Tipovi gostiju

 • Sadržaj
 • U pisanju ovog vodiča od izuzetne pomoći bili su nam intervjui koje smo obavili sa vlasnicima stanova na dan. U razgovoru sa njima došli smo do zaključka da se da izdvojiti nekoliko tipova gostiju koji najčešće rezervišu ovakav vid smeštaja.

  U nastavku možete pogledati o kojim gostima je reč.

  Biznis gosti

  Ovi gosti u Beograd najčešće dolaze usled poslovnih obaveza, a smeštaj za njih uglavnom obezbeđuju firme. Budući da prestonica Srbije predstavlja centar internacionalnih i brojnih drugih korporacija, uglavnom se dešava da je biznis korisnicima potreban smeštaj na duže vreme.

  Ukoliko gost zakupi stan na period do 30 dana, neophodno je da obezbedite mogućnost kategorizacije računa; drugim rečima - izdavanje računa koji za cilj ima pravdanje troškova i sredstava.

  Ukoliko se pak desi da gost u stanu planira boravak na duže od 30 dana, preporuka je da potpišete standardni Ugovor o zakupu stana u kojem ćete precizno definisati prava i obaveze obe strane. 

  Kako bismo Vam olakšali proceduru, pripremili smo za Vas obrasce Ugovora koje besplatno možete preuzeti ovde.

  Turisti

  U poslednjih nekoliko godina Beograd se izdvojio kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u ovom delu Evrope. Srdačnost, gostoprimljivost i šarm kojim odiše ovaj glavni grad, prepoznali su brojni turisti - kako domaći, tako i strani. Njihov broj iz godine u godinu raste, a samim tim i potreba za smeštajem u Beogradu.

  Turistima iz inostranstva je glavni grad naročito privlačan tokom letnje sezone. Postoji nekoliko razloga za to, a najčešći je pregršt sadržaja kojima se Beograd može pohvaliti - brojne manifestacije, događaji i fenomenalan noćni provod do ranih jutarnjih sati.

  Sa druge strane, zbog relativno povoljne udaljenosti, turisti iz regiona dolaze dosta češće i to uglavnom vikendom. 

  Ma koji god tip turista da je u pitanju - jedno je sigurno. Blizina i smeštaj u strogom centru grada je njihov najčešći odabir. Uglavnom se radi o lokacijama koje se nalaze nedaleko od:

  •  Knez Mihailove ulice;
  •  Kalemegdana;
  •  Vračara.

  Gosti u potrazi za noćnim provodom

  Svi koji su makar jednom posetili Beograd poželeli su da se u njega ponovo vrate. Često opisivan kao “grad koji nikada ne spava”, bogatim zabavnim sadržajem i klubovima uređenim tako da staju rame uz rame sa svetskim, opravdao je svoju titulu. Upravo zato i važi za destinaciju broj jedan kada je dobar noćni provod u pitanju. 

  Ovi gosti najčešće su u potrazi za stanovima na dan veće strukture - trosobni ili pak veći budući da u Beograd najčešće dolaze sa prijateljima. U većini slučajeva zainteresovani su za strogi centar grada ili Novi Beograd i to deo koji je baziran oko splavova i klubova. 

  Iako je često zastupljeno mišljenje o ovim gostima da su dosta bučni i skloni izazivanju štete u stanu - moramo da istaknemo da je ovo neopravdano. Govoreći iz dugogodišnjeg iskustva slobodno možemo reći da smo sa ovim gostima imali uspostavljenu fer i neproblematičnu saradnju.

  Medicinski turizam

  Medicinski turizam danas jedna je od rasprostranjenih praksi. Sve veći broj ljudi odlučuje se za neke od vidova tretmana; bilo da su to hirurški ili estetski zahtevi.

  Ovaj trend postao je popularan širom sveta, a nije zaobišao ni Srbiju. Veliki broj stručnjaka na dobrom glasu, relativno povoljnija cena i izuzetan kvalitet usluge - glavni su razlozi zašto se sve veći broj turista opredeljuje za našu zemlju. 

  Za ove goste možemo reći da lokacija ne igra bitnu ulogu. Najčešći odabir za smeštaj odnosi se na stanove na dan koji se nalaze u blizini klinike. U njima odsedaju gosti koji dolaze u posetu ili pak u pratnji sa pacijentom, a u pitanju su stanovi na:

  • Dedinju (KBC “dr Dragiša Mišović”); 
  • Banjici (VMA);
  • Zemunu (KBC “Zemun”);
  • Starom gradu (GAK “Narodni front”). 

  Jedna od najrazvijenih grana medicinskog turizma svakako je dentalni turizam. Zbog povoljnih stomatoloških usluga i intervencija koje se nude kod nas, Srbija je jedna od najatraktivnijih zemalja inostranih turista (Nemačka, Austrija i druge).

  Kako se radi o zahvatima koji zahtevaju boravak od nekoliko dana - iznajmljivanje stanova na dan u blizini ordinacije jedna je od najpogodnijih opcija. 

  Šoping turisti

  Iako Milano i Beč već godinama važe za najpoznatije šoping destinacije, u poslednje vreme i Srbija postaje sve interesantnija šoping ruta za turiste. Dobar evropski položaj, sezonska sniženja i brendirani proizvodi, doveli su do popularizacije Beograda. 

  Gosti koji dolaze u Beograd zbog šopinga najčešće rezervišu i neke od stanova u neposrednoj blizini većih šoping centara. Kod nas se među poznatijim ubrajaju: 

  • Ušće;
  •  Rajićeva;
  •  Delta City; 
  • Karaburma Shopping Center.

  Gosti koji dolaze zbog događaja ili manifestacija

  Jedan od glavnih razloga zašto je Beograd pogodan za gotovo sve goste jeste veliki broj manifestacija i događaja koji su organizuju. Neke od najvećih svetskih zvezda održale su svoje koncerte upravo u Štark areni (nekadašnja Beogradska arena) - najvećoj višenamenskoj dvorani. Budući da je ova arena centar mnogih zbivanja, stanovi na dan u blizini nje jedni su od najtraženijih. 

  Pored zabavnih i kulturnih manifestacija, Beograd je poznat i po sportskim dešavanjima. Naime, stadioni dva velika kluba - Partizana i Crvene zvezde, nalaze se upravo ovde. Zbog velikog kapaciteta, ovi stadioni mogu da prime i do nekoliko hiljada gledalaca koji uživaju u brojnim mečevima i koncertima poznatih pevača.

  Gosti koji dolaze tim povodom uglavnom su u potrazi za stanovima koji se nalaze nedaleko od centra ovih dešavanja. 

  Lokalni gosti

  Spadaju među brojniju grupu gostiju. Naime, uglavnom se radi o ljudima koji bi želeli da prirede iznenađenje za svoju voljenu osobu ili pak da pronađu utočište od užurbanog i stresnog stila života. Najbolji način da to i postignu jeste iznajmljivanjem stanova koji u svom sastavu poseduju đakuzi ili saunu. 

  Takođe, u grupu lokalnih gostiju svrstavaju se i svi oni koji su u toku renovacije stambenog prostora ili u toku procesa traženja novog stana. Ovu opciju često navode kao jednu od najboljih budući da je zakup stana na dan najčešće dosta povoljniji u odnosu na hotelski smeštaj. 

   

  Preuzmite Tipovi gostiju.