Beograd

Apartmani u Beogradu, informacije o najlepšem gradu - Beogradu. Beograd Apartmani će Vam obezbediti savršen smeštaj tokom posete Beograda

DOBRO DOŠLI U BEOGRAD

 

 

Dobrodošli u Beograd - prestonicu, glavni i najveći grad Srbije. Beograd je smešten na ušću dveju reka, Save i Dunava. Osim toga, Beograd je grad u kom se svakog časa, svakog minuta, svakog dana nešto dešava, grad koji nikada ne spava i koji ne zna za tišinu. 

Godinama unazad Beograd privlači sve veći broj turista. Upravo je iz tog razloga ovaj post namenjen upravo Vama, kako biste stekli što bolju i jasniju sliku o Beogradu. Želimo Vam prijatan boravak u našem gradu!

 

Informacije Beograd

 

Stanovništvo

Beograd broji oko 2 miliona stanovnika, tačnije 1.659.440. Iako prema broju stanovnika Beograd ne može da parira drugim svestkim metropolama, po svemu ostalom itekako može.

Stanovnici Beograda su poznati kao ljudi vrlo prijatni, gostoljubivi, pozitivni i uvek su spremni za nova poznanstva. Činjenica je da Beograđani jednostavno vole da se druže i da vole svoje običaje da razmenjuju sa stranim turistima. Na prvi pogled će Vam izgledati kao da su svi u nekoj žurbi, verovatno i jesu, ali niko neće odbiti da Vam pomogne da se snađete u Beogradu i preporuči Vam dobar restoran, kafe-bar, pouzdanu menjačnicu, savet za noćni provod ili koje znamenitosti da obiđete dok boravite u Beogradu.

Kratak istorijat

Da li ste mogli da pretpostavite da je Beograd jedan od najstarijih gradova u Evropi? Istorija Beograda se proteže daleko u prošlost, sve do 7000. godina pre nove ere. U tom periodu je u okolini Beograda nastala jedna od najvažnijih i najstarijh kultura Evrope – Vinčanska kultura. Kasnije, u starom veku su ovu oblast naseljavala Tračanska i Dačanska plemena, da bi zatim Kelti osvojili naselje koje se nalazilo na području današnjeg Beograda i dali mu naziv Singidunum. Za vreme cara Oktavijana Avgusta Singidunum osvajaju Rimljani, a zatim 520. godine nove ere grad naseljavaju Sloveni.

U godinama koje slede Beograd više puta prelazi u posed Bugarske, Vizantije, Ugarske i Srbije. Godine 1521. Beograd pada pod tursku vlast i postaje deo Osmanskog carstva. Do kraja XVII veka grad više puta prelazi pod habzburšku i osmanlijsku vlast. Godine 1841. Beograd postaje glavni grad Srbije, dok je severni deo Beograda ostao pod habzburškom vlašću sve do 1918. godine.

 Zbog svog strateškog položaja, Beograd je bio rušen 44 puta i oko njega se vodilo više od 115 ratova. Beograd je bio glavni grad Jugoslavije od njenog osnivanja 1918. godine pa sve do 2006. godine kada je Jugoslavija zvanično prestala da postoji. Do današnjeg dana Beograd ostaje prestonica Srbije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Apartmani u Beogradu (@apartmaniubeogradu) on 2am PST

 

Kako rezervisati apartmane u Beogradu?

Beograd je poslednjih godina postao popularna turistička destinacija. Turisti iz Srbije, država iz regiona i celog sveta rado dolaze u Beograd iz potpuno različitih razloga. Nekoliko grana turizma dobijaju na popularnosti, kao što su zdravstveni i dentalni turizam. Koliko je glavni grad privlačan, najbolje govori činjenica da ga poseti milionski broj turista. Pored toga, Beograd nije privlačan samo turistima.

Naprotiv, grad je privukao veliki broj velikih svetskih kompanija, koje je sve češće okreću našem tržištu. Tako je Novi Beograd postao veliki biznis centar. I ne samo to, sve više muzičkih spotova, delova filmova i serija, koncerata se održavaju upravo u našem gradu.

Kako se broj turista u Beogradu povećavao, tako je i ponuda privatnog smeštaja počela da se uvećava. Ukoliko planirate da posetite grad, a niste sigurni gde biste mogli da se smestite, mi imamo rešenje za Vas. Apartmane možete pogledati na stranici gde su istaknuti svi apartmani u Beogradu.

Prema dosadašnjem iskustvu, turisti se najčešće odlučuju za Apartmane Beograd Centar, jer žele da budu smešteni u samom srcu dešavanja i u blizini svih kulturoloških znamenitosti. Određeni delovi Beograda poznati su po velikom broju klinike koje se tu nalaze. U Beogradu raste zdravstveni i dentalni turizam, zbog čega se gosti najčešće odlučuju za Apartmane Beograd Savski venac. Našim gostima preporučujemo i najuglednije i najbolje stomatološke ordinacije Beograd.

Kada je reč o poslovnom putovanju, gosti se često odlučuju za stan na dan Novi Beograd kako bi mogli da budu smešteni u blizini posla ili predstavništva. Većina turista posećuje Beograd ipak iz turističkih razloga. Ukoliko i Vi istražujete koji deo grada bi bio najbolji za šetnju, preporučujemo stan na dan Vračar.

Tokom leta najveći broj turista posećuje naš grad. Leti je Beograd posebno živ, pun festivala i interesantnih manifestacija koje privlače turiste iz inostranstva. Kada je pronalazak smeštaja tokom leta u pitanju, stan na dan Zemun je najtraženiji. Zemun se nalazi na Dunavu i ima poznato šetalište Kej oslobođenja tik uz reku sa fantastičnim pogledom, romantičnim osvetljenjem, a na kraju se nalaze čuveni beogradski riblji restorani. 

 

Znamenitosti Beograd

Zbog svoje bogate istorije u Beogradu na svakom koraku postoji znamenitost koja zaslužuje Vašu pažnju. Da biste stigli da obiđete svaku vrednu znamenitost u gradu, bilo bi Vam potrebno više nedelja. Nekoliko dana u Beogradu će biti dovoljno da samo zagrebete po površini i pogledate najpoznatije simbole. Bez obzira na to da li ste ljubitelj istorije, arhitekture, umetnosti, nauke i slično, budite sigurni da će Beograd ispuniti sva Vaša očekivanja, pa čak i onih najzahtevnijih.

Međutim, izdvojili smo nekoliko atrakcija koje nikako ne treba propustiti. Dovoljno je reći Kalemegdanska tvrđava - sojevrstan muzej nastanka i razvoja Beograda. Zatim, tu je neizostavna Knez Mihailova ulica, glavna pešačka zona. Obavezno bi trebalo obići i Savamalu, Hram Svetog Save, Tašmajdan i Crkvu Svetog Marka i Skadarliju. Za ljubitelje starijih delova grada pored svega navedenog preporučujemo obilazak Zemuna, a za ljubitelje modernije arhitekture Novi Beograd.
Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park.

 

 

Beogradska tvrđava je danas simbol prestonice. Sagrađena je na ušću reka Save i Dunava, rušena je do temelja i građena nekoliko puta između II i XVIII veka. Tvrđava je postala simbol grada, koji je nekoliko puta bio rušen i ponovo građen. Prve bedeme podigli su Rimljani u II veku kada je tvrđava služila kao sklonište jedne od Flavijevih legija. Kada su Beograd osvajali Kelti, Goti, Huni, Avari i Sloveni, Beogradska tvrđava služila je kao značajna linije odbrane i bila sravljena do temelja. 

Ipak, u podnožju Beogradske tvrađave je nastao prvi grad - Singidunum. Namena tvrđave tokom burnih vekova bila je raznolika, služila je kao rimski kastrum, vizantijski kastel ili odbrambeno utvrđenje, srednjovekovna utvrđena prestonica Srpske despotovine i artiljerijsko utvrđenje za osmansko i austrijsko carstvo. Današnji izgled tvrđave obuhvata Gornji i Donji grad gde se nalazi čuveni spomenik “Pobednik” i najveći i najlepši park našeg grada.

Za obilazak Beograda se možete obratiti i nekoj turističkoj agenciji. Uz pomoć stručnog vodiča posetićete najveće kulturološke znamenitosti i naučiti nešto o njihovoj istoriji i značaju. Ture Beograd organizuju se na srpskom i stranim jezicima, tako da su pogodne za domaće i strane turiste.

 

Šta sve morate posetiti u Beogradu?

 

Knez Mihailova ulica

Knez Mihailova ulica predstavlja najstariju ulicu u Beogradu, ujedno je i najposećenija, a kako mnogi tvrde i najlepša. Zajedno sa Beogradskom tvrđavom, Trgom republike i Terazijama čini jednu celinu kao pešačka zona. Duž cele ulice se može videti istorija Beograda sačuvana na fasadama zgrada, muzeja, zadužbina i ustanova. 

Ulica je posvećena knezu Mihailu Obrenoviću u čiju je čast postavljen i spomenik na Trg republike. Knez Mihailova je proglašena za pešačku zonu tek 1978. godine. Kada se danas šeta Knez Mihailovom može se videti spoj istorije i modernog - sa jedne strane stoje spomenici i upečatljiva arhitektura, a sa druge moderni restorani, kafe-barovi, prodavnice odeće i kozmetike, galerije, muzeji i banke. Samo ovde možete naići na ulične svirače, pevače i igrače, neko može nacrtati Vaš portret ili ćete naći ručno pravljeni nakit i novogodišnje ukrase.

 

 

Hram Svetog Save

Nakon Beogradske tvrđave je Hram Svetog Save najposećenija, ali i najatraktivnija turistička lokacija. Hram je verovatno  najlepša građevina u Beogradu, vrlo karakteristične arhitekture i impozantne visine. Hram je izgrađen na mestu za koje se veruje da su uptavo tu spaljene mošti Svetoga Save. Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram i najveća je verska građevina u ovom delu Evrope. Iako unutrašnjost Hrama još uvek nije oslikana, to ne umanjuje želju turista i znatiželjnih posetilaca da provire unutra ili se prošetaju uređenom Kriptom.

 

 

Trg republike

Trg republike zauzima centrlani deo Beograda. Na prostranom platou, koga okružuju zdanja Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, nalazi se spomenik posvećen Knezu Mihailu Obrenoviću. Podignut je 1882. godine u čast oslobođenja Srbije od osmanske vlasti. Interesantno je da reljef spomenika prikazuje nekoliko scena iz srpske istorije, a Knez Mihailo upire prstom ka do tada neosvojenim krajevima Srbije.

Danas je Trg republike poznato sastajalište i obavezna stanica prilikom obilaženja grada, a među stanovnicima Beograda je poznato kao mesto “Kod Konja”.

 

 

Terazije

Terazije se nastavljaju na Knez Mihailovu ulicu i vode ka poznatom kružnom toku Slavija. Terazije spadaju u jedan od nekoliko beogradskih trgova. Centralno mesto na Terazijama zauzima Terazijska česma, posvećena povratku na presto kneza Miloša Obrenovića. Plato ispred Terazijske česme je još jedno popularno beogradsko sastajalište i mesto za čekanje. Ko je prolazio Terazijama tokom vikenda u jutarnjim časovima, mogao je da vidi razmenu retkih sličica. 

Verovatno najpoznatija zgrada predstavlja hotel “Moskva”. Zdanje hotela unelo je u centar Beograda nekoliko jarkih boja. Iz restorana i kafe-bara se uvek može čuti muzika sa klavira tako da svako ko zastane da oslušne može da zamisli da se nalazi u centru Pariza ili nekog drugog evropskog grada.

 

Tašmajdan

Tašmajdan zauzima prostor između Takovske ulice i Bulevara kralja Aleksandra. Ovo je jedan od najpoznatijih i najvećih beogradskih parkova. Zbog velikog zelenila predstavlja pravu oazu svežeg vazduha u samom centru Beograda. Mnogima će biti zanimljivo da pročitaju da se na mestu današenjeg parka nekada nalazio kamenolom odakle se vadio kamen za gradnju u osmansko doba, a u XIX veku je pretvoren u Tašmajdansko groblje.

Ispod Tašmajdana se nalaze podzemni prolazi, katakombe, pa čak i velika pećina. Ovi tuneli i prolazi ostali su neistraženi i nepoznati za javnost. Davne 1971. godine se upravo na ovom prostoru održala korida! Danas Tašmajdanski park krasi crkva Svetog Marka, spomenik pesnikinji Desanki Maksimović, mnoštvo zelenila, fontana i klupe za odmor, stadio i sportsko-rekreativni centar.

 

 

Skadarlija

Boemski dug Beograda ostao je sačuvan u Skadarliji, neobičnoj beogradskoj četvrti. Duž Skadarske ulice nalazi se kaldrma i nekoliko najčuvenijih restorana u celom gradu, a neki od njih predstavljaju i najstarije otvorene kafane u čitavom Beogradu. Sigurno su Vam poznata imena “Tri šešira”, “Dva jelena”, “Zlatni bokal”, “Šešir moj” i “Mali vrabac”. To su kafane koje i dalje neguju boemski duh, tradicionalne recepte, vrhunsku uslugu i akustičnu muziku.

Priče o gostima Skadarlije se i dalje prenose sa kolena na koleno. Na mestu gde će neko od Vas sedeti nekada su sedeli velika imena iz sveta umetnosti, glume, književnosti, filma, novinarstva, politike i sporta. Dovoljno je reći da su u Skadarliju rado odlazili Momo Kapor, Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Bora Stanković, Branislav Nušić, Žanka Stokić, Dobrica Milutinović, Toma Zdravković.

 

 

Priroda

Bez obzira na to što je Beograd veliki i užurban grad, koji je mnogo izgrađena u 20. veku i još uvek se gradi i modernizuje, još postoje prave zelene oaze u kojima će ljubitelji prirode uživati. Jedna od takvih oaza je već pomenuti Kalemegdanski park sa prelepim zelenilom i pogledom na ušće Save u Dunav koji ostavlja bez daha. Na raspolaganju su Vam i brojni drugi parkovi – Tašmajdanski park, Zvezdarska šuma, Košutnjak, Avala, Topčider, koji odišu životom. Veoma popularna, naročito u letnjem periodu je Ada Ciganlija – popularno nazvano „beogradsko more“. Tu se možete rashladiti u toplim letnjim danima plivanjem u veštačkom jezeru, a na raspolaganju su Vam i brojni sadržaji – od teniskih, fudbalskih, košarkaških i golf terena, do Avantura parka, staze za šetanje koja vodi oko celog jezera, pa do brojnih kafića i klubova.

Za sve koji žele da budu smešteni u blizini zelenila i mesta, koje okružuju mir, tišina i prirodan hlad, preporučujemo stan na dan Voždovac u blizini Banjičke šume.

 

 

Noćni život

Ono po čemu je Beograd veoma poznat, a pogotovo među mlađim generacijama, je noćni provod. U Beogradu noćni život traje do ranih jutarnjih časova. Često se kaže da ćete se pre Vi umoriti, nego što će se klubovi i kafane zatvoriti. Veliki broj splavova gde je provod do ranih jutarnjih sati, kafići, restorani, pivnice, Jazz klubovi, kafane, kockarnice, koncerti i festivali nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Bez obzira na to koju muziku slušate i kakvu atmosferu volite u Beogradu ćete sigurno naći nešto po svom ukusu.

Noćni život Beograda je nadaleko poznat zbog čega turisti iz inostranstva rado dolaze u prestonicu. Za sjajnu zabavu zaduženi su klubovi, kafane, barovi i splavovi. Tokom leta su splavovi psebno posećeni, dok se tokom zime žurka seli u kafane i klubove. Za odličnu atmosferu zaduženi su domaći i strani di-džejevi, kao i popularni srpski pevači. Nije retka situacija da turisti rezervišu apartman u Beogradu upravo u blizini ovih mesta. Pripremili smo za Vas i savete za najbolji doručak u Beogradu kako biste unapred isplanirali gde se možete okrepiti nakon noćnog provoda. Takođe, izdvojili smo za Vas najpopularnija mesta za izlazak.

 

Gde izaći?

 

Gradska kafana

Gradska kafana se nalazi na adresi Vladimira Popovića bb nedaleko od Starog Sajmišta. Gradska kafana se ubraja u jednu od najpopularnijih kafana u Beogradu. Ipak, ovo nije standardna kafana. Enteijerom podseća na stare srpske kafane po karirnim stoljnacima, domaćoj rakiji, čokančićima i drvenim detaljima, ali je po savremenoj zvučnoj opremi i muzici koja se sluša bliža klubovima.

 

 

Splav Freestyler

Sezona splavova je leti u punom jeku. Tokom dana se gosti mogu rahladiti osvežavajućim pićem uz pogled na reku, dok se splavovi uveče pretvaraju u najbolja mesta za izlazak. Jedan od njih jeste i Freestyler. Nalazi se na adresi Ušće bb, gde se u nizu nalaze i ostali popularni beogradski splavovi. Freestyler se može pohvaliti zaista dugogodišnjom tradicijom od kada je otvoren 2001. godine. Svim gostima predlažemo da probaju koktele, koje “mućkaju” vrhunski koktel majstori.

 

 

Klub Gotik

Najbolje klupske žurke se nalaze iza zatvorenih vrata kluba “Gotik”. Adresa sjajne atmosfere je Karađorđeva broj 2 u Beton hali. Klub je prepoznatljiv po noćnom provodu uz živu muziku i gostovanju najpopularnijih domaćih pevača i pevača iz regiona. Klub “Gotik” važi za pravu atrakciju zbog svog enterijera, svetslosnim i zvučnim efektima koji dodatno naglase svaku žurku. 

 

 

Shisha Hill

U Pariskoj broj 1a se nalazi nešto drugačije mesto za žurku. Shisha Hill otvoren je za sve goste, koji vole da uživaju u neobičnim ukusima nargile. Atmosferu dodatno pojačava odlična muzika, odnosno nastupi di-džejeva i akustične muzike. Vrlo pozitivna energija i prijatna atmosfera su prepoznatljivi elementi provoda u Shisha Hill-u.

 

 

Šoping

Ukoliko ste ljubitelj šopinga, Beograd Vas neće razočarati. Na raspolaganju su Vam brojni tržni centri Beograd kao što su Tržni centar Ušće, Delta city, Tržni centar Stadion, Big Fashion, Zira, Zemun park, Immo Outlet, Millennium, Piramida i Tržni centar Banjica  u kojima možete naći prodavnice najpopularnijih svetskih brendova. Pored tržnih centara u samom centru Beograda se nalazi veliki broj butika i prodavnica, gde možete uživati u šopingu dok razgledate grad.

Kupovina ne mora samo da podrazumeva tržne centre ili prodavnice odeće, obuće i kozmetike. Naprotiv, iznenadili biste se koliko prodavnica suvenira i štandova sa ručno pravljenim nakita se može naći u Beogradu. 

Ako niste turista u prolazu kroz Beograd, već planirate boravak na mesečnom nivou, predlažemo Vam da posetite pijace Beograd. U gradu se nalaze najbolje opremljne i modernizovane pijace sa mnoštvom tezgi. To će biti jedinstvena prilika za Vas da probate domaći sir i kajmak iz svih krajeva Srbije, da probate sveže voće i povrće i kupite cveće. 

 

Prevoz

Koliko god Vam zbunjujuće izgledao saobraćaj u Beogradu, prevoz je veoma dobro organizovan. Na raspolaganju su Vam redovne autobuske, tramvajske i trolejbuske linije gradskog prevoza kojima možete jeftino, sigurno i brzo stići do bilo kog kraja grada. Pored ovih redovnih linija postoje i ekspresne mini-bus linije koje redovno saobraćaju. Više o tome pogledajte na stranici Red vožnje Beograd. Ukoliko ne dolazite sopstvenim prevozom ili planirate da putujete iz Beograda, najbolji način da saznate sve o autobuskim prevoznicima jeste da pogledate stranicu Autobuske i železničke stanice.

Često se dešava da je mnogim turistima Beograd samo usputna stanica do daljih putovanja. Putnici koji putuju avionom, najčešće rezervišu sledeći let uz jedan dan pauze kako bi imali vremena da na kratko upoznaju glavni grad. Možete i Vi isplanirati kratak izlet do nekog evropskog grada s obzirom na to da se u Beogradu nalazi nekoliko low-cost aviokompanija. Stranica Aerodrom Beograd će Vam pomoći da se odlučite za neku destinaciju.

U Beogradu se možete voziti i taksijem. Na brojnim lokacijama u gradu se nalaze taksi stanice, a vozilo do željene adresene možete pozvati u svako doba dana i noći. Taxi Beograd će biti na Vašoj adresi kroz nekoliko minuta i pružiti Vam udobnu i sigurnu vožnju dokle god da idete. Određeni prevoznici su obezbedili putnicima i plaćanje karticama. Ukoliko ne bude u mogućnosti da dobijete slobodno vozilo, pozovite Car:Go, prevoznika sličnom američkom Uber-u.

 

 

Parking Beograd

Parking u Beogradu može biti veliki izazov za sve vozače, pa čak i za one najiskusnije. Činjenica je da je u centru Beograda ponekada vrlo teško pronaći slobodno parking mesto ili se mora dugo pešačiti od automobila do posla ili druge lokacije. Najsigurnije je kada već imate obezbeđeno parking mesto, tako da o tome ne morate uvek brinuti. Većina turista se iz tog razloga odlučuje za apartmane u Beogradu sa parkingom ili garažom.

Parking Beograd uključuje javna parkirališta i javne garaže. Parkiranje u gradu je podeljeno na nekoliko zona, a u zavisnosti od zone važe drugačije cene i dozvoljeno vreme parkiranja. Pre nego što dođete u naš grad, predlažemo da se detaljnije informišete o parkiralištima, garažama i cenama.


Koji su važni telefoni u Beogradu?

Nikada ne možete predvideti kako će Vaš boravak u Beogradu izgledati. Ponekada će Vam hitno biti potreban lekar ili zubar, menjačnica, banka, ambasada pa čak i policija. Dežurne ambulante Beograd na raspolaganju su Vam tokom 00-24 časa svakog dana u godini pa čak i praznicima. Dobro je znati da su na nekoliko lokacija u gradu otvorene apoteke 00-24. 

Strani turisti uvek treba da znaju kontakt telefon i broj svoje ambasade. Ambasade Beograd imaju kontakt telefon za hitne slučajeve koja je dostupna u svako doba. Nadamo se da nećete iskusiti nikakve neželjene situacije dok boravite u Beogradu. Za slučaj da se tako nešto dogodi, policijske stanice Beograd su Vam dostupne.

Savetujemo Vam da se unapred informišete koji su to važni telefoni Beograd kako biste uvek bili spremni da blagovremeno reagujete u različitim situacijama.

 

Valuta 

Zvanična valuta je srpski dinar, a najšire prihvaćena strana valuta je evro. Dinare možete kupiti u menjačnicama kojih ima svuda po gradu, poštama i bankama. U Beogradu je kurs u svim menjačnicama ujednačen i može se razlikovati za nekoliko dinara. Ono što je poželjno da znate je da je u menjačnicama kurs bolji nego u bankama i ukoliko menjate veću sumu novca u menjačnicama možete dobiti povoljniji kurs od redovnog. Proveru srednjeg kursa možete uradili u bilo koje vreme na stranici Kursna lista Narodne banke Srbije.

 

Želimo Vam prijatan boravak u našem gradu!

I pored svega navedenog Beograd je još mnogo toga što se rečima i ne može opisati. Bilo bi potrebno mnogo vremena da Vam ispričamo sve o Beogradu, ali ni tada ne biste mogli ni da pojmite šta je sve Beograd, sve dok ga sami ne doživite. Zato ga obavezno posetite, iznajmite jedan od naših apartmana i upoznajte Beograd na pravi način!