Noć muzeja u Beogradu

Blog / Kultura

  • Sadržaj
  • Kultura jednog grada je nešto što svaki turista najpre želi da upozna. Pre nego što se uputite u avanture upoznavanja drugih mesta i predela, pre svega morate upoznati istoriju svog mesta i svoje zemlje. U današnje vreme kultura je ponovo postala nešto što svaka osoba mora da poznaje, počevši od muzike, pozorišta, knjiga i muzeja. Nije na odmet makar jednom mesečno posvetiti svoje vreme obilasku svih kulturnih znamenitosti u Vašem gradu. Kulturno uzdizanje je veoma bitno kako biste svakim danom sve više usavršavali sebe, ali i naučili nešto novo. Cena ulaznica za ova mesta je uglavnom simbolična, pa je svako može priuštiti. Koliko puta u toku dana prolazite pored mnogih kulturnih spomenika, znamenitosti, a da ni ne znate njihovo poreklo ili značenje. Da li ste se zapitali koliko poznajete istoriju svoje zemlje i svih njenih istorijskih obeležja. Svaki grad, pa čak i selo ima svoj značaj u našoj kulturi. O istoriji smo primoreni da učimo kroz školovanje, ali i nakon tog perioda treba redovno obnavljati gradivo. Srbija je zemlja puna čuvenih i važnih istorijskih ličnosti. Počevši od raznih dinastija koje su ostavile trag u gotovo svakom mestu kroz koje ste nekada prošli.

    Muzeji u Beogradu

    Muzeji su svedoci jednog vremena, čuvari blaga naše istorije, a u nekima često možete upoznati i neke druge kulture kada se organizuju tematske izložbe. Iako mnogi misle kako poseta muzeju ne može da bude previše zanimljiva, nakon napuštanja bilo koje izložbe, sigurno ćete se osećati bolje i lepše. Muzeji mogu biti i te kako zanimljivi, u mnogima imate izložbe savremenih skulptura, slika, pa i umetničkih fotografija, što je u poslednje vreme sve popularnije. Sam Beograd sadrži veliki broj muzeja različite tematike. Najpoznatiji muzej je svakako Narodni muzej, tu su i Etnografski muzej, Muzej vazduhoplovstva Beograd, Muzej savremene umetnosti, Vojni muzej Beograd, Vukov i Dositejev muzej, Muzej Nikole Tesle, Muzej primenjene umetnosti, Muzej istorije Jugoslavije, Muzej afričke umetnosti, Prirodnjački muzej u Beogradu, Muzej pozorišne umetnosti i Železnički muzej Srbije. Izbor je veliki, a svaki od navedenih muzeja nudi nešto drugačije i zanimljivije. Ukoliko do sada niste imali prilike, vremena ili želje da posetite makar jedan od ovih muzeja, onda to nadoknadite u Noći muzeja, nema izgovora.

    Noć muzeja

    Noć muzeja je manifestacija koja se održava svake godine u svim gradovima širom Srbije. Ova manifestacija je postala naš brend i radilo se na ideji da se svi odlični programi u toj jednoj noći mogu videti u gradovima širom Srbije. Ovo je postalo pravilo kog se pridržava svaki muzej i idealna je prilika da se svi ljubitelji kulture okupe na jednom mestu. Noć muzeja ima najminimalniju finansijku pomoć džave, što znači da se sva sredstva dobijaju od prodaje karata i odabranih sponzora. Ova manifestacija prati savremene evropske trendove svih uspešnijih privatnih inicijativa. Sve ovo je u cilju približavanja najboljeg muzejskog sadržaja publici koja inače nije sklona posećivanju ovih institucija. Programski savet biće sačinjen stručnih lica poput arhitekte i akademika Branka Mitrović, reditelja i glavnog i odgovornog urednika zaduženog za Kulturno-umetnički program RTS-a, Nebojša Bradić, vajar Mrđan Bajić, istoričar umetnosti profesor doktor Lidija Merenik i istoričar Milan Tlačinac. Ovo je jedinstveni spektakl u preko 120 gradova širom sveta, a od 2005. godine i Beograd se nalazi na toj listi. Do sada je broj posetilaca Noći muzeja prešao cifru od 500.000, na skoro dvesta lokacija u više od 60 mesta širom Srbije.

    Ne dozvolite sebi da budete među onima koji do sada nisu posetili nijedan muzej ili pozorište. Noć muzeja je jedna od posećenijih manifestacija, kada se radi konkretno o Beogradu, a održaće se 21. maja, zato obezbedite stan na dan svi vi koji niste iz Beograda a ne želite da propustite ovaj događaj.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.