Festival sireva Balkana u Domu omladine

Blog / Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Osmi po redu Festival sireva Balkana, odnosno Balkan Cheese festival, biće održan tokom vikenda 13. i 14. oktobra u Domu omladine, u Beogradu. Posetioci će moći da uživaju u magičnim ukusima autohtonih sireva Balkana. Na festivalu će na 3 nivoa biti izloženo oko 300 sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, ali i Francuske i Italije. Ove godine, zemlja koja je pozvana kao gost je Holandija! Radno vreme festivala biće od 10 do 20 h, oba dana vikenda! Ceremonija otvaranja je u subotu u 11 h. Cena jednodnevne ulaznice je simboličnih 250 dinara, a uključuje degustaciju sireva i delikatesa na svim štandovima. Ulaznice možete nabaviti na biletarnici Eventima u Domu omladine.

     

    Posetioci festivala moći će da uživaju u neobičnim ukusima i retkim vrstama sireva, koje će moći da upare sa vrhunskim i kvalitetnim vinima, koja u kombinaciji sa sirevima stvaraju pravu simbiozu ukusa. Na ovom festivalu po prvi put će biti predstavljen kozji sir u irskom Guiniss pivu. Takođe, imaćete mogućnost da probate i najbolju inovaciju na jednom od prethodnih festivala, odnosno srpsku mocarelu sa smokvom i suvom šljivom. Još jedan ukus koji ćete imati priliku da prvi put probate jeste specifična kombinacija parmezana i žira. Primamljivo, zar ne?

    Naravno, kako biste osetili pun ukus sira, potrebno je da ga ukombinujete sa pravim vinom ili domaćom rakijum. Dobra vest je da će i na ovom festivalu biti izložen veliki broj kvalitetnih vina (a po prvi put iz Italije "Le More" vina) iz regiona, kao i odličnih domaćih rakija. Tu su još i odlični bageti sa sirom, sir sušen toplim vazduhom i pretvoren u hrskave čips-listiće, tako da možete napraviti svoju savršenu kombinaciju ukusa.

    Pored sireva, među izlagačima naći će se i Lakšmi-domaći ručno pravljeni sapuni, dobijeni kombinacijom raznih biljnih ulja (maslinovo, kokosovo, palmino, ulje semenki grožđa, shea butter), eteričnih ulja, mineralnih boja i prirodnih začina. Svojim izgledom, ovi interesantni sapuni podsećaju na tortice, krofnice i još mnogo toga.

    Na festivalu će biti održane prezentacije pravljenja mladog kačkavalja, čuvene pirotske Mlekarske škole "Dr Obren Pejić", kao i nekoliko predavanja:

    Subota, 13.10.

    12:30 h: „Holandska tradicija: proizvodnja sireva na farmama“
    14:00 h: „Istorijat sirarstva i vrste sireva Holandije” (Holandija je specijalni gost festivala)

    Nedelja, 14.10. 
    16 h: „Stara jela od sireva i mlečnih proizvoda kao deo nematerijalne kulturne baštine Srbije“

    Svečana dodela nagrada za najbolje sireve ( po glasovima publike ), najlepši štand i najlepši tanjir sireva, biće održana u nedelju, 14. oktobra od 19 h!

     

    Sve i da niste veliki ljubitelj sira, sigurni smo da ćete među 300 vrsta sireva pronaći ukus koji će Vam postati omiljeni. Dođite i probajte veliki broj specijaliteta, kako iz Srbije, tako i iz regiona. Neka Vam ukusi zagolicaju maštu i probude sva vaša čula.

    Poseta jednom ovakvom festivalu trebalo bi da bude dovoljan razlog kako biste posetili Beograd. U tom slučaju potrebno je da pronađete adekvatan smeštaj u Beogradu. Moja preporuka je da to bude stan na dan. Razloga za to ima mnogo, a prvi i osnovni predstavlja to što su apartmani na kratkoročno iznajmljivanje opcija  gde imate najviše privatnosti, jer- ceo stan dobijate za sebe. U trenutku Vašeg boravka, apartman u kome se nalazite je Vaš privremeni dom. Drugi razlog je to što su cene znatno niže u odnosu na hotelski smeštaj. Apartmani u Beogradu nalaze se na teritoriji celog grada, tako da možete birati stan u odnosu na lokaciju koja Vam odgovara u tom trenutku. Dobrodošli!

     

     

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.