Sajam knjiga 2019: Sve o najvećoj književnoj manifestaciji na jednom mestu

Blog / Kultura Dogadjaji u Beogradu

  • Sadržaj
  • Beogradski sajam knjiga i ove godine biće jedna od značajnijih manifestacija na području Jugoistočne Evrope. 64. sajam knjiga Beograd održaće se pod parolom "Pismo = Glava" u periodu od 20. do 27. oktobra. Arapskoj repulibici Egipat ove godine pripalo je istaknuto mesto i čast da bude počasni gost 64. sajma knjiga. Kao i ranijih godina očekuje se veliki broj posetilaca i izlagača - kako iz zemlje, tako i iz regiona. Tokom nedelju dana trajanja manifestacije, prostor beogradskog sajma postaje mesto okupljanja svih ljubitelja pisane reči. 

    64. Sajam knjiga u Beogradu

    Sajam knjiga Beograd - Kratak osvrt od nastanka pa do danas

    Generalno gledano, Beogradski sajam tokom čitave godine predstavlja centar mnogih dešavanja. Na desetine međunarodnih događaja održavaju se upravo ovde - pod kupolom Beogradskog sajma. Jedan od tih događaja je i Sajam knjiga. Sa tradicijom dugom preko pola veka, ova manifestacija stekla je kultni status i ugled. Od prvog Sajma pa do danas štošta se promenilo, no jedno je ipak ostalo isto - žar i ljubav čitatelja prema knjizi.

    Kako je sve izgledalo na početku - Prvi Sajam knjiga

    Iako se Sajam knjiga već dugi niz godina obeležava pod kupolom beogradskog sajma, njegovi počeci ipak se vezuju za jedno drugo mesto. Naime, sada već daleke 1956. godine, pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita, na velesajmu u Zagrebu svečano je otvoren prvi Sajam knjiga. 

    Ovaj događaj je po mišljenju mnogih intelektualaca predstavljao važnu kulturnu prekretnicu. Na jednom mestu našli su se brojni znameniti književnici, poput Ive Andrića i Miroslava Krleže, kao i brojna štampana izdanja domaće i svetske književnosti. Procenjuje se da je te godine bilo izloženo više od 12.000 knjiga; i to samo iz Jugoslavije. Ovaj podatak bez ikakve sumnje govori o tome koliko se čak i u to vreme negovala kultura pisane reči. 

    Još tada je Sajam knjiga imao viziju koje se i dan-danas drži. Da bude mesto susreta svih autora, čitalaca i izdavača; mesto razmene iskustava i širenja novih vidika. 

    Iz Zagreba pravo u Beograd

    Već naredne 1957. godine, Sajam knjiga preseljen je u Beograd u novoizgrađeni kompleks sajmišta. Tadašnji Sajam knjiga bio je deo jedne mnogo veće kulturne manifestacije - “Mesec dana knjige”. Ovaj događaj okupio je preko 60 domaćih izdavača. Novina je bila i to da se na sajmu nalazilo i skoro 40 stranih izdavača i to iz Evrope, Amerike i Azije. Sajam je trajao u kontinuitetu šest dana u Hali 3 Beogradskog sajma, a otvorio ga je Rodoljub Čolaković - revolucionar i književnik, važna ličnost tadašnje Jugoslavije. U čast ove sajamske svečanosti pokrenuta je i revija “Knjiga i svet”.

    Sajam knjiga i popularizacija pisane reči

    Zahvaljujući ovoj manifestaciji u posleratnoj Jugoslaviji se dosta pažnje posvećivalo knjigama; njenoj sve većoj pristupačnosti i traženosti. No, pored toga što je Sajam knjiga doveo do popularizacije pisane reči, on je istovremeno doveo i do unapređenja položaja tadašnje jugolsovenske književnosti. Obogaćeni sa mnogim stranim izdanjima, Jugosloveni su imali priliku da na lakši način steknu širu sliku o svetu van njihove zemlje. 

    Sve veći broj autora počeo je da se priključuje ovoj manifestaciji. Obogaćen brojnim izložbama i programima, Sajam knjiga postao je mesto širenja novih ideja i vizija. Naročito veliko interesovanje privlačio je “Vašar knjiga” na kojem su se mogla kupiti brojna izdanja po izuzetno pristupačnim cenama. Šta više, tadašnja železnica davala je popuste svim putnicima koji su se zaputili na ovu međunarodnu manifestaciju.

    Sajam je za relativno kratko vreme uspeo da privuče veliki broj ljudi. Bogat i raznovrstan program, kao i nova izdanja, bili su ubedljiv razlog da 1961. godine Sajam poseti više od 150.000 posetilaca. Ta godina je pored brojnih posetilaca ostala upamćena i po još nečemu - dodeljivanju Nobelove nagrade Ivi Andriću. Upravo zato su njegova dela i bila među najprodavanijima.

    Krizni period međunarodnog Sajma knjiga 

    Beogradski Sajam knjiga je tokom godina svog postojanja prolazio dosta trnovit put. Posle ostvarenog uspeha u prvim decenijama, Sajam je počeo da gubi na svom interesovanju, te da polako ali sigurno zapada u krizu prouzrokovanu privrednim reformama i previranjima u zemlji. Tih 60-ih godina znatno je bila vidljiva i politička pozadina koja se krila iza ove manifestacije. Jedna od očiglednijih bila je i ta da su sajmove svečano otvarali politički moćnici. Zbog toga je budućih nekoliko sajmova bilo je posvećeno Lenjinu, Marksu, Komunističkoj patiji Jugoslavije i drugim ideološki obojenim stvarima. 

    Značajna prekretnica dešava se 80-ih godina kada Sajam više nisu otvarali političari, nego književnici. Te davne1988. godine Sajam je svečano otvorila Desanka Maksimović - poznata srpska pesnikinja. Uprkos ekspanziji masovnih medija, televiziji, te nepovoljnoj finansijskoj situaciji, poseta Sajma bila je izuzetno velika. Te godine je na Sajmu po prvi put omogućeno i naručivanje knjiga elektronskim putem čime je pristup knjigama sada bio gotovo neograničen. 

    Najteži trenuci u istoriji beogradskog sajma 

    Ipak, ukoliko sagledamo celokupan razvojni put beogradskog Sajma knjiga, možemo reći da je najteži period zabeležen 90-ih godina. Ratna previranja, nemaština i kriza, dovele su do toga da je postojanje ove manifestacije dovedeno u pitanje. Tih godina počeo je da opada ne samo broj međunarodnih, već i domaćih izdavača. Na sve načine pokušalo se sa zataškivanjem ove nepovoljne situacije, ali su posledice bile već svima vidljive. Ne mogavši da izađu na kraj sa  tim, Televizija Beograd odustala je od prenosa otvaranja Sajma i dodele nagrade za roman Milorada Pavića. Tom prilikom Pavić je i demonstrativno napustio Sajam zbog buke sa okolnih štandova. 

    Nakon burnog perioda Sajam knjiga je ponovo stao na svoje noge 1996. godine kada je okupio veći broj domaćih i stranih izdavača. Od tada pa do danas Sajam knjiga je postao jedna od značajnih kulturnih manifestacija. Odmah posle sajmova u Frankfurtu i Varšavi svrstava se u jedan od većih međunarodnih sajmova. 

    Beogradski Sajam knjiga danas

    O centralnom mestu koje ova manifestacija zauzima govore i podaci za Sajam knjiga 2018. kada je na 63. beogradskom sajmu knjiga bio veliki broj izdavača iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Irana, Izraela i drugih zemalja. Počani gost prošlogodišnjeg Sajma bila je Kraljevina Maroko.

    Sajam je bio i izuzetno medijski propraćen pa je njemu prisustvovalo preko 1300 novinara i reportera iz zemlje i inostranstva koji su tokom nedelju dana trajanja manifestacije izveštavali o sajamskoj atmosferi. 

    Preko 95 inostranih i gotovo 400 domaćih izlagača na više od 30,000 m2 izložbenog prostora, bilo je u prilici da čitaocima predstavi najnovnije naslove iz ponude. Bogat izdavački i izložbeni program (607 programa održanih u proganizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača) doprineo je izuzetnoj posećenosti sajma od blizu 200,000 posetilaca.

    Brojni izlagači na najvećoj književnoj manifestaciji u Jugoistočnoj Evropi

    Sada već tradicionalno, i ove godine nas na Sajmu očekuje jako veliki broj izlagača. Iako se Sajam knjiga održava u nekoliko hala istovremeno - Hala 1 (centralni deo i galerija), Hala 2a, Hala 4 (centralni deo i galerija), najveće interesovanje među čitaocima vlada za prvu halu. U nastavku Vam predstavljamo samo neke od izdavačkih kuća koje će se naći u okviru beogradske kupole Hale 1.

    Hala 1 Beogradskog sajma - izlagači

    • Vulkan izdavaštvo - osnovano 2013. godine, Vulkan izdavaštvo predstavlja najveću izdavačku kuću na našim prostorima. Nastala kao spoj dva značajna izdavača - Alnarija i Mono i Manjane, Vulan je za jako kratko vreme uspeo da stekne brojne ljubitelje njihovih dela. Široka oblast interesovanja - od beletristike, trilera, popularne psihologije, pa preko stručne literature, dovela je do toga da knjiga za mnoge čitaoce predstavlja i više od toga. 

    • Laguna - od entuzijastičnog poduhvata do velikog izdavača, Laguna je stekla kultni status među izdavačima. Sa prosečnim brojem od 365 knjiga godišnje, ubraja se među jedne od vodećih izdavačkih kuća. Laguna je poznata i po tome što se izdavaja po mnogim inovativnim idejama, od kojih se zaštita i unapređenje životne okoline ubraja ovde. Kao takva, Laguna je prva na našim prostorima koja je 2011. godine objavila knjigu u elektronskom formatu. 

    • Evro Book - pod sloganom “najbolje knjige - najbolji prijatelji” Evro Book već više od 30 godina uveseljava mnogobrojne čitaoci. Od najranijeg, pa do onog kasnijeg uzrasta - Evro Book izdvojio se kao izdavač za sve generacije. Od Petra Pana, Tomi i Džerija, pa sve do brojnih drugih književnih likova, svako za sebe pronađe ono odgovarajuće. 

    • Prometej - dugi niz godina izdavačka kuća Prometej podržava mnoge stvaraoce u nauci, književnosti i drugim stvaralačkim sferama. Na hrabar i nepokolebljiv način, Prometej kod mnogih rasplamsava plamen čitalačkog (sa)znanja. Od polja antropologije, etnologije, psihologije, pa preko beletristike i stručne litearture, Prometej već 30 godina predstavlja neizostavnog saputnika mnogih čitalaca. 

    • Bookland - od svog nastanka pa do danas ostao je dosledan jednoj ideji - da njihova dela usrećuju mnoge, a ponajviše najmlađe čitaoce. Ova specijalizovana izdavačka kuća za decu i mlade već decenijama objavljuje dela domaćih i stranih autora. Naročito veliku pažnju pridaju domaćoj književnosti i naporima da se deca od najranijeg perioda upoznaju sa našom kulturnom baštinom.

    Hala 2 Beogradskog sajma - izlagači

    U okviru Hale 2 nalazi se veliki broj izdanja posvećenih obrazovnom programu. Kao i ranijih godina, ova hala najprepoznatljivija je po onim izdavačkim kućama koje se usmerene na promociju nauke i naučne delatnosti. Samo neki od izlagača čije knjige možete možete kupiti u Hali 2 su:

    • BIGZ izdavaštvo - izdavačka kuća čiji akronimi predstavljaju skraćenicu od Beogradskog Izdavačkog-Grafičkog Zavoda čija je zgrada podignuta u predratnom periodu, između 1934. i 1941. godine. Današnji naziv po kojem je ovo preduzeće poznato ustanovljeno je početkom 70-ih godina i od tada se nije menjalo. 

    • Kreativni centar - svrstava se u jedne od nagrađivanijih dečijih izdavačkih kuća. Skoro tri decenije Kreativni centar predstavlja nezaobilazni deo odrastanja svakog deteta; njegove kreativne i stvaralačke strane. 

    • Akademska misao - osnivanjem ove izdavačke kuće, srpsko izdavaštvo stalo je rame uz rame sa mnogim svetskim akademicima. Od samog početka pa sve do danas opredelili su se za jasan put razvoja - izdavanje naučnih monografija, časopisa i udžbenika.

    • Data Status - od sredine 90-ih godina, Data Status stekla je važno mesto među izdavačima stručne literature. Zahvaljujući predanom i marljivom radu, ova izdavačka kuća postala je jedna od vodećih u regionu kada je u pitanju akademska i stručna literatura iz raznovrsnih oblasti, kao što su: medicina, farmacija, stomatologija, spot, ekonomija i mnoge druge. 

    • Eduka - godinama unazad, izdavačka kuća Eduka pomaže mnogim mladim generacijama da bolje upoznaju i razumeju svet koji ih okružuje. Podstičući njihovu kreativnost i radoznalost, ova izdavačka kuća konstantno radi na pravljenju kreativnih i funkcionalnih udžbenika koji za cilj imaju stvaranje boljeg obrazovnog procesa. 

    Hala 4 Beogradskog sajma - izlagači

    Delimičan spisak izlagača u Hali 4 čine:

    • Planeta inženjering
    • Albatros plus
    • Mladinska knjiga
    • Otvorena knjiga
    • Čarobna knjiga
    • Darkwood
    • Makart
    • Dereta
    • English Book
    • Vulkan knjižare
    • Delfi knjižare​

    Program Sajma knjiga

    Organizatori Sajma knjiga omogućili su nam ranovrstan program koji će se održati u nekoliko sala istovremeno. U nastavku možete pogledati detaljniji program i satnicu.

    Sala "Ivo Andrić" - 20. oktobar

    Vreme Program
    19:30 Pravda za nobela

     

    Sala "Ivo Andrić" - 21. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Hera Edu i Acee - Susret sa Isakom Adižesom - "Autobiografija Isaka Kalderona Adižesa."
    12:00 - 13:30 Albatros Plus - "Priče i kazivanje - kineska mudrost, prošlost i sadašnjost"
    14:00 - 14:50 Grupni portret
    15:00 - 15:50 Svemir vinaver - Puškinov i Pavićev "Evgenije Onjegin"
    16:00 - 16:50 Književni amarkord - Burleska gospodina Rastka Petrovića
    17:00 - 17:50 Profil Gojka Đoga
    18:00 - 18:50 Zavod za udžbenike - "Izabrana dela Arčibalda Rajsa"
    19:00 - 19:50 Književni amarkord - Trideset godina bez Kiša

    Sala "Ivo Andrić" - 22. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 12:50 Bibliotekarsko društvo Srbije - Forum bibliotekara
    13:00 - 13:50 Prometej - "1919 - utvrđivanje granica"
    14:00 - 14:50 Grupni portret - Predstavljanje Srpskog književnog društva
    15:00 - 15:50 Profil - Nermin Jildirim
    16:00 - 16:50 Književni Amarkord - Pavić, unutrašnja strana recepcije
    17:00 - 17:50 Sto knjiga edicije Deset vekova srpske književnosti Izdavačkog centra Matice srpske
    18:00 - 18:50 Zamena mesta
    19:00 - 19:50 Književni Amarkord - Deset godina bez Milorada Pavića

     

    Sala "Ivo Andrić" - 23. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 12:00 Agora - Biblioteka Arijel - "Azbest" R. Šerban, "Lavirint" Risto Lazarov i "Groznica severa" Slavomir Gvozdenović
    12:00 - 12:50 Predstavništvo Republike Srbije
    13:00 - 13:50 Predstavništvo Republike Srbije
    14:00 - 14:50 Grupni portret - Predstavljanje Udruženja književnika Srbije
    15:00 - 15:50 Egipat - počasni gost - "Srbija u očima Egipta"
    16:00 - 16:50 Ganeša klub - "Srbija u srednjem veku: tragovi potisnute istorije" Jovan I. Deretić, Dragoljub P. Antić
    17:00 - 17:50 Vukotić Media - "Osvajanje zavičaja", Siniša Kovačević
    18:00 - 18:50 800 godina autokefalnosti SPC - Biblija i srpska kultura
    19:00 - 19:50 Nauke i književnost - Knjige o nauci kao dobra književnost

    Sala"Ivo Andrić" - 24. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 12:50 MUP RS - Obeležavanje jubileja - 60 godina izdavanja časopisa bezbednost
    13:00 - 13:50 Svečanost uručenja sajamskih priznanja
    14:00 - 14:50 Prometej - "Popularna lingvistika" promocija novog kola biblioteke
    15:00 - 15:50 Predstavljanje deset tomova kritičkog izdanja dela Ive Andrića u izdanju Zadužbine Ive Anrića
    16:00 - 16:50 Profil Sergeja Šargunova
    17:00 - 17:50 Ganeša klub
    18:00 - 18:50 Maroko - Jedna boata drevna kultura i njene brojne manifestacije
    19:00 - 20:00 SPC - "Tajna razlikovanja Bošanske suštine i energije u Svetoj Trojici po Svetom Marku efeskom evgeniku"

    Sala "Ivo Andrić" - 25. oktobar

    Vreme Program
    12:00 - 12:50 Prometej - "Istorija Srpske crkve 1219 - 1463", Jelisije Andrić
    13:00 - 13:50 Predstavništvo Republike Srpske - Predstavljanje prvog broja časopisa Žurnal
    14:00 - 14:50 Grupni portret - Predstavljanje Udruženja književnih prevodialca Srbije
    15:00 - 15:50 Književni amarkord - Slobodan Jovanović nekad i sad
    16:00 - 16:50 Profil Goce Smilevskog
    17:00 - 17:50 Profil Mila Lompara
    18:00 - 18:50 Književni Amarkord - Pavić između nauke i književnosti
    19:00 - 19:50 Književni amarkord - Pedeset godina "Bugarske barake"
    20:00 - 20:50 Novosti - "Putnik po Svetoj gori", Boris Subašić

    Sala "Ivo Andrić" - 26. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Evoluta i počasni gost - Egipat - "Pouka za Merikarea", dr Danijela Stefanović
    12:00 - 12:50 Orion Art - "Umetnost odluke", Branislav Jakovljević
    13:00 - 13:50 Novosti - "Knjiga o Novaku Đokoviću", Goran Čvorović
    14:00 - 14:50 Profil Dejvida Vana
    15:00 - 15:50 Knjige i snimanja Emira Kusturice
    16:00 - 16:50 Miks medija - Stoj, Džoni, stoj, ili još nekoliko reči o Branimiru Štuliću
    17:00 - 17:50 Deset godina književne grupe P-70
    18:00 - 18:50 Zamena mesta - Ljubica Arsić i Mihajlo Pantić
    19:00 - 19:50 800 godina autokefalnosti SPC - Ideja i smisao svetosavlja

    Sala "Ivo Andrić" - 27. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Dodela novinarskih nagrada
    12:00 - 12:50 Primopredaja otvorene knjige
    13:00 - 14:50 MIP RS - Gideon Grajf, predstavljanje knjiga
    15:00 - 15:50 Egipat - počasni gost - "Kraljice Egipta", Mamduh Damati
    16:00 - 16:50 Miks medija - Da li se žanr upliva u glavni tok?

    Sala "Borislav Pekić" - 21. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Službeni glasnik - "O budućnosti", Martin Ris
    12:00 - 12:50 4CE - "Svetlost u tami vekova" i "Prkos u vetru i vremenu", Milutin Dedić
    14:00 - 14:50 Miks medija - Animacija i književnost
    15:00 - 15:50 Grupni portet - Predstavljanje autora projekta "Enklava"
    16:00 - 16:50 Knjige i snimanja Srdana Golubovića
    17:00 - 17:50 Službeni glasnik - "Malaparte", Mauricio Sera
    18:00 - 18:50 Zadužbina "Dositej Obradović" - Dodela nagrada "Dositej Obradović" za stranog izdavača
    19:00 - 19:50 Nauke i književnost - Nefikcijska književnost

    Sala "Borislav Pekić" - 22. oktobar

    Vreme Program
    12:00 - 12:50 Orion Art - "Sto kritika", Đorđe Kadijević
    13:00 - 13:50 Svemir Vinaver - Savremena srpska kjniževnost na ukrajinskom
    14:00 - 14:50 Grupni portret - Predstavljanje škola kreativnog pisanja i književne kritike DKSG iz Beograda
    15:00 - 15:50 Egipat - počasni gost - Seminar "Egiaptska književnost prevedena na srpski jezik"
    16:00 - 16:50 Svenur Vinarev - Izazov književnog prevoda dela Vladimira Nabokova i Tomasa Pinčona
    17:00 - 17:50 Književni Amarkord - Isak Samokovlija
    18:00 - 18:50 Filmski centar Srbije - "Studije filma i ekranskih medija - Srbija 3.0", Nevena Daković
    19:00 - 19:50 Miks medija - novinarstvo i pisanje

    Sala "Borislav Pekić" - 23. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Udruženje Romskih književnika - "Život je lep" i "Sve je to ljubav", Božica Velousis
    12:00 - 12:50 Narodni muzej Užice - Promocija deset naslova udriženih izdavača Zlatiborskog okruga
    13:00 - 13:50 Miks medija - The E-book puzzle: prošlost, sadašnjost, budućnost - Ksenija Minić Obradović
    14:00 - 14:50 Dečje novine Dositej - "Odiseja 29 dana", Milun Mića Babić
    15:00 - 15:50 Grupni portret - Jelena Lengold i Aleksandar Baljak
    16:00 - 16:50 Miks medija - Biblioteke i savremena srpska književnost
    17:00 - 17:50 Književni amarkord - Oskar za Daviča?!
    18:00 - 18:50 Nauke i književnost - Profesori, pisci, pesnici i njihovi đaci
    19:00 - 19:50 Knjige i snimanja Bore Draškovića

    Sala "Borislav Pekić" - 24. oktobar

    Vreme Program
    10:00 - 10:50 Udruženje Romskih književnika - "Pismo Efejcima", Zlatomir Jovanović
    11.00 - 11:50 Službeni glasnik - Predstavljanje edicije "Prozna dela srpskih naučnika"
    12:00 - 12:50 Ruske Slovo - Izdavačka produkcija
    13:00 - 13:50 Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina - "Rusini od prisajedinjenja do Prosvete", Đura Gardi
    14:00 - 14:50 Svet knjige - "Biser na dnu mora", Ljiljana Lukić, "Oči sunčeve", Ružica Komar
    15:00 - 15:50 KLETT - Hotel "Milion zvezda", Dragana Knežević, pobednica društveno-odgovorne akcije "Čitalački maraton 3"
    16:00 - 16:50 CANTENA MUNDI - "Srpski geopolitički obrazac", Milomir Stepić
    17:00 - 17:50 Vukotić media - "Mitovi srpske istorije", Dejan Ristić
    18:00 - 18:50 SKC Ćirilica BG - "Jedan sat o ćirilici"
    19:00 - 19:50 Zamena mesta - Goran Petrović i Aleksandar Jerkov

    Sala "Borislav Pekić" - 25. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Vukova zadužbina - "Danica" 2019
    12:00 - 13:50 Muzej grada Beograda
    14:00 - 14:50 Miks medija - pedeset godina "Kose", pedet godina šišanja?
    15:00 - 15:50 Svemir Vinaver - Borhes bez Markesa
    16:00 - 16:50 Miks medija - Književnost i savremena vizuelna umetnost
    17:00 - 17:50 Nauke i književnost - Ima li savreme srpske književnosti u nauci o književnosti?
    18:00 - 18:50 Zamena mesta - Vladan Matijević i Tamara Krstić
    19:00 - 19:50 Profil Laure Sintije Černjauskajte
    20:00 - 20:50 Glas Srbije

    Sala "Borislav Pekić" - 26. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 NB Stedan Prvovenčani, Kraljevo -  Predstavljanje Časopisa Povelja 2/2019
    12:00 - 13:50 Prometej - "Arčibald Rajs", Miloš Ković, Zoran Kolundžija
    14:00 - 14:50 Grupni portret - Predstavljanje kulturnog centra "Tačka susretanja" iz Vršca
    15:00 - 15:50 Egipat - počasni gost - "Kairo u hiljadu godina", Gamal Gitani
    16:00 - 16:50 Zamena mesta - Srđan Srdić i Jasmina Vrbavac
    17:00 - 17:50 Miks medija - O čemu govorimo kada govorimo o Ninovoj nagradi?
    18:00 - 18:50 Veritas - "Hronika prognanih krajišnika 7", Savo Štrbac
    19:00 - 19:50 CANTENA MUNDI - "Ozna: dokumenti o političkoj represiji", Srđan Cvetković i Nemanja Dević
    Sala "Borislav Pekić" - 27. oktobar
    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Udruženje omskih književnika - Stručni časopis "Ključ"
    12:00 - 12:50 Književni amarkord - Sećanje na Zorana Pešića Sigmu
    13:00 - 13:50 Književni amarkord - Kiš kao književni junak
    14:00 - 17:00 FENG SHUI - Praktična radionica

    Sala "Dobrica Erić" - 21. oktobar

    Vreme Program
    12:00 - 12:50 Svemir Vinarev – Dante i njegov čitalac
    14:00 - 14:50 Poštovana deco, ja sam … Goran Novakov
    15:00 - 15:50 Danas razgovaramo … – O bolu i besu u književnosti za decu i mlade
    18:00 - 18:50 Zamena mesta – Mirjana Đurđević i Vladimir Arsenić

     

    Sala "Dobrica Erić" - 22. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Fondacija za humanu starost "Dr Laza Lazarević" - "Tragom znamenitih Srba u Nemačkoj"
    12:00 - 12:50 Svemir Vinaver - Dante i njegove reke
    13:00 - 13:50 JMU RTS - "Vuče, vuče, bubo lenja", Radoslav Graić
    14:00 - 14:50 Poštovana deco, Ja sam... Uroš Petrović
    15:00 - 15:50 Danas razgovaramo... - O ulozi bibliotekara u stvaranju novih čitalaca
    16:00 - 16:50 Hera Edu - "Modni marketing: savremene tendencije", Milica Slijepčević
    17:00 - 17:50 Ganeša klub - "Gnezdo civilizacije i drevne migracije", Dragoljub P. Antić
    18:00 - 18:50 Arete - "Imigracije", Kaja Malanovska, Poljska

    Sala "Dobrica Erić" - 23. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Agora - Biblioteka Agora
    12:00 - 12:50 Svemir Vinaver - ante i njegovi pesnici
    13:00 - 13:50 Egipat - Predavanje inovacionih centara i njihova uloga u obuci mladih preduzetnika
    14:00 - 14:50 Poštovana deco, ja sam... Ivan Nešić
    15:00 - 15:50 Danas razgovaramo ... - O tome koliko je srpska književnost za decu i mlade vidljiva u svetu
    16:00 - 16:50 Udruženje Romskih knjževnika - "Radost zmija"
    17:00 - 17:50 Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" - "Genocidom do Velike Hrvatske", Vasilije Krstić
    18:00 - 18:50 SKC Ćirilica BG - "Moj put kroz balknaske ratove i Prvi svetski rat", Radovan Radovanović
    19:00 - 19:50 Agora - Biblioteka Kalendar

    Biblioteka "Dobrica Erić" - 24. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Vukova zadužbina - "Promocija "Danice" za mlade Vukove zadužbine
    12:00 - 12:50 Svemir vinaver - Dante na francuskom i srpskom
    13:00 - 13:50 CLIO I Fakultet Pedagoških nauka, Jagodina - "Mediji i život bez smisla", prof. dr Dobrivoje Stanojević i prof. dr Marko M. Đorđević
    14:00 - 14:50 Hera Edu - "Putevima velikih otkrića", Miljan Garčević
    15:00 - 15:50 Pčelica izdavaštvo - "Šum šume", Katarina Majić
    16:00 - 16:50 Zavod za udžbenike i nastavna sredstava, Republika Srpska - "Nije instagram guma na biciklu", Vladimir Kalamanda
    17:00 - 17:50 Duhovni lug - "Srce mi Srbijom kuca", Svetlana Ceca Stanković
    18:00 - 19:30 Darma Books - Usamljenost individue: "Sledeći put - vatra", Džejms Bolvin i "Najplavlje oko", Toni Morison

    Sala "Dobrica Erić" - 25. oktobar

    Vreme Program
    10:00 - 10:50 Udruženje romskih književnika- "Rom, to sam ja - Rrom kodova sem me"
    11:00 - 11:50 DK Studentski grad - "Studiranje Mamulijana", priredio Ivan Velisavljević, "Dugo i netremice", Vladimir Šojat
    12:00 - 12:50 Svemir Vinaver - Omaž Vladimiru Veličkoviću
    13:00 - 13:50 Udruženje Romskih književnika - "Romske zagonetke", prof. dr Rajko Đurić, Zlatomir Jovanović
    14:00 - 14:50 Poštovana deco, ja sam... Gordana Maletić
    15:00 - 15:50 Danas razgovaramo... - O književnosti za decu i ratu
    16:00 - 16:50 Gramatik - "U išćekivanju svetla" - Festival poezije mladih u Vrbasu 2019.
    17:00 - 17:50 Egipat - počasni gost - "Razvoj egipatske filmske industrije", režiser Ahmed Avad
    18:00 - 18:50 Pčelica izdavaštvo - Tribina o ediciji Posebni prijatelji - tema: deca sa invaliditetom
    19:00 - 19:50 Zavod za užbenike - "Zbrka u muzeju"
    20:00 - 20:50 UK "Marko Miljanov"

    Sala "Dobrica Erić" - 26. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Književni amarkord - Sećanje na Jovana Ljuštanovića
    12:00 - 12:50 Udruženje romskih književnika - "Dečje srce ljubavi puno", Vesna Ristić
    13:00 - 13:50 Akademija "Saradnici sunca"
    15:00 - 15:50 Poštovana deco, ja sam... Dušan Pop Đurđev
    16:00 - 16:50 Danas razgovaramo... - O festivalima za decu i mlade u XXI veku
    17:00 - 17:50 Zajednica nakladnika i knjižara HGK - "Skupljač zmija", Jurica Pavičić
    18:00 - 18:50 Zajednica nakladnika i knjižara HGK - "Neopisivo", Danijela Martinović
    19:00 - 20:50 Udruženje romskih književnika - "Poetska jesen u Beogradu"

    Sala "Vasko Popa" - 20. oktobar

    Vreme Program
    12:00 - 12:50 Prometej - "Nikola Pašić" - Miloš Kazimirović, Zoran Kolundžija
    13:00 - 13:50 Dibidus - "Faceless", Koko Davez, Španija
    17:00 - 17:50 Udruženje romskih književnika - "Knjiga o Jovu"

    Sala "Vasko Popa" - 21. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Udruženje romskih književnika - "Promislenija-  Majneri", Ana Smiljanić
    12:00 - 12:50 Portalibris
    13:00 - 13:30 Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata - "Sonetist Antun Gustav Matoš", priredila Vlasta Markasović
    13:30 - 14:00 Hrvatska riječ - predstavljanje časopisa Nova riječ i mladih hrvatskih pesnika iz Vojvodine
    14:00 - 14:50 Predtavništvo Republike Srpske
    15:00 - 15:50 Egipat - počasni gost - Okrugli sto "Sajmovi knjiga i izdavačka industrija"
    16:00 - 16:50 Presing - "Antologija slovenačke poezije" i "Antologija francsukog dedaizma"
    17:00 - 17:50 Kriminalističko-policijski Univerzitet - Promocija izdanja iz 2019. godine
    18:00 - 18.50 Centar za promociju nauke-  Edicija "Limes" i zbornik "Josip Sibe Miličić", vreme, prostor, sudbine
    19:00 - 19:50 UK "Marko Miljanov"

    Sala "Vasko Popa" - 22. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Službeni glasnik - "Madžidove priče", Hušang Moradi Kermani
    12:00 - 12:50 Portalibris - "Između sna i jave", Ljiljana Banjanin Vukić
    13:00 - 13:50 Miks medija - predstavljanje knjige "Marcipan - carstvo moga oca", Mikloša Samoša
    14:00 - 14:50 Pravni fakultet - "Međunarodno oprezivanje u doba anksioznosti", Svetislav Kostić
    15:00 - 15:50 Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića - "Mitovi našeg vremena", Umberto Galimberti
    16:00 - 16:50 Zavod za uzdžbenike - "Slovenski krug"
    17:00 - 17:50 Treći trg - "Muzički roman", Kolja Mićević
    18:00 - 18:50 Zavod za udžbenike - "Signalna svetla" Pjer Burdije, "Društvo i sukob" Srđan i Marica Šljukić
    19:00 - 19:50 UK "Marko Miljanov"

    Sala "Vasko Popa" - 23. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Gradska biblioteka Pančevo-  Izdnja ustanova kulture grada Pančevo
    12:00 - 12:50 Zavod za udžebenike - "Kompleksne bolesti", akademik Zoran Kovačević
    13:00 - 13:50 Advaita - "Sveta Gora, nova duhovna vizija"
    14:00 - 14:50 Predstavništvo Republike Srpske - Srebrenica - stvarnost i manipulacije
    15:00 - 15:50 Knjižarnica Zlatno runo - Branimir Džoni Štulić, Kamenko Pajić
    16:00 - 16:50 JMU RTS - "Srbi i evropski kompozitori", Dejan Tomić
    17:00 - 17:50 NK "Vuk Karadžić", Kragujevac
    18:00 - 18:50 Predstavništvo Republike Srpske
    19:00 - 19:50 DK Studentski grad - "Prskalica", Bojan Savić Ostojić

    Sala "Vasko Popa" - 24. oktobar

    Vreme Program
    11:00 - 11:50 Udruženje Romskih književnika - "Stanica", Lidija Malović
    12:00 - 12:50 Eduka - Promocija zbornika "Čas za ugled 5" i priručnika za praktičnu i integrativnu nastavu
    13:00 - 13:50 Eduka - Promocija novih izdanja biblioteke Pedagoška raskršće
    15:00 - 15:50 SKC Ćirilica BG - "Krajiški mač", Vinko Stupar
    16:00 - 16:50 Novosti - "Istina o bombardovanju RTS-a", Milorad Komrakov
    17:00 - 17:50 Zavod za udžbenike - "Vodič kroz Hilandar"
    18:00 - 18:50 Besna kobila - "Luftoman - nema oaze", Bojan Savić Ostojić
    19:00 - 19:50 Arete - "Godine obrnutim redosledom", Nadia Teranova, Italija

    Kako doći do Sajam knjiga Beograd?

    Beogradski sajam nalazi se na adresi Bulevar Vojvode Mišića 14. Ovaj deo grada izuzetno je dobro povezan linijama javnog gradskog prevoza. Pogodna lokacija i blizina važnijih saobraćajnica omogućava lak pristup čak i ukoliko dolazite sopstvenim prevozom.

    No, ukoliko ne biste da potrošite previše vremena u prevozu, a pritom biste želeli i da uživate u čarima Beograda - imamo predlog. Rezervišite neki od apartmana na Novom Beogradu koji se nalaze na svega par metara udaljenosti od Beogradskog sajma.  

    Sajam knjiga - prevoz

    Školski dan beogradskog Sajma knjiga

    Tokom nedelju dana trajanja Sajma, jedan dan posvećen je đacima, nastavnicima i bibliteokarima. Tog dana Sajam poseti veliki broj školaraca iz svih krajeva Srbije. Kolektivno organizovani, škole zajedno sa svojim đacima dolaze na Sajam knjiga, na tzv. školski dan gde se uglavnom izlažu malo drugačija izdanja. 

    Tog četvrtka - 24. oktobra (i prethodnih godina je upravo ovaj dan bio označen kao “školski dan”) svi zainteresovani mogu platiti znatno nižu cenu. Naime, cena ulaznice za kolektivne posete znatno je niža i iznosi 150 dinara. 

    Porodični dani

    Iz želje da promovišu čitanje i da podstaknu što veći broj ljudi na ovu aktivnost, organizatori Sajma knjiga već nekoliko godina unazad organizuju Porodične dane. Tim danima se odobravaju specijalne cene ulaznica koje možete nabaviti po ceni od 600 dinara. Porodični dani na 64. Sajmu knjiga predviđeni su za ponedeljak i utorak - 21. i 22. oktobar.

    Sajam knjiga ulaznice

    Na 64. beogradskom sajmu knjiga cene ulaznica su: 

    • Pojedinačna cena ulaznice iznosi 250 dinara po danu. 
       
    • Cena koletivne (grupne) ulaznice iznosi 150 dinara po danu. Ova cena odnosi se na grupe od preko 20 ljudi. 
       
    • Cena porodične ulaznice iznosi 600 dinara za čitav dan.

    Za sve posetioce koji na Sajam knjiga Beograd dolaze sopstvenim automobilom, obezbeđen je parking. Cena po satu iznosi 150 dinara. 

    Sajam knjiga radno vreme

    Ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu će 20, 25, 26. i 27. oktobra raditi od 10 časova pa sve do 21 čas. Od 21. do 24. oktobra radno vreme Sajma za sve posetioce je od 10 do 20 časova. U tom periodu će svi zainteresovani moći da uživaju u bogatom programu i raznovrsnoj publikaciji.  

    Nagrade na Sajmu knjiga

    Sajam knjiga je pored raznovrsnog programa, poznat i po tome što se u okviru njega dodedljuju mnogobrojne nagrade. Za ova prestižna priznanja konkurišu svi izdavači i učesnici Sajma knjiga. Ove nagrade podeljene su u nekoliko kategorija, pa se tako u okviru svakog Sajma knjiga dodeljuju priznanja za:

    • Izdavača godine;
    • Dečju knjigu godine;
    • Izdavački poduhvat godine;
    • Specijalno priznanje za naučni doprinos;
    • Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku;
    • Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip;
    • Nagrada “Bogdan Kršić” - dodeljuje se za najlepšu knjigu;
    • Nagrada za najlepšu dečju knjigu;
    • Specijalno priznanje za mladog diznajera/ku.

    Od 2007. godine uvršteno je još jedno priznanje - nagrada “Dositej Obradović”. Ova prestižna nagrada dodedljuje se stranom izdavaču koji je svojom izdavačkom delatnošću i kontinuiranom promocijom, uticao na popularizaciju srpske književnosti. Ovo laskavo priznanje do sada je pripalo izdavačima iz Austrije, Francuske, Mađarske, Italije i drugih zemalja. 

    Počasni gost beogradskog Sajma knjiga 

    Već više od deceniju i po, međunarodna manifestacija Sajam knjiga u svoj program uvrstila je i počasnog gosta. Počasni gost predstavlja zemlju koja za cilj ima da svoju izdavačku delatnost, ali i književnost bliže predstavi gostima Sajma. Sada već tradicionalno, Hala 1 rezervisana je za zemlju počasnog gosta. Kroz različite programe, predavanja i seminare, zemlja počasni gost reprezentuje ono najbolje što imaju da ponude - svoju kulturnu baštinu. 

    Od 2002. godine (od kada postoji zemlja počasni gost) 17 zemalja bilo je u prilici da se predstavi sajamskoj publici. Iako različitih jezika, kultura i tradicija, ove zemlje ipak imaju i nešto zajedničko - ljubav prema knjizi i pisanoj reči koja ne zna za granice. 

    Sajam knjiga - Zemlja počasni gost

    Na 64. međunarodnom Sajmu knjiga, koji se 2019. godine organizuje pod parolom "Pismo = Glava", zemlja počasni gost biće Egipat

    “Čitaj da bi živeo”

    Naposletku, bićemo slobodni da ovaj tekst završimo rečima Milorada Pavića koji je jednom prilikom izrekao da “.. književnost danas živi od pokojnih klasika i od živih čitalaca koji sada postavljaju novo pitanje: možemo li voleti jednu knjigu, a ne koliko je cenimo ili koliko je ona lepa… Tražite, dakle, ovde, večeras, knjigu koju ćete moći da volite. Time možda pomažete ovoj planeti da preživi…”. Drugim rečima, čitajmo radi sebe. Jer, obogaćujući sebe, obogaćujemo i druge.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.