Beograd za decu

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Dečiji se smeh se ne čuje nigde toliko glasno kao u Beogradu. Naš grad se ne bi sa razlogom zvao glavni grad, kada ne bi imao brojne sadržaje za svoje najmlađe stanovinike i posetioce. Deca daju posebnu čar i podmlađuju Beograd. Dok su deca mala, trude se da upoznaju svet oko sebe i šta se to krije u svetu odraslih. Upravo iz tog razloga Beograd za decu neprestano nalazi nove izvore ideja i zabavnog sadržaja. U Beogradu se mogu zabaviti deca i roditelji i naučiti nešto sasvim novo.

    Kuda sa decom u Beogradu?

    Jednostavno rečeno - svuda! Da je grad Beograd za decu interesantan pokuzuju brojne manifestacije i događaji namenjeni upravo mališanima. Jedan dan u Beogradu sa decom se može osmisliti na mnoštvo načina. Svoju decu možete odvesti u šetnju na igralište, pozorištance za decu, bioskop, muzej, besplatne škole sporta i glume ili šetnju pored reke. Deca su izuzetno kreativna, a u Beogradu možete pronaći nekoliko lokacija koja će dodatno podstaći njihovu kreativnost.

    Šta je grad Beograd za decu osmislio?

    Izdvojili smo nekoliko ideja za roditelje koji se pitaju kuda sa decom u Beogradu. Bilo da dolazite iz krajeva Srbije ili inostranstva, svoj dan u Beogradu za decu možete isplanirati unapred!

    Pozorište za decu Beograd

    U Beogradu postoji nekoliko pozorišta, koja su namenjena isključivo deci. Mališani će kroz adaptacije poznatih bajki i junaka moći da razvijaju maštu i upoznaju svet kulture.

    Pozorište Boško Buha

    Pozorište “Boško Buha” se nalazi na Trgu republike broj 3 u samom centru grada. Na dečijoj sceni igraju se adaptacije poznatih bajki, mitova i pripovetki na vrlo maštovit način. Kroz glumu, igru i pesmu dečija pažnja će biti okupirana tokom cele predstave. Na repertoaru se trenutno nalaze predstave “Oliver Tvist”, “Robin Hud”, “Nemušti jezik”, “Uspavana lepotica”, “Snežna kraljica”, “Pepeljuga”, “Petar Pan”, “Aladinova čarobna lampa”, “Tom Sojer i đavolja posla”, “Čarobnjak iz Oza” i druge predstave. Sve predstave su namenjene deci između 5 i 12 godina.

    Cene ulaznica za sve predstave na Sceni za decu iznose 600 dinara, a prilikon online kupovine se ostvaruje 20% popusta. Sve infromacije možete dobiti na sajtu Pozorišta “Boško buha”.

    Malo pozorište “Duško Radović”

    Malo pozorište “Duško Radović” se nalazi na Adresi Aberdareva broj 1 odmah do crkve Svetog Marka i Tašmajdana. Pozorište je namenjeno deci, tinejdžerima i omladini i promoviše kulturu među mladima. Kada je reč o deci, sve predstave su namenjene za uzrast između 3 i 12 godina. Repertoar predstava za decu je zaista raznovrstan - pored poznatih bajki, deca se mogu upoznati sa velikim istorijskim ličnostima kao što je Sveta Sava i Marko Kraljević. Predstave su zabavnog, ali i edukativnog karaktera.

    Ulaznice za dečije predstave iznose 500 dinara, a za tinejdžere i mlade 600 dinara. Repertoar pogledajte na sajtu Malog pozorišta “Duško Radović”.

    Pozorište lutaka “Pinokio”

    Pozorište lutaka “Pinokio” nalazi se na Novom Beogradu u Bulevaru Maršala Tolbuhina broj 1 i nagrađeno je za osnivanje putujućeg lutkarskog pozorišta. Na repertoaru se nalaze predstave rađene po motiva iz poznatih bajki, legendi, priča i epske poezije sa delovima modernog teksta. Preporučujemo predstave za Vašu decu: “Tri praseta”, “Lepotice i zver”, “Uspavana lepotica”, “Čarobna frula”, “Knjiga o džungli”, “Palčica”, “Princ žabac”, a ostale predstave pogledajte na sajtu Pozorišta lutaka “Pinokio”.

    Pozorište “Puž”

    Pozorištance “Puž” se nalazi na Vračaru u ulici Radoslava Grujića broj 21. Na samom ulazu se nalaze žućkaste skulture dva puža po čemu je pozorištance i prepoznatljivo. Na vrlo maštovit način su urađene adaptacije bajki poput “Ivice i Marice”, “Uspavane lepotice”, “Crvenkape”, “Lunje i Maze” i osmišljene nove predstave, kao što su “Klovn Sima”, “Miladinova čarobna lampa”, “Gusarijada” i “Brankov urnebes”.

    Cene ulaznica za svaku predstavu iznose 600 dinara, a moguća je i online kupovina karata. Kompletan repertoar pogledajte na stranici Pozorišta “Puž”.

    Dešavanja za decu Beograd

    Beograd za decu ne prestaje da iznenađuje svojim novim kreativnim sadržajima za mališane i roditelje. Na svakom koraku se organizuju dešavanja namenjena najmlađima sa ciljem da se zabave, nauče i podstaknu na razmišljanje. Ukoliko se pitate: “Kuda sa decom u Beogradu?”, predlažemo Vam da se raspitate o aktuelnim dešavanjima:

    • Radionice
    • Igraonice
    • Besplatne škole glume
    • Besplatne škole sporta
    • Koncerti
    • Kursevi

    Beograd za decu stalno priprema neka nova dešavanja. Na primer, Mala škola elektronike, robotike i programiranja organizovala je besplatnu radionicu robotike i programiranja za decu školskog uzrasta. U Kolarčevoj zadužbini se često održavaju koncerti, koji će upoznati decu sa čudesnim svetom muzike. Tokom raspusta različite organizacije i opštine organizuju svakodnevne aktivnosti za decu. EU Info Centar organizuje “Subotom za najmlađe”, gde se deca upoznaju sa evropskim državama, umetnosti, predstavama, reciklažom i vajanjem, slikanjem, lepljenje, ukrašavanjem.

    Svaka beogradska opština organizuje besplatne škole plivanja za decu u saradnji sa plivačkim klubovima na bazenima na Košutnjaku ili Tašmajdanu. Tokom leta se organizuju i besplatne škole sporta. 

    Zabava za decu Beograd

    Svoju decu uvek možete odvesti na zabavna i u isto vreme edukativna mesta. Pod takvim mestima najpre milsimo na muzeje. Verovali ili ne, u Beogradu ima više od 40 muzeja, a većina njih ima i sadržaj namenjen deci. Takođe, muzeji organizuju porodične posete, radionice za roditelje i decu, humanitarne predstave i promocije. Deca se već od malih nogu mogu uključiti u svet kulture i da kasnije kroz život neguju takvu naviku. Kulturne institucije u Beogradu su najbolji način da upotpunite odmor sa decom u Beogradu i obezbedite im potrebnu dozu zabave i edukacije. 

    Muzej nauke i tehnike

    Verovatno najzabavnije edukativno mesto za Vaše dete jeste Muzej nauke i tehnike. Nalazi se u ulici Skender-begova broj 51 na Dorćolu. Muzej ima nekoliko stalnih postavki, raznovrstan program i kalendar dešavanja. Sadržaj se potpuno prilagođen deci, koja imaju punu slobodu da otkrivaju predmete iz fonda muzeja. Stalna postavka podeljena na 4 celine sa predmetima vezanim za točak, motore, mašine, komunikaciju, merenja i tehnike - starinski aparati, telefoni, radio prijemnici, stara vozila, starinsko posuđe i prikaz medicinske opreme kroz vekove.

    Deci može biti posebno primamljiva Galerija igračaka, koja se nalazi u prizemlju. Postavka je namenjena deci svih uzrasta i sadrži više od 150 eksponata, kao što su lutke automobili, plišane igračke, drvene igračke, muzičke kutije, parne mašine, vozove.

    Muzej je osmislio neverovatne interaktivne aktivnosti. Deca mogu koristiti eksponata kao eksperimente prilikom lekcija o silama teže, smejanju u sobi sa krivim ogledalima, računanju sopstvene težine na drugim planetama ili vožnjom bicikle kako bi se aktivirao zvuk na radio prijemniku. Muzej nauke i tehnike često organizuje radionice o predmetima iz prošlosti “Vremeplov” ili vršenje eksperimenata u vodi i vazduhu “Ruke u testu”.

    Muzej iluzija

    Od kada je otvoren Muzej iluzija ne prestaje za iznenađuje svoje najmlađe posetioce. Muzej predstavlja jedno magično mesto i nalazi se u ulici Nušićeva broj 11. Stalna postavka se sastoji iz vrlo neobičnih eksponata, poput iluzije stolice, varljvog štapa, anti-gravity sobe, obrnute sobe, kaleidoskopa, rupe bez dna, sobe sa ogledalima i još puno neobičnih eksponata. Deca će uživati dok istražuju svet iluzija i saznaju nešto o optičkim iluzijama i načinu na koji ljudski mozak funkcioniše.
     
    U sklopu Muzeja iluzije se nalazi Pametna igraonica, mesto gde će deca kroz igru razbuditi svoje moždane ćelije. Kroz Dilemma games, mozgalice, slagalice, čvorove, trikove, zagonetke i igre podstiče se učenje i zabava.

    Porodični dani u muzejima u Beogradu

    Narodni muzej u svoj program je uvrstio porodične dane, sjajnu priliku za decu i roditelje. Prva porodična poseta organizovana je sa temom o srednjem veku gde su posetioci mogli da pogledaju deo stalne postavke o srednjem veku, oprobaju se u radionicama i probati kulinarske specjalitete iz srednjeg veka. U radionicama bilo je predviđeno pravljenje šlemova i kruna od papira i organizovana potraga za tajnim predmetom. 

    Narodni muzej razvio je Dečiji klub gde mališani mogu svoju vikende provesti družeći se sa drugom decu u Muzeju. 

    Muzej Jugoslavije takođe organizuje porodične posete. Ulaz za posetioce je slobodan prilikom posete dečijih radionica. Obilazak Muzeja zamišljen je kao interaktivna detektivska igra gde mališani postaju vrsni tragaoci za skrivenim predmetima, a istovremeno uče o drugim kulturama i običajima.

    Muzej čokolade

    U Beogradu je otvoren Muzej čokolade. Nalazi se u blizini zoološkog vrta u ulici Tadeuša Košćuška broj 18. Čokolada je zaista omiljeni slatkiš svakog deteta i čoveka, sada postoji muzej posvećen samo ovoj poslastici. Eksponati su podeljeni u četiri sobe, koje govore o istoriji čokolade, uzgoju, načinu pripreme kroz istoriju i malim kulinarskim tajnama. Najmlađe posetioce će obratovati deo sa jestivim eksponatima u različitim oblicima! 

    Cena ulaznice za decu uzrasta 5-12 godina iznosi 400 dinara, a postoji i porodična ulaznica za dvoje roditelja i dvoje dece od 1.500 dinara.

    Fenomen centar

    Ukoliko dobro organizujete dan u Beogradu za decu, sve aktivnosti će Vašim mališanima ostati u dugom i lepom sećanju. Fenomen centar je svet naučnih interaktivnih radionica. Smisao naučnih radionica je da se kod dece podstakne radoznalost, kreativnost i samostalno mišljenje. Uz pomoć dima, eksplozije, laboratorije, munja, varnica, smesa i tečnosti deca će učiti o hemiji, fizici, biologiji, medicini, ekologiji, geologiji. 

    Potražite Fenomen centar u Hadži Prodanovoj ulici broj 16. Pojedinačnih ulaznica za Fenomen centar nema u slobodnoj prodavnici, već je potrebno mesečno članstvo. Radionice su podeljene na grupe u zavisnosti koji razred dete pohađa i traju tokom cele školske godine. 

    Kolarac

    Kolarac ili Zadužbina Ilije Kolarca misli na svoje najmlađe posetioce. Na kalendaru dešavanja se nalaze brojne interesantne radionice, koje se organizuju svake subote ili tokom zimskog i letnjeg raspusta. Radionice su iz oblasti umetnosti - muzike, filma, glume, jezika, matematike, nauke.

    Svake subote organizuje se umetnička radionica “Studio klavira” gde se kroz individualane časove pohađa nastava klavira. Muzička radionica “Čarobna frula” namenjena je čak i bebama, a deca starijeg uzrasta mogu otići na časove klavira i udaraljki. Dramska radionica je jedna od najposećenijih aktivnosti u Kolarcu, koja uključuju i dva javna časa za porodicu, prijatelje i publiku. “Mala škola bontona” pomogla je velikom broju dece da nauči kako se aplaudira, kako se ponaša u pozorištu, kako se organizuje priredba i čemu služi ulaznice.

    Turistički vozić na Kalemegdanu

    Turistički vozić, koji kruži Kalemegdanom, predstavlja zabavu za svaki uzrast. Tokom vožnje od 15 minuta vozić će Vas odvesti do zoološkog vrta, Knez Mihailove, Sahat kule, spomenika Pobednik i Gornjeg grada. 

    Cena karte iznosi 60 dinara i za decu i za roditelje, a u voziću ima mesta za 50 putnika.

    Beograd za decu - Interesantna mesta za obilazak sa decom

    Isplanirajte dan u Beogradu za decu u prirodi. Aktivnosti na svežem vazduhu i zelenilu zdravo je za decu i zabavno je za celu porodicu. Izdvojili smo nekoliko sjajnih mesta za porodične dane u Beogradu.

    Jura avantura

    Dino park Kalemegdan ili Jura avantura obogatio je sadržaj na Beogradskoj tvrđavi. U blizini sportskih terena Košarkaškog kluba Partizan nalazi se park sa 35 replika dinosaurusa. Svaki je visok 15 metara, na neke eksponate je moguće popeti se, a park ima i dva pokretna dinosaurusa.

    Tokom leta u ponudi Jura parka se nalazi igraonica na otvorenom, istraživanje i otkopavanje fosila. Cena ulaznice za decu od 2 godine iznosi 250 dinara, a aza odrasle 350 dinara. Jura park otvoren je od aprila do decembra svakog dana od 10:00 časova do 20:00 časova.

    Zoo vrt Beograd

    Zoološki vrt Beograd ili Beo zoo vrt je tradicionalno najposećenija porodična lokacija u našem gradu. Ovo carstvo životinja nalazi se u sklopu Kalemegdanske tvrđave. U zoološkom vrtu trenutno živi više od 300 životinja. Odlazak u zoološki vrt predstavlja odličnu priliku da Vaša deca vide i upoznaju se sa životinjama, koje bi inače mogli da vide samo na televiziji ili internetu. 

    U Beo zoo vrt nedavno je stiglo jato prelepih flamingosa i otvoren pingvinarijum nakon 40 godina. Deci je posebno zanimljiv deo Bebi zoo-vrta. Deca mogu trčati i maziti se sa mladuncima domaćih životinja, poput ponija i malih koza.

    Ulaz za decu do 3 godine je potpuno besplatan, a za decu uzrasta 3-15 godina iznosi 350 dinara. Za Beo zoo vrt možete kupiti i porodičnu ulaznicu na godišnjem nivou u iznosu od 6.000.

    Javni akvarijum i tropikarijum

    Na 10 minuta od centra grada na Dedinju u Milenka Vesnića 3,  nalazi se svojevrsna oaza prirode, azil za napuštene životinje, Javni Akvarijum i Tropikarijum Beograd, mesto gde se radjaju srećne misli. Pirane iz Amazona, ribe iz Afrike, Azije, drugari iz crtanih filmova Dori, Nemo, Patrik i sundjer Bob, korali iz toplih mora i ribe i vodozemci iz domaćih voda čekaju vas u velikim akvarijumima i terarijumima a bonsai bašta je tu da vam pokaže da svako drvo može biti bonsai dok u malim jezerima plivaju japanski KOI šarani raznih boja . Grupa entuzijasta je napravila ovo mesto a izdržavaju se od donacija i ulaznica, dok je najveći broj životinja  udomljen od vlasnika koji nisu više mogli da čuvaju svoje ljubimce

    Ulaznice za Javni akvarijum i tropikarijum iznose 300 dinara za odrasle, 150 dinara za decu osnovnih škola, dok je za decu predškolskog uzrasta i mlađe potpuno besplatan. Na ulazu možete ostaviti simboličnu donaciju za održavanje akvarijuma i tropikarijuma i kupovinu hrane za životinje.

    Botanička bašta “Jevremovac”

    Beograd za decu nudi bezbroj mogućnosti za zabavu u prirodi. Jedna mogućnost je obilazak Botaničke bašte “Jevremovac”. Beograd se može pohvaliti jedinom botaničkom baštom u Srbiji, koja se nalazi na adresi Takovska 43. Sjajna lokacija omogućava roditeljima i deci da budu u blizini centra grada i laganom šetnjom obilaziti Beograd. 

    “Jevremovac” se sastoji iz nekoliko celina različite sadržine:

    • Staklena bašta - više od 1.000 vrsta tropskih, subtropskih, mediteranskih zeljastih i drvenastih biljaka.
    • Otvoreni prostor - 1.500 vrsta biljaka, kao što su stari brestovi, hrast, kesten, tuja, čempres, bor, ariš, smrča, sekvoja, ginkgo biloba, forzicija. Posebnu atrakciju predstavlja hrast lužnjak star 140 godina i retka biljna vrsta Ramonda kraljice Natalije.
    • Japanski vrt - Jedinstvene japanske bašte
    • Evropski vrt - Više od 500 vrsta cvetnica, poput lavande, ruzmarina, melise.
    • Kamenjari - Na kamnjarima se gaje retke biljke karakteristične za Balkansko poluostrvo, kao što je južnojadranski zvončić, srpski kotrljan, srpska ramonda.

    Poseban deo čini Dečiji kutak. Dečiji kutak sastoji se od drvenih klupa, stolova, fontane, skulptura sa motivima lista drveta, biljaka i šahovske table. Ulaznice za decu između 8 i 15 godina iznosi 100 dinara, a za odrasle 300 dinara.

    Ada Ciganlija

    Ada Ciganlija je poznato “beogradsko more”, omiljno šetalište i mesto za rekreaciju mnogih Beograđana. Kada sunce proviri iznad oblaka, roditelji sa svojom decuodlaze upravo na Adu kako bi se proštali i “uhvatili” tople sunčane zrake. Ada je veštačko jezero, koje okružuje plaža sa kamenčićima, staza za pešake i staza za vožnju bicikla i rolera. 

    Na nekoliko mesta duž Ade je moguće iznajmiti bicikl i rolere, kao i bicikl sa zaštićenom prikolicom za roditelje i decu. Osim toga, na Adi postoji nekoliko sportskih terena za fudbal, odbojku, košarku i golf. Na nekoliko mesta se nalaze igrališta za decu sa ljuljaškama, penjalicama, toboganima, klackalicama i peskom. Na Adi Ciganliji možete provesti ceo dan sa decom okruženi zelenilom i drugom decom. Verovatno omiljeni deo svakog deteta predstavljaju štandovi sa kokicama i krofnicama sa čokoladom da se zaslade.

    Kalemegdan

    U samom centru Beograda se nalazi najveći simbol prestonice, a to je Kalemegdan park i tvrđava. Kalemegdan je interesantan za decu, jer mogu štetati kroz park, juriti veverice, istraživati zidine i topove koji se nalaze oko zidina tvrđave. Vozić na Kalemegdanu je još jedna zabavna opcija obilaska Kalemegdana. 

    U sklopu Kalemegdana se nalazi Beo zoo vrt, ali i lunapark namenjen deci. U lunaparku postoje tramboline, panorama, autići na sudaranje i ringišpil. Odmah do lunaparka se nalazi igralište za decu, koje je nedavno obnovljeno.

    Mnoge naše goste sa decom raduje činjenica da se Apartmani Beograd Centar mogu iznajmiti nedaleko od Beogradske tvrđave ili sa pogledom na Kalemegdan, Beo zoo vrt i Knez Mihailovu ulicu.

    Šetališta

    Prednost Beograda je što leži na ušću Save i Dunava. Postoji nekoliko šetališta napravljenih na obalama reka, koja su omiljena lokacija svih u Beogradu. Privlače veliki broj turista iz cele Srbije i inostranstva i svih krajeva Beograda. Odlična su lokacija za decu kako bi što duže bila na svežem vazduhu.

    • Zemunski kej

    Zemunski kej ili Kej oslobođenja je najposećenije šetalište pored reke u Beogradu. Prsotire se duž reke Dunav i posetioce vodi ka čuvenoj Gardoš kuli. Sa decom se možete prošetati Kejom, voziti bicikl i rolere, možete odvesti decu do lunaparka. Lunapark je otvoren sve dok je napolju lepo vreme i tu se nalazi sve što jedno dete može da zamisli - tramboline, ringišpili i slične vožnje, stoni-hokej, autići na sudaranje, skakonice i slično. Na jednom delu Keja žive prelepi labudovi, koji vole decu i dopuštaju im da ih pomaze i nahrane.

    Zemun je popularna turistička lokacija za porodice sa decom. Zbog sve veće traženje za privatnim smeštajem, predlažemo stan na dan Zemun za Vaš udoban boravak.

    • Savamala 

    Savamala je novije šetalište uz reku Savu i za kratko vreme je postalo vrlo popularno porodično mesto. Postoji pešačka staza duž reke i staza za vožnju bicikli, rolera i trotineta. Nedavno su postavljena veća igrališta za decu u šarenim bojama.

    Parkovi

    Ništa ne može da zameni boravak na svežem vazduhu i zelenilu. Beograd ima nekoliko velikih parkova ili zelenih oaza mira i tišine, kako ih mnogi opisuju. 

    • Tašmajdan

    Tašmajdanski park predstavlja sklonište od gradske gužve, iako se nalazi u samom centru Beograda. Park je izuzetno velik, pun drvoreda i žbunastih biljaka. Postoje dva igrališta - za decu manjeg uzrasta i one starije. 

    • Topčider

    Topčiderski park se nalazi na opštini Savski venac. Najpoznatije je mesto za fotografisanje i venčanja u prirodi. Duž parka protiču Topčiderska reka i Topčiderski potok, te se uvek čuje žuborenje vode i šuškanje lišća. Topčiderski park ima nekoliko fontana, drvenih mostova i predstavlja odlično mesto za dečiju igru.

    • Košutnjak

    Košutnjak je park-šuma i izletište u blizini Ade Ciganlije. Osim igrališta za decu u Košutnjaku se nalazi nekoliko sportskih terena za košarku, fudbal, odbojku i rukomet. Na nekoliko mesta se nalaze natkrivene drvene kućice gde možete praviti piknik sa svojom decom, a često se tu organizuju dečiji rođendani.

    Nije li Beograd za decu izuzetno zabavan?

    Iako se mnogima da čini da u Beogradu ne postoji toliko zabavnog sadržaja za decu, ova sjajna mesta će Vas ubediti u suprotno. Vaše dete se može izuzetno zabaviti tokom boravka u našem gradu i poneti lepe uspomene odavde. Više ne morate brinuti kako ćete zabaviti svoje dete dok se nalazite daleko od kuće.

    Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete gde god da se nalazi. Svakog roditelja će obradovati vest da Apartmani Beograd predstavljaju ponudu privatnog smeštaja, koji je potpuno prilagođen deci i mogu se iznajmiti u bilo kom delu Beograda koji Vam najviše odgovara. Dečiji kreveci i hranilice za decu se uvek mogu obezbediti za naše goste. Nemojte zaboraviti da se apartmani mogu iznajmiti sa obezbeđenim parking mestom kako ne biste morali daleko da pešačite do smeštaja sa prtljagom i decom u rukama. Odmor sa decom je sjajna prilika da stvorite divne zajedničke uspomene i svojim najmalđima prenesete prave vrednosti.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.