Vaš vodič kroz savremen Beograd

Blog / Upoznajte Beograd

Beograd, glavni grad Srbije, od osnivanja je prolazio kroz mnoga razdoblja, odolevao napadima velikih i snažnih sila, bio pod vladavinom mnogih vladara i kroz istoriju menjao svoj izgled i strukturu. Prvobitno ime Beograda bilo je Singidunum, a od 878 godine počinje da se pominje kao Beograd. Zbog mnogih ratova koji su se vodili na teritoriji Srbije, Beograd je više puta bio okupiran, što od strane Turske, što od Nemačke, a i mnogih drugih sila. Svaka od tih zemalja je ovom gradu ostavila neki svoj lični pečat, zbog čega je Beograd danas grad u kom se može videti po malo od svake kulture, mnogih nacija. Uprkos prolaženja kroz sve te faze, Beograd je uspeo da sačuva svoju autentičnost i prepoznatljivost u svetu. Za njega slobodno možemo reći kako je grad u kom se svaki turista oseća kao da je kod svoje kuće. Počevši od Beograđana koji važe za ljude otvorenog uma, veselog duha i bogatog srca, do onih koji nisu iz Beograda a sebe rado vole nazvati Beograđaninom, jer mnogi ljudi iz okolnih mesta, gradova ili sela, teže ka tome da jednog dana svoj život započnu u ovom gradu velikih mogućnosti. Beograd je mnogima grad snova, novih početaka, šansi, raznih mogućnosti, otvorenih opcija da isprobaju sve ono što ovaj grad nudi. Prema ovom gradu nikada nećete osećati ravnodušnost, jer je to grad koji iz dana u dan raste i razvija se, a samim tim proširuje i obogaćuje novim ljudima.

 

Iako ima veoma bogatu istoriju, punu značajnih datuma, muzeja, spomenika i ostalih kulturnih obeležja, govorićemo Vam o onome kakav je Beograd danas u malo urbanijem smislu. Na teritoriji Beograda se nalazi sedamnaest gradskih opština, od kojih je svaka specifična po nečemu. Svaka od ovih opština je uspela da se istakne svojim autentičnim obeležjima, svojim načinom izražavanja, i svaka je imala neki svoj stil po kom je bila prepoznatljiva. Neke od poznatijih opština su opština Stari grad, Zvezdara, Zemun, Voždovac i Novi Beograd. Svako će za svoj kraj tvrditi da je najlepši, najbolji i da baš njega treba posetiti više puta, i zaista će se truditi u tome da Vam pokaže svako mesto i dočara priču događajima koji su se na tom mestu odigrali.

Opština Zemun Vam nudi prelepo šetalište na svom keju, čija staza je možda jedna od najdužih staza za šetanje po beogradskim šetalištima. Duž Zemunskog keja se nalaze mnogobrojni kafići, radnje sa suvenirima, biciklističke staze, razni prodavci koji prodaju svoje proizvode, sprave za vežbanje na otvorenom, odnosno za "street workout", splavovi, a u letnjem periodu tu gostuje i luna park, što dodatno stvara kompletnu sliku šetališta pored reke. Ono po čemu je Zemun takođe poznat je kula Gardoš, sa čijeg mesta se pruža prelep pogled i svakako je treba posetiti.

Zemun


Novi Beograd poznat po svojim blokovima, šetalištu pokraj reke Save i (neki bi rekli) Kinezima. Na teritoriji Opštine Novi Beograd je otvoren prvi veliki tržni centar čije su lokale zakupili vlasnici koji su poreklom iz Kine, tako je NBG odnosno Novi Beograd iz šale nazivan i Kineskom četvrti. Šalu na stranu, kasnije se na toj teritoriji otvorio i tržni centar "Delta City" i tržni centar "Usće", veoma popularni među Beograđanima a i ljudima koji dolaze u Beograd u kupovinu. Novobeogradski blokovi imaju svoju posebnu priču, koju ćete najbolje saslušati uz zvuke neke lagane muzike sa nekog od splavova koji se nalaze na Savskom keju u bloku 45. Novi Beograd važi za urbaniji deo grada, sto se tiče njegovih stanovnika, dok se u starom delu grada oseća duh nekadašnjeg Beograda uz primese modernog dizajna.

Novi Beograd


Ko nije čuo za čuvenu Knez Mihajlovu ulicu, mora je obavezno posetiti, jer je ona najpopularnija ulica ovog grada, prepuna kafića, radnji sa brendiranom odećom svetskih kreatora, prodavaca suvenira, slatkiša, pečenog kestena i ostalih đakonija. Kraj ove ulice vodi do Kalemegdana, najvećeg beogradskog parka, koji je jedan od simbola Beograda, odnosno statua "Pobednik", koja se nalazi na Kalemegdanu i veoma je poznata.

Noćni život Beograda je još samo jedna od lepota i čari koju ovaj grad pruža. Za sve ljubitelje elektonske muzike, tu su klubovi poput kluba "The Tube", ili "Plastic", takođe se organizuju R'n'B žurke u klubu "Cinema", "MR Stefan Braun", splav "Povetarac" na kom su česti nastupi beogradskih repera i gde je dobra Hip Hop muzika... Zatim je tu "SKC", "KST", za ljubitelje underground muzike. Ko više voli neku drugu vrstu muzike, za njega su tu splavovi i kafane, koje se u poslednje vreme sve češće otvaraju na raznim lokacijama grada. Neke od spomenutih su "Ona Moja", "Druga Kuća", "Gradska Kafana", itd... Od poznatijih splavova, tu su "Freestyler", "River", "Lasta" i mnogi drugi... Dakle, Beograd je zaista bogat što se tiče mesta za izlaske, sa raznovrsnom muzikom, za svakoga po nešto.

Svojim veselim duhom privlači mnogo turista, sa svih strana sveta. S obzirom da se u Beogradu nalazi mnogo univerziteta, dosta mladih iz unutrašnjosti dolazi u Beograd kako bi studirali. Grad koji raširenih ruku prihvata svakog ko mu pruži šansu da ga što bolje upozna. Mi se nadamo da smo Vam malo približili atmosferu koja vlada ovim gradom. Ako želite da doživite Beograd na pravi način, posvetite mu nekoliko dana, istražujte, razgledajte, uživajte u njemu, a Apartmani Beograd su tu da se pobrinu da ne razmišljate o smeštaju za to vreme. Kontaktirajte nas i informišite se o svim pogodnostima koje nudimo, po veoma povoljnim cenama, i upustite se u avanturu.

Beograd Vas čeka… 

 

 

 

 

17 Jun 2021
Predstavljamo vam sve najvažnije informacije o vakcinaciji protiv korona virusa i iznajmljivanju smeštaja sa popustom za vreme vakcinacije.
14 May 2021
Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji i stručnom timu najvišeg ranga u oftalmologiji, Sveti Vid će brzo i kvalitetno rešiti vaše probleme sa kataraktom.