10 saveta za uspešno iznajmljivanje apartmana

Blog / Apartmandžije

 • Sadržaj
 • Turizam u Srbiji beleži rast tokom svake godine. Iz godine u godinu našu zemlju poseti sve više turista. Pa kada čujete na vestima ili pročitate u novinama koji su prihodi od iznajmljivanja npr. apartmana u Beogradu zavrti Vam se u glavi. Sve ovo je podsticaj za postojeće iznajmljivače apartmana da unapređuju svoje ponude kako bi privukli još više gostiju i naravno zaradili još više novca, ali i podsticaj za neke potencijalne iznajmljivače koji su se do sada dvoumili da li krenuti u ovaj vid biznisa ili ne. Mi Vam donosimo 10 saveta za uspešno rentiranje apartmana. Neki od saveta iziskuju dodatno vreme ili novac, ali je cilj samo jedno podizanje kvaliteta smeštaja i unapređivanje ponude, a sve to za posledicu ima veće prihode u ovom poslu.

  1. Kvalitetna prezentacija ponude - zanimljiv i istinit opis 

  Vašu ponudu smeštaja potencijalnim gostima možete prezentovati na nekoliko načina. Možete da se oglašavate na specijalizovanim portalima turističkih agencija, putem društvenih mreža ili servisa kao što su Booking.com i Airbnb. Za koji god način prezentacije se odlučili najbitnije je da je to kvalitetno, a to postižete tako što uložite vreme i sredstva kako bi se Vaša ponuda istakla vizuelno tj. dopala se nekom potencijalnom klijentu, pozvala ga da od mnogobrojnih ponuda on pogleda ili rezerviše baš Vašu. Pružite gostu zanimljiv opis ponude ali nemojte preterivati i budite iskreni. Nemojte napisati da se Vaš stan nalazi u centru grada ako se nalazi na periferiji grada. Nemojte napisati kako Vaša terasa ima pogled na grad, ako se ispred nje nalazi druga zgrada a grad se tek nešto nazire. Ukoliko gosti budu imali velika očekivanja na osnovu onoga što ste napisali i kasnije se razočaraju, ostaviće Vam negativne recenzije, što nikako nije pozitivno za Vaš posao. Zato budite iskreni i ne preuveličavajte, vodite se onom starom " čist račun, duga ljubav " .

  2. Uložite u dobre fotografije svog smeštaja

  " Slika govori više od hiljadu reči " je stara dobra izreka i više nego istinita. Vaša ponuda smeštaja će od strane potencijalnih gostiju biti procenjena najviše na osnovu fotografija koje prikazuju Vaš smeštaj. Nemojte stavljati amaterske slike, površne i neobrađene slike napravljene telefonom. Važnost fotografije u oglašavanju smeštaja je možda i 90% samog oglasa. Na osnovu njih gost stvara prvi utisak o Vašem smeštaju a prvi utisak je izuzetno važan. Zato se potrudite, uložite u kvalitetne fotografije, angažujte profesionalnog fotografa koji će Vam napraviti sjajne fotke i doneti Vam znatno veći broj pregleda ogalsa stana i samim tim i veći broj rezervacija.

   

  3. Budite konkurentni - stavite realnu cenu

  Danas je vreme kada postoji mnogo privatnih iznajmljivača i širok je spektar ponude apartmana. Kako je velika ponuda prirodan sled je da dolazi do smanjenja cena. U ovom biznisu logika je prilično jednostavna: veća ponuda = manja cena. Baš zbog ovoga ne možete za stan koji je koštao pre nekoliko godina npr. 100e, kada je ponuda bila daleko manja, da ostavite istu cenu i danas. Ovo odbija goste i Vaš stan ostaje prazan. Ako je prazan Vi idete u minus jer morate da plaćate mesečne troškove iako stan nije izdat. Visoke cene traže velika ulaganja, luksuz i udobnost koji će opravdati tako visoku cenu. 

  Ako Vas zanima kako da nadjete najbolju cenu za svoja apartman pogledajte naš novi vodič za vlasnike. Sve je detaljno objašnjeno u kategoriji Kako odrediti cenu.

  4. Prevedite opis smeštaja

  Kako nam dolaze turisti iz raznih zemalja a cilj nam je da privučemo i strane goste treba da se uloži i u kvalitetan opis smeštaja barem na engleski jezik. Poželjno je da imate opise i na drugim jezicima kao što su nemački, ruski, španski itd. ukoliko ste u mogućnosti. Prevodom Vaše ponude na druge jezike ona će izgledati profesionalno i automatski ostavljate utisak osobe kojoj je stalo do kvaliteta smeštaja i do gostiju. Gost će se pre odlučiti za ponudu na svom maternjem jeziku nego ako je samo napisana na srpskom jeziku. Pođite od sebe, šta da Vi iznajmljujete apartman npr. u Španiji i imate opciju da čitate opis apartmana na španskom i engleskom ili da imate opciju opisa i na srpskom jeziku, za koji bi ste se pre odlučili?

  5. Uložite u sajt

  Izrada web stranice danas nije skupa a u ovom poslu ona predstavlja ličnu kartu Vašeg smeštaja bez obzira gde se oglašavate. Poželjno je da sajt bude dopadljiv i jednostavan, da imate opis smeštaja, lokaciju, cene, kontakt telefon, mail adresu i fotografije. U kratkom opisu treba da istaknete ključne stvari i da u opisu gost nađe upravo one informacije zbog kojih je i posetio Vaš sajt. Sajt je izuzetno važan ukoliko imate više apartmana, ili nekih drugih smeštajnih jedinica. Tu treba da istaknute kategorije npr. luksuzni apartmani, apartmani sa đakuzijem, sobe, kuće itd. Izrada kvalitetne web - stranice ne košta mnogo a može Vam se dugoročno isplatiti.

  6. Budite aktivni na društvenim mrežama

  Danas su društvene mreže veoma popularne i možete na njima pronaći baš sve, kakva god da je Vaša sfera interesovanja. Aktivnost na društvenim mrežama Vam može doneti veliki broj pregleda Vašeg oglasa pa samim tim i rezervacije, kako domaćih tako i stranih gostiju. Najpopularnije su Facebook, Instagram i Twitter pa je dovoljno da napravite i podelite nekoliko atraktivnih i kvalitetnih fotografija Vašeg smeštaja koje će sigurno privući pažnju zatim upite i rezervacije.

   

  7. Vodite računa o čistoći apartmana

  Čist apartman je možda i najvažnija stvar prilikom iznajmljivanja. Mnogi gosti dožive negativno iznenađenje površnim pristupom nekih vlasnika čistoći stana koji izdaju. Zato se apartmani temeljno čiste posle svakog izlaska gostiju i ulaska u stan. I naravno čista posteljina i peškiri se podrazumevaju. Ukoliko ne volite ovo da radite, iznajmite agenciju koja se bavi ovim poslovima i nude povoljne cene za profesionalno čišćenje. Čistoća je preduslov za uspešno iznajmljivanje, ukoliko to zanemarite sigurno ćete dobiti loše recenzije od gostiju koje Vam mogu štetiti na duže staze. 

  8. Wi-Fi

  Šta je život bez interneta, pa čak i na odmoru? Internet je postao svakodnevnica pa turisti koji iznajme čak i brod na odmoru zahtevaju da čak i tada imaju vezu sa internetom. Zato Vaš apartman obavezno osigurajte stabilnom i neograničenom internetskom vezom to će Vam sigurno doneti pozitivne komentare i gosti će biti zadovoljni. 

  Kada iznajme stan na dan, gosti obično dolaze zbog nekih poslovnih ili privatnih obaveza i ne žele ići u bučne kafiće samo da bi proverili mail ili društvene mreže, zato je mnogo bolje i jednostavnije da to ima obezbeđeno u smeštajnoj jedinici koju je zakupio.

   

  9. Uvažavajte ocene gostiju i setite se starih gostiju

  Online ocene gostiju za kvalitet smeštaja su veoma atraktivne danas. Oko 50%  svih turista koji rezervišu preko interneta i ostavljaju ocene i komentare. To je posebno popularno kod servisa kao što su Booking.com, Airbnb, TripAdvisor, itd. ali isto tako komentari se ostavljaju i putem sajta, društvenih mreža i profila. Nemojte se ljutiti iako se desi da dobijete negativan komentar ili ocene, shvatite to kao kritiku i uvažite ih. Nemojte ući u prepirku sa gostom, to je vrlo neprofesionalno i loše za posao. 

  Čuvajte kontakt podatke gostiju koju bili Vaši gosti. Povremeno im možete poslati vest o Vašoj ponudi, akciji ili popustu. Na ovaj način Vam stari gost može postati i stalni gost. Samo nemojte preterivati i " bombardovati " goste porukama ove vrste svaki treći dan. Imajte meru.

  10. Uložite deo zarade

  Bez obzira koliko ste do sada uložili u smeštaj koji izdajete, važno je da deo zarade uvek uložite u obnovu i poboljšanje kvaliteta smeštaja. Tako ćete na duge staze izgraditi konkurentnost i kvalitet koji će se isplatiti mnogo više. Ako ništa ne ulažete i ne unapređujete svoju ponudu, pre ili kasnije konkurencija će Vas žargonski rečeno " oduvati ".

   

  07 Sep 2021
  Apartmani Rakoč - najbolja ponuda stanova za izdavanje na raznim lokacijama naše prestonice. Pogledajte ponudu i pronađite savršen prostor za odmor.
  17 Jun 2021
  Predstavljamo vam sve najvažnije informacije o vakcinaciji protiv korona virusa i iznajmljivanju smeštaja sa popustom za vreme vakcinacije.