Jubilarni 10 Beogradski Beldocs

Blog / Kultura

Jedan od eminentih evropskih festivala Beldocs održava se deseti jubilarni put u Beogradu. Festival će se trajati od 8. do 15. maja u Sava Centru pod sloganom NIJE JOŠ MRAK , u Velikoj dvorani Sava centra. Čast otvaranja pripala je filmu "Još jednom s emocijom" Endrua Dominika, koji govori o nastanku legendarnog albuma "Skeleton Tree".

Od strane programa Creative Europe, Beldocs je označen kao značajni evropski festival, pa samim tim privlači i veću pažnju i interesovanje publike i pravih poštovalaca dokumentarnih ostvarenja. Tokom deset godina koliko ovaj festival traje, uspeo je da dođe do visoke pozicije kada je reč o kvalitetu i programu samog festivala. Svake godine se povećava broj projekcija, a ovogodišnje izdanje ima 89 filmova iz 40 zemalja sveta, i svrstani su u trinaest programskih celina u čak četiri premijerne sale.

Sa povećanjem broja projekcija povećava se i broj posetilaca, upravo zato što Festival postaje sve popularniji i nudi svake godine sve veći izbor. Očekuje se veliki broj gostiju koji će biti u Beogradu tokom osam dana trajanja festivala, zato požurite da kupite svoje karte. Ukoliko dolazite sa strane i planirate da se zadržite u Beogradu par dana, gledajte i da na vreme pronađete smeštaj - topla preporuka su apartmani Beograd. Booking je vrlo jednostavan, možete naći šta god poželite i na kojoj lokaciji želite, bilo da je u pitanju više dana u centru grada ili samo prenoćište na opštini Novi Beograd, kako biste bili u blizini Sava centra, odnosno Beldocs-a. 

Ono što je karakteristično za ovaj festival je to da organizatori uključuju publiku u stvaranje i poboljšavanje samog festivala. Beldocs je verovatno jedini festival u Beogradu koji ima svoj Savet gledalaca - reč je o okupljanju gledalaca tokom i nakon završenog izdanja festivala, a potom se vrše razne ankete u kojima učestvuje publika i na taj način se dalje razvija festival uz sugestije samih gledalaca. Ove ankete su dosta uticale na to da Beldocs festival danas bude baš ovakav kakav je postao - savremen, raznovrstan i posvećen svima.

Iako je svaki festival priča za sebe, na ovom ćete saznati za neke od najboljih priča dokumentarnog filma. Na jubilarnom desetom izdanju će biti projektovane četiri međunarodne premijere i organizatori obećavaju vrhunska ostvarenja koja će svoju svetlost ugledati pred beogradskom publikom. Od domaćih dokumentarnih reditelja, biće prikazano šest dugometražnih svetskih premijera za srpski takmičarski program, kao i tri svetske premijere u revijalnom srpskom programu.

U domaćem takmičarskom i revijalnom delu, biće prikazan film "Između granica" Jelene Gavrilović i Mirka Radića, o izbegličkom kampu u Preševu. Uvedena je i nova "Feelgood movies" selekcija čiji će selektor biti reditelj Stevan Filipović. U okviru selekcije hrvatskog filma, biće posebno predstavljeno šest dokumentaraca, snimanih iz ženskog ugla, što će biti prava čast Beldocs festivala.

U takmičarskom programu festivala, imaćete prilike da odgledate 12 filmova koji su po stilu i tematici veoma različiti. Jedan od filmova za kojim vlada veliko interesovanje je i dokumentarac  "Poslednji ljudi u Alepu" sirijskog reditelja Ferasa Fejada, ali i filmovi koji se bave tematikom ispitivanja granica unutar porodice, vizualne umetnosti i muzike. U programu će biti prikazani filmovi sa izrazitim autorskim pečatom, priče koje će uzdrmati publiku, filmovi koji će govoriti o borbi za život i svoj grad, drame o snovima i željama, pravi dokumentarci koji će Vas ostaviti bez teksta. 

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.