Avans

 • Sadržaj
 • Godinama unazad avans predstavlja jedan od delotvornijih mehanizama zaštite pregovaračkih strana. Ova praksa je u gotovo svim delatnostima široko rasprostranjena, pa izuzetak ne predstavlja ni izdavanje apartmana. U nastavku možete pogledati neka od učestalijih pitanja i nedoumica vezanih za plaćanje avansa, a koji su u vezi sa ovim tipom delatnosti. 

  Šta je avans?

  Najjednostavnije rečeno, avans predstavlja isplatu unapred; deo novčanog iznosa koji se daje kao garancija ispunjenja dogovorenih obaveza.

  Da li se avans potražuje prilikom svake rezervacije?

  Kako bismo zaštitili interese obe strane - vlasnike i goste apartmana, Apartmani u Beogradu prilikom svake rezervacije zahtevaju od gostiju uplatu avansa.

  Ukoliko sa vlasnicima apartmana nije drugačije dogovoreno, minimalan iznos avansa koji se uplaćuje je od 30 do 50% od ukupnog iznosa. Od trenutka rezervacije rok za uplatu avansa je 3 dana.

  Ukoliko je u pitanju rezervacija na duži vremenski rok (nekoliko nedelja ili pak mesec dana) ili u sezonskom periodu kada je potražnja izuzetno velika (na primer novogodišnji praznici), gosti su u obavezi da uplate kompletan avans - stoprocentni iznos zakupa.

  U slučaju otkaza rezervacije, vlasnici zadržavaju pravo na prisvajanje avansa; bez mogućnosti vraćanja gostu. 

  Kome se uplaćuje avans i na koji način ga je moguće uplatiti?

  Iznos avansa gosti uplaćuju direktno vlasniku. Nakon rezervacije apartmana, portal će Vam proslediti podatke za uplatu. U zavisnosti od toga šta vlasnik koristi, avans je moguće uplatiti na nekoliko različitih načina:

  • Gotovinsko plaćanje;
  • PostNet uplatnica;
  • PostKeš (PostCash);
  • Bankovni račun;
  • Western Union;
  • Pay Pal servis.

   Da li postoje situacije kada se avans ne potražuje?

  Iako je naša preporuka da se, kao garancija, deo novca uzima unapred, postoje i situacije kada to nije potrebno učiniti. Naime, ukoliko gost rezerviše apartman danas za danas, male su šanse da do otkaza rezervacije dođe.

  S druge strane, u ovakvim okolnostima potraživati avans i ne bi bilo opravdano imajući u vidu kratak vremenski rok u okviru kojeg bi bilo neophodno realizovati uplatu.

   

  Preuzmite Avans.