Članarina (provizija)

 • Sadržaj
 • Bilo da želite da oglasite apartman za kratkoročno izdavanje na Airbnb-u, Booking-u, TripAdvisoru-u ili Apartmanima u Beogradu, zajedničko za sve ove posrednike jeste plaćanje članarine, tj. provizije. U nastavku Vam predstavljamo odgovore na neka od najčešćih pitanja u vezi sa ovom tematikom. 

  Šta je provizija?

  Provizija predstavlja vrstu unapred definisane nadoknade koju Vi kao vlasnik plaćate za posredničke usluge. 

  Da li se provizija odnosi i na oglašavanje apartmana na portalu Apartmani u Beogradu?

  Kada je u pitanju portal Apartmani u Beogradu, oglašavanje apartmana je u potpunosti besplatno. Dakle, provizija se ne odnosi na ovu vrstu usluge, te slobodno možete bez ikakve naknade da oglasite apartman na portalu.

  Kako funkcioniše provizija u slučaju portala Apartmani u Beogradu? 

  Portal Apartmani u Beogradu naplaćuju iznos provizije samo u slučaju uspešno ostvarene rezervacije Vašeg apartmana. Iznos članarine, odnosno provizije definisan je na fiksnom nivou i iznosi 20% od ukupne vrednosti svih ostvarenih rezervacija. 

  Apartmani u Beogradu početkom meseca (od 1. do 3. u mesecu) dostavljaju predračun sa navedenim iznosom provizije (članarine) koju je potrebno izmiriti. Faktura se šalje putem elektronske pošte (mejla) ili SMS porukom.   

  Provizija (članarina) je jednokratna i plaća se uvek za jedan mesec unazad. Primera radi, ukoliko treba da platite proviziju za avgust, taj iznos ćete platiti u tekućem mesecu, dakle u septembru. Rok za plaćanje članarine (provizije) je do 10. u mesecu. 

  Koliko iznosi provizija na portalu Apartmana u Beogradu?

  Visina provizije (članarine) je fiksno određena i iznosi 20% od ukupne vrednosti ostvarene rezervacije. 

  Da li se plaća provizija u slučaju otkaza rezervacije?

  Plaćanje provizije (članarine) u ovom slučaju prvenstveno zavisi od toga koja strana je otkazala rezervaciju. S tim u vezi, razlikujemo:

  1. Otkaz rezervacije od strane gosta bez uplaćenog avansa - ukoliko je gost izvršio rezervaciju apartmana, a prethodno nije uplatio nikakav avans, oslobođeni ste plaćanja bilo kakvog iznosa članarine (provizije). Sve što je potrebno jeste da nas u što kraćem roku kontaktirate i obavestite o tome.
    
  2. Otkaz rezervacije od strane gosta sa uplaćenim avansom - ukoliko je gost rezervisao apartman i uplatio avans, a u istom se nije pojavio, portal zadržava pravo naplate 20% od iznosa avansa.
    
  3. Otkaz rezervacije od strane vlasnika - u ovom slučaju, vlasnik nepokretnosti se obavezuje da plati novačnu kaznu (penale) u visini petrostrukog iznosa vrednosti rezervacije.

  Da li se plaća provizija ukoliko dođe do pravljenja duple rezervacije?

  Ukoliko dođe do pravljenja duple rezervacije, portal naplaćuje proviziju od 20% od iznosa rezervacije. 

  Šta se dešava ukoliko ne izmirim članarinu (proviziju) na vreme?

  U slučaju da članarinu (proviziju) ne uplatite do datuma koji je određen za izmirenje, portal Apartmani u Beogradu zadržava pravo postupanja u skladu sa ugovornim odredbama. 

  Svi vlasnici apartmana koji nisu izmirili dugovanja za prethodni mesec bivaju pismenim putem upozoreni od strane Apartmana u Beogradu. Ukoliko se troškovi ni u dogovorenom roku ne uplate, vlasnici apartmana se privremeno banuju (isključuju) iz ponude sajta; sve do trenutka izmirenja članarine (provizije). 

   

  Preuzmite Članarina (provizija).