Beograd

Apartmani u Beogradu, informacije o najlepšem gradu - Beogradu. Beograd Apartmani će Vam obezbediti savršen smeštaj tokom posete Beograda

DOBRO DOŠLI U BEOGRAD

 

 

Dobrodošli u prestonicu, glavni i najveći grad Srbije. Smešten na ušću dveju reka – Save i Dunava. Beograd je grad u kom se uvek nešto dešava, koji nikada ne spava i koji ne zna za spokoj i tišinu.

 

Stanovništvo


Beograd broji oko 2 miliona stanovnika. Možda po broju stanovnika ne može da se takmiči sa drugim svetskim metropolama, ali po svemu ostalom može. 


Ljudi u Beogradu su jako gostoljubivi, pozitivni i uvek su spremni za nova poznanstva. Beograđani jednostavno vole da se druže. Na prvi pogled će Vam izgledati kao da su svi u nekoj žurbi, verovatno i jesu, ali niko neće odbiti da Vam pomogne da se snađete u Beogradu i posavetuje Vas šta da vidite.

 

Kratak istorijat


Istorija Beograda se proteže daleko u prošlost, sve do 7000.g.p.n.e. U tom periodu je u okolini Beograda nastala jedna od najvažnijih i najstarijh kultura Evrope – Vinčanska kultura.


U starom veku su ovu oblast naseljavala Tračanska i Dačanska plemena, da bi zatim Kelti osvojili naselje koje se nalazilo na području današnjeg Beograda i dali mu naziv Singidunum. Za vreme cara Oktavijana Avgusta Singidunum osvajaju Rimljani, a zatim 520.g.n.e. grad naseljavaju Sloveni.


U godinama koje slede Beograd više puta prelazi u posed Bugarske, Vizantije, Ugarske i Srbije. Godine 1521. Beograd pada pod tursku vlast i postaje deo Osmanskog carstva. Do kraja 17. veka grad više puta prelazi pod habzburšku i osmanlijsku vlast. Godine 1841. Beograd postaje glavni grad Srbije, dok je severni deo Beograda ostao pod habzburškom vlašću sve do 1918. godine.

 

Zbog svog strateškog položaja, Beograd je bio rušen 44 puta i oko njega se vodilo više od 115 ratova.


Beograd je bio glavni grad Jugoslavije od njenog osnivanja 1918. godine pa sve do 2006. godine kada je Jugoslavija zvanično prestala da postoji. Do današnjeg dana Beograd ostaje prestonica Srbije.

 

Znamenitosti

 

 

Zbog svoje bogate istorije u Beogradu na svakom koraku postoji nešto što treba videti. Par dana u Beogradu će biti dovoljno samo da zagrebete po površini. Bez obzira na to da li ste ljubitelj istorije, arhitekture, umetnosti, nauke i slično, budite sigurni da će Beograd ispuniti sva Vaša očekivanja.


Međutim uvek postoje stvari koje nikako ne treba propustiti. Neke od tih su Kalemegdanska tvrđava i zoološki vrt koji se nalazi u sklopu nje. Zatim tu je neizostavna Knez Mihajlova ulica – glavna pešačka zona. Obavezno bi trebalo obići i Savamalu, Hram Svetog Save, Tašmajdan i Crkvu Svetog Marka, Skadarliju itd. Za ljubitelje starijih delova grada pored svega navedenog preporucujemo obilazak Zemuna, a za ljubitelje modernije arhitekture Novi Beograd.

 

Priroda


Bez obzira na to što je Beograd metropola koja je mnogo izgrađena u 20. veku i još uvek se gradi i modernizuje, ipak i dalje postoje prave male oaze u kojima će ljubitelji prirode uživati.


Jedna od takvih oaza je već pomenuta Kalemegdanska tvrđava sa prelepim parkovima, zelenilom i pogledom na ušće Save u Dunav koji ostavlja bez daha. Na raspolaganju su Vam i brojni parkovi – Tašmajdanski park, Zvezdarska šuma, Košutnjak, Avala, Topčider, koji odišu životom. Veoma popularna, naročito u letnjem periodu je Ada Ciganlija – „beogradsko more“. Tu se možete rashladiti u toplim letnjim danima plivanjem u poznatom veštačkom jezeru, a na raspolaganju su Vam i brojni sadržaji – od teniskih, fudbalskih, košarkaških i golf terena, do Avantura parka, staze za šetanje koja vodi oko celog jezera, pa do brojnih kafića i klubova.

 

Noćni život


Ono po čemu je Beograd veoma poznat, naročito među mlađim generacijama je noćni život. U Beogradu žurke traju do ranih jutarnjih časova. Pre ćete se Vi umoriti nego što će se klubovi i kafane zatvoriti.


Veliki broj splavova gde je provod do ranih jutarnjih sati, kafići, restorani, pivnice, Jazz klubovi, kafane, kockarnice, koncerti i festivali nikako Vas neće ostaviti ravnodušnim.


Bez obzira na to koju muziku slušate i kakvu atmosferu volite, u Beogradu ćete sigurno naći nešto po svom ukusu.

 

Šoping


Ukoliko ste ljubitelj šopinga Beograd Vas neće razočarati. Na raspolaganju su Vam ogromni tržni centri kao što su Tržni centar Ušće, Delta city, Tržni centar stadion Voždovac u kojima možete naći prodavnice najpopularnijih svetskih brendova. 


Pored tržnih centara u samom centru Beograda se nalazi veliki broj butika i prodavnica, gde možete uživati u šopingu dok razgledate grad.

 

Prevoz


Koliko god Vam možda haotično i konfuzno to delovalo prevoz u Beogradu je veoma dobro organizovan. Na raspolaganju su Vam redovne autobuske, tramvajske i trolejbuske linije gradskog prevoza kojima možete jeftino, sigurno i brzo stići do bilo kog kraja grada.
Pored ovih redovnih linija postoje i ekspresne mini-bus linije koje redovno saobraćaju.


Ukoliko Vam je mreža gradskog prevoza i dalje konfuzna ili ukoliko ste u žurbi i želite da na određenu destinaciju stignete baš brzo, na raspolaganju Vam je Beogradski taxi.

 

Valuta


Zvanična valuta je Srpski dinar, a najšire prihvaćena strana valuta je Euro. Dinare naravno možete kupiti u menjačnicama kojih ima svuda po gradu, poštama i bankama. 


Za razliku od mnogih svetskih gradova ne morate se plašiti prevara, u Beogradu je kurs u svim menjačnicama ujednačen i može se razlikovati za par dinara. Ono što je poželjno da znate je da je u menjačnicama kurs bolji nego u bankama, i ukoliko menjate veću sumu novca u menjačnicama možete dobiti povoljniji kurs od redovnog.


I pored svega navedenog Beograd je još mnogo toga, što se rečima i ne može opisati. Bilo bi potrebno mnogo vremena da Vam ispričamo sve o Beogradu, ali ni tada ne biste mogli ni da pojmite šta je sve Beograd, sve dok ga sami ne doživite. Zato posetite nas, iznajmite jedan od naših apartmana i upoznajte Beograd na pravi način!