Zašto posetiti Beograd?

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Kada je reč o najlepšim turističkim destinacijama, Beograd se ubraja na sam vrh liste. Pored toga što je glavni grad Republike Srbije, Beograd je i veliki kulturni, društveni, poslovni, trgovački i turistički centar. Ko god je imao prilike da poseti naš glavni grad mogao je da vidi kako se na neverovatan način spajaju različite epohe u arhitekturi, kulturi, muzici i društvenom životu sa potpuno novim i modernim trendovima. Beograd danas ponosni stoji kao svojevrstan muzej prošlosti, svedok osvajanja, rušenja, ponovne izgradnje, razvoja i napretka.

    Prestonica naše zemlje leži na ušću dve reke - Sava i Dunava. Zbog vrlo zahvalnog položaja je kroz vekove bio meta mnogih osvajača, koji su svoj pečat ostavili u našim običajima, gradnji, književnosti i kuhinji. Malo koji grad se danas može pohvaliti da je jedan od starijih u celoj Evropi. Njegova istorija počinje nekoliko hiljada godina pre nove ere iz praistorijske Vinče, a samo osnivanje grada se vezuje za Kelte, kasnije i rimski Singidunum. Danas je Beograd po broju stanovnika rame uz rame sa Istanbulom, Atinom i Bukureštom, četvrti grad u jugositočnoj Evropi.

    Ukoliko ste se pitali šta posetiti u Beogradu, znajte da na to pitanje nije jednostavno dati odgovor. Domaći i strani turisti iz različitih razloga dolaze u glavni grad i svako od njih ima svoje posebno i omiljeno mesto. Najvažnije, Beograd može svakome da ponudi vrlo interesantan sadržaj zbog čega i privlači najpoznatije glumce, pevače, muzičare, umetnike i reditelje. Nedavno je naš grad postao popularna destinacija za snimanje reklama, filmova, serija i muzičkih spotova, a mnogima je postao i omiljena lokacija za turneju, koncert ili premijeru. Kako mnogi kažu - ljudi u Beogradu zrače posebnom energijom. Dakle, zašto posetiti Beograd?

    Izdvojili smo nekoliko najpoznatijih stavki o Beogradu. Uvek možete dodati svoju, jer je nemoguće izdvojiti svega nekoliko ideja i preporuka o ovom sjajnom gradu. Ostanite sa nama i saznajte šta posetiti u Beogradu!

    Istorija Beograda

    Ukoliko se osvrnemo na dugu i burnu istoriju, Beograd je pravi dragulj za sve istraživače i ljubitelje istorije. Mnoge različite kulture ostavile su svoj trag na ovaj grad i pomogle stvaranju njegovog autentičnog izgleda koji danas vidimo. Istorija će nam najbolje dati odgovor na pitanje šta posetiti u Beogradu. Beograd ili Beligrad potiče iz slovenskog jezika i prvi put je zabeleženo tek u IX veku. Pre toga, Beograd je bio Singidunon, Singidunum, Alba Graeca, Fehérvár, Veligradon. U osmanskom jeziku bio je poznat kao “Kuća rata” ili “Dar Ul Jihad”. Prvi stanovnci današnjeg prostora Beograda smatra se da su bili neandertalci iz praistorijskog doba. O tome svedoče skeleti pronađeni ispod današnjeg zdanja Palate Albanije. Pre više od 7.500 godina se na ovim prostorima razvila Vinčanska kultura, čiji su ostaci pronađeni u okolini Beograda i iskopavaju se još uvek. 

    Prva naselja se javljaju u III veku pre nove ere naseljavanjem keltskih plemena nakon Tračana i Dačana. Kelti su Beograd nazvali Singidunon. Polovinom II veka grad je prešao  ruke Rimljana od kada datiraju neke sačuvane građevine u Beogradu. Da li ste znali da je oko bedema današnje Beogradske tvrđave nastao prvi grad i da je iz Tašmajdanske pećine vađen kamen za zidanje tadašnjih zdanja? U VI veku grad naseljavaju Sloveni, a kasnija burna istorija nas uči da su ga osvajali osvajači iz Vizantije, Bugarske i Ugarske sve do Osmanskog carstva 1521. godine. Viševeokvna osmanska vladavina i kasnije nadmetanje Habzburške monarhije dali su svoj ključni pečat izgledu i razvoju Beograda. Austrijskoj monarhiji možemo zahvaliti za obnovu Beogradske tvrđave, a Osmanskom carstvu za poprimljene običaje i kuhinju.

    Znamenitosti Beograd

    Ukoliko dolazite u Beograd iz turističkih razloga, preporučujemo Vam da unapred istražite šta posetiti u Beogradu. Naša preporuka su znamenitosti u Beogradu. Svaka od njih ima svoju posebnu priču i veliku kulturološku i istorijsku vrednost. Pogledajte listu Znamenitosti Beograd i unapred se informišite o najupečatljivijim kulturno-istorijskim spomenicima našeg glavnog grada.

    Beogradska tvrđava

    Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park su verovatno najbolji primer burne istorije i razvoja jednog grada. Oko utvrđenja se razvio prvi grad u doba Rimljana. Smatra se da je utvrđenje podinuto u I veku i da je kroz istoriju služila kao rimski kastrum. vizantijsko utvrđenje, srednjevekovnu prestonicu Srpske despotovine i kasnije kao artiljerijsko utvrđenje austrijskog i osmanskog carstva. Kada se zidine Tvrđave bolje pogledaju, svaki posetilac će primetiti da je ona najbolji svedok prošlosti. Beogradska tvrđava podeljena je na Gornji i Donji grad. Gornji grad obuhvata sav prostor na kopnu, a Donji deo do obale ušća Save i Dunava.

    Veliku ulogu u istoriji odigrao je strateški položaj Beogradske tvrđave. Ona se nalazi na raskrsnici puteva, koji su nekada povezivali Carigrad i Solun. Osim toga, ispod Tvrđave se ukrštaju važni plovni putevi Save i Dunava kao reke od velikog evropskog značaja. Kako se utvrđenje nalazi na platou ušća dve reke, pogled sa svakog bedema Tvrđave je zaista neverovatan i umirujuć. Predlažemo Vam da na Tvrđavi obiđete nekoliko kula i kapija, Vojni muzej i njegove kazamate, spomenik “Pobednik”, Galeriju prirodnjačkog muzeja, Opservatoriju, crkvu Svete Ružice i sve važne spomenike na koje ćete naići šetajući stazama na Beogradskoj tvrđavi.

    Hram Svetog Save

    Verovatno najpoznatija turistička atrakcija u Beogradu je hram Svetog Save. Ova velelepna građevina predstavlja najveću pravoslavnu crkvu u Srbiji i ovom delu Evrope. Svojim impozantnim izgledom privlači posetioce iz cele Srbije, ali i sveta. Zbog toga se hram nalazi na svim listama preporuka šta videti u Beogradu. Podignut je na mestu za koje se veruje da su baš tu spaljene mošti Svetog Save i nalazi se na Vračaru, jednoj od najlepših beogradskih opština. Zbog velikog arhitektonskog i kulturnog značaja, hram Svetog Save predstavlja najposećeniju lokaciju u gradu. Iako unutrađnjost hrama još uvek nije završena, to ne sprečava znatiželjne posetioce da obiđu svaki njegov kutak. 

    Ukoliko planirate da posetite hram, preporučujemo Vam da se spustite u prizemlje gde se nalazi crkva Svetog Lazara i Kripta patrijarha Srpske pravoslavne crkve. U prostoru Kripte se održavaju brojne kulturne, izložbene i muzičke manifestacije i otvorena je za sve posetioce.

    Gardoš kula

    Na obali Dunava u prelepom naselju Zemun nalazi se Gardoš kula. Visoka je 36 metara i predstavlja kulturno-istorijski spomenik od izuzetnog značaja. Za njenu izgradnju zaslužne su mađarske vlasti, koje su povodom hiljadite godišnjice državnosti izgradile četiri takozvane Milenijumske kule na četiri različite strane sveta. Simbolika kula govori i da su različite strane sveta duži vremenski period pripadale Ugarskoj monarhiji. 

    Gardoš kula naziva se još i Kula vidikovac i Kula razglednica. Zaista, na vrhu same kule se nalazi vidikovac sa kog se pruža neverovatan pogled na Dunav i druge delove Beograda. Danas je Gardoš kula mesto umetničkog ateljea i galerije Čubrilo sa stalnom postavkom posvećenom liku i delu Milutina Milankovića.

    Autentična arhitektura Beograda

    Kada krenete u šetnju centrom Beograda, jedinstvena arhitektura će sasvim sigurno privući Vašu pažnju. Velike zgrade i palate građene u drugoj polovini XIX veka sada su pretvorene u interesantne muzeje, galerije, institucije, poslovne prostore, restorane, kafe-barove i knjižare zajedno sa radnjama poznatih brendova. Ukoliko bolje pogledate arhitekturu Beograda, ona stvara uzbudljivu i živopisnu atmosferu. Koja sve zdanja u Beogradu možete potpuno besplatno posetiti, preporučujemo Vam da pročitate na blogu Besplatno razgledanje gradskih zadanja u Beogradu.

    Stari dvor

    Stari dvor je jedno od reprezentativnijih zdanja u Beogradu. Zauzima prostor između ulice Kralja Milana i Bulevara kralja Aleksandra. Prostor ispred Starog dvora zauzima Pionirski park, a preko puta se nalazi velelepno zdanje Narodne skupštine. Stari dvor je izgrađen po zahtevu kralja Milana Obrenovića 1884. godine i projektu Aleksandra Bugarskog i služio je kao rezidencija kralja Petra I Karađorđevića i Aleksandra I Karađorđevića. Zajedno sa zgradom Novom dvora predstavlja prvi dvorski kompleks u Srbiji i rezidencijalno mesto dve vladarske dinastije - porodice Obrenović i Karađorđević. Prostorije Starog dvora se danas koriste za potrebe Skupštine grada Beograda. Današnji izgled Dvora po mnogo čemu se razlikuje od prvobitnog zdanja sa velikim kupolama sa pozlaćenim krunama na vrhu. Nažalost, tokom dva svetska rata delovi Dvora su znatno oštećeni i kasnije promenjeni. Celokupan enterijer kralj Milan poverio je posebno izabranoj komisiji od najpriznatijih slikara i umetnika tadašnjeg doba, koji su nameštaj i sve ukrasne detalje doneli iz bečkih umetničkih radionica.

    Dom Narodne skupštine

    Narodna skupština predstavlja jednu od najvažnijih institucija naše zemlje. Ujedno, zgrada Narodne skupštine predstavlja i jedno od najlepših arhitektonskih zdanja u Beogradu projektovana prema nacrtima arhitekte Jovana Ilkića. Zanimljivo je da je izgradnja Doma Narodn skupštine trajala veoma dugo, gotovo 30 godina. Prvi radovi počeli su da se izvode 1907. godine, ali su različiti istorijski događaji iziskivali njihovo odlaganje. Dom je završen tek 1936. godine kada je održano i prvo zasedanje Narodne skupštine. Dom Narodne skupštine proglašen je osamdesetih godina prošlog veka za spomenik kulture. 

    U neposrednoj okolini Doma nalaze se druga monumentalna zdanja kao što su Novi i Stari dvor, Istorijski muzej Srbije, Pionirski park i Glavna pošta. Zgrada Skupštine gleda na Trg Nikole Pašića sa jedne i Bulevar kralja Aleksandra sa druge strane. Malo ko zna da se na mestu današnje Narodne skupštine početkom XIX veka nalazila jedna od najlepših džamija u Beogradu - Batal džamija. 

    Novi Beograd

    Drugi interesantan deo Beograda uglavnom zbog svoje nasleđene socijalističke arhitekture je Novi Beograd. Izgrađen u duhu socijalizma, a sada obogaćen tržnim centrima i modernim sedištima domaćih i stranih kompanija, Novi Beograd je prizor koji ne treba da propustite. Izgradnja ovog dela počela je svega nekoliko godina nakon Drugog svetskog rata, a danas predstavlja grad za sebe koji ne prestaje da širi. Danas je Novi Beograd veliki poslovni centar gde je zaposlen veliki broj stanovnika našeg grada i koji privlači poslovan svet iz inostranstva. Mnoge zgrade izgrađene za vreme socijalizma koriste se i dalje, a to su Sava centar, Palata Srbije, Geneksova kula, Hala sportova i Beogradska arena. 

    Prethodnih godina Novi Beograd je postao tražena lokacija za izgradnju stambeno-poslovnih objekata, velikih tržnih centara i ekskluzivnih restorana. Najbolji primer jeste naselje Belvil izgrađeno 2004. godine za potrebe Univerzijade, a danas predstavlja kompleks modernih zgrada i savremeno opremljenih stanova. Mnogima je Novi Beograd omiljeno mesto za šetnju sa šetalištem na obali reke Save, kao i popularno mesto za izlazak, jer se upravo ovde nalaze najpoznatiji beogradski splavovi:

    Tradicionalna kuhinja 

    Ako ste ikada istražili o Srbiji, nacionalna kuhinja je bila jedna od stvari koja Vam je iskočila. Tradicija poljoprivrede, lova, ribolova i domaćeg uzgoja je zajedno sa uticajima drugih kultura stvorila zaista posebnu tradicionalnu kuhinju sa velikim spektrom ukusa i neverovatnim aromama. Sočni specijaliteti od mesa i ribe, domaće supe, sveže salate i kremaste poslastice su razlozi da posetite Beograd. Na pitanje: “Šta videti u Beogradu?” uvek ćete dobiti savet da posetite restoran tradicionalne srpske kuhinje. Odlazak u restoran je u Beogradu mnogo više od naručivanja hrane. Za sve sladokusce smo izdvojili najbolje Poslastičarnice Beograd, neke od njih su osnovane pre više od jednog veka!

    Stanovnici Beograda gaje posebnu kulturu odlaska u restoran. Restorani su mesto gde možete provesti nedeljno popodne sa svojom porodicom, sklopiti posao, proslaviti godišnjicu braka, oduševiti turiste i družiti se sa prijateljima. Restorani Beograd su za Beograđane mnogo više od ugostiteljskog objekta. Uvek će Vas dočekati ljubazno osoblje i preporučiti Vam najukusniji specijalitet kuće. Domaća vina i rakije su obavezna stavka svakog menija, a nemojte se čuditi kada čujete zvuke tambure, klavira, violine i harmonike. Turistima omiljeni i svakako najpoznatiji su restorani Skadarlija, smešteni u najpoznatijoj beogradskoj boemskoj četvrti, a mi smo izdvojili nekoliko najboljih restorana domaće kuhinje za Vas!

    Tri Šešira

    Restoran “Tri Šešira” se nalazi u Skadarskoj ulici i poznatoj boemskoj četvrti Skadarlija. Verovali ili ne, restoran ima zaista dugu tradiciju postojanja os 1864. godine i to više od 150 godina! Ukoliko ste se pitali šta posetiti u Beogradu, restoran “Tri Šešira” je Vaša obavezna stanica. Već na samom ulazu osetićete prijateljsku atmosferu. Među poznatim gostima restorana našle su se važne ličnosti poput Džordža Buša, kralja Huana Karlosa, Margaret Tačer, Vili Brant. Od domaćih velikana stalno gosti “Tri Šešira” bili su Tin Ujević, Đura Jakšić, Branislav Nušić.

    Stevan Raičković je upravo ovde upoznao svoju suprugu Bojanu, a 1904. godine se u restoranu rodila ideja o osnivanju lista “Politika”. Na sjajnom jelovniku Vas očekuju domaća hladna i topla predjela kao što je pita ispod sača, potom i pečenje spremljeno prema tradicionalnoj recepturi ispod sača, morski plodovi, jela sa roštilja, srpske i svetske poslastice. Zabavljaće Vas poznati zvuk tambure i stare pesme. 

    Gradonačelnik

    Sledeći na listi preporuka šta treba posetiti u Beogradu je restoran “Gradonačelnik”. Nalazi se u samom cenru grada tik uz Pionirski park. Restoran je osnovan 1995. godine od kada ne prestaje da oduševljava sve goste. Po preporuci konobara i kuvara probajte jela pripremljena po starim receptima srpske narodne kuhinje, onim receptima iz najboljih srpskih kuvara. Osim toga, probajte jela svih poznatih svestkih kuhinja pripremljena od strane veštih kuvara. Usluga je zaista neverovatna, jer gde biste sve mogli da pozovete i zatražite da se samo za Vas pripremi neko jelo? Upravo u restoranu “Gradonačelnik”!

    Kovač

    Restoran “Kovač” poznat je po tome što se nalazi u mirnom, šumovitom i porodičnom kraju, a to je Voždovac. Kao i većina restorana srpske kuhinje i “Kovač” ima dugu porodičnu tradiciju postojanja. Izgrađen je na mestu nekadašnje kovačnice po kojoj i nosi ime. Karakteristično za ovaj restoran su domaćinska atmosfera, neverovatan enterijer, prijatno osoblje, izvrsna kuhinja i tradicionalna muzika. Na jelovniku se nalaze tradicionalna srpska jela poput proje, kačamaka, domaće pršute, leskovačke mućkalice i jagnjetine ispod sača.

    Restoran “Kovač” je poznat po organizovanju vinskih večeri “Naša lepa Srbija”. U okviru ovih večeri se gostima predstavljaju domaći proizvođači vina, degustiraju različite vrste vina uz ukusne zalogaje. Pored proizvođača večerima prisustvuju i uvaženi enolozi sa kojima gosti mogu razgovarati o vinarstvu. Naravno, nijedno vinsko veče ne može da prođe bez harmonike ili violine. 

    Najlepši parkovi u Beogradu

    Parkovi u Beogradu predstavljaju prirodnu oazu mira i zelenila u centru bučnog Beograda. Ne postoji ništa lepše od prirodnog hlada, mirisnog sveća i cvrkuta ptica! Uvek možete izaći prijatnu šetnju, odvesti decu na igralište ili osmisliti piknik sa prijateljima. Kako ih ima zaista puno, izdvojili smo za Vas najlepše parkove u našem glavnom gradu. 

    Kalemegdanski park

    Kalemegdanski park za jedan od najlepših parkova u Beogradu, a ujedno je i najveći. Da biste došli do bedema Beogradske tvrđave najpre morate proći kroz ovu velelepnu zelenu oazu. Staze za šetnju praćene su krošnjama drveća, šarenog cveća, žbunastih biljaka i bistama, koje stoje u znak sećanja i zahvalnost velikanima naše istorije, umetnosti, nauke i književnosti. Sa platoa Kalemegdanskog parka se pruža neverovatan pogled na ušće velikih reka, Novi Beograd, a sa jedne strane i na spomenik “Pobednik”.

    Tašmajdanski park

    Drugi veliki park je Tašmajdanski park. Nalazi se u blizini Doma Narodne skupštine i Glavne pošte u ulici Bulevar kralja Aleksandra. Iako se nalazi na raskrsnici važnih saobraćajnica, kroz Tašmajdanski park se može čuti samo tišina, veseli osmesi i dečiji glasovi. Osim klupa za odmor, pregršt zelenila i fontane, Tašmajdanski park je potpuno prilagođen deci za koje je postavljeno nekoliko igrališta u zavisnosti od njihovog uzrasta. Nemojte propustiti priliku da posetite prelepu crkvu Svetog Marka.

    Ukoliko niste znali da se ispod Tašmajdanskog parka prostire čuvena Šalitrena pećina odakle su Turci vadili šalitru za pravljenje baruta, a još su je Rimljani koristili kao kamenolom, pročitajte više o tome na blogu o Tašmajdan parku.

    Muzeji u Beogradu

    Kulturni život u Beograd je većini stanovništva izuzetno važan. Oni rado odlaze u muzeje, pozorišta i bioskope. Marljivo prate kada se održavaju premijere filmova i pozorišnih predstava, nove izložbe, promocije knjiga i koncerti. Za Beograd se može reći da je grad muzeja sa brojnim umetničkim, kulturno-istorijskim, memorijalnim, tehničkim i prirodno-istorijskim muzejima. Verovali ili ne, trenutno je u Beogradu otvoreno gotovo 40 muzeja.

    Muzeji u Beogradu privlače pažnju domaćih i stranih turista za koje se organizuju posebne ture na stranim jezicima. Posete muzejskim ustanovama pomoći će Vam da na drugačiji način upoznate istoriju Beograda i Srbije, našu kulturu i običaje. Ove ustanove predstavljaju zabavu za celu porodicu, tako da ne morate brinuti da Vaša deca neće moći da razumeju postavke. Pored toga, odlazak u muzej pogodan je za svaki uzrast, nikada ne možete biti previše mladi ili previše stari kako biste posetili muzej.

    Narodni muzej

    Narodni muzej predstavlja krovni muzej svih ustanova sa muzejskom namenom u Beogradu i Srbiji. Predstavlja najstariju ustanovu muzejskog tipa u Srbiji, a osnovan je 1884. godine. Veliku zahvalnost za otvaranje jedne ovakve ustanove dugujemo Jovanu Steriji Popoviću, tadašnjem ministru prosvete. 

    Ideja o osnivanju Narodnog muzeja podstaknuta je željom da se na sveobuhvatan način zaštiti srpska kulturna baština. Od 1952. godine se Muzej nalazi u samom centru grada na Trgu republike. Impozantna građevina iz 1903. godine izgrađena je za potrebe najstarije bankarske ustanove u Srbiji, Hipotekarne banke.

    Stalna postavka u Muzeju podeljena je na nekoliko kategorija sa ciljem prikupljanja i čuvanja nasleđa sa prostora centralnog Balkana i Evrope od praistorije pa sve do danas. Na tri nivoa zgrade stalna postavka je podeljena na četiri celine:

    • Praistorija
    • Antika
    • Srednji vek
    • Novi vek

    Muzej iluzija

    Muzej iluzija je za kratko vreme prikupio velike simpatije. Kroz neobičnu postavku će Vas naterati da se zapitate da li verujete svojim očima i svemu što vidite. Sigurno do sada niste imali prilike da se sretnete sa ovakvim tipom optičkim varki što je najmlađima posebno interesantno. Kroz 70 neverovatnih eksponata Muzej iluzija je svojim posetiocima omogućio nezaboravan provod, ali i važne lekcije o tome kako ljudski mozak funkcioniše i razume stvari iz spoljašnje sredine. Sam naziv eksponata je već prilično interesantan i misteriozan - Obrnuta soba, Vortex tunel, Klon, Varljivi štap, Glava na tacni, Šuplje lice.

    Pozorišta Beograd 

    Kada se radi o kulturnom životu u Beogradu, pozorišta igraju zaista veliku ulogu. Znatiželjna publika rado odlazi na pozorišne predstve o čemu najbolje govori činjenica da je do ulaznica teško doći, jer se rasprodaju mesecima unapred. Čini se da pozorišna sezona ne traje dovoljno dugo kako bi zadovoljila sve potrebe publike. Za Vas smo izdvojili Narodno pozorište, a preporuku za više pogledajte na stranici Pozorišta Beograd.

    Narodno pozorište

    Narodno pozorište zajedno sa Narodnim muzejem i spomenikom knezu Mihailu zauzima centralni deo grada i Trga republike. Zaista impozantna građevina predstavnik je kulturnog i društvenog života u Beogradu. Malo je reći da Narodno pozorište predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova u celoj zemlji. Osnovano je 1868. godine prema odluci kneza Mihaila Obrenovića i potrebi da Beograd dobije stalno profesionalno pozorište. U okviru pozorišta se nalaze dve scene - Velika scena i Scena “Raša Plaović” gde se održavaju različite umetničke jedinice opere, baleta i drame.

    Najpopularnije manifestacije u Beogradu

    Kalendar dešavanja u Beogradu je popunjen tokom cele godine. Svakog meseca se održava neka zanimljiva manifestacija, kao što su sajmovi, festivali, koncerti i sportska dešavanja. Svaka manifestacija privlači zaista rekordan broj posetilaca u Beograd, a veliki broj nam stiže čak iz inostranstva. Kao najpoznatije manifestacije izdvojile su se:

    Belgrade Beer Fest

    Najpoznatiji letnji festival je svakako Belgrade Beer Fest ili Festival piva. Muzički festival se održava već 17 godina za redom i sa pravom važi za najpoznatiju manifestaciju u Srbiji. Možete pitati svakog stranca šta posetiti u Beogradu i svako će Vam dati isti odgovor - Festival piva. Kroz raznovrstan muzički program na nekoliko bina posetioci mogu uživati u dobroj muzici i probati domaća i strana piva. Proteklih godina je više od 500 pivskih brendova dobilo priliku da se predstavi posetiocima. Najbolja vest je da je ulaz za festival potpuno besplatan!

    Kompletan sadržaj o aktuelnim manifestacijama možete pratiti na blogu Predstojeća dešavanja i koncerti u Beogradu.

    Sportski događaji

    Srbija je zemlja sporta, a  Beograd je sedište najpoznatijih fudbalskih, košarkaških, odbojkaških i rukometnih klubova. Upravo se ovde igraju najpoznatija domaća i strana takmičenja, kao i sve važne utakmice naše reprezentacije. U glavnom gradu se nalaze stadioni dva najpoznatija fudbalska kluba - Crvena zvezda i Partizan, kao i sve velike sportske hale poput Beogradske arene, Hale Pionir i Ledene dvorane.

    Nezaboravan noćni provod

    Prva stvar koju ćete o Beogradu čuti je neverovatan noćni provod. Bilo da Vas interesuju noćni klubovi, kafane, splavovi ili pabovi, biće Vam jasno zbog čega je Beograd prestonica sjajne atmosfere. Na raspolaganju Vam stoji veliki broj mesta za izlazak. Ukoliko je veseli noćni provod razlog Vaše posete, sigurno nećete biti razočarani.

    Beogradski klubovi

    Beogradski klubovi su najčešći odgovor na pitanje šta posetiti u Beogradu. Izdvojili smo za Vas najposećenije klubove, a kompletnu ponudu pogledajte na Klubovi Beograd.

    • Klub Gotik
    • Klub Hype
    • Kasina Bar
    • Tranzit
    • Bank

    Popularni splavovi

    Letnja sezona je uvek u znaku noćnog provoda na splavovima. Ukoliko ne znate gde se održavaju najpopularnije žurke, pogledajte naše predloge:

    Najpoznatije kafane

    Beograd još uvek čuva tradiciju autentičnih srpskih kafana gde se domaća rakija služi u staklenim čokančićima na drvenim stolovima prekrivenim kariranim stoljnacima, gde se čuju stare narodne pesme praćne harmonikom. Vremenom su neke kafane Beograd svoju ponudu prilagodile mladima i sada više podsećaju na klubove smeštene u autentičan ambijent srpske kafane.

    Šta posetiti u Beogradu sa decom?

    Ne smemo zaboraviti na najmlađe i najveselije posetioce. Šta je sve prestonica Srbije namenila deci teško je nabrojati. Deca mogu uživati i pronaći zabavu na svakom ćošku. Dečiju pažnju je vrlo teško zadržati, zbog čega su za njih pažljivo osmišljeni vrlo kreativni sadržaji. Nemojte sumnjati da se sa svojom decom možete divno zabaviti u našem gradu! Saznajte sve o predlozima za dečije aktivnosti na blogu Beograd za decu.

    Zoološki vrt Beograd

    Verovatno najzabavnija atrakcija za decu je Zoološki vrt Beograd ili Beo Zoo vrt. U ovom carstvu životinja danas žive više od 300 životinja, a sa nekim vrstama će se i deca i roditelji prvi put susresti. Verovatno najatraktivniji deo predstavlja Bebi zoo-vrt gde se deca mogu igrati i maziti mladunce pitomih životinja. Nećete pogrešiti ukoliko pružite mališanima šansu da se upoznaju sa životinjama, koje su do sada imali prilike da vide samo na internetu.

    Dečije igraonice Beograd

    Još jedan sjajan predlog za dečiju zabavu su dečije igraonice Beograd. Danas dečije igraonice predstavljaju carstvo igračaka, interaktivne učionice, igraonice i mesto za druženje sa vršnjacima. Možete biti sigurni da Vašem detetu neće biti dosadno i da će Vam biti teško da krenete kući!

    Preporuka za Vas…

    Zašto posetiti Beograd? Jedno pitanje i bezbroj odgovora. Svako će Vam dati potpuno drugačiji razlog, ali suština je uvek ista - Beograd nudi sadržaj za svakoga. Mi Vam nudimo smeštaj na stranici Apartmani Beograd, gde ćete sigurno pronaći udoban, kvalitetan i vrlo povoljan apartman za smeštaj u našem gradu. Rezervišite već danas i provedite bar Vikend u Beogradu!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.