Zoološki vrt Beograd (Vrt dobre nade - BEO ZOO VRT)

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Beograd važi za grad pun različitih dešavanja. Svaka manifestacija koja Vam može pasti na pamet se sigurno dešava u Beogradu - kulturna, sportska, umetnička, zimska i letnja dešavanja ispunjavaju kalendar događaja gotvo svakog meseca. Sa pravom se može reći da je Beograd grad koji nikada ne spava. Ponekada je svako potrebno mesto, jedna mirna oaza, koja će nam pružiti zaklon od grada punog dešavanja, gužve i ulične vreve.

    Najbolji način za to jeste da se okrenete prirodi gde će oko Vas biti samo mir i spokoj. To može biti neka šuma, park ili čak reka čiji će Vas zvuk vode sigurno opustiti. Ako ipak želite da odete na mesto gde ćete uspeti da se odmorite, ali i vidite i saznate nešto novo, onda preporučujemo da posetite Vrt dobre nade, odnosno zoološki vrt Beograd. Mnogi stanovnici i posetioci Beograda dolaze u zoo vrt Beograd sa ciljem da se upoznaju sa različitim vrstama životinja koje se nalaze u Beo zoo vrtu. Ako ste ljubitelj životinja, potrudite se da makar jednom mesečno priuštite sebi šetnju po prelepo urađenom zoološkom vrtu, koji važi za  jedan od ponosa Beograda. 

     

    Informacije

    Zoološki vrt Beograd - Adresa

    Zoološki vrt u Beogradu nalazi se na adresi Mali Kalemegdan broj 8, tik uz beogradsku tvrđavu i Kalemegdanski park. Atraktivna lokacija beogradskog zoološkog vrta čini ga lakim za pronalaženje i uvek dostupnim.

    Zoološki vrt Beograd - Radno vreme

    Zoo vrt Beograd možete posetiti svakim radnim danom u radnom vremenu između 08.00 i 17.00 časova. Radno vreme subotom i nedeljom isto je kao i svakog drugog radnog dana. Beogradski zoološki vrt najviše posetilaca i obilazi vikendom tokom slobodnog vremena.

    Zoološki vrt Beograd - Radno vreme za praznike

    Zoološki vrt Beograd otvoren je tokom cele godine, pa i za praznike kada posetioci imaju najviše slobodnog vremena.

    Zoološki vrt Beograd - Cena ulaznice

    Ulaznice za zoološki vrt Beograd mogu se kupiti na blagajni ispred ulaza po sledećim cenama:

    • Deca (03-15 godina): Celodnevna ulaznica iznosi 350 dinara
    • Odrasli (Stariji od 15 godina): Celodnevna ulaznica iznosi 550 dinara.

    Zoološki vrt Beograd ima poseban cenovnik za kolektivne posete - za više od 15 osoba. 

    • Deca (Predškolski uzrast): Celodnevna ulaznica po detetu iznosi 200 dinara.
    • Školarci (Osnovne i srednje škole): Celodnevna ulaznica po detetu iznosi 250 dinara.
    • Odrasli (Više od 15 godina): Celodnevna ulaznica po osobi iznosi 350 godina.

    Zoo vrt Beograd ima na raspolaganju i godišnje karte, koje važe 12 meseci od datuma kupovine. Godišnja ulaznica za Beogradski zoološki vrt može biti veoma kreativan poklon ili iznenađenje.

    • Deca (03-15 godina): Cena godišnje pojedinačne karte iznosi 3.000 dinara
    • Odrasli (Stariji od 15 godina): Cena godišnje pojedinačne karte iznosi 4.000 dinara
    • Porodična (Roditelji sa decom): Cena godišnje porodične karte iznosi 6.000 dinara.

     

    Zoološki vrt Beograd - Besplatan ulaz

    Beogradski zoološki vrt misli na svoje najmlađe posetioce, kojima je obezbedio besplatan ulaz. Bebe, odnosno deca do 3 godine, ne moraju plaćati celodnevnu ulaznicu za Vrt.

    Zoološki vrt Beograd - Kontakt telefon

    Zoološki vrt Beograd možete kontaktirati na nekoliko načina. Kontakt telefon beogradskog zoološkog vrta je 011 26 245 26. Zoo vrt Beograd ima i svoju e-mail adresu (office@beozoovrt.rs) na koju možete slati pitanja, sugestije, pohvale i zamerke u bilo koje vreme. Takođe, možete popuniti formular na zvaničnom sajtu zoo vrta i na taj način poslati poruku.

    Zoološki vrt Beograd omogućio je domaćim i stranim posetiocima da sve vreme obilaska imaju dostupan besplatan internet. Šifru možete saznati kod kontrolora ulaznica.
    Mreža: BeoZoo_SBB
    Šifra: beozoosbb

    Zoološki vrt Beograd - Mapa

     

     

    Zoološki vrt Beograd - Parking

    Zoološki vrt u Beogradu se nalazi tik uz beogradsku tvrđavu i Kalemgdanski park u čijoj se blzini nalazi javni parking. Parking “Kalemegdan” nalazi se u blizini Leopoldove kapije, raspolaže sa 114 parking mesta i 2 parking mesta za osobe sa invaliditetom. Parking je otvoren tokom 00-24, a cena započetog sata do 19.00 časova iznosi 80 dinara, a nakon toga 100 dinara po času.

    Istorijat zoološkog vrta u Beogradu

    Zoološki vrt Beograd ili Vrt dobre nade osnovan je davne 1936. godine i to u okviru beogradske tvrđave na prostoru Malog Kalemegdana. Svečano je otvoren 12. jula 1936. godine na Petrovdan, a osnovao ga je tadašnji gradonačelnik grada Beograda Vlada Ilić. Beogradski zoološki vrt je ujedno je i jedan od najstarijih i najvećih zoo vrtova u Srbiji, a sa više od 400.000 poseta godišnje se može reći i da je zoo vrt Beograd jedna od najposećenijih atrakcija u našem gradu.

    Među prvim stanovnicima zoo vrta našli su se lavovi, leopardi, vukovi, bivoli, antilope, beli i mrki medvedi, makaki i mangbej majmuni, jeleni, srne, rode i ždralovi, paunovi, fazani, sove, papagaji, pelikani, zebui i mufloni. Usled velike posećenosti i velikog interesovanja, zoološki vrt Beograd morao je da proširuje svoje zemljište sa početna 3 hektara na čak 14 hektara. Od svog osnivanja pa do Drugog svetskog rata Beogradski zoološki vrt bio je jedno od omiljenih mesta svih generacija u Beogradu. Tokom Drugog svetskog rata, nažalost, pretrpeo je značajna oštećenja kada je većina životinjskog dela uništena. Među retkim stanovnicima zoološkog vrta koji su preživeli razaranja iz rata su čuveni aligator Muja i nilski konj Buca. Uprkos svemu, ovo mesto je odolelo svim pritiscima i nakon obnove, opstaje i dan danas.

    Koliko je zoo vrt Beograd bio posećen i omiljen najbolje govori činjenica da su ga posetili i članovi kraljevske porodice Karađorđević - kralja Petra Drugog, kraljicu Mariju i kraljeviće Tomislava i Andreja. Tokom 2015. godine otvoren je dodatni ulaz u Vrt kod Vidin kapije tik uz parking na Kalemegdanu. 

    Zoo vrt Beograd - Životinje

    U Beogradskom zoološkom vrtu danas stanuje više od 300 životinja. Ovde ćete imati jedinstvenu priliku da se upoznate sa životinjama, koje biste inače mogli da vidite samo na televiziji i internetu. Obučeni tim zaposlen u Vrtu konstantno vodi brigu o svim životinjama i trudi se da im obezbedi najbolje moguće uslove za život. Predstavljamo Vam neke od vrlo neobičnih stanovnika Vrta: 

    • Dvoresi kauzar

    Dvoresi ili Veliki kauzar stiže nam iz Australije i Nove Gvineje. Vrlo su prepoznatljivog izgleda - imaju koštani izraštaj na glavi i čvrsto perje na rubovima krila, koje im pomaže da se zaštite od povreda. Vrlo su aktivni ujutro i predveče.

    • Agapornis

    Agapornis je rod papagaja poznat kao "ljubavna ptica", koji naseljava Madagaskar i afrički kontinent. Naziv vrste potiče od grčkih reči agape i ornis - ljubav i ptica. Često se sreću kao kućni ljubimci.

    • Papagaj Patagonac

    Papagaj Patagonac pretežno naseljava Argentinu, Čile i Urugvaj. Najviše im odgovaraju šumovita područja, savane, polja i područja sa niskim rastinjem. Životni vek im je u proseku do 12 godina.

    • Stepski soko

    Stepski soko spada u odlične lovce, pa može čak da ulovi plen znatno krupniji od sebe. U toku lova mogu da dostignu brzinu veću od 300 km/h.

    • Južni krešatavac

    Južni kreštavac stiže nam iz Latinske Amerike, odnosno iz Perua, Argentine, Bolivije, Urugvaja, Paragvaja i Brazila. Lako su prepoznatljivi po zvuku koji ispuštaju kada se nađu u opasnosti. Po glasnom oglašavanju je ova vrsta ptice i dobila ime.

    • Eja Močvarica

    Eja močvarica nastanjuje nama bliža područja na jugositoku Evrope, jugu i jugozapadu Azije, Australiju i Novu Gvineju. Kako samo ime kaže, ovoj vrsti najviše odgovaraju bare, močvare, obale reka, jezera i mora. Zanimljivo je da eja močvarica živi usamljenički.

    • Tragopan

    Tragopan je samo jedan od vrlo neobičnih stanovnika Beogradskog zoološkog vrta. Spada u red fazana i od ostalih vrsta fazana se razlikuje po tome što svoje gnezdo radije pravi na drvetu nego na tlu. Na suncu se njegove boje presijavaju neverovatnom jačinom.

    • Bengalski beli tigar

    Bengalski beli tigrovi izuzetno podsećaju na lavove. Vrlo je interesantna činjenica da majke tigrice već nakon tri meseca starosti uče svoje mladunce da love. Vrlo su dobri lovci i vešto se prikradaju plenu.

    • Belogrli varan

    Belogrli varan stanuje na jugu Afrike i spada u najkrupnije afričke guštere. Brzo i vešto se kreću, dobri su penjači i vole da se kriju ispod kamenja. Prilikom lova ili opasnosti koriste rep kojim zadaju udarce.

    • Serval

    Serval naseljava Tanzaniju i oblasti južno od Sahare. Poznati su po veoma specifičnom načinu lova - kada nanjuše plen skaču do 4 metara u vazduh, prave mačiji skok i hvataju plen prednjim šapama.

    • Srebrna lisica

    Srebrna lisica nastala je ukrštanjem riđe lisice i severnoameričke sive lisice. Penjanje na drveće ovoj vrst nije strano, pa se često i hrane različitim bobicama koje nađu. Ovoj vrsti, nažalost, preti opasnost od nelegalnog lova zbog atraktivnog krzna.

    • Beli lav

    Beli lav se može naći u Južnoj Africi. Zbog raskošne grive belog lava često nazivaju i carem svih životinja. Ova vrsta ima veoma zanimljive navike - nekoliko članova čopora juri plen, dok ostali članovi čekaju u zasedi i na kraju napadnu plen. Lavice nikada ne prelaze u drugi čopor, dok sa lavovima to nije slučaj. Dešava se da borbom oteraju predvodnika drugog čopora i zauzmu njegovo mesto.

    • Nandu

    Nandu je najveća američka ptica koja naseljava travnate predele u blizini reka i močvara u Južnoj Americi. Za razliku od većine drugih vrsta u ovom slučaju mužjak leži na jajima i čuva ih dok se mladunci ne izlegnu i kasnije se brine o njima najmanje 6 nedelja.

    • Muflon

    Muflon je vrsta divlje ovce. Vrlo su aktivni tokom sumraka i noću. Muflon naseljava stenovite predele, šume i planinske pašnjake.

    • Himalajski monal

    Himalajski monal spada u vrstu fazana. Kako samo ime kaže žive na južnim delovima Himalaja. Najčešće borave na višim nadmorskim visinama između 2.000 i 4.500 metara. Mužjaci monala su vrlo upadljivih i jarkih boja, dok sa ženkama to nije slučaj.

     

    Najpoznatiji stanovnici zoološkog vrta Beograd

    Zoološki vrt Beograd ima nekoliko poznatih stanovnika. Prva je ženka nemačkog ovčara po imenu Gabi, kojoj je posvećen spomenik u zoo vrtu. Gabi je jedne večeri odbranila i spasila noćnog čuvara od jaguara koji je pobegao. Jedan od sigurno najpoznatijih stanovnika ovog vrta jeste čuvena šimpanza Sami. Sami je poznat po tome što je čak dva puta uspeo da pobegne iz Vrta. Prvi put ga je pronašao Vuk Bojović i umirio ga rečima; “Hajde Sami, idemo kući”. U Samijevu čast podignut je spomenik gde se svi posetioci rado fotografišu. Sami je inače bio prvi mužjak šimpanze koji je stigao u Beogradski zoološki vrt. 

     

    Zoo vrt Beograd je dom američkog aligatora Muje. Verovali ili ne, Muja je najstariji živi aligator na celom svetu. U Beogradski zoološki vrt stigao je davne 1937. godine i jedna je od retkih životinja koje su preživele bombardovanje tokom Drugog svetskog rata. 

    Zoološki vrt Beograd - Novi stanovnici

    Javnost je nedavno obradovala vest da je Beogradski zoološki vrt dobio nekoliko novih stanovnika. Iz Austrije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beograd je stiglo dva jata pingvina. Posle više od 40 godina pingvinarijum u Vrtu ponovo je dobio na značaju i sada se u njemu nalazi 17 pingvina. 

    Iz Češke su u Beograd stigli flamingosi, prelepe ružičaste ptice. Pre dolaska jata flamingosa u zoološkom vrtu u Beogradu se nalazila samo jedna ženka flamingosa, a sada ih ima 14.


    Bebi zoo-vrt

    U Zoološkom vrtu Beograd se nalazi i poseban prostor koji je namenjen prinovama, odnosno mladuncima i poznat kao "Bebi-zoo vrt". Bebi zoo-vrt izgrađen je  1995. godine i vrlo brzo je postao omiljena atrakcija. U poslednjih nekoliko godina je u ovom vrtu rođen veliki broj belih lavova i to u kratkom vremenskom periodu, što je bilo dovoljno da Beogradski zoološki vrt dospe u žižu javnosti. Za najmlađe je obezbeđena i ponuda jahanja ponija ili igranje sa pitomim mladuncima, koje je potpuno bezopasno i jedna je od glavnih atrakcija Vrta. Ovde deca imaju jedinstvenu priliku da se druže sa patuljastim kozama, bebama rakuna, servala i raznim drugim vrstama kojima je „Bebi zoo-vrt” privremeni dom. U okviru ovog kompleksa posebnu atrakciju čine i brojne skulpture, rađene u drvetu, vajara i direktora Vrta Vuka Bojovića.

    Kućni red: Šta je dozvoljeno, a šta strogo zabranjeno?

    Zoološki vrt Beogad ima poseban kućni red, koji svi posetioci moraju poštovati. Prvo i najvažnije pravilo - hranjenje životinja je strogo zabranjeno! Takođe, unošenje hrane i pića u zoo vrt je zabranjeno, ali u okviru Vrta postoji nekoliko ugostiteljskih objekata i štandova gde možete kupiti osveženje. Ono što je vrlo važno, a što posetioci uvek zaborave, jeste da životinje ne smeju da se dodiruju niti sme da im se prilazi blizu. U prostor u kome se životinje nalaze nije dozvoljeno ubacivanje nikakvih predmeta. Roditelji su odgovorni za ponašanje svoje dece u Vrtu i deca do 15 godina moraju biti pod nadzorom roditelja ili druge odrasle osobe.

    Zoološki vrt Beograd - Video

    Na ovom videu možete pogledati zanimljivosti o Beogradskom zoološkom vrtu.

     

    Kontaktirajte zoološki vrt Beograd

    Zoološki vrt Beograd je vrlo aktivan na svim društvenim mrežama. Rado odgovaraju na pitanja, poruke, pohvale, kritike i sve sugestije. Osim toga, svaki dan pratiocima prenose vesti iz Vrta i objavljuju vrlo zanimljive fotografije!

    Website: Zoološki Vrt Beograd
    Facebook: Zoološki vrt grada Beograda
    Instagram: beozoovrt
    Twitter: @ZooVrtBg

    Beogradski zoološki vrt - Atrakcija za posetioce svih uzrasta

    Da biste pogledali sve što zoološki vrt Beograd ima da ponudi svojim posetiocima, potrebno je da izdvojite 2 sata. Toliko traje prosečan obilazak zoo vrta Beograd kako prenose zaposleni u Vrtu. Često smo Vam ukazivali na ovaj Zoo vrt, ali Vam nikad konkretno nismo pisali o njemu. Nadamo se da smo Vam ovim blogom zagolicali maštu i naveli Vas da sa nekim ili sami prošetate ovim prelepim stazama “Vrta dobre nade”. Za posetioce, koji žele da budu što bliže Beogradskom zoo vrtu i centru grada, preporučujemo Stan na dan Beograd Centar.

    Upoznajte bolje ovo neverovatno životinjsko carstvo koje se nalazi u samom centru Beograda ii uživajte u razgledanju toliko različitih vrsta životinja!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.