Bitef Epic trip

Blog / Kultura

"Epic Trip" je naziv ovogodišnjeg 51. Bitef festivala, koji će se održati od 22. do 30. septembra.Ovo je godina obeležavanja pedesetogodišnjice od osnivanja Bitefa, a za pola veka postojanja postao je jedan od vodećih festivala u Evropi, rangiraju ga među prvih pet najznačajnijih pozorišnih dešavanja u evropskoj tradiciji. Devet dana pozorišnog programa, publici će predstaviti goste iz Švajcarske, Nemačke, Velike Britanije, Irana, Belgije, Slovenije, kao i domaćih autora.
 
"Epic Trip" je naravno povod i za vaš epic dolazak, a ne zaboravite da stanovi u centru Beograda izdavanje vrše savršeno u ovakvim prilikama. Zato što ne želite da se maltretirate oko mukotrpnog pronalaženja adekvatnog prenoćišta. Rentastan ili apartmani Beograd jeftino idealne su opcije koje će Vam izbaciti celu ponudu baš onakvih stanova, kakvi Vam trebaju. Ukoliko iznajmite stan na više dana i za više osoba ostvarujete i jedinstvene popuste, a s obzirom da Bitef traje devet dana imate mogućnost da veoma povoljno dođete do savršenog smeštaja.
 
Kada ste rešili pitanje dnevni boravak Beograd, možete se fokusirati na redovni i prateći program festivala. Predstava koja će otvoriti Bitef "Olimp: u slavu kulta tragedije", belgijskog reditelja Jana Fabra, izrazito je zanimjiva i specifična između ostalog i zbog toga što traje 24 časa, a mnogi kritičari svrstali su je u jednu od najznačajnijih predstava u poslednjih par decenija. Ako volite grčku mitologiju, njene epove i tragedije, ovo je savršeno sveobuhvatno i sveprožimajuće ostvarenje. Možete je pogledati 23. septembra u Sava centru, jedino što je karta od 1. ovog meseca nešto skuplja nego u pretprodaji, ali studenti imaju šanu da zgrabe ograničen broj karata po odličim cenama, jer je Bitef mislio i na njih.
 
 
Prateći program, kao i svake godine, sadržaće razgovor sa autorima, Showcase, Bitef polifoniju, Bitef biblioteku, tribine, kao i mnogobrojne „after ten“ žurke. Razgovor sa autorima, zamišljen je kao pričaonica za okruglim stolom. Razgovori će teći jedan na jedan, autor i moderatorka sa kratkim i jasnim pitanjima. Očekuje se da razgovori budu vođeni na sceni, odmah po završetku predstava, kada će i publika dobiti šansu da postavlja pitanja i uđe kroz interaktivnu koncepciju u dijalog sa samim rediteljima.
 
Na tribini će se uokviriti aktuelan estetski i politički kontekst, a tema tribine su predstave „epskog zahvata“. Samim tim što traju dugo, ispitivaće se zajedništvo koje nastaje za vreme trajanja predstava, publike između sebe, zatim i osećaj formiranja zajednice publike sa glumcima, kao i osećaj slobode koji se javlja po završetku izvođenja. Učesnici tribine su neki od vodećih svetskih teatrologa Marija Ševcova, Žorž Bani i drugi, ali i umetnici koji stvaraju ovu vrstu pozorišta.
 
U pauzama između predstava ne treba preskočiti ni program Bitef Biblioteka. Predstaviće nova izdanja stručne, teorijske literatura vezane za izvođačke i pozorišne umetnosti, a sve u cilju skretanja pažnje na relevantna objavljena dela, kao i podizanje svesti o tome koliko je stručna literatura iz ovih oblasti oskudna u Srbiji.
 
Nakon predstava biće organizovan gust "After ten" program, pa ukoliko su Vaš izbor stanovi u centru Beograda izdavanje, odnosno iznajmljivanje učinili lakim, tek sada kada vidite koliko su Vam sve lokacije zgodne i brzo dostupne, bićete još zadovoljniji. After ten, programom i dinamikom naravno sledi Bitef, a zabave, performansi, video animacije, izložbe i promocije organizovaće se na raznim lokacijama u gradu. Ovi kulturni skupovi dopuštaju povezivanje učesnika i ljubitelja pozorišta, kreiraju mesto zapleta između stalnih posetilaca i stranih gostiju, otvaraju prostor debate za domaće i strane medije, a sve ujedinjuju i povezuju čarobnim dahom festivala.
 
A i RTS će imati ulogu u ovogodišnjem Bitefu, evo šta su najavili:
-Umetnost je za sve i ona se nalazi u središtu onoga što mi radimo, i što ćemo raditi u saradnji sa najvećim umetnicima, izvođačima, kulturnim institucijama i festivalima. Zbog toga ćemo ove godine prvi put u istoriji RTS-a prenositi pozorišnu predstavu koja traje 24 sata, a otvara 51. BITEF.
Dakle gusto nabijen program, izuzetno zanimljiva koncepcija, epska tematika, teatrološka analitika, obećavaju vrlo dinamičnih deved dana koji nas očekuju, nemojte propustiti priliku da se uključite u ovo zbivanje, a pre svega se uputite na sledeću pretragu: stanovi u centru Beograda izdavanje, kako biste osigurali proveren smeštaj, posebno ako stižete iz inostranstva.
15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.