share with friends

Mi Srbi volimo da jedemo, to ne može jednostavnije da se kaže i zato ne treba da čudi što u Beogradu postoji ogroman broj restorana brze hrane koji su spremni da vam za svega par minuta serviraju toplu porciju vaše omiljene klope.

Razlika između brze hrane u Srbiji i recimo Sjedinjenim Američkim Državama je ta što su u Srbiji sastojci dosta svežiji i uglavnom lokalno uzgajani.

Beogradska brza hrana je veoma popularna kod turista, baš kao i iznajmljivanje stana na dan, upravo zato na gotovo svakom koraku možete da probate nešto novo.

Pica

Verovatno najpopularniji oblik brze hrane na svetu. Ima je na svakom koraku, ali je retko gde dobra. Testo je ili hlebasto ili previše tanko, kačkavalj je gumast a topinga ima previše. Naravno, sve to je stvar ukusa, te vam mi ovde predstavljamo mesta za koja smartramo da služe najbolju picu.

1. Bucko

Bucko zaista ne treba posebno predstavljati,  jer gotovo da nema Beograđanina koji nije barem jednom jeo njihovu picu.

Postoji još od 1997. godine, na dve lokacije - Francuska 8 i u Beogradska 56, a rade čak do 2 sata posle ponoći.

Ono što Bucko izdvaja od svih drugih picerija u gradu jesu fantastični namazi od kojih je definitivno najpopularniji goveđi. Usluga je munjevita, a o kvalitetu dovoljno govori činjenica da ispred Bucka uvek neko ili čeka ili već uživa u svom parčetu.

2. Picerija Trg

Sa tradicijom dugom skoro 26 godina, Picerija Trg ima čvrsto utemeljeno mesto među ljubiteljima pice u Beogradu.

Nalazi se u samom srcu grada, u Staklencu na Trgu Republike i što je najbolje, radi 24 sata. Pored pice prave i odlične palačinke sa svakom kombinacijom sastojaka koju možete da smislite. Cene su niske a kvalitet zagarantovan.

Roštilj

Apsolutni kralj brze hrane, pogotovo u Srbiji. Pljeskavice, ćevapi i belo meso, vešalice, džigerica, ražnjici i ostali specijaliteti od mesa se svakodnevno konzumiraju u velikim količinama.

Međutim, isto kao i pica, roštilj ima problem sa mediokritetom. Zato vam mi predstavljamo mesta koja su otišla korak dalje u pripremanju i serviranju mesa i zbog toga se izdvajaju iz mase.

3. Walter

Kao što je Bata Živojinović čuvao Sarajevo na filmskom platnu, tako u Walteru čuvaju sarajevsku tradiciju pravljenja najboljih ćevapa. Na čak tri lokacije u Beogradu služe fenomenalne specijaltete sa roštilja na originalni sarajevski način. Autentični komad Sarajeva u Beogradu, koji svaku mušteriju ostavlja zadovoljnom.

Waltera možete naći širom Beograda, u ulicama 27. marta 31, Strahinjića Bana 57, Makenzijevoj 85, Darinke Radović 35, kao i u šoping centrima Ušće i Big Fashon.

4. Prava pljeskavica

Mesto koje ćete teško naći u brošurama i vodičima, a koje ipak uživa kultni status među Beograđanima a i meštanima okolnih gradova. Na uglu Takovske i Cvijićeve, Čika Mile je jedan od retkih koji pravi autentične pljeskavice u gradu, koje su ujedno i jedina stvar na meniju.

Njegova najveća želja je da svaka mušterija pojede pravu pljeskavicu i zato ih servira isključivo sa crnim lukom ili kiselim mlekom, bez ostalih popularnih namaza i dodataka. Miletova filozofija je da kvalitet mesa treba da se oseti u svakom zalogaju, a s obzirom na popularnost njegove pljeskavice definitivno je u pravu.

Pekarski proizvodi

Peciva su najbrojniji vid brze hrane u Beogradu, ali im je zato i kvalitet uglavnom osrednji. Većina pekara liče jedna na drugu i retko koja održava neki vioski nivo kvaliteta. Ali, nije sve tako crno, postoji dovoljno pekara koje već decenijama odbijaju da snize kvalitet.

5. Pekara Ljupče Mihailovski

Poput prave pljeskavice, ova pekara je takođe skriveni dragulj grada Begorada. Ne nalazi se u turističkim vodičima i obično se otkriva preko preporuke. Ušuškana u Dalmatinskoj ulici svakodnevno pravi, po mnogima, najbolji burek u gradu, kao i fenomenalnu makovnjaču.

Palačinke

Fino, mekano testo punjeno slatkim ili slanim filom - jednostavan koncept koji je jedna od omiljenih poslastica na ovim prostorima. Palačinke obično možete naći u picerijama ili sendvičarama i ima ih znatno manje u poređenju sa drugim vrstama hrane na ovoj listi.

6. Glumac

Glumac je sinonim za palačinke u Beogradu. Preko 100 kombinacija u slatkoj ili slanoj varijanti su dovoljan razlog da posetite ovo fenomenalno mesto. Nalaze se u ulici Braće Jugovica, a kako je ovaj lokal često pun, možete da se prošetate do drugog koji se nalazi na minut šetnje u Dositejevoj ulici.

Internacionalna brza kuhinja

Lista ne bi bila kompletna bez restorana koji služe ukuse iz celog sveta. Najpopularnija je kineska hrana ali se ponuda konstanto širi, te se poslednjih godina pojavljuju mesta koja nude stvari kao što su belgijske vafle, holandske krompiriće i izraelske falefele.

7. Burrito Madre

Jedno od novijih mesta na listi koje je za jako kratko vreme postalo veoma popularno. Moderna latinoamerčka kuhinja koja se priprema sa lokalno kupljenim svežim sastojcima. Definitivno zdravija opcija u odnosu na ostale tipove brze hrane. Burito u tortilji ili činiji, salate, fenomenalni ćurosi sa karamelom ili nutelom i za kraj hladna limunada. Njih možete naći u Karađorđevoj 65, na Terazijama 27 i Bulevaru Kralja Aleksandra 54.

8. Asia Food

Azijska hrana uživa veliku popularnost svuda u svetu, a tako je i u Beogradu. Postoji veliki broj restorana koji služe pretežno kinesku hranu, a Asia food nudi specijalitete iz cele Istočne Azije. Najbolja stvar je što su jela već gotova i maltene da nema čekanja, porcije su velike a cene zaista pristupačne. Nalaze se na čak 4 lokacije - Delta City, TC Stadion, Zeleni Venac i u ulici Kralja Milana 6.

Tu su naravno i standardne, dobro poznate opcije kao što su Mek i KFC, ali bi zaista bilo šteta da jedete na takvim mestima dok ste okruženi morem ukusne hrane kakvu do sada sigurno niste probali.