Vaš Dan u Beogradu - Vodič kroz Beograd

Vaš Dan u Beogradu - Vodič kroz Beograd predstavljamo njegove dobre i loše strane, kako da se snađete sa gradskim prevozom iz pakla, pronađete najbolji beogradski smeštaj, saznate koja su najluđa mesta za izlazak, gde je najukusnija klopa, šta obavezno treba da posetite a ne nalazi se u klasičnim vodičima i turama, i još mnogo mnogo toga. Ovaj beogradski vodič kazaće vam sve što treba da znate i uradite da biste istinski upoznali Beograd.

Dobrodošli na najdetaljniji vodič kroz Beograd koji je napravljen sa namerom da vas uputi u apsolutno sve što vas može interesovati u Beogradu. Ovaj vodič nije napravljen u svrhe reklamiranja! Dobro jeste, ali u svrhe reklamiranja Beograda, mada nam je glavni cilj da vam olakšamo snalaženje jer to često predstavlja problem za turiste. Činjenica je da Beograd ume da bude dosta konfuzan, naročito za one koji ga posećuju prvi put, pa smo rešili da vas uputimo u bukvalno sve – od gradskog prevoza, preko smeštaja, najboljih mesta za provod, šoping, kulturno uzdizanje, pa sve do najvažnijih telefona i opštih informacija.

Ovo takođe nije onaj klasičan vodič koji vam govori samo gde da idete i šta da radite, i koji sve ulepšava - on vam otkriva istinu i upoznaje vas sa cakama i stvarima koje treba treba da izbegavate, odnosno čega da se pazite dok ste u srpskoj prestonici. Zapravo vas upućuje do detalja u to kako stvari funkcionišu u Beogradu, i bavi se sledećim temama:

 1. Kako se snaći u Beogradu

 2. Apartmanski na dan u Beogradu

 3. Hrana i piće

 4. Noćni život

 5. Lifestyle

 6. Kultura

 7. Top 10

 8. Opšte informacije

Kako se snaći u Beogradu

Ovo nikako nije jednostavan zadatak naročito kada je reč o prevozu kojim ćemo se baviti na samom početku. Međutim, pokušaćemo što bolje (i što kraće) da vas uputimo u to kako da se snađete sa svim vrstama prevoza u Beogradu, počevši od toga kako da od aerodroma dođete do centra, a zatim i kako funkcioniše prevoz u BG-u.

Kako stići od aerodroma do centra grada

Za početak, krenućemo od toga kako da dođete od aerodroma do centra grada i Novog Beograda, jer su to najviše tražene lokacije na kojima ljudi iznajmljuju smeštaj, a i iz centra možete hvatati autobus ukoliko ste uzeli stan u nekom daljem beogradskom naselju. Možete birati između tri vrste prevoza:

 1. Gradski prevoz
 2. Taxi
 3. Najam vozila

Gradski prevoz

Postoje tri linije gradskog prevoza, odnosno dve autobuske linije 72 i 607, i minibus A1. Pročitaćete i o tome kako da kupite kartu i koliko će vas koštati, pa sami odlučite šta vam najviše odgovara.

Autobuske linije

Kartu u autobusu možete kupiti za 150 dinara, i nemojte se uopšte mučiti da na aerodromu tražite trafiku na kojoj ćete pazariti Bus Plus karticu, jer je nećete naći. Takođe gledajte da sa sobom imate dinare, po mogućstvu tačan iznos, jer vozači uglavnom “nemaju” da vam vrate kusur, a kontrolori i kontrolorke (bez izuzetka) su u većini slučajeva neprijatni ukloliko vas zateknu bez karte, čak i kada ste vi pristojni.

Trase kojima se ove dve autobuske linije kreću su sledeće:

Linija 72 Aerodrom - Zeleni venac

Aerodrom Nikola Tesla – Put za aerodrom – Surčinska – Nedeljka Gvozdenovića – dr Huga Klajna – Nikole Dobrovića – Tošin bunar – Studentska – Pariske komune – Bulevar Mihaila Pupina – Brankov most – Brankova – Zeleni venac

Linija 607 Surčin - Novi Beograd

Aerodrom Nikola Tesla – Put za aerodrom – Autoput (Beograd – Šid) – Omladinskih brigada – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar Maršala Tolbuhina – Luja Adamiča – Sremskih odreda – Novi Beograd (Paviljoni)

Minibus

Druga opcija je minibus čija je cena karte 300 dinara i isto je kupujete kod vozača. Sa ovim prevozom nećete imati problema, samo obavezno imajte dinare. Trasa je:

Linija A1 Aerodrom - Kralja Milutina

Aerodrom Nikola Tesla – Put zа аerodrom – Bulevаr Arsenijа Čаrnojevićа – Tošin bunаr – Studentskа – Pаriske komune – Bulevаr Mihajla Pupinа – Zemunski put – Stаro sаjmište – Stаri sаvski most – Kаrаđorđevа – Sаvski trg – Nemаnjinа – Trg Slavija – Kralja Milutina

Taxi

Uvek možete pozvati neku od taksi službi da pošalje vozilo po vas nakon što preuzmete svoje stvari, mada je jeftinija varijanta da zakažete dan-dva ranije da vas pokupi na aerodromu u određeno vreme.

Najam vozila

Postoji više agencija u Beogradu preko kojih možete iznajmiti vozilo sa vozačem da vas pokupi na aerodromu, i ovo je (verovatno) posle autobusa najjeftinija opcija, koju treba da rezervišete minimum četiri sata ranije.

Železnička i Autobuska stanica

Već ste u centru grada, a Železnička i Autobuska se nalaze maltene jedna pored druge. Odmah do ovih glavnih beogradskih stanica staju autobusi i tramvaji koji vode ka užem i širem centru, Čukarici, Novom Beogradu, Zemunu. Tramvajem broj 2, na primer, možete doći do Knez Mihailove i Kalemegdanskog parka, Dorćola, Vukovog Spomenika, Bulevara Kralja Aleksandra, Slavije, Nemanjine, što Beograđani nazivaju “krug dvojke”. U zavisnosti od toga gde ste iznajmili stan na dan u Beogradu ili smeštaj na duže, možete dalje presedati na prevoz koji vodi ka ostalim delovima Beograda.

Ukoliko naletite na taksiste “divljake” koji nude da vas voze, a sigurno hoćete jer ih je previše oko ove dve stanice, nikako ne sedajte u vozilo jer će vas odrati. Platićete barem 30 posto više nego da ste telefonom naručili taxi vozilo.

Kako se snaći sa gradskim prevozom po Beogradu

Uh… šta reći a ne zaplakati.... Ok, znajte da ovo ni mi, koji smo u Beogradu čitav svoj život, nikada nismo i verovatno nikada nećemo u potpunosti savladati. Nove linije, promenjene trase, novi sistemi kupovine i kucanja karata za prevoz itd. često i nas dovode u konfuziju, tako da ne treba da se osećate loše ukoliko vas kupovina karata, stajališta i linije prevoza zbunjuju, jer je to naša svakodnevica.

Mi ćemo se ipak potruditi da što bolje objasnimo neke osnove, da vam damo smernice kako biste imali neku predstavu o tome gde, šta i kako kada je reč o tome kako se snaći sa gradskim prevozom po Beogradu. Krenućemo po redu, što znači:

 1. Bus Plus
 2. Autobusi
 3. Tramvaji
 4. Trolejbusi
 5. Minibusevi

Bus Plus

Naša noćna mora, ali ne mora da bude i vaša ako budete postupali u skladu sa sledećim. U zavisnosti od toga koliko se zadržavate u Beogradu i toga koliko ćete stvarno koristiti prevoz, postoje četiri varijante:

 • Kupovina karte kod vozača
 • Dnevna karta
 • Nepersonalizovana kartica
 • Kupovina karte preko mobilnog telefona

Karticu možete kupiti i dopuniti na svakoj trafici ili na Bus Plus prodajnim mestima. Pojedinačna karta za 1 i 2 zonu je 89 dinara, a za ostale zone i detaljnije informacije pogledajte sajt Bus Plus-a. Mi ćemo vam objasniti neke osnove koje će pomoći da se snađete.

Karte kucate u prevozu tako što ih prislonite donjoj polovini aparata, i čućete zvuk koji znači da je karta otkucana. Znači, ne trljate karticu o aparat gore-dole, na jednu i drugu stranu ili u krug (da, to zaista rade mnogi Beograđani), nego samo stavite karticu uz aparat i dve-tri sekunde je potrebno da se otkuca. Tada možete i pogledati koliko vam je novca ostalo, da biste znali da li je potrebno da uplatite za narednu vožnju.

Kupovina karte kod vozača

Prethodno smo pominjali da kartu možete kupiti za 150 dinara kod vozača, ali samo pod uslovom da imate tačan iznos ili barem sitno 200 do eventualno 500 dinara. Služi samo tu jednu vožnju, pa je u suštini najmanje isplativa varijanta, ali savršena kada treba da dođete od aerodroma do centra.

Dnevna karta

Osnovnu karticu plaćate 40 dinara, a zatim uplaćujete 89 po jednoj karti za vožnju koja se može koristiti u trajanju od 90 minuta. To znači da ako presedate na drugi autobus, tramvaj ili trolejbus u tih devedeset minuta, neće vam aparat na kome kucate kartu skinuti još novca. Samo da razjasnimo – iako karta traje 90 minuta, ukoliko menjate u tom preiodu prevoze, morate je otkucati u svakom. Dnevne kartice mogu biti za 1, 3 i 5 dana, tačnije, na njih možete uplaćivati novac toliko dana za koliko ste je kupili.

Nepersonalizovane kartice

Ova kartica najviše ima smisla ako često dolazite u Beograd. Košta 250 dinara, na koju opet uplaćujete novac za pojedinačne karte kako biste mogli da je otkucate u prevozu i traje tri godine. Možete je dopunjavati bezbroj puta, a ako uplatite preko 900 dinara, dobićete 100 dinara gratis.

Kupovina karte preko mobilnog telefona

Ovo važi samo ako ste MTS korisnik, ako imate android (minimum 4.4) i vaš telefon podržava NFC tehnologiju. Prvo morate da instalirate aplikaciju MTS Centar, zatim u padajućem meniju izabrati Usluge, gde ćete naći sekciju Bus Plus Beograd. Tu i sami možete pročitati uputstvo kako da otkucate kartu, i naravno da je kupite. Traje 24 sata.

Nijedna od ovih kartica ne važi za noćni prevoz između 00.00 i 04.00 časa. Tada kupujete kartu za 150 dinara kod kontrolora koji prolazi kroz autobus.

Autobusi

Vraćamo se na ono nesnalaženje, a kako i da se snađemo sa 145 različitih autobuskih linija + 25 noćnih? Znamo - teško, ali evo nekih glavnih stanica i delova grada ka kojima idu autobusi. Za gotovo sve delove Beograda ih možete hvatati u užem centru grada. Sa Zelenog venca uglavnom kreću autobusi koji vode ka Novom Beogradu i Zemunu, i samim tim do svih njihovih naselja. Sa Železničke stanice možete hvatati autobuse i tramvaje ka Adi Ciganliji, Sajmu, Banovom brdu, Sremčici, Železniku itd. Na Trgu Republike i kod Doma omladine čekate autobuse ka Vračaru, Zvezdari, Paliluli i Voždovcu. 

Jedino na šta treba da obratite posebnu pažnju su noćni autobusi, jer noćne linije uglavnom ne idu istom putanjom, pa im samim tim ni stajališta nisu ista kao redovinm linijama. Svi kreću iz strogog centra, sa nekoliko različitih autobuskih stanica, pa obavezno proverite gde treba da čekate bus ako je vaš smeštaj u daljim delovima Beograda. 

Tramvaji

Tramvaji najviše cirkulišu Bulevarom Kralja Aleksandra polazeći iz Ustaničke ulice, pa onda ulicom 27. marta kojom prolaze potez od Dorćola do Vukovog spomenika, zatim Slavijom i Nemanjinom i idu na jednu stranu ka Novom Beogradu, a na drugu ka Adi Ciganliji i Banovom brdu. Neke linije od Vukovog spomenika idu do kružnog toka Bogoslovija i OFK stadiona.

Trolejbusi

Većina trolejbuskih linija polazi od Studentskog parka i isto tako većina ide Terazijama, preko Slavije i dalje preko Vračara do Voždovca, odnosno do Konjarnika, Medaka i dalje, ili preko Palilule do Zvezdare.

Minibusevi

Postoji pet linija minibuseva koji Vas voze od jednog kraja grada do drugog za 150 dinara. Minibus je sjajna opcija ukoliko morate, npr. iz Mirijeva da dođete do Novog Beograda. Svi uglavnom voze sa jednog kraja grada na drugi i košta samo 50 dinara više, ali ćete uštedeti na vremenu i živcima, naročito kada su velike gužve. Nema presedanja, neuporedivo je udobniji od autobusa i vrlo retko je toliko pun da nema mesta za sedenje.

Kompletan red vožnje svih vrsta gradskog prevoza možete pogledati ovde. Za lakše snalaženje, na gotovo svim stajalištima u centru grada imate mapu na kojoj je obeleženo kuda prolaze autobuske, tramvajske i trolejbuske linije i do kog dela grada idu. Međutim ako niste baš sjajni u snalaženju na mapama (što zapravo veliki procenat nije, ali ne želi da prizna) pitajte nekoga koji prevoz treba da čekate da biste stigli do dela grada u koji ste se zaputili. To je svakako najbolji način da se snađete u Beogradu. 

Apartmani na dan u Beogradu

Apartmanski smeštaj na dan u Beogradu je vrlo raznolik, pa tako i cena po kojoj ga možete iznajmiti najčešće zavisi od svega onoga što vam je u okviru njega obezbeđeno. Naravno, kategorizacija, ili jednostavnije rečeno nivo luksuza, takođe bitno utiču na iznos.

Kada govorimo o tipovima smeštaja na dan u Beogradu, u mogućnosti ste da birate između hotela, hostela i apartmana, ali kada se sve sabere i podeli, privatni apartmanski smeštaj je definitivno spojio najbolje iz oba sveta – kvalitet i niske cene. Pogodnosti koje pored toga pruža su mnoštvo lokacija i različiti tipovi smeštaja, što su ujedno i njegove glavne (ali ne i jedine) prednosti u odnosu na ostale vrste smeštaja.

Lokacije

Stan na dan u Beogradu je moguće iznajmiti na bilo kojoj lokaciji, mada se najveći broj nalazi u užem i širem centru grada. Ukoliko imate želju da boravite u blizini najpoznatijih beogradskih obeležja, ustanova i znamenitosti, upravo to smo vam i omogućili našom ponudom stanova u centru Beograda. Apartmane možete zakupiti po vrlo pristupačnim cenama i kao stan na dan, ali i na nekoliko meseci ako je to ono što vam je potrebno.

Apartmani u Beogradu su isto tako omogućili iznajmljivanje stanova na svim beogradskim opštinama, a u svakom pojedinačnom oglasu za stan videćete lokaciju označenu na mapi i dodatne informacije o tome šta se od bitnijih stvari nalazi u njegovoj blizini i čime je sve opremljen. Na samom dnu stranice izaberite opštinu i tako ćete dobiti listu samo onih apartmana koji se nalaze na odabranoj lokaciji. Za još uži izbor tu je specijalizovana pretraga koja će postati vaš najbolji prijatelj.

Rezervaciju stana na dan u Beogradu na duži period obavljate putem telefona, mejla ili fejsbuka, a naši zaposleni će vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku. Slobodno pitajte šta god vas zanima, jer mi smo tu da vam izađemo u susret koliko god smo u mogućnosti, kako biste imali najprijatniji boravak.

Kada kažemo stan na dan Beograd mislimo na apartmane u Beogradu samo što je godinama u nazad ovaj izraz preovladao u narodu i od tada se stan na dan koristi u svakodnevnom razgovoru!

Tipovi apartmanskog smeštaja

Kada je reč o tipovima smeštaja, možemo ga podeliti na osnovu toga za koji broj osoba je predviđen i po načinu na koji je uređen. Tako imate od studio apartmana do petosobnih (od kojih neki primaju i po 18 ljudi), i od klasično opremljenih stanova za izdavanje do onih u kojima ćete uživati u izobilju luksuza. Bez obzira na tip, stan na dan u Beogradu je uvek opcija u slučaju da vam je potreban smeštaj za samo jedno noćenje.

Prvo i osnovno

Apsolutno svi apartmani do jednog su kompletno namešteni, a to znači:

 • Broj ležajeva u skladu sa brojem ljudi
 • Potpuno opremljena kuhinja (takođe za broj ljudi predviđen za boravak u stanu)
 • Potpuno opremljeno kupatilo
 • Grejanje (centralno, etažno, norveški radijatori ili TA peć)
 • Klima uređaj
 • TV i kablovski kanali
 • Besplatan Wi-Fi internet
 • Čista posteljina i peškiri

To je onaj minimum koji svaki apartman mora po zakonu posedovati, i to je sve ono što će vas dočekati kada uđete u stan na dan ili apartman koji ste iznajmili na duži vremenski period, bilo da su u pitanju:

 1. Klasični apartmani Beograd
 2. Lux apartmani Beograd
 3. Spa apartmani Beograd

Klasični apartmani Beograd

Slobodno se može reći da su svi naši apartmani moderno opremljeni i više nego komforni. Ništa vam neće nedostajati bez obzira na to da li ste izabrali stan na dan u Beogradu ili želite više vremena da provedete u glavnom gradu Srbije. Ono što je sigurno je to da vam nigde neće biti prijatnije i da se nigde nećete osećati kao da ste u svom domu, kao što biste u apartmanima.

Lux apartmani Beograd

Ponuda luksuznih apartmana podrazumeva savršen enterijer čije je uređenje planirano sa najvećom pažnjom, tako da sve izgleda cakum pakum. Dizajnerski nameštaj, lux dekor, kamin, bar, šank, obezbeđenje na visokom nivou koje podrazumeva blindirana vrata, alarm i video nadzor - sve to možete imati ukoliko se odlučite za luksuzan apartman. Upravo zbog svega navedenog, Lux apartmani Beograd su najčešći izbor biznismena i poslovnih ljudi koji žele da održavaju poslovne sastanke u smeštaju pa im je potreban stan koji može poslužiti i u te svrhe, a koji će ujedno impresionirati partnere i potencijalne saradnike. I verujte da će biti vrlo impresionirani.

Spa apartmani Beograd

Veliki procenat spa ponude je takođe obilje luksuza, s tom “spa razlikom” u vidu đakuzi i hidromasažnih kada, pa čak i sauna i turskih kupatila, za kompletno uživanje i relaksaciju. Spa apartmani Beograd su omiljeni smeštaj zaljubljenih parova i idealno iznenađenje koje muškarci vole da priređuju svojoj voljenoj na Dan zaljubljenih, rođendan, godišnjicu i ostale važne datume. Privatnost i diskrecija su svakako još neki od bitnijih razloga i povoda da izaberete apartmane u odnosu na ostale tipove smeštaja, pa u nastavku pročitajte više o tome.

Prednosti

Kao što smo već rekli, apartmanski smeštaj je kombinacija najboljih karakteristika hotela i hostela, sa daškom sopstvenih prednosti. Evo ukratko glavnih razloga koji izbor apartmana u Beogradu čine najboljim izborom.

Hoteli

Razlika u ceni je prosto neverovatna. Stan na dan u Beogradu će vas u većini slučajeva koštati čak i duplo manje nego hotelska soba, a pružiće vam dosta više - toplinu doma, komfor, mogućnost da sami spremite obrok, itd. Sve ove stavke su znatno bitnije ako ostajete nešto duže i niste u situaciji da novac trošite na restorane, a i ne želite da sedite u četiri zida sa krevetom, noćnim stočićem, ormarom i eventualno TV-om. Takođe za zakup apartmana nema toliko birokratskih procedura, kao što je redovan slučaj u hotelima. Neke od prednosti hotela su recepcija, mogućnost obroka u restoranu i rum servis.

Hosteli

Ovo je i više nego jednostavno. Nema zajedničkih kupatila i deljenja sobe sa neznancima, nema buke, a stan na dan u Beogradu ćete platiti beznačajno više ako dolazite sami. To znači da ćete, ako dolazite u društvu barem dve osobe, verovatno isto platiti (ako ne i manje) super udoban stan u centru Beograda kojim vam je obezbeđen lični prostor, privatnost i nećete morati da se opterećujete oko higijene.

Stan na dan u Beogradu i apartmani na duže

Uh, odakle početi?... Pa svakako od činjenice da vam sigurno nigde neće biti udobnije i nigde se nećete osećati prijatnije nego u iznajmljenom stanu. Ali da pređemo na konkretno, Apartmani u Beogradu pružaju pogodnosti među kojima se nalaze mnoge koje u drugim vrstama smeštaja nisu moguće ili dozvoljene.

 1. Super povoljne cene
 2. Parking ili garažna mesta
 3. Privatnost
 4. Opremljenost
 5. Veliki broj pet friendly apartmana
 6. Dozvoljeno pušenje u većini apartmana
 7. Apartmani prilagođeni osobama sa poteškoćama u kretanju

Super povoljne cene

Kada napravite računicu cena/kvalitet, videćete da za vrlo malu svotu novca možete uživati na najatraktivnijoj lokaciji u Beogradu, u obilju komfora i luksuza, ako je to ono što tražite. Cene su ekstra povoljne i ako dolazite u paru, ali i ako dolazite u velikom društvu - porodično ili sa prijateljima. Ovo je tačno za sve, pa i za spa apartmane.

Parking ili garažna mesta

Sigurno ste se svi naslušali priča kako je pronalaženje parkinga u centru Beograda bukvalno nemoguća misija. I to zaista nisu dezinformacije, prokleto je teško naći parking mesto u užem i širem centru grada, zato uvek obratite pažnju ili tražite apartman u okviru koga na korišćenje dobijate i parking mesto. Može biti besplatno ili uz neku minimalnu doplatu.

Privatnost

Vaša privatnost zaštićena je skoro kao beli medvedi. Niko vas neće opterećivati sa previše ličnih podataka i sa ostavljanjem ili pokazivanjem gomile dokumenata - samo neke osnovne informacije ste u obavezi da otkrijete agenciji. Zatim ćete imati svoj mir i tišinu, jer se stanovi za izdavanje nalaze u stambenim zgradama u kojima žive lokalci.

Opremljenost

Opremljenost smo već pominjali, ali u drugom kontekstu. U ovom slučaju, kada kažemo da je jedna od pogodnosti opremljenost, mislimo zapravo na to da u velikom procentu apartmana imate svu neophodnu kozmetiku za održavanje lične higijene, kao i sredstva za čišćenje. Zatim sitne kućne aparate kao što su fen za kosu i pegla, a sve ovo znači da će u vašem koferu ostati više mesta za odeću, obuću i ostale stvari koje inače pakujemo kada se spremamo za putovanje. Takođe vam možemo obezbediti dečiji krevetac ako dolazite sa bebom, samo treba da pitate.

Veliki broj pet friendly apartmana

Ukoliko dovodite svog psa na izložbe, nemate kome ili prosto ne želite da ostavljate svoje ljubimce, onda zapravo i nemate mnogo izbora kada je reč o tipovima smeštaja. Hvala bogu pa je apartmanski smeštaj koji vam je na raspolaganju i više nego odličan i vrlo tolerantan prema vašoj želji da Beograd posetite sa svojim četvoronožnim članom porodice. Zato, ukoliko planirate dolazak, obavezno pogledajte naša nepisana pravila i kako se snaći sa ljubimcem dok ste u Bg-u.

Dozvoljeno pušenje u većini apartmana

Pa šta reći, sve je jasno. Samo obavezno proverite pri rezervaciji apartmana da li je pušenje dozvoljeno, da ne biste kasnije imali problema oko toga pa ili kršili zabranu, ili izlazili da zapalite, i ona najverovatnija opcija - da ne biste morali da tražite drugi slobodan stan za izdavanje u kome možete uživati u svojim svakodnevnim dozama nikotina.

Apartmani prilagođeni osobama sa poteškoćama u kretanju

Veliki je problem pronaći smeštaj a da je prilagođen ljudima koji imaju poteškoće u kretanju. Svesni smo toga, zbog čega smo se i potrudili da obezbedimo i apartmane koji su totalno adaptirani za osobe koje koriste invalidska kolica. Savet je da putem telefona kontaktirate agenciju i naglasite šta vam je potrebno, kako biste najlakše našli ono što vam odgovara i obavili rezervaciju.

Uslovi rezervacije

Rezervacija apartmana je potpuno besplatna, a potvrdu o tome da li je raspoloživ stan za izdavanje za koji ste poslali upit dobijate koliko odmah putem mejla, fejsbuka ili telefona, što najviše zavisi od odabranog načina komunikacije. Kada odsedate u odabranom stanu na dan ili apartmanu, neophodno je da budete upućeni u uslove korišćenja, a najbitnije su sledeće stavke:

 1. Način plaćanja
 2. Produžetak, skraćenje ili otkaz boravka
 3. Kućni red

Način plaćanja

Celokupnu sumu zakupa plaćate po dolasku u apartman, a to ste u mogućnosti da uradite i u dinarima i u evrima (po gornjem kursu NBS-a). U slučaju da vrštie rezervaciju dosta ranije ili na duži period, potrebno je da unapred vlasniku uplatite između 20 i 50 posto od ukupne cene, što možete uraditi na više načina:

 • Platiti gotovinom
 • Uplatiti u pošti
 • Platiti putem bankovnog računa
 • Preko PayPal-a
 • Preko Western Uniona-a

Produžetak, skraćenje ili otkaz boravka

Ukoliko želite da produžite boravak, to neće predstavljati nikakav problem, jer i u slučaju da je apartman u kome odsedate rezervisao drugi gost, mi ćemo vam obezbediti drugi u blizini koji će odgovarati vašim potrebama. Takođe nemamo ništa protiv da skratite ili otkažete svoj boravak, ali bilo bi sjajno ako biste nas o tome obavestili unapred. Treba da znate da u tim situacijama imamo pravo da zadržimo novac.

Kućni red

U apartmanu ćete pronaći odštampana pravila kućnog reda i ne bi bilo loše da ih pročitate, i naravno ispoštujete. Ona osnovna su da ne remetite javni red i mir od 14 do 17 časova, i od 22 do 09 časova, i da pazite da ne dođe do štete u apartmanu. Naravno, ako želite da pušite u smeštaju ili da boravite sa ljubimcem - naglasite unapred jer se to ne podrazumeva i to nije nešto što dozvoljavaju svi vlasnici stanova za izdavanje.

Hrana i piće

Kada god se promoviše Beograd, obično se među prvim stavkama nađu hrana i piće. Srbi su poznati kao narod koji hranu sprema sa puno pažnje i ljubavi, ali i kao narod koji voli da popije dobru žestinu. Zato u nastavku pogledajte gde ćete najbolje pojesti i popiti.

Šta i gde jesti u Beogradu

Srpska kuhinja je jedinstvena mešavina izobilja svežih sastojaka, urođenog kulinarskog umeća, ljubavi prema hrani i uticaja drugih kultura. Mesta u Beogradu na kojima možete dobro da klopate ćemo podeliti u nekoliko kategorija kako biste što lakše mogli da odabarete ono što vam najviše odgovara.

Fast Food

Prva kategorija je svakako najrasprostranjenija i verovatno omiljena među Beograđanima - fast food. U ovu kategoriju spada sve što se jede sa nogu, dakle hrana koja se kupuje u ćevabdžinicama, buregdžinicama, pekarama i picerijama. Ovakvi lokali su na svakom ćošku i jedino pitanje je kako prepoznati one kvalitetne. Lokalci uglavnom već znaju tačno šta valja a šta ne, a mi smo tu da vam otkrijemo neka od tih valjanih mesta.

Restorani domaće kuhinje

Nastavljamo sa restoranima domaće kuhinje, mestima na kojima se neguje srpska kulinarska tradicija. Ovde idete kada želite na miru da uživate u najboljim mirisima i ukusima koje Srbija ima da ponudi. Pored jela sa roštilja, možete probati tradicionalne srpske salate, riblje specijalitete, sireve, variva i sočne suhomesnate zakuske. Iako je Skadarlija poznata po velikom broju ovakvih restorana, njih zapravo ima po celom gradu.

 • Dušanovački Cvet – Ustanička 78 
 • Retoran Konoba Akustik – Cara Dušana 13 
 • Restoran Srpska Kafana – Svetogorska 25 

Internacionalna kuhinja

Beograd takođe ima širok izbor restorana internacionalne kuhinje. Od klasičnih italijanskih, do restorana izraelske, libanske i fenomenlane japanske kuhinje. Ovde takođe treba pomenuti mnoštvo kineskih restorana koji mogu, a i ne moraju biti fast food karaktera.

 • Marukoshi: restoran domaće japanske kuhinje – Kapetan Mišina 37 
 • Tel Aviv Hummus House – Carice Milice 3 
 • Indijski restoran Diwali – Ljubićka 1/B 

Šta i gde piti u Beogradu

U gotovo svim restoranima domaće kuhinje uz obrok možete popiti izvrsno vino ili domaću rakiju ali, ako ipak želite da izađete samo na piće, pokušaćemo da vam pojednostavimo beogradske lokale kojih zaista ima mnogo.

Kafa

Kafa je neizostavni deo srpskog jutarnjeg rituala i najčešći povod za druženje sa prijateljima. Od espresa do popularne domaće ili turske, kafu u Beogradu možete popiti bilo gde.

 • Kafe Koffein – Cara Dušana 65 
 • Kafeterija 19 grams – Kralja Petra 70 
 • Šoljica – Trg Nikole Pašića 5 

Barovi

Barovi imaju definitivno najviše podvrsta - kafići koji su negde između paba i kofi šopa, koktel, nargila, sportski, vinski ili mnogi drugi tematski barovi. Mnogi od njih preko dana imaju opuštenu atmosferu, dok uveče postaju veoma popularna mesta za izlazak.

 • Blaznavac – Kneginje Ljubice 18 
 • Bilijar kafe Tašmajdan – Ilije Garašanina 26-28 
 • 1001 noć nargila bar – Kraljice Natalije 39 

Pabovi

Enterijera po uzoru na prave engleske pabove, ali sa srpskom dušom - beogradski pabovi imaju autentičan izgled i atmosferu. Mnogi pabovi proizvode svoje pivo, a uz to služe i kraft piva kako iz zemlje tako i iz celog sveta.

 • The Black Turtle – Svetogorska 14 
 • Irish Pub Three Carrots – Kneza Miloša 16
 • Samo Pivo – Balkanska 13 

Beograd noću

Konačno ono što većina prvo čuje o Beogradu - noćni život. Uopšte nije pogrešno reći da je noćni život ono što je proslavilo Beograd u protekle dve decenije, stoga je normalno što opcija za sjajan provod zaista ima i više nego dovoljno.

Za razliku od većine evropskih gradova, u Beogradu se ne čeka vikend jer je Beograd živ 24/7.

Splavovi

Splavovi u Beogradu se nalaze duž savskog keja, mahom sa novobeogradske strane, ali ih ima i na obali starog grada. S obzirom na to da su smešteni van naseljenih zona, provod traje do ranih jutarnjih časova, dok neki organizuju i dnevne žurke.

Splavovi se takođe mogu podeliti u nekoliko kategorija, uglavnom po muzičkom programu. Komercijalnu house muziku ćete naći na Freestyler-u, alternativni house na 20/44, Shake ‘n’ Shake-u, tehno i house na Lasti ili Hot mess-u, domaći pop na Sindikatu, dok se turbo folk pušta na River-u ili Blaywatch-u.

 • Savski kej)
 • Zemunski kej 

Kafane

Kafane nisu ekskluzivne samo za Beograd, kafane su nešto tradicionalno srpsko. Imaju veoma dugu istoriju i predstavljaju najstariji vid noćnog života u Beogradu. Međutim, kako se menjaju vremena menjaju se i kafane. Tako postoje one modernije uređene koje su dosta slične klubovima, i one originalne koje su zadržale to nešto izvorno, ali i sve varijante između ove dve krajnosti. Ima ih svuda po gradu, a neke od najpopularnijih nalaze se u Skadarliji.

Klubovi

U principu beogradski klubovi su splavovi na suvom, ali sa većim izborom muzike i tipova žurki. Pored mejnstrim klubova poput Stefan Braun-a, Beograd ima i zavidnu alternativnu klabing scenu u klubovima kao što su KPTM i Dragstor.

 • KPTM - Žorža Klemensoa 22 
 • Dragstor - Bulevar Despota Stefana 115 
 • Plastic/Mint – Takovska 34 

Jedan od najpopularnijih klubova poslednjih godina je upravo dvojac Plastic/Mint koji je povezan hodnikom. Ovaj klub nudi širok dijapazon muzičkih žanrova, verovatno više nego bilo koje drugo mesto u gradu. 

Lifestyle

Ova sekcija će vam pomoći da održavate svoj svakodnevni način života kada se nađete u Beogradu, bilo na jedan dan ili više meseci.

Šoping u Beogradu

Znamo da mnogi u Beograd dolaze zbog šopinga, ali i to da i oni kojima to nije konkretan cilj i povod dolaska uglavnom na kraju prosto moraju nešto da pazare, da li kada je reč o obući i odeći, ili je u pitanju tehnika, gedžeti, knjige… ma šta god da vam padne na pamet. Zato imamo neke predloge mesta u kojima možete šopingovati vrlo raznovrsno.

 1. Tržni centri
 2. Šoping distrikti
 3. Knjige i originalni pokloni

Tržni centri Beograd

U Beogradu se nakon otvaranja prvog pravog tržnog centra 2007. godine otvorio veliki broj novih u različitim delovima Beograda. Pored toga što su idealni za gotovo svaku vrstu kupovine, verovali ili ne, spadaju i među glavna mesta za izlazak za Beograđane. Da, dobro ste pročitali. Mnogi koji ne vole zadimljene klubove i glasnu muziku, a žele da se srede i izađu iz kuće, dolaze da prošetaju tržnim centrom, pogledaju neki film u bioskopu, pojedu omiljeni porok - fast food. Tako da nismo mogli da preskočimo da vam predstavimo top 5 najboljih i najposećenijih tržnih centara u Beogradu, i linije gradskog prevoza kojima do njih možete doći.

 • Ušće - Bulevar Mihajla Pupina 4 
 • Delta City - Jurija Gagarina 16
 • Rajićeva - Kneza Mihaila 54 
 • Big Fashion - Višnjička 84 
 • Stadion - Zaplanjska 32 

Svi navedeni tržni centri (kao uostalom i 99 posto ostalih) rade od 10 do 22 časa svim danima u nedelji, osim kada su najveći srpski praznici. U vreme Nove godine i Božića, nijedan tržni centar ne radi 1. i 7. januara, a 31. decembra i 6. januara rade skraćeno, odnosno do 18 časova.

Šoping distrikti

Pored tržnih centara, tu su i veoma popularni beogradski šoping distrikti kojima Beograđani prolaze svakodnevno. U nekima ćete naići na renomirane svetski poznate brendove, dok u drugima preovlađuju concept store radnje gde možete pazariti dizajnersku odeću, nakit, aksesoare, i ostale ručno rađene stvarčice.

 • Knez Mihailova
 • Terazije
 • Bulevar Kralja Aleksandra
 • Kralja Petra
 • Čumićeva

Knjige i originalni pokloni

Ukoliko želite da kupite knjigu ili neobičan poklon nekome, ili sebi, ili ste pre za neku zezalicu koji će vam omogućiti da se našalite sa svojim prijateljima ili članovima porodice, imamo za vas mesta na kojima ćete sigurno naći to što tražite.

 • Laguna/Delfi - na velikom broju lokacija u gradu, gotovo da ne možete proći kroz centar a da ne naiđete na barem tri prodavnice.
 • Vulkan - isti slučaj kao sa prethodnom, s time što imaju, npr. mnogo veći izbor književnih izdanja na engleskom jeziku.
 • Gadget4Gift - e ovde ćete pronaći jedinstvene poklone, super alko društvene igre, rubikove kocke, antistres lopte u različitim oblicima, šaljive kecelje, greb mape sveta i ostale zezancije. Prodavnice se nalaze u ulici Skadarskoj 10 i Bulevaru Mihajla Pupina 10e.

Kozmetički i frizerski saloni

Ukoliko vam je neophodno u Beogradu da se neko drugi pobrine da izgledate kao najlepša verzija sebe, otkrivamo vam sjajna mesta na kojima ćete dobiti vrhunsku uslugu i savršen izgled – tačno onako kako ste zamislili.

The Barbers

Muškarci, ako šišanje za vas predstavlja samo obavezu i radnju koju je neophodno obaviti da biste izgledali pristojno, možda je vreme da to promenite. U Beogradu postoji mesto koje obično šišanje pretvara u jedno zanimvljivo i poučno iskustvo.

Berbernice su bile mesta gde su muškarci čekajući svoj red raspravljali o tradicionalno "muškim" temama kao što su politika, sport ili posao. Ova berbernica je otvorena upravo da bi se oživela ova zaboravljena tradicija. Pored standardnih berberskih usluga šišanja i brijanja, za sve bradonje i brke tu je profesionalno sređivanje brkova i brade. U duhu tradicije zakazivanja nema, već svako čeka svoj red uz čašu džeka i razgovor sa drugim mušterijama. Još jedna karakteristična stvar za ovu berbernicu je to da je pripadnicama lepšeg pola zabranjen ulaz u terminu radnog vremena.

Frajla

Kreativnost, iskustvo, veština i uvek zadovoljne mušterije. Kozmetički i frizerski salon Frajla nudi sve što je potrebno jednoj modernoj ženi da se oseti, a i izgleda, kao milion dolara. Kako one same kažu, Frajla je mnogo više od običnog salona - Frajla je opuštena atmostfera uz priču i kafu.

Usluge koje Frajla nudi obuhvataju sve od šišanja, farbanja i keratinskih tretmana do manikira, pedikira, deliplacija i kompletnog sređivanja noktiju.

 • Frajla – Maršala Birjuzova 53

Spa/Wellness/Massage centri 

Svakome je potrebno da s vremena na vreme ugodi sebi, a najbolji način da to uradite je da posetite neki Spa/Wellness/Massage centar. S obzirom na današnji ubrzani način života pun stresova, ovi centri nam dođu kao neka vrsta spasa. Masaže nakon kojih zaboravite kako se zovete jer vaš mozak misli samo na to kako je telu lepo, saune koje su zadužene da izbace toksine, hidromasažne kade iz kojih nećete želeti da izađete - sve to će pomoći vašem umornom telu da se opusti i okrepi. Ukoliko je sve to ono za čime vaše telo i um žude, mi smo izdvojili top tri centra u kojima ćete dobiti sve navedeno, a i više.

 1. Wellness Land
 2. Lotos Wellness Spa
 3. Spa Paradiso

Wellness Land

Ukoliko vam je preko potrebno da se opustite i relaksirate, da se oporavite od svakodnevnog umora duha i tela, Fitness Spa Wellness Land centar će vam pružiti sve što vam je neophodno da se oporavite. Relaks masaže uz korišćenje finske saune, đakuzi kade, parnog kupatila, ruske banje, bazena, itd. će učiniti da vaše telo i um zaborave na svu iscrpljenost koja se nakupljala zbog stresnog načina života ili dugog putovanja. Savršen način da izbacite sve toksine iz svog tela, da ga oporavite i krenete u nove pobede i osvajanja.

 • Wellness Land - Radoslava Grujića 25, nekadašnji naziv Božidara Adžije 

Lotos Wellness Spa

Još jedan centar u kome ćete uživati više nego što ste mogli da zamislite da je moguće. Kraljevski tretman je ono što ćete dobiti, a na vama je da izaberete šta je najviše potrebno vašem telu da bi se opustilo i revitalizovalo. U ponudi imaju različite tipove masaža za koje su zaduženi najstručniji ljudi, zatim aromaterapiju, strečing, i naravno, ništa ne prolazi bez đakuzija i saune. Takođe rade i organski piling tela i lica, pa ako ne volite da opterećujete svoju kožu, eto prirodnog načina da je oporavite.

Spa Paradiso

Razmazite sebe tako što ćete posetiti Spa Paradiso gde je zagarantovan najkvalitetniji tretman od strane nasmejanog i ljubaznog osoblja. U jednom nirvana ambijentu koji će Vas opustiti čim kročite preko njegovog praga, dobićete najbolje anti-stres i relaks masaže, masaže čokoladom i vulkanskim kamenjem, tretmane tela i lica, a najbolja stvar na koju ćete naići su definitivno paketi za tretman tela - havajski, brazilski, marokanski, indijski, balinežanski i finski. Svaki podrazumeva masažu + piling ili masku za telo. Nećete verovati šta Vas je snašlo, a iz centra ćete izaći potpuno preporođeni.

 • Spa Paradiso - Makedonska 21 

Fitnes centri i teretane

Ako dolazite u Beograd na odmor i želite da ostanete u dobroj formi, dobra vest je da teretanu, fitnes centar, bazen ili park za vežbanje možete naći na svakom koraku. Bez obzira na to da li volite bodibilding, trčanje, plivanje ili ulični trening, Beograd je dovoljno opremljen da udovolji vašim potrebama.

U svakom delu Beograda imate teretane koje su dosta povoljne, pogotovo u odnosu na one u inostranstvu. Postoji više tipova članarina, a cene se razlikuju od dužine pretplate i broja termina. Najpovoljnija i najpopularnija opcija je Fit Pass - kartica koja vam omogućava ulaz u preko 600 teretana i sportskih objekata širom Beograda i Srbije.

Popularne teretane u Beogradu su:

 • XL Fitness Factory - Osmana Đikića 1 
 • Extreme Gym – Venizelosova 21 
 • Non Stop Fitness 24/7 – Rudnička 1 

Sportski centri i bazeni

Pored sala za iznajmljivanje, sportski centri u Beogradu nude i razne fitnes programe kao što su pilates, joga ili tae-bo. U ovim salama možete igrati bilo koji od popularnih grupnih sportova kao što su košarka, futsal, odbojka i rukomet.

Najveći plus sportskih centara su svakako otvoreni i zatvoreni bazeni. Na bazen u Beogradu možete ići rekreativno ili se prijaviti za školu sportskog ili rekrativnog plivanja. Cene dnevnih kartata na beogradskim bazenima su uglavnom veoma povoljne, a postoji i mogućnost mesečne ili godišnje propusnice sa posebnim popustima za studente i učenike.

Tokom jesenjih i zimskih meseci, otovorene su i ledene dvorane koje se koriste za hokej, umetničko i rekreativno klizanje.

 • Sportsko-rekreativni centar Tašmajdan – Ilije Garašanina 26 
 • Sportski centar Banjica – Crnotravska 4 
 • Gradski centar za fizičku kulturu – Deligradska 27 

Ulični tereni i street workout

Beograd je pun teretana na otvorenom koje poseduju najrazličitije sprave za vežbanje i omogućavaju vam da radite na sebi i svom telu na svežem vadzuhu u prirodi. Vežbanje u prirodnoj sredini ima lekovit efekat na um i telo i upravo zbog toga je veoma popularno u Srbiji, a i zato što je potpuno besplatno.

 • Park Tašmajdan
 • OŠ Kralj Petar II Karađorđević 

Gotovo svaki kraj u Beogradu ima teren za basket ili mali fudbal, najčešće u dvorištima osnovnih i srednjih škola. Ove terene mogu da koriste svi, a ukoliko volite ovakvu vrstu sporta, dovoljno je da se uputite na obližnji teren.

Ukoliko volite da trčite, preporučujemo šumu na Košutnjaku, trim stazu na Tašmajdanu ili neku od tri staze na Adi Ciganliji - Holmerovu od 1200 metara, Šljunkovitu od 1600 metara kao i 7700 metara dugu stazu oko Savskog jezera.

Pijace

Glavna tajna srpske kuhinje je svežina sastojaka. Povrće i voće direktno iz sadnica, najsvežije meso i domaći mlečni proizvodi. Ovakva dostupnost svežih namirnica je retkost i pravi luksuz u pojedinim razvijenijim zemljama i zato su beogradske pijace postale prava turistička atrakcija.

Pored svežih namirnica, na pijacama možete kupiti i kompletnu kućnu hemiju, osnovnu kozmetiku, garderobu kao i sve ostalo što vam može zatrebati u kući.

 • Bajloni pijaca - Džordža Vašingtona 55 
 • Cvetkova pijaca - Bulevar Kralja Aleksandra 293 
 • Kalenić pijaca - Maksima Gorkog bb 

Kultura

Beograd je veoma bogat grad, u kulturološkom smislu, i tako obiluje mestima na kojima možete videti najrazličitije postavke, pogledati odlične predstave, čuti svetske i lokalne bendove i saznati mnogo o istoriji ovih prostora.

Pozorišta

Mnogi posetioci Beograda vole da iskoriste priliku da pogledaju neke od aktuelnih pozorišnih komada, a mi ćemo vam predložiti pet veoma cenjenih pozorišta u kojima možete pogledati različite vrste predstava. U tih pet pozorišta ste u prilici da gledate tragediju, komediju, mjuzikl, balet, operu, plesnu predstavu, performans i druge pozorišne žanrove. Ukoliko ste poštovalac ili veliki ljubitelj predstava, obavezno posetite neka od sledećih pozorišta u Beogradu.

 • Beogradsko dramsko pozorište - Mileševska 64/A 
 • Narodno pozorište - Francuska 3 
 • Pozorište na Terazijama - Trg Nikole Pašića 3 
 • Bitef Teatar - Skver Mire Trailović 1 
 • Akademija 28 - Nemanjina 28 

Bioskopi

Bioskopi u Beogradu poput Tuckwood-a u centru grada i Cineplexx-a čije se sale nalaze u najvećim tržnim centrima, na svom repertoraru obično drže holivudske blokbastere ali i nove domaće filmove, dok u Kinoteci ili Dvorani kulturnog centra možete pogledati alternativne filmove domaće i svestke produkcije. 

 • Tuckwood – Kneza Miloša 7/A 
 • Dvorana kulturnog centra – Kolarčeva 6 
 • Jugoslovenska kinoteka – Kosovska 11 

Koncerti

U Beograd, pogotovo poslednjih godina, dolaze mnoge svetske zvezde koje kao i njihove kolege iz Srbije, svoje koncerte obično održavaju u Beogradskoj Areni ili Sava centru,

 • Beogradska Arena – Bulevar Arsenija Čarnojevića 58 
 • Sava centar – Milentija Popovića 9 

Sa druge strane, u Kolarcu ili Galeriji SANU možete čuti prelepe izvedbe klasične muzike Beogradske filharmonije.

 • Koncertna dvorana Kolarac – Studentski trg 6 
 • Galerija SANU -  Knez Mihailova 35 

Svirke

Nadovezujući se na prethodnu kategoriju, ovde ćemo predstaviti mesta u kojma živi beogradska, ali i sprska alternativna muzička scena. Poslednjih par godina, epicentar dešavanja vezanih za alternativnu muzičku scenu je Cetinjska ulica broj 15. Udaljeni samo par metara jedan od drugog, nalaze se Elektropionir, Polet, Subeerni Centar, Zaokret i Rokanje u kojima gotovo svake nedelje nastupaju najveća imena srpske ali i evropske andergraund scene, kao i mnogi mladi bendovi u usponu.

Džez, bluz i rok koncerti se često održavaju u klubu Akademije 28 kao i Domu kulture Studentski grad, dok u Domu omladine Beograda često nastupaju vodeća imena svetske hevi metal muzike.

 • Cetinjska 15 
 • Dom omladine Beograda – Makedonska 22 
 • Dom kulture Studentski grad – Bulevar Zorana Đinđića 179 

Muzeji

Muzeji u Beogradu su najbolji način da se upoznate sa istorijom grada, a između ostalog i cele Srbije. Najveći među njima je Narodni muzej u kome se nalazi najstariji zapis na ćirilici – Miroslavljevo jevanđelje. Muzej Nikole Tesle je tu za sve ljubitelje lika i dela našeg najvećeg naučnika, a Muzej istorije Srbije redovno ima fenomenlne postavke iz raznih perioda srpske istorije.

Kuća Cveća u kojoj je sahranjen Josip Broz Tito se nalazi u sklopu Muzeja Jugoslavije u kome možete videti jednistvene izložbe iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Tu su i Muzej afričke umetnosti, Muzej automobila kao i skoro renovirani Muzej savremene umetnosti.

 • Narodni muzej – Trg Republike 1 
 • Muzej Nikole Tesle – Krunska 51 
 • Muzej istorije Srbije – Trg Nikole Pašića 11 

Galerije

Ukoliko cenite umetnost, bilo da je reč o slikarstvu, vajarstvu, fotografiji i ostalim izložbenim umetnostima, znajte da u Beogradu postoji veliki broj galerija u kojima se svakodnevno održavaju sjajne izložbe koje itekako vredi pogledati, a pritom ih možete posetiti za džabe. Zato ćemo vam predložiti pet najboljih galerija među kojima se nalaze i one u kojima izlažu naši najpoznatiji umetnici (i da, i njih možete pogledati bez ijednog potrošenog dinara).

 • Haos - Dositejeva 3 
 • Štab - Crnogorska 10 
 • Artget - Trg Republike 5 
 • Galerija FLU - Knez Mihalova 53 
 • Galerija SKC - Kralja Milana 48 

Manifestacije

U Beogradu se tokom cele godine održavaju najrazličitije manifestacije. Od umetničkih, preko sportskih i gastronomskih festivala, gotovo da nema nedelje kada se barem nešto ne dešava u srpskoj prestonici. Neka od najvećih dešavanja u Beogradu su:

1. Beer Fest

Najveći festival piva u ovom delu Evrope, sa raznolikim muzičkim programom i još raznovrsnijim izborom piva iz celog sveta. Beer Fest se održava sredinom avgusta na Ušću i traje pet dana. Festival u proseku poseti oko 500.000 ljudi, a najbolja stvar je što je ulaz besplatan.

2. FEST

Jedan od najstarijih festivala u Beogradu, održava se početkom svake godine još od davne 1971. Na FEST-u su svoje filmove predstavljali velikani poput Bernarda Bertolučija i Denisa Hopera, a kao gosti su dolazile glumačke veličine Sofija Loren, Džoni Dep i Robert De Niro. Održava se u bioskopima širom Beograda i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturno-umetničkih manifestacija u Srbiji.

3. Džez festival

Takođe prvi put otvoren 1971. godine i održavan u kontinuitetu do 1991., kada je došlo do pauze koja je trajala do 2005. godine. Uvršćen je u manifestacije od posebnog značaja u Beogradu, a o veličini i značaju Džez festivala dovoljno je reći samo da su na njemu nastupali umetnici poput Luja Armstronga, Majla Dejvisa i Čarlsa Parkera.

4. Sajam

Beogradski sajam nije događaj već kompleks u kome se održava mnoštvo zanimljivih i značajnih festivala tokom cele godine. Neki od najvećih su Sajam Automobila koji važi za najprestižniji auto-moto skup u regionu, a svakako najpoznatiji događaj je Sajam Knjiga koji je jedan od najvažnijih književnih događaja u zemlji i šire.

 • Beogradski sajam - Bulevar Vojvode Mišića 14 

5. Nova godina na ulicama

Nova godina u Beogradu je skup raznih manifestacija na različitim lokacijama širom grada. Glavni događaji su koncerti na Trgu Republike i ispred Narodne Skupštine na kojima nastupaju najveća imena domaće muzičke scene. Nešto alternativnija muzika je na Trgu, dok je ispred Skupštine pretežno zabavna i narodna muzika.

Kulturno-umetničkih, sportskih, poslovnih i gastronomskih manifestacija u Beogradu nikada neće faliti jer inovativni ljudi puni ideja konstanto organizuju nove i uzbudljive događaje. Kad god da se zadesite u Beogradu, nešto zanimljivo će se dešavati i sigurno vam neće biti dosadno.

Top 10

Napravili smo dve top 10 liste – u prvoj su se našla klasična mesta koja treba obići, a u drugoj sve ono što nećete naći ni u jednom beogradskom vodiču.

Top 10 stvari za obići

1. Kalemegdan

Dolazili ste u Beograd a niste posetili Kališ? Pa onda kao da niste ni bili u Beogradu. Kalemegdanski park čuva mnoge kulturno-istorijske ustanove kao što su Beogradska tvrđava, spomenik Pobedniku, Vojni muzej i mnoge druge. Takođe čuva i nova poznanstva, prve poljupce, drugarska okupljanja i mnoge druge društvene aktivnosti, zbog čega su Beograđani i emotivno vezani za Kalemegdan.

 • Kalemegdan - Mali Kalemegdan bb (tramvajske linije – 2, 11)

2. Skadarlija

Čuvena boemska četvrt koju ne treba da preskoči svako ko voli dobro da pojede i popije u super atmosferi uz najfinije zvuke tamburaša. Nekada su ovu kladrmisanu ulicu naseljavali slavni umetnici, a glumaca je bilo najviše u kafanama zbog blizine Narodnog pozorišta. Danas je ovo omiljeno mesto Beograđana i turista svih generacija, iz koga ćete otići punih stomaka, sa širokim osmehom i punim srcem.

 • Skadarlija - Skadarska bb 

3. Avalski toranj

Srušen je prilikom bombardovanja 1999. godine, da bi 10 godina kasnije bio izgrađen novi Avalski TV toranj (visok 204 metara). Ovo je jedno od najbitnijih obeležja Srbije i dokaz da ćemo se oporaviti od svega što nas zadesi. Zbog toga obavezno treba da ga obiđete kada se nađete u Beogradu, a i nalazi se na samo 17 kilometara od centra grada. Ukoliko želite, možete da popijete i pojedete nešto u restoranu na 119 spratu (do koga dolazite liftom), i znajte da ćete uživati u najneverovatnijem pogledu.

 • Avalski toranj - Put za Avalu bb 

4. Beo Zoo Vrt

Evo još jedne žrtve ratova koja i dan danas stoji na nogama. Nakon ogromnih gubitaka u vidu izgubljenih životinjskih duša, Vrt se sa 14 ari smanjio na 7, i na toj površini ostao do dan danas. Sada možete uživati u njegovoj raznovrsnosti koja broji oko 150 životinjskih vrsta i oko 1700 životinja. Ima i kafić u kome se možete osvežiti u toplim letnjim danima, ali definitivno će vam biti najlepše u Bebi zoo-vrtu gde možete pomaziti mladunčad nekih životinja. I bilo bi lepo ako biste poslušali znak koji vas moli da ne hranite životinje. Jeste slatko, ali ti znaci (na više mesta) stoje sa razlogom.

5. Gardoš

Malo gradsko naselje Gardoš (u Zemunu) razvijalo se oko tvrđave na istoimenom brdu. Glavna atrakcija i za Beograđane ali i za sve one koji dolaze u Beograd je Milenijumska kula visine 36 metara, inače poznatija kao Gardoška kula ili kula Sibinjanin Janka. Manifestacija Leto na Gardošu je još jedan od razloga da posetite Zemun i Gardoš, kada se održavaju koncerti, pozorišne predstave, performansi i različiti dečiji programi.

 • Gardoš - Grobljanska bb 

6. Ada Ciganlija

Jedno od najposećenijih mesta u Beogradu tokom vrelih letnjih meseci. Beograđani ovo mesto nazivaju beogradskim morem, ali je ono mnogo više od običnog kupališta. Na Adi se nalazi mnoštvo sportskih terena, kafića, restorana, ali takođe ste i u mogućnnosti da se oprobate u ekstremnim sportovima poput skijanja na vodi, bandžija i drugih.

7. Hram Svetog Save

Odakle god da gledate, Hram Svetog Save dominira panoramom Beograda. Najveći pravoslavni hram na Balkanu nalazi se na Vračaru, na mestu na kojem su spaljene mošti prvog sprskog prosvetitelja Svetog Save 1594. godine.

 • Hram Svetog Save – Katanićeva bb 

8. Knez Mihailova

Najveća pešačka i šoping zona, predstavlja sam centar Beograda. U zgradama zanosnog izgleda nalaze se neki od najboljih restorana i kafića u Beogradu, kao i mnoštvo butika i radnji najvećih svetskih brendova. Tokom cele godine vrvi od ljudi, a najlepša je tokom zimskih noći kada padne sneg, okupana blistavim novogodišnjim osvetljenjem.

9. Turističke ture

Svaka svetska metropola ima svoje jedinstvene turističke šetnje, a Beograd nikako ne zaostaje u ovom trendu. Neke od najzanimljivijih su Tura podzemljem, koja vam otkriva ceo grad ispod Beograda, kao i tura Belog Dvora.

10. Košutnjak

Šuma u Beogradu koja pruža preko potrebni beg od gradske vreve i gužve. U njoj se nalaze dva kompleksa - Pionirski grad koji je sportsko-rekreativni centar kao i Filmski grad - naziv je dobio po tome što su se u tom delu nalazili filmski studiji. Sportski centar ima terene za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, atletsku stazu i bazen.

 • Košutnjak - 

Mesta kojih nema u drugim vodičima

Duša nekog grada se često krije na mestima kojih nema u vodičima i zbog toga mnogi turisti nikada ne spoznaju pravu suštinu i duh mesta koje posete. Upravo zbog toga smo rešili da sastavimo listu 10 mesta kojih nema u drugim vodičima a predstavljaju ono što je zapravo Beograd.

1. Parkovi

Parkovi su veoma popularna mesta za "bleju" i puni su tokom cele godine. Ono po čemu su beogradski parkovi posebni je to što tokom prolećnih i letnjih meseci postaju jedna od najpopularnijih mesta za izlazak u gradu. Ukoliko ne želite da se zatvarate u kafiće tokom vrelih letnjih noći dovoljno je da se uputite u obližnji park i otkrijete jednu potpuno drugačiju vrstu noćnog provoda. Najbolji primer je Studentski park u samom centru Beograda koji svako veče vrvi od mladih koji uživaju u životu. Pivo, akustične gitare i ogromna količina pozitivne energije ispuniće vas osećajem bezbrižnosti i učiniti da se osećate kao da će provod te večeri trajati zauvek.

2. Dolina Gladnih

Već smo pisali o brzoj hrani i tome koliko je Beograđani vole, ali nismo pomenuli čuvenu ulicu Maršala Tolbuhina na Novom Beogradu koja je potpuno opravdano dobila nadimak "Dolina Gladnih". Na ovom mestu ima čak 13 objekata koji se nalaze jedan do drugog i uglavnom rade celu noć. Opšte je poznato da posle pića najbolje legne vruće parče pice, kobasica ili pljeskavica pravo sa rešetke. Ulica je svoju popularnost stekla upravo zbog toga što pruža preko potrebnu dozu kalorija i masti ljudima koji se vraćaju iz ludog provoda u pola noći. Po rečima samih radnika, najveća gužva je od 23 časa do 1 posle ponoći.

Maršala Tolbuhina 

3. Basket u blokovima

O javnim terenima širom grada smo takođe pisali, ali tereni za basket ipak zaslužuju posebno mesto na ovoj listi. Uprkos tome što se, potpuno neopravdano, u Srbiji najviše pažnje posvećuje fudbalu, košarka je ipak ono u čemu smo najbolji. Ako izuzmemo Sjedinjene Američke Države, poslednjih godina smo definitivno najjača ekipa na svetu, a to je upravo produkt kulture svakodnevnog igranja basketa sa ortacima iz kraja. Sva najveća imena naše košarke su ovako počela, a ukoliko ste i vi ljubitelj basketa i smatrate da ste dovoljno dobri, uputite se sa prijatlejima na neki od terena na Novom Beogradu i oprobajte se protiv lokalnih ekipa. 

4. Večiti derbi

Ako dolazite u Srbiju tražeći vrhunski fudbal, gotovo je sigurno da ćete ostati razočarani. Međutim, ako ste u potrazi za vatrenom atmosferom koja ključa 90 minuta, definitivno ste na pravom mestu. Istina je da se najveća medijska pažnja posvećuje incidentima koje često ume da izazove rasplamsana strast, i to odvlači fokus one daleko lepše strane derbija. Niko ne grmi kao Grobari i Delije, a obavezna koreografija (u koju se svaki put uloži enormna količina truda) i sama količina emocija koja bujaju pre, posle i za vreme derbija - od obične fudbalske utakmice prave doživljaj za pamćenje. Teško da ćete za 500 dinara naći veću dozu adrenalina i uzbuđenja bilo gde u svetu

5. Ruševine 99

Svaka zemlja ima svoje ratove, heroje i žrtve. Beograđani svojim žrtvama poslednjeg rata odaju poštu na jedan malo drugačiji način. U širem centru grada između stambenih i poslovnih zgrada se nalaze ostaci nekadašnje zgrade Generalštaba, Saveznog MUP-a i RTS-a koje su raketirane tokom NATO bombardnovanja 1999. godine. Očuvane u istom stanju, izgledaju kao da su tek juče porušene i predstavljaju jeziv podsetnik na užase rata i opominju nas da ne smemo da dozvolimo da se tako nešto ponovi.

6. Sportske kladionice

Ako se pitate kako to da Srbi toliko vole sport, a niko ne ide na utakmice, evo vam odgovora. Sportske kladionice su poslednjih godina postale prava institucija od kojih su oni najiskusniji napravili i karijeru. Svaka lokalna kladionica ima svoje legende, takozvane “Doktore”, koji se u sport razumeju bolje i od samih igrača i trenera. Mnogima od njih je kladionica jedini izvor prihoda, kao i posao kojim se neumorno bave sedam dana u nedelji. Bilo da ste samo ljubitelj sporta ili volite da se kladite, atmosfera u beogradskim kladionicama je zaista posebna, pa i samo sedeti i slušati komentare i pratiti uzbuđenja i razočarenja je događaj vredan vašeg vremena.

7. Brutalistička arhitektura Novog Beograda

Kada je građen, Novi Beograd je zamišljen kao moderan grad koji će pružiti preko potreban smeštaj konstantno rastućoj populaciji prestonice tadašnje Jugoslavije. Rezultat su betonski oblakoderi nekada dosta čudnog, futurističkog dizajna. Za mnoge zgrade je planirano dodatno ulepšavanje fasadama i bojama, ali je usled nedostatka sredstava i burnog raspada države to obustavljeno, ostavljajući ih ovako zarobljene u vremenskoj kapsuli pokojnog socijalizma. Zato je šetnja kroz Novi Beograd najbliže što ćete prići putovanju kroz vreme. Zgrade poput Geneksa, Palate Srbije kao i kompleksi poput bloka 61 su jedinstveni spomenik socijalističkom periodu Srbije i tadašnjoj viziji budućnosti.

8. Ulična umetnost

Još jedna stvar koja se može videti u Beogradu, a nema je u mnogim drugim zemljama je fenomenalna ulična umetnost. Naravno, odmah na početku želimo da ogradimo umetnost od običnih škrabotina kojih takođe i nažalost ima previše. Urbana kultura je itekako razvijena u Beogradu, a gotovo svaka podobna javna površina je ukrašena prelepim muralima ili sličnim crtežima. Izdvajamo Savamalu, Brankovu ulicu na početku samog mosta, novobeogradske blokove kao i najstariji deo grada - Dorćol, koji je između ostalog ukrašen muralima srpskih pisaca, glumaca i muzičara koji su navijači beogradskog Partizana.

9. Blok 70

Da li ste znali da i Beograd poput Njujorka i Londona ima svoju kinesku četvrt? U tržnom centru Blok 70 na Novom Beogradu je prava mala komuna kineske kulture. U Bloku 70 možete naći stvari koje ćete teško naći na nekom drugom mestu, sem eventualno u Kini. Garderoba, pokućstvo, kućni aparati, igračke, školski i kancelarijski pribor i fenomenalni začini i namirnice iz kineske kuhinje, a sve po veoma povoljnim cenama. Niko ne zna kompletnu ponudu jer se ona konstanto menja, i svaka nova poseta je nova avantura.

 • Blok 70 - Jurija Gagarina 89 

10. Bubanj Potok - buvljak i auto pijaca

Bubanj Potok je prigradsko naselje na opštini Voždovac. Na prvi pogled ni po čemu posebno, a zapravo krije jedno od najzanimljivijh dešavanja koje nikako nećete naći u vodičima.

Prvo ide buvlja pijaca tj. buvljak koji se održava svake subote. Ovde možete naći gotovo sve što vam padne na pamet, a za jako male pare. Kad kažemo sve, bukvalno to i mislimo jer ljudi ovde prodaju svoje stvari, od knjiga i umetničkih dela, preko garderobe i bele tehnike do računara i televizora. Ljudi su često primorani da prodaju izuzetno vredne stvari ili stvari čiju pravu vrednost ne znaju, te su poznati slučajevi kupovine originalne Fender gitare iz 70ih godina za samo 1000 dinara ili kompletnog hi-fi sistema za 20 evra. Za mnoge je ovo način života, a trik je doći što ranije izjutra dok se kvalitetne stvari ne rasprodaju.

Nedelja je rezervisana za auto pijacu. Kako samo ime kaže, ovde se prodaju polovni automobili svih veličina, godišta i proizvođača. Mnogi svoj prvi auto kupe baš ovde jer cene često umeju da budu niske, a pored samih automobila, možete naći i bukvalno svaki rezervni deo gotovo svakog modela automobila. Tako da, ako imate poteškoće da nađete neki deo za svoj auto, probajte ovde - velike su šanse da ćete uspeti.

 • Bubanj Potok - Kružni tok 

Opšte informacije

Kada se pripremate za putovanje, neke od najbitnijih stvari o kojima treba da razmišljate, pored pakovanja adekvatne odeće, obuće i “kućne apoteke”, su važni telefoni i dežurne službe zemlje u koju putujete. Nije na odmet da ih pripremite unapred, a mi ćemo vam ih ponuditi sve na jednom mestu kako ne biste morali sa time da se dosađujete. Na našoj listi videćete apsolutno sve najvažnije informacije, odnosno brojeve telefona, ali i više od toga.

Najvažniji telefoni

 • Dežurna služba hitne pomoći - 194
 • Dežurna vatrogasna služba - 193
 • Dežurna služba policije - 192
 • Urgentni centar - +38113618444
 • Komunalna policija - +381112453158
 • Informativni centar i pomoć na putu - 1987
 • Vojna hitna pomoć - 1976
 • Vojna policija - 19860

Ostale službe

Nadamo se naravno da nećete imati potrebe za korišćenjem ovih informacija, ali uvek je bolje imati ih pri sebi, jer je život nepredvidiv i vreme ume da bude od velike važnosti, a mi vam ga na ovaj način potencijalno skraćujemo.

I za kraj...

Stvarno upoznati neki grad znači videti njegove obe strane, onu turističku i onu svakodnevnu. Imali smo ideju da vam Beograd predstavimo na jedan drugačiji način, onako kako ga vide ljudi koji su u njemu proveli ceo život. Mnogi vodiči potpuno ignorišu tu drugu stranu, koja je često zamiljivija i privlačnija, da bi se fokusirali na one najpopularnije znamenitosti. Upravo taj kliše smo hteli da zaobiđemo i time izbegnemo da učinimo veliku nepravdu svima vama koji imate želju da upoznate ovaj prelepi grad. Beograd je mnogo više od Kalemegdana i Knez Mihailove - Beograd je poput knjige čija svaka ulica, klupa i kafana krije novu priču.

 

Autori: R.Kalinić i S.Petrov