Festivali u Beogradu: Najposećenije manifestacije!

Blog / Kultura Dogadjaji u Beogradu

  • Sadržaj
  • Svuda u svetu su Srbi poznati kao izuzetno veseo, prijatan i pozitivan narod. Vole turiste iz inostranstva, vole da putuju, obožavaju pesmu, igru, šal, smeh, ukusno hranu i vrhunska pića. Sa tim ciljem se organizuje veliki broj festivala i manifestaije širom Srbije, a oni najveći i najpoznatiji se organizuju u glavnom gradu. Festivali u Beogradu važe za mesta odličnog provoda i druženja. Koliko su popularni najbolje svedoči činjenica da velike festivale poseti nekoliko desetina hiljada ljudi i zemlje, regiona i celog sveta.

    Kalendar dešavanja u Beogradu ispunjen je tokom cele godine, a tu se može naći bar jedna manifestacija za svačiji ukus, pa i onaj najizbirljiviji. U Beogradu se organizuju filmski, muzički, kulturni, sportski, humanitarni festivali, festivali nauke, hrane i pića, ugostiteljstva i svega sličnog što Vam može pasti na pamet.

    Muzički festivali u Beogradu

    Belgrade Beer Fest

    Belgrade Beer Fest predstavlja jedan od najpopularnijih, najposećenijih i omiljenih festivala u Beogradu. Kroz nekoliko letnjih dana u avgustu posetioci Ušća mogu da uživaju u muzici na nekoliko bina, kao i da probaju najbolja domaća i strana piva. To sada je na Beer Fest-u organizovano više od 750 muzičkih nastupa, a najbolje od svega je što je festival potpuno besplatan za sve posetioce.

    Belgrade Beer Fest postao je deo Cloud Festivals gde je zajedno sa Music Week i Noći muzike postao veliki muzički festival u Beogradu. Music Week se tradicionalno održava na Kopaoniku, ali se nedavno preselio u Beogradu. Publika će imati priliku da uživa uz folk, pop i trep zvuk. Noć muzike je nešto drugačija i organizuje koncerte Simfonijskog orkestra, Hora RTS-a i popularnih svetskih izvođača.

    Beogradski Jazz Festival

    Oktobar je rezervisan za Beogradski Jazz Festival. Već dugi niz godina se održava u Domu omladine Beograda i predstavlja festival sa dugom tradicijom organizovanja od 1971. godine. Na Festivalu priliku da se iskažu pred brojnom pblikom dobijaju domaći džez muzičari i predstave se najtalentovaniji među njima. 

    Čukafest

    Čukafest je relativno nov muzički festival u Beogradu organizovan sa idejom da se publika upozna sa poznatim i manje poznatim izvođačima rok, džez i klasične muzike. Za vreme trajanja festivala svim posetiocima biće dostupne i muzičke radionice, a ulaz je potpuno besplatan.

    Guitar Art Festival

    Na Guitar Art Festivalu okupljaju se gitaristi svih profila i uzrasta sa posebnim nastupima svetski poznatih gitarista. Svi posetioci imaće priliku da razmene stečena iskustva i znanja, poboljšavanje edukacije i vrhunski koncerti. Svake godine se organizuje takmičenje u solo gitari za učesnike različitih uzrasta, a pobednici osvajaju novčane nagrade, diplomu, gitaru i poklon pakete.

    BEMUS

    Beogradske muzičke svečanosti predstavljaju najstariji, a ujedno i najznačajniji muzički festival u Srbiji. Poseban pažnja se posvećuje promociji lokalnih umetnika i njihovog stvaralaštva. Zahvaljujući festivalu BEMUS Beograd je ugostio Bečku i Njujoršku filharmoniju, Minhensku i Berlinsku filharmoniju, Pekinšku operu, kao i veliki broj solista i dirigenata iz celog sveta. U toku festivala priliku da se iskažu dobijaju i mladi muzičari, koji su na početku svojih karijera.

    Apgrade Weekend

    Na Kalemegdanu se od 2015. godine održava Apgrade Weeknd - festival elektronske muzike. Publiku zabavljaju najpopularnija imena iz sveta elektronske muzike sa domaće i svetske scene. Festival predstavlja kratak produžetak letnje klabing sezone u Beogradu.

    Festival bluz bendova

    Festival bluz bendova se već nekoliko godina unazad održava u Domu kulture “Studentski grad” sa ciljem da se predstavi što više bluz sastava iz regiona. Kroz dva dana festivala publika može uživati u nastupima vodećih imena sa bluz scene iz Srbije i okruženja. 

    Festival kubanske muzike i plesa

    Gotovo jednu deceniju se u Beogradu održava Festival kubanske muzike i plesa “Havana en Belgrado”. Svake godine Beograd posete popularni umetnici, plesači i muzičari kako bi organizovali i prisustvovali časovima plesa, radionicama i koncertima. Festival promoviše kubansku kulturu našoj prestonici.

    Rossi Fest

    Rossi Fest je međunaordni muzički festival. Četvorodnevni program zamišljen je kao promovisanje srpske, evropske i jevrejske muzike i kulture. Festival predstavlja poziv mladim umetnicima da se predstave, edukuju i dalje usavršavaju na polju muzike. Ulaz za Rossi Fest je besplatan za sve posetioce.

    Enter festival

    U Topčiderskom parku se organizuje Enter festival, tri dana besplatnog muzičkog programa. Svaki dan festivala je posvećen drugoj vrsti muzike, kao što su zabavna, rep i rok muzika. Otvaranje festivala svake godine prođe u znaku velikih stranih muzičkih zvezda i njihovim spektakularnim nastupima.

    Filmski festivali u Beogradu

    FEST

    Međunarodni filmski festival ili FEST jedan je od najpopularnijih i najposećenijih festivala u Beogradu. Prvi FEST je održan 1971. godine projekcijom filma “Meš” Roberta Altmana u Domu sindikata. Na festivalu se prikazuju najbolji filmovi tekuće sezone i danas je jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u našem gradu. Fest predstavljaja sjajan način da se publika upozna sa svim kinematografijama sveta i pogleda projekcije, koje se neće naći na bioskopskom repertoaru. 

    FAF - Festival autorskog filma

    Festival autorskog filma ili FAF okuplja ljubitelje autorskog filma. Održava se na nekoliko lokacija u Beogradu - Kombank Dvorani, Sava centru, Domu omladine, bioskopima Fontana, Art Bioskop Kolarčeva zadužbina, UK Parobrod, Muzeju kinoteke, Domu kulture Studentski grad i drugim mestima. Nikada nije reč samo o projekcijama autorskih filmova. Publika će uživati u predstavamai raznim radionicama. 

    Festival američkog nezavisnog filma

    U Domu omladine se već pet godina za redom održava Festival američkog nezavisnog filma. Na festivalu se promovišu potpuno drugačiji filmovi u odnosu na one koje se prikazuju u bioskopima zbog čega se ovaj festival često naziva i “Off Hollywood”. Publika se svake godine upozna sa maštovitim i neobičnim pričama autora iz Amerike. 

    Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

    Martovski festival ili Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je najstariji filmski festival u Srbiji, prvi put je održan 1954. godine u pulskoj Areni, a danas od 2004. godine se održava u Domu omladine Beograd. Na festivalu se autori takmiče u četiri kategoije: kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova.

    Balkanima

    Balkanima je Evropski festival animiranog filma. Održava se tradicionalno u Domu kulture “Studentski grad” u Beogradu. Na festivalu se prikazuju kratki animirani filmovi iz više od 20 evropskih zemalja, organizuju se izložbe o animacijama, predavanja i radionice. 

    Festival korejskog filma

    U Domu omladine Beograd održava se Festival korejskog filma sa ciljem da se našoj publici približi korejska kultura. U nekoliko gradova u Srbiji se organizuju projekcije najpopularnijih korejskih filmova različitog žanra - akcija, romantika, istorija i sport.

    Merlinka festival

    U Domu omladine Beograd se već jednu deceniju organizuje međunarodni festival LGBT filmova ili Merlinka festival. Na festivalu se prikazuju igrani, dokumentarni i kratki filmovi sa LGBT tematikom. Pored filmova će biti organizovano nekoliko masterklas termina i performansa.

    Dani slovenačka filma

    U nekoliko gradova u Srbiji se organizuju Dani slovenačkog filma. Kroz projekcije dugometražnih i kratkometražnih filmova naša publika će moći da se upozna da slovenačkom kinematografijom. Prateći program činiće izložba, tribine, studentski filmovi i eksperimentalni filmovi slovenačkih multimedijalnih umetnika.

    Međunarodni festival podvodnog filma

    Međunarodni festival odvodnog filma predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa svim čarima podzemnog sveta. Kroz filmove, fotografije, izložbe i razgovor sa autorima i istraživačima posetioci mogu da “zavire” u nepregledan podzemni svet. Filmovi su najčešće edukativnog karaktera i imaju za cilj podizanje svesti o zaštiti životne sredine.

    Festival evropskog filma

    Festival evropskog filma organizuje se u Beogradu i na još nekoliko lokacija u Srbiji sa ciljem da se građanima Srbije približi Evropska unija. Sve projekcije filmova su potpuno besplatne, potrebno je samo rezervisati ulaznice za željenu projekciju, koje će se održati u EU Info centru.

    Kids Fest

    Najmlađima se namenjen dečiji filmski festival Kids Fest. Kako bi se mališani što bolje zabavili, raznovrstan program festivala obuhvata veliki broj interesantnih priredbi ifilmskog programa kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera. Deca će se sjajno provesti sa svojim vršnjacima, ali će usput naučiti mnogo toga novog.

    BELDOCS

    Međunarodni festival dokumentarnog filma (BELDOCS) predstavlja jedinstven festival, koji ima samo jedan cilj - da prikaže sva zagontena, neobična i iskrena filmska ostvarenja. Filmovi koji se prikazuju predstavljaju zapise krajnje nesvakidašnjih životnih priča iz ljudskog života. Već čitavu deceniju festival okuplja sve poštovaoce dokumentarnih ostvarenja, a svake godine se broj projekcija znatno povećava.

    7 veličanstvenih

    Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma ili 7 veličanstvenih predstavlja izbor najboljih dokumentarnih filmova. Festival je održan prvi put 2005. godine i predstavlja prvi filmski festival posvećen bioskopskom dokumentarnom filmu u Srbiji. Deo programa čine i radionice, razgovori sa autorima filmova.

    Najposećeniji festvali u Beogradu 

    BITEF

    Beogradski  Internacionalni Teatarski festival ili BITEF pokrenut je na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova 1967. godine sa zadatkom da prati i prikazuje najnovije pozorišne trendove. Tokom godina je postao najznačaniji pozorišni festival u Srbiji i svetu, jer je prikazivao eksperimentalna i najhrabrija ostvarenja umetnosti, teatra i plesa. BITEF još prati sve inovativne pozorišne tendencije, posebno svetskog mejnstrima, postdramskog neverbalnog scenskog izraza i sajber teatra - predstave realizovane uz pomoć novih tehnologija.

    Beogradski festival igre

    Beogradski festival igre predstavlja festival baletske umetnosti. Do sada je predstavljeno više stotina radova poznatih koreografa, domaćih poznatih igrača i predstavnicima svih oblasti umetnosti. Domaći igrači, koreografi, umetnici i publika imaju priliku da se upoznaju sa svojim kolegama iz inostranstva, saznaju nešto novo i uživaju u umetnosti.

    BELEF

    Beogradski letnji festival ili BELEF je međunarodni festival umetnosti - muzike, pozorišta, plesa i vizuelnih umetnosti. Zadatak BELEFA je da srpsku kulturnu scenu predstavi javnosti i svetu. Program festivala namenjen je i najmlađim posetiocima, a publiku svake godine očekuje veliki broj najboljih srpskih i stranih umetnika.

    Beogradski Irski festival

    Beogradski Irski festival promoviše irsku umetnost, muziku, kulturu i živahnu atmosferu Irske. Na nekoliko lokacija u Beogradu održavaju se filmske projekcije, radionice, koncerte, razgovore i još mnogo toga iz bogate irsko-srpske manifestacije. 

    Fish Fest Beograd

    Fish Fest Beograd je postao jedna od tradicionalnih manifestacija u Beogradu, održava se više od jedne decenija na keju uz Nebojšinu kulu. Festival opravdano nosi titulu najveće gastronomske i turističko-zabavne manifestacije na reci u celoj Srbiji. Vešti kuvari se svake godine takmiče u spremanju specijalitete od sveže ribe, a posetioce zabavljaju poznati muzičari i drugi kulturno-umetnički programi. 

    Zemunski festival vina i hrane

    Vifednevna manifestacija “Zemunski festival vina i hrane” održava se u Zemunu na nekoliko lokacija. Priliku da se istaknu dobiće predstavnici srpskih vinarija, ugostiteljstva i gastronomije. Posetioci će moći da probaju i kupe najkvalitetnija vina, probaju vrhunske specijalitete i upoznaju sve posebnosti Zemuna. Program svake godine čine koncerti i nastupi kulturno-umetničkih društava, izložbe, promocija vodenih sportova i degustacija riblje čorbe.

    ZemunAL fest

    ZemunAL fest ili Festival alaskih tradicija predstavlja vrlo interesantnu i jedinstvenu manfestaciju u Beogradu i Zemunskom keju. Glavna atrakcija je takmičenje u pecanju, promocija nautike, plovidba kajacima i degustacija specijaliteta od sveže ribe. Ne samo to, posetioci festivala moći da uživaju u kulturno-umetničkom programu i razgledanju Zemuna sa Dunava.

    Leto na Gardošu

    Leto na Gardošu” je jedna od najposećenijih manifestacija u Zemunu. Održava se na platou ispred Gardoš kule, a profram festivala je zaista raznovrstan. Puna dva meseca posetioci svih uzrasta imaće priliku da uživaju u pozorišnim predstavama, amaterskom pozorištu, a tokom vikenda i koncertima.

    Međunarodni salon stripa

    Međunarodni salon stripa je najveći strip događaj u Srbiji do sada. Svake godine se održava poslednje nedelje septembra u prostoru SKC-a. Na festivalu se promovišu najpriznatiji svetski strip autori, promocija domaćeg strip izdavaštva i mladih autora. Festival se može pohvaliti dolaskom poznatih imena iz oblasti stripa i sličnih izraza kao što su ilustracije i animirani film.

    Radost Evrope

    Radost Evrope ili Međunarodni susret dece Evrope namenjen je deci uzrasta između 7 i 14 godina. Kroz maštovit program igre, pesama i dečijeg stvaralaštva se deca iz Srbije upoznaju sa svojim vršnjacima iz evropskih država. Mališani iz Evrope svoj boravak provode u gostima kod domaćih porodica i na taj način učvršćuju odnose. Za vreme njihovog boravka u Srbiji za decu je organizovano pregršt mogućnosti za druženje, takmičenje, učenje i zabavu.

    TIBA festival

    TIBA festival ili Teatarska Internacionalna Beogradska Avantura predstavlja internacionalni festival pozorišta za decu i omladinu. Cilj festivala je da se deci i mladima približe svetska pozorišta i njihova ostvarenja. Program festivala je svake godine sve bogatiji, a do sada su prikazane predstave rađene po motivima klasičnih bajki i legendi, neverbalni plesni teatar, predstave sa tinejdžere o provokativnim temama, problemske i društveno-angažovane predstave. 

    Beogradske horske svečanosti

    Beogradske horske svečanosti predstavljaju internacionali festival i takmičenje horova u dve kategorije. Priliku da se iskažu dobiće domaći izvođači i izvođači iz inostranstva u duhovnoj i svetovnoj muzici. Revijalni deo festivala čine nastupi vrsnih horova i nastupi kulturno-umetničkih društava.

    Green Fest

    Međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” je najveći festival iz oblasti kulture i životne sredine u ovom delu Evrope. Na neverovatan način povezuje različite oblasti kroz projekcije filmova, radionice, predavanja, debate i izložbe. U okviru festivala se organizuje međunarodni filmski program, međunarodni obrazovni program i izložbeni program, gde se predstavljaju kompanije, organziacije i umetnici koji doprinose zaštiti životne sredine.

    Festival zdravlja

    Festival zdravlja održava se već dve decenije u Domu Vojske Srbije. Posetioce očekuju predavanje i radionice gde se mogu detaljnijeinformisati o aktuelnim temama iz oblasti medicine, kozmetike i zdrave ishranE. Dobra vest je da se svi posetioci mogu besplatno posavetovati sa priznatim stručnjacima i proveriti svoje zdravlje. Program je namenjen i za predškolski, školski uzrast, mlađe i najstarije građane.

    BOSIFEST

    Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom ili BOSIFEST promoviše filmove koji se bave životom osoba sa invaliditetom i priznanjem autora filmova. Svake godine na konkurs za takmičenje stigne rekordni broj filmova iz celog sveta. Kroz ceo festival posetioci mogu da se upoznaju sa različitim običajima, životnim pričama, problemima i kulturama.

    Japansko - srpski festival filma 

    Japansko-srpski festival filma predstavlja promociju kulture Japana i Srbije na festivalima, koji se održavaju u Beogradu i Tokiju. Prikazuju se kratkometražni filmovi japanskih i srpskih autora, kao i filmovi snimljeni na teritoriji Japana i naše zemlje. Cilj festivala je pružanje podrške mladim autorima i umetnicima iz oblasti filmske produkcije. Program festivala prati i obavezna izložba.

    Festival nauke

    Festival nauke predstavlja najveći festival ovog tipa u regionu. Organizuje se sa ciljem da predstavi i promoviše nauku na način da je svako može razumeti i zavoleti. Veliko interesovanje za festival potiče od oduševljenja publike jednostavnim i konkretnim naučnim eksperimentima, zakonima i procesima. Svake godine se održava na Beogradskom sajmu i na neverovatan način pokazuje posetiocima koliko su nauka i tehnologija pristune i važne u svakodnevnom životu.

    Festival Sladak život

    Festival poslastica i slatkiša ili Festival sladak život ubraja se među novije manifestacije u Beogradu, ali je za kratko vreme ubrao mnoge simpatije. Održava se u Domu omladine Beograd gde posetioci festivala mogu da uživaju u ukusnim poslasticama i domaćim receptima. Na festivalu se izlaže više od 200 vrsta slatkiša - krpunih i sitnih kolača, čokolada, bombona, kremova, sladoleda, ratluka, torti, sutlijaša, baklava, pita i svega što Vam može pasti na pamet. Pored domaćih poslastica mnogi će se obradovati da probaju slatkiše iz drugih krajeva sveta, kao što je belgijska čokolada, italijanske praline, turski ratluk i ruske medenjake.

    Games.CON

    Najveći festival gejminga i pop kulture održava se u halama Beogradskog sajma. Games.CON promoviše i okuplja ljubitelje svih vrsta igara od virtuelne realnosti, kompjuterskih igara pa do igara za mobilne uređaje, konzole i društvene igre. Festival igara organizovan u Beogradu je najveći ovakav festival u celom regionu. Kada je reč o pop kulturi, na festivalu se prikazuju popularni filmski, televizijski i stripski trendovi.

    Festival mladih talenata grada Beograda

    Zahvaljujući Fondaciji za mlade talente grada Beograda održava se Festival mladih talenata grada Beograda. Svrha festivala je da javnosti predstavi najuspešnije mlade talente na polju umetnosti, nauke i sporta. Program i takmičarski deo festivala pratiće različiti koncerti. Ulaz za festival je potpuno besplatan.

    Mrnjau fest

    Verovali ili ne, grad Beograd ima festival posvećen mačkama, onima koji ih vole i imaju. Na festivalu će biti predstavljene naše i strane odgajivačnice i njihovi ljubimci šampioni. Posetioci će moći da se informišu o svim rasama, pogledaju igrane filmove ili će moći da udome kućnog ljubimca. Na raspolaganju će stajatu veterinari sa kojima se možete konsultovati o pravilnoj ishrani i negi.

    StandUp Fest

    StanUp Fest je jedini jedini festival stand up komedije u Srbiji. Mnogima je ovaj festival omiljeno dešavanje u godini, zbog odličnog humora i više nego pozitivne atmosfere. Publika će moći da uživa u nastupima domaćih i regionalnih stand up komičara i brojnim radionicama.

    Festival Vizualizator

    Zahvaljujući Centru za razvoj fotografije i velikom interesovanju se u Beogradu organizuje Festival fotografije Vizualizator. Zadatak festivala je da doprinese razvoju fotografske scene, poboljša vizuelnu medijsku pismenost i kulturu. Festival okuplja ljubitelje fotografije i umetnike koji se bave fotografijom. Nakon raznovrsnog programa putem izložbi, radionica i tribina, posetioci će sa festivala otići sa pregršt informacija o ovoj vrsti umetnosti i razmenjenih iskustava sa poznatim domaćim i stranim fotografima.

    Internacionalni festival piva

    Ljubitelji piva svake godine posećuju međunarodni festival piva gde imaju priliku da probaju pivo sa svih kontinenata! Prednost se daje malim pivarama i čuvenom kraft pivu. Festival se ubraja među najposećenije festivale u Beogradu, jer pored odličnog piva uživaju u ukusnim zalogajima i dobroj muzici. Festival traje dva dana, a za to vreme se posetioci upoznaju sa novim trendovima, recepturama i načinima proizvodnje piva. 

    Beogradski festival poezije i knjige

    U nekoliko gradova u Srbiji se više od 10 godina održava kulturna manifestacija Festival poezije i knjige. Priliku da budu deo festivala dobili su pesnici, prevodioci i umetnici iz nekoliko desetina zemalja iz regiona i sveta. Na programu festivala se nalazi čitanje poezije domaćih i stranih autora, razgovori sa pesnicima, radionice sa prevodiocima, promocije novih knjiga, kao i poezija za srednjoškolce i studente. 

    Mikser festival

    Kulturna organizacija Mikser već 10 godina organizuje čuveni Mikser festival. Tema festivala nije slična drugim festivalima, već je okrenuta budućnosti, održivom razvoju, kulturi života i rada. Priliku da izlažu dobiće umetnici i dizajniri, ekolozi, urbanisti, IT stručnjaci, predstavnici kompanija i studenti kako bi promovisali ideje za drugačiju budućnost. Mikser festival je poznat po tome što okuplja i pruža priliku mladim talentima da razviju svoje ideje.

    Festival “Mirëdita, dobar dan!”

    Festival “Mirëdita, dobar dan!” promoviše aktuelnu kosovsku kulturu. Cilj festivala je da srpsko i kosovsko društvo i kultura upoznaju jedni druge i razmene najbolje ideje u oblasti kulture. Uz pomoć umetničkog programa, debata o aktuelnim pitanjima, muziku, književnost i glumu učvrsti odnose između dve zajednice.

    Festival epske fantastike

    Festival epske književnosti vrlo je popularan među beogradskom publikom. Svake godine je posvećen drugoj epskoj i naučnoj fantastici. Kroz tribine, društvene igre i cosplay se diskutuje i promovišu aktuelne knjige, filmovi i junaci iz epske književnosti. 

    Beogradski festival evropske književnosti

    U Domu omladine Beograd se tradicionalno održava Beogradsk festival evropskeknjiževnosti. Program je raznovrstan - čitanja poznatih domaćih i svetskih pisaca, projekcije filmova, paneli i diskusije, umetničke izložbe i upoznavanje sa priznatim svetskim piscima. Svi delovi programa festivala su besplatni za sve posetioce.

    Festival sireva

    Balkan Cheese Festival je festival autohtonih i originalnih sireva na Balkanu. Pored sjajne prezentacije domaćih i autohtonih sireva iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posetioci će imati priliku da dobiju recepte za domaći sir i  jela sa sirom, kao i da degustiraju izložene sireve. Koji se sirevi najbolje slažu sa voćem, vinom i začinima, ostaje Vam da saznate na festivalu!

    Afro festival

    Muzej afričke umetnosti svake godine organizuje Afro festival, pravi festival multikulturalnosti i raznovrsnosti kultura. Program čine predavanja, izložbe, projekcije filmova, prezentacije, obilazak Muzeja, muzičke, likovne i plesne radionice o umetnosti i kulturama Afrike. Na festivali se okupljaju vrhunski stručnjaci, predavači, profesori, đaci, studeni i poznavaoci afričke kulture. Najznačajniji program festivala je “Durbar”, dan prijateljstva, plesa i muzike uz učešće afričkih ambasada u Beogradu.

    ISWiB

    Međunarodna studentska nedelja (ISWiB) predstavlja studentski festival festival kultrno-edukativnog karaktera. Tokom sedam dana Beograd postaje prestonica studenata iz celo sveta, koji dolaze da se bliže upoznaju sa našim gradom, kulturom i običajima. Ideja festivala je da zbliži mlade iz celog sveta kroz različite radionice, interaktivna predavanja i razne druge aktivnosti. Veliku atrakciju predstavlja Sajam država, gde ućesnici predstavljaju svoju državu, tradicionalnu hranu, piće i nošnju. 

    ZemunFest

    U samom srcu Zemuna na Velikom i Magistratskom trgu se održava ZemunFest, veliki besplatni festival. Za posetioce je organizovan bioskop na otvorenom, predstave, muzički koncerti, javne tribine i razne radionice. Poseban akcenat organizatori festivala stavljaju na amatersko i dečije stvaralaštvo, promociju Fonda za mlade talente grada Beograda i street art umetnosti.

    Beogradski festival cveća

    Beogradski festival cveća pretvara Beograd i park Manjež u šarenoliku i mirisnu prestonicu. Festival jezamišljen kao platforma za ekologiju, umetnost, arhitekturu, hortikulturu i baštovanstvo, koja bi obogatila javni i privatni životni prostor. U izložbenoj i prodajnoj postavci veliki broj rasadnika i ateljea izložiće svoj izbor vrtnih i sobnih biljaka uz prateće baštenske aksesoare.

    Rakija Fest

    Festival srpske rakije je po mnogo čemu postao omiljena manifestacija mnogih posetilaca. Među destilerijama i velikoj ponudi domaće rakije, svako je dobrodošao da degustira one vrste koje mu se dopadaju. Beograd će se upoznati sa najpoznatijim srpskim proizvođačima rakije i promocijom njihovih proizvoda. Najbolje od svega je da je degustacija potpuno beslatna.

    BeGe Vege festival

    BeGe Vege festival promoviše zdrav i aktivan život, očuvanje prirode, ishranu na bazi biljnog porekla, organsku poljoprivredu bez veštačkih đubrima, podizanje ekološke svesti, upoznavanje sa reciklažom, život bez nasilja nad životinjama i kozmetiku koja nije testirana na životinjama. Posetioce festivala očekuje raznolik muzički i edukativni program, kao i neobične radionice. Degustacija zdrave veganske hrane je samo jedan deo zanimljivog programa festivala.

    Noć muzeja

    Noć muzeja se izdvaja kao jedinstvena kulturna manifestacija u više od 100 gradova u Srbiji. U Noći muzeja svi muzeji, galerije, instituti, biblioteke i fakulteti otvaraju vrata zainteresovanim posetiocima, koji rado obilaze do sada zatvorena mesta. Noć muzeja je zabava za celu porodicu, jer svako može da kreira svoju putanju i vidi one postavke, koje ga zanimaju. Sadržaj je prilagođen i za decu i za starije, tako da svako uživa i naučni mnogo toga novog.

    Beogradska zima

    Beogradski novogodišnji festival poznatiji kao manifestacija “Beogradska zima” obuhvata veliki broj zimskih aktivnosti od decembra do februara. Tu spadaju Trg otvorenog srca, Ulica otvorenog srca, besplatna klizališta na nekoliko lokacija, bioskopi na otvorenom, besplatni novogodišnji koncerti, besplatne pozorišne predstave i radionice za decu, štandovi sa kuvanim vinom, toplom čokoladom, domaćim kolačima i ukrasima, kao i još veliki broj aktivnosti. Cilj festivala je humanitaran i prihodi se dodeljuju onima kojima je pomoć najpotrebnija.

    Dani Jadrana

    Festival morskih specijaliteta se tradicionalne svake godine održava u periodu od februara do marta meseca. Festival predstavlja izuzetnu gastronomsku manifestaciju. Za celokupnu organizaciju zaslužan je restoran "Sent Andrea", na čijemće se meniju za vreme trajanja festivala naći specijaliteti od sveže ribe pripremljeni po tradicionalnim i proverenim receptima. Između ostalog gosti će imati jedinstvenu priliku da probaju supu od morske ribe, gratiniranu ribu, ribu na žaru ili pečenu na ćumuru i raznovrsne specijalitete od plodova mora. Svi specijaliteti biće ponuđeni po specijalnim cenama, a događaj će upotpuniti promotivna cena vina praćena mediteranskom muzikom.

    Mesec frankofonije

    Mart je rezervisan za Mesec frankofonije. U nekoliko gradova širom zemlje Francuski institut Srbije organizuje raznovrstan program posvećen frankofonim inicijativama u Srbiji. Pesme, koncerti, predavanja, kursevi, takmičenja, filmovi i predstave, ples i gastronomija su samo deo programa one manifestacije. Na kreativan način će se građanima Srbije predstaviti francuski jezik i njihova kultura. Veliki akcenat je stavljen na predstavljanje frankofonih vrednosti za decu i omladinu, koji će moći da posete predstave i filmove, ali i da se oprobaju u likovnom konkursu, poznavanju francuskog jezika, kreiraju video-klipove na francuskom jeziku i učestvuju na karnevalu i dobiti nagradu za najbolju masku.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.