Umetnost, Radionice i Zabava - Beogradski Irski Festival 2018

Blog / Kultura

Ovo će biti 6. godina za redom kako se živahna irska kultura promoviše u Beogradu. U periodu od 9. do 18. marta na više lokacija, širom grada, imaćete prilike da prisustvujete raznim događajima, počevši od filmskih projekcija, izložba pa sve do korisnih radionica i koncerata.

Ovogodišnji festival nosi naziv "Springtime in Belgrade", odličan naziv za manifestaciju koja će otvoriti beogradsko kulturno proleće ove sezone. Organizatori su najavili još bogatiji program nego prethodnih godina i zbog toga ne bi valjalo da propustite ovaj jedinstveni događaj.

Beograd očekuje veoma uzbudljiva nedelja, a u hotelima i hostelima se očekuje velika gužva. Ovaj, kao i svaki festival u Beogradu, privlači posetioce iz mnogih evropskih gradova. Stres oko pronalaženja smeštaja je svakako očekivan, gde god da se putuje, ali zaista ne mora uvek da bude tako. Stan na dan u Beogradu vas može rešiti svih tih muka, a uz to vam pružiti i sav komfor boravka u jednom dobro opremljenom i sređenom domu.

Muzika

Na ovogodišnjem festivalu će nastupiti jedan od najpopularnijih irskih muzičara Mandi (Mundy), koji će publici će odsvirati svoje hitove poput "July", "To You I Bestow" kao i čuvenu obradu pesme "Gallaway Girl". Njegovi albumi su prodavani u velikom broju a vas sigurno čeka nezaboravan šou pun jakih emocija i pevljivih melodija.

Film

Posetioci će imati priliku da prisustvuju projekcijama najnovijih ostvarenja irske kinematografije, od kojih izdvajamo dokumentarni film "Talking to my Father", irskog arhitekte Sajmona Vokera. Još jedan novi dragulj irskog filma je ostvarenje po imenu "Mediacated Milk" o ćerci legendarnog Džejmsa Džojsa, plesačici Luis Džojs. Irski film je nepravedno zapostavljen u svetskim bioskopima, zato je ovo savršena prilika za sve ljubitelje sedme umetnosti da naprave predah od holivudskih klišea i pogledaju malo drugačiju vrstu filma.

Fotografija

Pored radionice koju će voditi "Read that image" a kao glavnu nagradu ima GoPro kameru, biće otvorena izložba Najdžela Svona koja nosi naziv "Borderlands".

Pozorište

Veoma bogat dramski repertoar predvođen predstavama "WTF What are we doing here?" koja na veoma snažana predstava o emigraciji kao i "Confessions of an Immigrant",  urnebesan prikaz putovanja jednog čoveka na istok.

Istorija

Ove godine se proslavlja 100 godina od pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, i zbog toga će u sklopu festivala biti prikazana borba irskih heroja u probijanju Solunskog fronta. Naime, borci 10. irske divizije su 1918. godine zajedno sa vojnicima iz Srbije, Francuske i Grčke, učestvovali u slomu Centralnih sila na Solunskom frontu. Na predavanju će gostovati predstavnici Univerziteta u Dablinu kao i Beogradskog univerziteta.

Dan Svetog Patrika

Najveći irski nacionalni praznik, obeležava se 17. marta i očekuje se da će to biti najživlji dan festivala. Kako je tradicionalna boja Irske zelena, u mnogim pabovima ćete moći da probate zeleno pivo, a čak će i most na Adi biti osvetljen zelenom bojom. Očekuju se mnogobrojne tematske žurke širom Beograda, a posetioci festivala će imati jedinstvenu priliku da probaju neke od specijaliteta fenomenalne irske kuhinje, ali na srpski način. Jedna od zamiljivijih poslasitca biće zeleni sladoled koji će biti serviran samo 17. marta. Nakon duge noći, kada se zaputite u svoju sobu ili stan na dan, Beogradom će još uvek vladati duh zelenih vilenjaka.

Bilo da se interesujete za muziku, film, pozorište ili samo volite da istražujete nove ukuse iz dalekih zemalja, bogata irska kultura svakako ima mnogo toga da vam ponudi. Promocija irske kulture, van čuvenih pabova, je još uvek mlada tradicija u Srbiji i sigurno je da će se u narednim godinama ova manifestacija još razvijati i rasti.

15 Dec 2023
Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
08 May 2023
Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.