share with friends

Verski turizam je posebna i prilično nov vid turizma koji sve više zahvata svet. Kada govorimo o ovoj sve popularnijoj grani turizma, mislimo na putovanja koja su usmerena na obilzak verskih mesta i institucija, a Srbija ima itekako šta da ponudi. Naravno, nezaobilazan i jedan od najvažnijih i najlepših među crkvama, manastirima i hramovima je čuveni i najpoznatiji hram Svetog Save, koji vole da posete i domaći i strani turisti. Njihov najčešći izbor prilikom boravka su stanovi na Vračaru za izdavanje, tako da imaju pogled na hram, koji je ubedljivo najlepši u večernjim časovima.

Ovo je najveći pravoslavni hram izgrađen na prostoru Balkana, a kao što ste već upućeni, podignut je u Beogradu na opštini Vračar, odnosno na lokaciji za koju se veruje da je mesto na kome je Sinan paša 1595. godine spalio mošti Svetog Save prenešene iz manastira Mileševa. Izgrađen je u srpsko-vizantijskom stilu uz pomoć dobrovoljnih priloga građana kao i plaćanjem doplatnih markica. Ukupna visina hrama je 82 m, a nadmorska visina je 134 m, zbog toga hram je vidljiv sa svih prilaza gradu Beogradu. Hram zauzima 3.500 m2 i može da primi 10.000 vernika.

Nakon definitivnog oslobođenja od turske okupacije, osniva se Društvo za podizanje hrama Svetog Save koje čini oko stotinu najuglednijih građana Beograda. Na čelu sa mitropolitom Mihajlom doneta su posebna Pravila, a prvo zapisano je: "Društvo za podizanje hrama Svetog Save osniva se sa zadatkom da ostvari davnašnju želju vaskolikog Srpstva podizanjem velelepnog Hrama na Vračaru, kao mestu na kojem suspaljene mošti Božjeg ugodnika i prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja."

Ispred hrama Svetog Save organizuje se tradicionalni vatromet za doček pravoslavne Nove godine po julijanskom kalendara, što okuplja ogroman broj stanovnika Beograda. Isto tako i na sve veće i značajnije verske praznike, svetu liturgiju u hramu Svetog Save dolazi da sluša maltene pola Beograda i hram je večito pun u tim situacijama. Tada je ujedno i najlepše i najzanimljivije za turiste, naročito one koji su različitih verskih opredeljenja, jer dobijaju uvid u tradicionalno slavljenje pravoslavne vere. Neki biraju da ove događaje posmatraju sa prozora ili terase, naročito u zimskim danima, pa je opcija za koju se odlučuju uglavnom smeštaj iz ponude - izdavanje stanova Beograd Vračar.

Ipak, verski turizam je kod nas tek u početnim fazama razvoja, pa svako ko hoće da obiđe verske ustanove uglavnom to radi na svoju ruku, a ne plaćanjem nekog paketa u agenciji, što bi donelo mnogo koristi kako agencijama u kojima sve više odsedaju turisti i hotelima, tako i kompletnoj ugostiteljskoj delatnosti. Izostanak ovakvih aranžmana je greška, jer bi turizam u Srbiji zaživeo na još jednom polju i doneo dosta finansijske koristi manastirima i crkvama, koji od pojedinačnih poseta turista nemaju neku zaradu.