Festival nauke: Dobrodošli u zemlju budućnosti

Blog / Kultura

Dvanaesti Festival nauke biće održan od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu pod sloganom "Zemlja budućnosti". Festival nauke je najveći naučni festival u regionu, koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja. Misija ove manifestacije je podsticanje obrazovanja u društvu a što se tiče programa on će obuhvatiti i predavanja, interaktivne postavke, izložbe, radionice i filmove.  Ove godine ovaj najveći naučni festival ima cilj da preispita budućnost naše planete kao i da  ponudi naučna, ekološka i održiva rešenja za buduće generacije. Koordinatorka manifestacije Marija Pavlović objašnjava da kroz ove interaktivne postavke, naučni šou program i radionice treba da se istakne uloga pojedinca kao i zajednice, a posebno se naglašava uloga nauke u svemu tome.

Dobrodošli u zemlju budućnosti

Festival nauke će se ove godine održati u halama 3, 3A i 5 Beogradskog sajma, i okupiće više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije. Tako da se očekuje velika posećenost, svih uzrasta od 7 do 77 godina, pa je odlično rešenjeiznajmiti stan za prenoćište ili dnevni odmor i uživati u svim danima Festivala. Svakog posetioca će dočekati više od 600 naučnika i naučnih demonstratora spremnih da svojim znanjem i umećem naprave lepše i bezbednije mesto za život. Što se tiče programa on je veoma bogat i raznolik i svako može da pronađe svoju sferu interesovanja. Imaćete priliku da vidite najnovije tehnologije, kakvim brodovima će se ploviti u budućnosti, da saznate više o energiji i kako da se sačuvaju elementi prirode kao što su voda, biljni i životinjski svet.

Sa posetiocima će se raditi na njihovim veštinama kao što su npr. izazovi u veslanju ili psihološka poigravanja, ispitivaće se zagonetni vulkani i otkrivati kako je moguće spasiti život u nekoliko poteza. Biće dostupna i simulacija koraka šumskih životinja, kako izgleda provesti vreme u divljini zatim poseta svemirskim stanicama i kako stići do međuzvezdanih prostora. Ali kako bi se razumela nova tehnologija i ono što će ona doneti u budućnosti potrebno je razumeti prošlost. Tako će na festivalu biti i nekoliko vremeplova koji će Vas odvesti u neke različite epohe sve do mezozoika.

Festival će posetiocima predstaviti bogat međunarodni program. Prvi put na Festival Nauke dolazi češki naučni kolektiv Fascinantni fizički teatar UDiF koji će u hali 5 eksperimentalno pokazati kakav spoj običnih kućnih aparata i fizike može da izazove i ostaviti Vas bez reči. Zatim će Vas francuski naučnici iz Nacionalnog istraživačkog centra Inria upoznati sa tim koliko roboti mogu da nas čuju i da li nas razumeju. Predstavnici naučnog centra iz Estonije prikazaće naučni šou program kojim će dokazati i prikazati najčudesnija svojstva vode. Iz SAD-a dolazi TED zvezda Greg Gejdz poznati američki neuronaučnik. 

Generalni sponzor Festivala nauke je već tradicionalno poslednjih šest godina NIS, savremena kompanija koja se u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Ovako NIS i Festival nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji. Prijatelj manifestacije je mts, a podrška festivala su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Francuski institut, Austrijski kulturni forum i Centar za promociju nauke. Suorganizator je Beogradski sajam. A sponzori su još i Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic i Grafix. Mnogobrojni prijatelji, sponzori i organizatori garantuju dobru zabavu i edukaciju kada je ovaj festival u pitanju zato obezbedite svoj smeštaj u Beogradu na vreme i ne propustite još jedan sjajan Festival nauke. Dobrodošli!!!

 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.