Parkovi u Beogradu: Prirodna oaza mira

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Parkovi i sve zelene površine su važan deo eko sistema. Koliko god da je jedan grad urban i okružen betonom, zgradama i građevinama od gvožđa i metala, ne može ispravno da funkcioniše ako u njemu nema dovoljno zelenila, odnosno drveća, biljaka, šarenog i mirisnog cveća. Parkovi su oduvek važili za oaze mira u velikim gradovima, punim buke, prašine, automobila i fabrika. Ko god želi da se skloni od gradske i saobraćajne buke, najčešće traži sklonište u nekom obližnjem parku. Najbolje mesto za rekreaciju, šetnju, igranje sa svojim ljubimcem, decom i druženje sa prijateljima na svežem vazduhu svakako su parkovi u Beogradu. Grad kao što je Beograd, može da se pohvali prelepim mestima bogatim zelenilom i mirom. U gradu gde se vodi brz i haotičan život, kakav je naš grad, šetnja parkom dođe kao pravi način za odmor i predah. 

    Najveći parkovi u Beogradu

    Kalemegdan

    Kada su parkovi u Beogradu u pitanju, Kalemegdan važi za jedan od najlepših zelenih utočišta. Ujedno, Kalemegdan je i najveći beogradski park. Naziv parka potiče od turskih reči kale i mejdan, što možemo prevesti kao tvrđava i bojište. Zaista, plato ispred Beogradske tvrđave pre XIX veka služio je za posmatranje neprijatelja i pripremu za bitku. Za vreme turske vladavine Kalemegdan su često nazivali “Fićir-bajir” ili breg za razmišljanje.

    Preuređivanje prostora na Kalemegdanu u park je otpočelo je 1867. godine po naređenju kneza Mihaila Obrenovića, a prvo zelenilo je zasađeno između 1873-1875. godine. Od tadašnjeg doba pa sve do danas, Kalemegdan je menjao uređenost kako bi postao ovakav kakav jeste. Park se redovno održava i konstantni se radi na ulepšavanju ovog prelepog parka. Kalemegdan važi za jedan od simbola grada Beograda uz spomenik Pobednika na samoj tvrđavi. On je “srce Beograda”, njegov ukras i čuvar.

    Kalemegdanski park je jedna od vodećih turističkih atrakcija kada je poseta Beogradu u pitanju. Mnoge znamenitosti Beograd se nalaze upravo ovde. Privlači veliki broj turista, ali i lokalnog stanovništva. Na Kalemegdanu se uvek može sresti veliki broj ljudi različitih nacionalnosti, uzrasta, stilova odevanja - pravo mesto šarenolikosti. Iako je uvek pun radoznalih posetilaca, Kalemegdan je park gde nema gradske buke i galame, čuje se dečiji smeh i priča posetilaca. Tokom letnjeg perioda u uvečernjim časovima se može čuti i po neka gitara i raspevani zvuci mladih, koji uživaju pod vedrim nebom. Kalemegdan park je zaista idilično mesto za provođenje slobodnog vremena. U podnožju Kalemegdanske tvrđave se nalazi Dunavski kej, pored kog takođe možete uživati u šetnji i umirujućim zvucima prirode. Kalemegdanski park je jedan od najlepših vidikovaca u Beogradu sa kog se pruža pogled na ušće Save i Dunava. Predlažemo Stan na dan Beograd Centar svim gostima, koji žele da budu smešteni u blizini najvećeg i najlepšeg beogradskog parka.

    Tašmajdan park

    Tašmajdan park nalazi se između ulica Takovske, Ilije Garašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra. Na Tašmajdanu se kriju mnoge znamenitosti kao šro je crkva Svetog Marka, Ruska crkva, spomenik Desanki Maksimović i prva otvorena Seizmološka stanica. Na Tašmajdanskom parku se nalazi i nekoliko dečijih zabavnih parkova, gde najmlađi mogu uživati na igralištu prilagođenim njihovom uzrastu. Tašmajdan je odlično mesto da uživate u druženju sa dragim osobama i šetnji na svežem vazduhu u samom centru grada. 

    U ovom delu se takođe nalazi i park za pse i muzička fontana, jedna neobična zanimljivost. U okviru parka se nalazi i sportsk-rekreativni centar sa otvorenim i zatvorenim bazenima, kao i teretanom i fitnes centrom. Ko voli treniranje na otvorenom u parku su na raspolaganju staze za trčanje, kao i sprave za vežbanje. Tašmajdan sadrži sve što je potrebno da se duh i telo relaksiraju. 

    Košutnjak

    Još jedan od većih parkova u Beogradu je Košutnjak, park-šuma i popularno beogradsko izletište. U Košutnjaku se nalazedva posebno uređena kompleksa, a to su: Pionirski grad sa sportsko-rekreativnim centrom i Filmski grad sa kompleksom ateljea i drugih objekata za izradu filmova. Sportsko-rekreativni centar obuhvata baš sve što je potrebno za rekreaciju - igralište za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, kao i atletska takmičenja. Sadrži i pet otvorenih, kao i jedan zatvoreni bazen. Za ljubitelje skijanja, u Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza. Košutnjak je prostran park sa čijeg vrha možete videti Beograd na dlanu. Košutnjak je odlično mesto za kampovanje u prirodi, duge šetnje i istraživanje ovog prelepog mesta. Mirno i izolovano je od gradske gužve, pravi je raj za ljubitelje prirode i zelenila. U ovom parku se nalaze i mnogobrojne staze za rekreativno šetanje. Košutnjak je pravo mesto za uživanje i razonodu!

    Mnoge će obradovati da se u našoj ponudi nalaze stanovi na dan Banovo brdo, smešteni u neposrednoj blizini ovog popularnog izletišta, parka i šume. Sva naselja koje Košutnjak okružuje su izuzetno mirna i skrivena u prirodnom zelenilu.

    Topčiderski park

    Kada su najveći parkovi u Beogradu u pitanju, Topčiderski park se ne može izostaviti. Za njegovu izgradnju zaslužan je knez Miloš Obrenović, koji je zamislio da se na prostoru današnjeg parka izgradi dvorac ili sadašnji Konak kneza Miloša. Knez je zamislio dvor okružen zelenilom, fontanama, česmama, drvećem i šarenim cvećem. Od 2015. godine je Topčiderski park proglašen spomenikom prirode grada Beograda. Možemo reći da je Topčiderski park jedno od omiljenih izletišta Beograđana i turista. Ne može se svaki park pohvaliti titulom najstarijeg parka u Beogradu, ali Topčiderski park i te kako može.

    Topčiderski par je ukrašen velikim brojem statua i fontana, a ovde se nalazi šest spomenika kulture. Poznat je po visokim platanima, svojevrsnim čuvarima parka, starih 150 godina. Pored bogatog sadržaja za šetnju i obilazak, deca će najviše uživati u parku. Za njih su postavljene ljuljaške, klackalice, vrteške i penjalice. Zelenilo, svež vazduh i nekoliko manjih jezera će Vam zasigurno prijati. 

    Šumice

    Naselje i park Šumice nalaze se na teritoriji opštine Voždovac, okruženo je naseljima Lekino brdo, Dušanovac i Konjarnik. Voždovac važi za porodičnu lokaciju, pa je tako i u ovom naselju. Park Šumice sastoji se iz velikog i malog dela, odvojenih jednom ulicom. Zelenilo u parku posađeno je još pre Drugog svetskog rata, a neke vrste sve do današnjih dana krase ovu oazu mira. Najčešći stanovnici Šumica su ježevi, slepi miševi i veverice, koje predstavljaju posebnu atrakciju. U parku ćete uvek sresti nasmejane komšije kako šetaju svoju decu, kućne ljubimce i jednostavno uživaju na svežem vazduhu. 

    Kroz Šumice prolazi trim staza namenjena za trčanje, vežbanje i šetnju. U Ustaničkoj ulici se nalazi Centar za kulturu i sport “Šumice”, sportski, kulturni i obrazovni centar. U sklopu centra se nalazi velika sportska dvorana, sala za stoni-tenis i druge sportove. U Šumicama treniraju mnogi rukometni, košarkaški i odbojkaški klubovi. 

    Park-šuma Zvezdara

    Najveći parkovi u Beogradu nalaze se na nekoliko lokacija u Beogradu. Kako i samo ime kaže park-šuma Zvezdara se nalazi na opštini Zvezdara okruženo naseljima Mirijevo, Karaburma 2 i Zvezdara 2. Atraktivno je mesto za rekreaciju, sport, šetnju i druženje u Beogradu. Zvezdarska šuma je od velike važnosti za Beograd, jer predstavlja pravo prirodno bogatstvo. Iako je većina zelenila veštačkog porekla, pravo je sklonište od buke u urbanom Beogradu. Kroz ceo park se prostiru isprepletane staze za šetnju i trčanje, igrališta za decu sa ljuljaškama i toboganima, sprave za vežbanje na otvorenom, klupe za odmor i vidikovac sa fantastičnim pogledom na druge krajeve Beograda.

    Zeleni fon parka i šume Zvezdara čini bagrem, crna topola, kanadska topola, američki jasen, hrast lužnjak, gorski i beli jasen, crni i bel bor, kao i šumsko i ukrasno šiblje. U parku ima mnogo toga da se obiđe, a najveće pažnje privlači Astronomska opservatorija zajedno sa Institutom Mihajlo Pupin i Naučno-tehnološki park “Zvezdara”. Naši posetioci su često gosti najbolje ponude stanova, a to je Stan na dan Zvezdara. Biti smešten nadomak prirodne zelene oaze, mesta mira i tišine, danas nije toliko jednostavno pronaći.

    Park-šuma na Banjici

    Banjička ili Bajfordova šuma predstavlja jednu od najvećih park-šuma u Beogradu i mnogima omiljeno izletište i mesto za šetnju. Nalazi se na opštini Voždovac i daje posebnu čar ovom delu grada. Banjički park i šuma predstavlja veliko prirodno bogatstvo, dom je više od 70 vrsta ptica, 28 vrsta mahovine, srebrnolisnog javora, mleča, topole, američkog jasena, bagrema, lužnjaka i brojnih drugih vrsta. Samo je jedan deo šume prohodan kroz biciklističke, pešačke i trim staze, dok je veći deo šume još uvek neistražen.

    Jedan deo namenjen je rekreaciji, sportu, šetnji i izletištu posetilaca. Tokom letnjeg perioda porodice i prijatelji se okupljaju praveći piknik i roštilj do kasnih večernjih sati. Zajedno sa Atletskom dvoranom i Sportskim-centrom “Banjica”, Banjički park je mesto gde Vaša deca mogu naučiti da voze bicikl, saznaju nešto novo o prirodi, a svako može da se odmori i “napuni baterije” za novi radni dan. Predlažemo Vam da pogledate stranicu Stan na dan Voždovac kada god Vam je neophodan smeštaj u mirnije, porodičnom naselju u blizini mesta gde možete svoj boravak provesti na zdrav i kvalitetan način.

    Park prijateljstva

    Park prijateljstva je jedna od najvećih parkova u Beogradu. Nalazi se na Novom Beograd i ima vrlo zanimljivu istoriju. Nalazi se na samom ušću Dunava i Save i gleda na Beogradsku tvrđavu. Ideja za osnivanje Parka prijateljstva nastala je povodom održavanja Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. godine. Park prijateljstva postao je simbol borbe za mir i jednakosti naroda u svetu. Svaki državnik zasadio je platan u ime zemlje koju predstavlja, koji danas čine Aleju mira, a platani simbolizuju dugovečnost ideje o trajnom miru.

    Centralni deo posvećen je spomeniku “Večna vatra”, podignutom u znak sećanja na žrtve bombardovanja. U međuvremenu je Park prijateljstva postao jedan od omiljenih parkova za šetnju i odmor lokalnog stanovništva. Nakon što su postavljene klupe za odmor, osvetljenje, pločnik i pešačka staza, park je dobio puno novih posetilaca, a posađeno je i mnoštvo različitog drveća i šarenog cveća.

    Najlepši parkovi u Beogradu

    Hajd park

    Hajd park nalazi se na opštini Savski venac i kako mnogi tvrde u najlepšem delu Beograda. Okružen Topčiderom, Senjakom i Dedinjem, Hajd park važi za jedan od najlepših parkova u Beogradu. Najbliža poznata znamenitost je Muzej istorije Jugoslavije. Nalazi se u delu Beograda gde posetioci sa puno ljubavi odlaze da prošetaju ulicama prekrivenim krošnjama drveća i kroče u oazu mira. Ime je dobio po čuvenom istoimenom parku u Londonu, jer podeća na njegove prirodne lepote. 

    Podeljen je na dva dela - centralni deo čini staza sa drveredima platana, uređenim stazama za trčanje i šetnju, dok je drugi deo parka namenjen za rekreaciju sa 12 sprava za vežbanje na otvorenom. Pešačke staze u osvetljene i njih prati dečije igralište raznovrsnog sadržaja. 

    U urbanom Beogradu Hajd park predstavlja sigurno mesto gde nema buke niti saobraćajne gužve. Pod vedrim nebom, sunčevim zracima i zvezdanim nebom svoje slobodne trenutke možete provesti u zdravoj sredini. Ukoliko Vam je Hajd park privukao pažnju, predlažemo Vam da pogledate Stan na dan Savski venac.

    Pionirski park

    Parkovi u Beogradu znatno poboljšavaju izgled našeg glavnog grada. Pionirski park nalazi se u samom centru Beograda između ulice Kralja Milana i Bulevara kralja Aleksandra. Pionriski park nekada je nosio nazic Dvorska bašta, jer ga okružuju zdanja Novog dvora i Starog dvora, značajna kulturna dobra. Dugo je bio u okviru kompleksa Starog dvora sagrađenim za potrebe kneza Aleksandra Karađorđevića. Jedan je od prvih parkova u Beogradu, a naziv je dobio po česmi posvećenoj pionirima.

    Pored staza za šetnju, klupa za odmor, fontana i skulptura, najznačajniji deo Pionirskog parka čini osmatračnica Vrhovne komande srpske vojske preneta sa Solunskog fronta, koja se danas nalazi na ulazu u park. U parku se nalazi i spomenik posvećen Nadeždi Petrović, značajnoj istorijskoj ličnosti. U čast našeg najpoznatijeg književnika i nobelovca Ive Andrića jedan deo Pionirskog parka preuređen je u Andrićev venac. Do Andrićevog venca vodi šetalište, koje krasi spomenik Ivi Andriću.

    Karađorđev park

    Karađorđev park okružuje plato ispred Hrama Svetog Save i predstavlja mesto od velikog značaja za srpsku istoriju. Na mestu gde se danas prostire velelepni park nekada je boravila ustanička vojska predvođena Karađorđem u borbi za oslobođenje Beograda. Centrali deo parka predstavlja spomenik posvećen Karađorđu i vojničkom groblju podigao je knez Aleksandar Karađorđević. Spomenik je inače prvi podignuti javni spomenik u Srbiji. Ne samo to, u Karađorđevom parku se nalazi nekoliko spomenika podignutim u čast srpskih vojnika poginulih tokom odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu, internacionalnih brigada koje su učestvovale u građanskom ratu u Španiji i pesniku Lamartinu.

    U Karađorđevom parku se nalazi najpoznatija beogradska atrakcija - Hram Svetog Save, kao i Narodna biblioteka Srbije. Karađorđev park je jedna odprvih zelenih površina u Beogradu.

    Park Manjež

    Park Manjež je jedan od najstarijih parkova u Beogradu. Nalazi se na uglu Resavske i Nemanjine ulice nadomak kružnog toka Slavija. Okružen je Jugoslovenskim dramskim pozorištem i Muzeja grada Beograda. Park je značajan zbog velikog broja drvoreda i kulturnih spomenika. Pored prirodnog hlada i zelenila, park je namenjen dečijoj zabavi na igrlaštu, šetnji i odmoru. 

    Park nosi naziv “Manjež” što na francuskom jezku znači konjička škola. Pre izgradnje parka ovaj prostor koristila je Kraljevska konjička garda sve do 1933. godine. Trebalo bi pomenuti da se u parku nalazi bista pijaniste i kompozitora Frederika Šopena, statua kompozitora Franca Lista, spomenik srpskom kompozitoru Josifu Marinkoviću, bista novinara i političara Radovana Dragovića i Dušana Popovića. 

    Gradski park

    Lepote Gradskog parka nas vode u Zemun. Park, okružen listopadnim i zimzelenim drvećem, počeo je da se prema tadašnjim evropskim standardima uređuje krajem XIX veka formiranjem Malog parka. Kada je park proširen u Gradski park postao je prvi rekreativni javni prostor u Zemunu. Iz XVIII veka ostao je sačuvan hram Svetog arhangela Gavrila i rimokatolička kapela Svetog Roka. Krajem XIX veka Gradski park krasile su zdanja Velike realke, danasšnje Zemunske gimnazije i Devojačka škola.

    Koliko je Gradski park značajan najbolje govori činjenica da je čak 15 stabala po strogom zaštitom države. Prirodni spomenik Stabla čini 9 stabala starih 110 godina - evropska tisa i kavkaska pterokarija. U Gardskom parku se danas nalazi približno 1.300 stabala. 

    Gradski park je veliko arheološko nalazište. Iz doba Taurunuma, koji se prostirao na teritoriji današnjeg Zemuna, pronađeno je nekoliko sarkofaga i grobnica.

    Park Jelovac

    Park Jelovac nalazi se u naselju Kalvarija, jednom zemunskom naselju. Vrlo je zanimljivog uređenja i arkih boja. Osnovu parka čini oblik trapeza popunjen dečijim igralištem, šetalištem, sportskim igralištem za fudbal, košarku i odbojku, klackalice, tobogani, ljuljaške i penjalice. Autentičnu boju Jelovcu daje nekoliko stotina stabla lišćara i četinara, kao i ukrasno šiblje.

    Parkovi za decu u Beogradu

    Čuburski park

    Čuburski park se nalazi na opštini Voždovac, najlepšoj opštini u Beogradu. Iako se nalazi u veoma urbanom delu grada, Vaša deca će se zabaviti u Čuburskom parku. U okviru zelenila se nalazi tri dečija igrališta raznovrsnog sadržaja, sezonski luna-park, park za pse, igrališta za košarku i skejt park. Deca će uvek naći način da se zabave, a Vi da se odmorite. 

    Osim što se svakog dana iz parka može čuti dečiji smeh, u Čuburskom parku se nalazi spomenik posvećen Petru Kočiću u blizini gde je boavio u Beogradu. Tokom 2015. godine otkriven je i spomenik Beogradski čitač, a na Čuburi se svake godine održava nekoliko književnih, sportskih i humnitarnih aktivnosti.

     
    Park Banovo brdo

    Banovo brdo je jedno od brojnih mirnih porodičnih naselja na opštini Čukarica. Često se može čuti da predstavlja omanji grad za sebe, iako se nalazi blizu centra Beograda. Veliku atrakciju naselja čini park Banovo brdo. Iako se nalazi u blizini parka i šume Košutnjak, park Banovo brdo jedan je od omiljenih mesta za šetalište i odmor lokalnog stanovništva.
     
    U okviru parka se nalazi šetalište, klupe za odmor ušuškane među drvorede, sezonski luna-park i fitnes park sa 10 sprava za vežbanje. Mnoge poseioce podseća na Tašmajdan park. U svako doba se mogu sresti roditelji sa decom i čuti dečiji glas, smeh i trčanje. Za dečiju aktivnost u zdravom okruženju, park na Banovom brdu je prava adresa.

    Parkovi u Beogradu - Omiljena mesta za šetnju i rekreaciju

    Beograd zaista pruža mnogo toga kada su u pitanju kultura i mesta za rekreaciju, šetanju, bilo da su u pitanju parkovi ili reke pored kojih možete uživati u prirodi. Svi zraci sunca u nama bude želju za druženjem sa prirodom, a tokom hladnijih temperatura predlažemo Vam da sat vremena dnevno izdvojite za šetnju u nekom od beogradskih parkova. Ako niste iz Beograda, a želite da posetite ov prelepe oaze, odaberite neki od apartmana u Beograda koji se nalaze u blizini ovih mesta i uživajte u sunčanim danima i svežem vazduhu. 

     

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.