, a bioskop ostavlja neuporedivo jači utisak od bilo kog televizora ili računara. Utisak koji često traje danima, a može i kompletno da nam promeni pogled na život. To je filmska magija i upravo ono što vas čeka na FESTu.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.