share with friends

Zemun je deo Beograda koji odiše potpuno drugačijom energijom od one na koju ste inače navikli. Svaki kraj Beograda je poseban, pa je i Zemun mesto koje ima bogatu istoriju i sopstvenu priču. Neminovna je jedna činjenica, a to je da su Zemunski kej i Gardoš pravo blago ovog dela Beograda u kojem uživaju kako strani turisti, tako i beograđani. Sva reputacija koja prati ovu opštinu je doprinela tome da mnogi prema Zemunu osećaju ili strahopoštovanje ili odbojnost. 

Da je Zemun odavno postao jedna od najprivlačnijih destinacija, kako za domaće, tako i za strane turiste, govori činjenica da je Leto na Gardošu jedna od veoma posećenih manifestacija u ovoj opštini. Teatar na otvorenom okuplja publiku svih uzrasta i kulturnim sadržajem obogaćuje čoveka i njegovo leto u Zemunu. Manifestacija će početi u petak, 7. jula od 21h, predstavom "Ko je ovde idiot" u izvođenju Milana Kalinić i Srđana Ivanović.

Pored manifestacije Leto na Gardošu, Zemun promoviše i druge svoje turističke potencijale. Tu su kulturni, ugostiteljski i gastronomski potencijal i prirodne lepote, kojih Zemun i te kako ima. U planu je izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, što će dodatno uticati na veći broj turista koji će dolaziti sa Dunava direktno. Tu su uvek stanovi za izdavanje u Zemunu kao opcija privatnog smeštaja za sve one koji žele da svoj boravak provedu na ovoj opštini.

Leto na Gardošu


Kada je reč o samoj manifestaciji Leto na Gardošu za 2017. godinu, ovde će leto trajati od sedmog jula do trećeg septembra. Čitav događaj se bazira na raznovrsnom umetničkom programu. Nedelja i ponedeljak rezervisani su za predstave koje su rezervisane za najmlađu publiku. Predstave poput "Princ žaba", bajke "Čarobni pasuljko", pa do predstava poput "Velika pljačka dvora" i "Naša deca". Cena ulaznice je samo 100 dinara, i to samo za roditelje ili ko već dovodi dete. Teatar na otvorenom gledaocima nudi veoma bogat program, petkom i subotom će biti izvođene sve pozorišne forme, od kabarea i monodrame do komedije, a za muzički spektakl biće zaduženi Marko Mandić i bendovi Garavi sokak, Zemlja gruva i Ničim izazvan.

Leto na keju


Takođe veoma bogata kulturna manifestacija koja obeležava leto u Zemunu. Ova manifestacija je okrenuta deci i omladini. Usmerena je da kroz radionoce, aktivno uključi najmlađe sugrađane u upoznavanje kultura, jezika, običaja, a mnogi su ovo okarakterisali kao odlično osmišljen program koji je preko potreban najmlađima. Ovi programi se organizuju tokom jula i avgusta – petkom i subotom, i svaki put okupe više od 10 hiljada posetilaca. Cilj ovih održavanja je taj da svake godine stanovnicima grada na Dunavu leto bude bogatijie, lepše i ispunjenije.

Leto na lidu

Kada je reč o Letu na Lidu, ovo će činiti spoj sportsko-rekreativnih, kulturnih i gastronomskih sadržaja. Najbolji način da se vreme provedeno uz reku učini što sadržajnijim kao i da se privuče što veći broj posetilaca, bilo da je reč o domaćim ili stranim turistima. Kada je reč o sportsko-rekreativnim sadržajima, tu su sportovi poput odbojke, fudbala na pesku i organizovane radionice za decu. Gastronomsku ponudu će činiti nezaobilazna riblja čorba, vojnički pasulj i gulaš, tako da će za svakoga biti po nešto.

Opština koja je prošla mnogo toga sadrži dozu bunta i spokoja, posebno kada prošetate pored Dunava ili odete do ostrva Lido. Gardoš je jedno od glavnih obeležja Zemuna i sa pravom se može reći da je najpoznatija asocijacija na opštinu. Planira se već neko vreme da se urade mere tehničke zaštite fasada, kao i potpuno preuređenje Gardoša - simbola Zemuna, koji će dodatno privući narod. Iako mnoge agencije za iznajmljivanje privatnog smeštaja potvrđuju da je ponuda Stan za dan Zemun već vrlo popularna, nakon izgradnje međunarodnog putničkog pristaništa, Zemun će biti preplavljen turistima.