Vikend na Zlatiboru

Blog / Apartmani Ugostiteljstvo

 • Sadržaj
 • Lični susret sa prirodnim lepotama najbrži je način da se oporavimo od obaveza, stresa, gradskog života i svega što svakodnevica sa sobom nosi. Slika, reč, utisak drugog ne mogu potpuno da prenesu sve emocije koje u nama može da izazove zeleni krajolik osvetljen poslednjim sunčevim zracima. Takvi trenuci se mogu nazvati odmor na planini. I baš takve momente vam nudi Zlatibor, već nekoliko godina zaredom najposećenija planina u Srbiji. Ovde ne želim da napišem najatraktivnija, jer to odmah asocira na luksuzne zgrade koje ubrzano izniču iz tla, kafiće, restorane, noćne klubove, trgovinske objekte, pa čak i butike, knjižare. Napisaću turistički najbogatija, jer to podrazumeva da nudi različite sadržaje, a nama da izaberemo one koji nam najviše gode i koji će uticati na to da se zaista odmorimo tokom boravka na planini. Pošto pišem o ličnom doživljaju Zlatibora, izneću ono što je meni prenelo pravu planinsku atmosferu i uticalo da se moje vreme provedeno na planini pretvori u savršeno iskustvo. Najviše ću pisati o zlatiborskoj prirodi. Ona je zaslužna za to da tvrdim da je Zlatibor savršen odgovor za sve one koji se pitaju gde za vikend u Srbiji.

  Prirodne lepote Zlatibora - najlepši trenuci na planini

  Nakon tri i po sata vožnje iz Beograda kada konačno ugledate borove i dođete do kružnog toka koji vodi do centra Zlatibora, dobijate prvu priliku da se odlučite kakav odmor želite. Da li će to biti beg u četinarske šume ili uživanje u nekom od modernih sadržaja oko Zlatiborskog jezera. Ja sam prvi tip turiste. Onaj koji će se smestiti u neki od odličnih apartmana kategorije Zlatibor smeštaj, uzeti ćebe i otrčati do prve planinske padine. Isključiti telefon, laptop, tablet i predati se pogledu u nebo koje je ispunjeno krošnjama drveća. A to je i moja prva destinacija. 

  Zalazak-sunca-zlatibor

  Planinske padine i idiličan pogled

  Ukoliko ste se odlučili da se smestite u nekom objektu koji se nalazi u centru Zlatibora, apsolutno ćete moći da pronađete idealno mesto za odmor na otvorenom, na kome ćete čuti samo cvrkut ptica i šum drveća. Topla preporuke je da pređete na levu stranu Jezera i krenete uzbrdo ka stazi koja vodi do Dino i Avantura parka. Prošavši pored ovih prostora, ulazite u deo koji je manje urbanizovan i posećen, a miran i prelep. Što više odmičete, to vam se više otvaraju vrata prirodnih lepota, a pluća pune reskim planinskim vazduhom. Kako se popnete na vrh, čeka vas svojevrsna nagrada - prelep pogled na zelene površine, horizont spojen sa planinskom padinom i zraci sunca koji obasjavaju delove prirode. Ja sam to gledala sopstvenim očima, ne kroz objektiv kamere. Dopustila sam prirodi da u mene unese potreban spokoj. Ta tri sata na ćebetu bila su najbolje iskorišćeni trenuci. A onda su dolazili novi prelepi predeli i momenti. 

  Ribničko jezero

  Nakon padina i pogleda od stresa će nas najbolje osloboditi vodena površina. Ali pod tim ne podrazumevam bazene i kupališta. Ukoliko tražimo mirnu, netaknutu prirodu koja sadrži vodenu površinu, onda je za nas savršen prostor Ribničko jezero. Na putu ka Torniku i manastiru Uvac, na osam kilometara od Zlatiborskog jezera, nalazi se dragulj netaknute prirode, plave vode jezera i borovih šuma. Ovo Jezero je nastalo 1971. godine, na brani Crnog Rzava. Njegova dužina iznosi 2000 metara, dok je površina 0,4 km2. Kada stignete na parking koji se nalazi odmah pored uvale u kojoj je Jezero smešteno, pred vama se pruža savršen vidik prepun plavo-zelenih nijansi. Vodena površina je okružena borovim šumama, u kojima možete pronaći savršen hlad. Smestite se i prepustite prirodi. Zvanično, kupanje u Jezeru je zabranjeno. Nezvanično, u Jezeru se kupa određen broj turista, dok se druga polovina sunča na zelenim padinama. Ono što je još jedna prednost ovog prostora to je da nije previše popularan, te je još uvek sačuvao svoju netaknutost. To nikako ne znači da je reč o neuređenom prostoru. Čitav deo oko Jezera je pokošen, uređen i čist. Ono po čemu je ono najpoznatije jeste njegovo bogatstvo različitim vrstama ribe, što ga čini omiljenim mestom pasioniranih ribolovaca. Ukoliko želite da uživate u ribolovu, najbolje je da obezbedite dozvolu koja košta 1000 dinara za jedan dan, 2000 dinara za nedelju dana, dok je njena godišnja cena 6000 dinara. 

  Ovaj deo Zlatibora predstavlja pravu oazu, koja se nalazi na savršenoj lokaciji, ali do koje još uvek nije stigao pravac urbanizacije. Tako je i kada je reč o čitavom naselju Ribnica, kome Jezero pripada. Naselje se može pohvaliti sačuvanom autentičnošću, čiji deo čine prave planinske kućice, brzi potoci, kao i ovo zadivljujuće plavo jezero. Mesto pravog odmora, relaksacije, mira, tišine, blagog povetarca i prelepih boja najbolji je mogući izbor za sve one koji vole planinu zbog njene prirode.

  Vidikovac Gradina

  Još jedno savršeno mesto za sve one koji su došli na Zlatibor da bi uživali u bogatstvu prirodnih lepota. Na vrhu brda Gradina nalazi se uređen drveni letnjikovac sa teleskopom, koji vam omogućava da ne propustite nijedan detalj iz mnoštva koje se pred vama pruža. Nadmorska visina od 1164 metra omogućava posetiocima da pogledom obuhvate čak i krajeve Crne Gore i Bosne. Sa jedne strane vidikovca pruža se varoš Čajetina, sa druge sve što sačinjava moderno turističko naselje Zlatibor - sa jedne strane blage pošumljene padine i brežuljci, sa druge planinska golet i pašnjaci boje zlata. Na oko 5 kilometara vožnje čeka vas savršen kutak, koji će vas odmoriti i osvežiti onako kako nijedan djakuzi ne može. Ukoliko imate vremena i mogućnosti, Vidikovac Gradina bi trebalo da bude neizostavni deo vaših zlatiborskih izleta.

  Spomenik na Šumatnom brdu

  Idealan izbor ukoliko ne želite da se previše udaljavate od centra, a da opet dobijete savršenu vezu sa prirodom, zalascima sunca, prelepim pogledom, ali i istorijom srpskog naroda. Na putu ka gore pomenutim planinskim padinama nalazi se jedan od najvećih simbola Zlatibora - spomenik koji doseže do neba i tamo prkosi nepravdi i teroru kroz koji je prošao srpski čovek u prošlosti. Ovaj Spomen obelisk podignut je u znak sećanja na partizanske ranjenike na Kraljevim vodama i Palisadu 1941. godine, a napravljen je tako da se vidi iz svih krajeva Partizanskih voda. Podaci govore da je vrh brda udaljen 5 kilometara od centra planine, a da je za njegovo osvajanje potrebno oko 40 minuta šetnje. Lično iskustvo govori da je vreme utrošeno u uspon najbolji mogući način da obnovite energiju i ispunite pluća čistim planinskim vazduhom. Staza do spomenika je uređena i osvetljena, a duž nje nailazite na prodavce svežih sokova, džemova i melema, napravljenih od povrća, voća i trava uzgajanih na domaćim baštama. Na početku staze nalaze se konjušari, koji vam nude da vas do vrha prenese jedan od elegantnih vranaca. Bilo šetnjom, bilo vođeni konjskim kasom, biće to jedan dobar planinski uspon. A onda vas na njegovom kraju očekuje nagrada. Pogled na zelene, žute, bakarne prirodne površine, pašnjake, šume, uvale i padine, sa temeljcem koji se nalazi u središtu i na vrhu svega. Na njemu su ispisani stihovi pesnika Vaska Pope: Ne dam ovo Sunca u očima, ne dam ovo hleba na dlanu, koji su tako snažno pogodili suštinu da diraju pravo u srce. Topla preporuka je da do Spomenika idete u vreme zalaska sunca. Tako ćete sebi obezbediti još jednu dodatnu pogodnost - odsjaj sunčevih zraka koji se stapa sa nebom i planinom. 

  Brvnare na Zlatiboru - savršen beg od gužve

  Brvnare na Zlatiboru

  Za sve one koji su zaljubljeni u prirodu i žele da se izoluju od gradske gužve idealno rešenje su autentične planinske kućice, koje se nalaze u mirnom delu planine i koje će preneti pravu planinsku atmosferu. Većina ovih objekata poseduje sopstveno dvorište, prostor za dečju igru, pribor za roštilj i niz dodatnih pogodnosti. Ovaj tip smeštaja i prirodne lepote koje se nalaze u okolini biće idealan spoj i najbolji način da sebi obezbedite savršen odmor. Tokom vikenda na planini upoznala sam se sa zlatiborskom brvnarom koja me je očarala i koju moram da podelim sa svim zaljubljenicima u prave planinske lepote. 

  Koliba Natural Wood 2

  Koliba Natural Wood 2 - trosobna planinska kućica, koja će pružiti savršen odmor sa prijateljima i porodicom. Ovaj objekat se nalazi na idealnoj lokaciji, izolovan od gradske gužve i meteža, a opet nedaleko od svih objekata i sadržaja koji su neophodni za potpun boravak. Ukoliko ste se odlučili da odsednete u ovoj prelepoj brvnari, na raspolaganju će vam biti dve spavaće sobe, veliki dnevni boravak, kuhinja i velika opremljena terasa, sa koje se pruža pogled na predivne planinske pejzaže. Ono što je možda i najveća prednost ovog smeštaja jeste posedovanje vrta sa dečjim igralištem, priborom za roštilj i mogućnošću iznajmljivanje bicikala i kvadrocikla. Na kraju, za potpuno uživanje zaduženi su spa centar i hidromasažna kada, koji će obezbediti trenutke mira i relaksacije. Sve ove pogodnosti čine ovu kolibu jednom od najboljih smeštajnih jedinica čitave zlatiborske ponude smeštaja. U tabeli se nalaze cene dana u objektu s obzirom na broj osoba koje u njemu borave.  

  Broj osoba 1-3 dana 4-7 dana 8-15 dana 16-31 dana
  1 110 110 110 110
  2 110 110 110 110
  3 110 110 110 110
  4 110 110 110 110
  5 110 110 110 110
  6 110 110 110 110

  Centar Zlatibora - iz moje perspektive

  Kada se spustite sa brda i ugledate Zlatiborsko jezero, najcentralniji deo urbane zone Zlatibora, dolazi do potpune promene klime, atmosfere, vrste sadržaja. Prepuno šetalište i restorani, muzika iz noćnih klubova, miris hrane i otvoreni ugostiteljski objekti, u kojima vidite duge redove, odrednice su koje opisuju noć u centru Zlatibora. No, treba napomenuti da je ovakva situacija karakteristična za pre svega za jul i avgust - mesece kada je Zlatibor naročito tražen i posećen. Situacija je nesumnjivo mirnija tokom maja, juna, septembra. Zima je već drugačija i obezbeđuje zabavu u zatvorenom. Ono što je suma mojih utisaka izvedenih na osnovu svega prethodno navedenog u kombinaciji sa centrom planine - Zlatibor je savršeno mesto za odmor. Zašto? Jer vam nudi izbor. Ukoliko volite grad, moderne sadržaje, uživanje u restoranima i degustaciji jela i pića, Zlatibor vam nudi sve, i to vrhunskog kvaliteta. Ukoliko ste tip turiste koji traži skrivene predele za odmor, na planini dobijate mnogo mogućnost takve vrste. Dakle, centar Zlatibora nije stvoren bez razloga. Većina turista to traži. I to je sasvim u redu s obzirom na vreme u kom živimo. Posebno kada imamo na umu smeštaj na planini. Koliko god da smo zaljubljeni u mir i prirodu, velika većina ipak želi da u svom apartmanu poseduje sve pogodnosti, udobnost i komfor. Zlatibor će i to itekako uspeti svima da nam pruži.

  Apartmani Zlatibor centar

  Ma koliko da vam centar Zlatibora nije omiljeni deo i želite da ga izbegnete, neosporno je da on ima mnogo prednosti i kvaliteta. Jedna od najistaknutijih svakako su kvalitetni smeštajni objekti. Osim njihove odlične opremljenosti i modernosti, oni su izrazito brojni, te mogu da se prilagode i zadovolje različite želje i mogućnosti. Jedan od najboljih primera zlatiborske ponude smeštaja jeste Vila Peković, koja je oduševila i mene, kojoj ova kategorija nije ključna.

  Vila Peković

  Objekti vile Peković nalaze se u samom centru planine, u jednom od njegovih najlepših delova - u zelenoj zoni između hotela Dunav i instituta Čigota. Reč je o četiri izuzetno luksuzna objekta, koja su deo zgrade sa modernim panoramskim liftom i recepcijom. Svi apartmani poseduju dnevnu i spavaću sobu, kuhinju, kupatilo i terasu sa garniturom i izvanrednim pogledom na borove šume. Ukoliko je jedan od objekata vaš izbor, sigurno je da ćete uživati u svim čarima centra planine i obezbediti savršeno iskustvo. Video u nastavku će najbolje prikazati sve kvalitete ovog modernog kompleksa.

  Apartman u kom sam odsela

  Dokaz gore iznete tvrdnje o kvalitetu smeštaja jeste i moj vikend na Zlatiboru. Tačno je da sam želela da se osamim i uživam u trenucima sa prirodom, ali mi je u isto vreme bio potreban smeštaj koji će zadovoljiti sve zahteve i biti u blizini trgovinskih centara, kafića i restorana. To je definitivno jedna od vrlo važnih kategorija, koja mnogo utiče na kvalitet odmora. Moj izbor je bio studio apartman Aura - moderan objekat koji se nalazi u naselju Golija, na svega 500 metara od najužeg centra. Ono što je velika prednost objekta jeste da je uvučen i izolovan od gužve, tako da pored blizine svim sadržajima, dobijate i potreban mir. Apartman je idealan za dve osobe, koje na raspolaganju imaju veliku prostoriju sa ugaonom garniturom na razvlačenje, sto i stolice, kompletno opremljenu kuhinju i kupatilo, predsoblje sa garderoberom. Najbolji deo objekta je opremljena terasa, sa koje se pruža savršen pogled na planinsko zelenilo. Pravi mali raj, idealno mesto za odmor, ušuškano, toplo, a opet moderno, novo i opremljeno svim bez čega ne bismo mogli da opstanemo tokom boravka. Pored svih prednosti, ovu smeštajnu jedinicu možete iznajmiti za vrlo pristojnu cenu. Ovim dolazimo do razbijanja još jednog stereotipa - Zlatibor je skup, skuplji od Grčke i Egipta. Uverili smo se da je ovo apsolutna neistina. Dobijate jako mnogo pogodnosti, apartmane odličnog kvaliteta i na odličnim lokacijama za jako pristojnu cenu. Dakle, Grčka nije sve što postoji tokom jula i avgusta. Srbija ima jako mnogo lepota, koje čekaju na nas da ih upoznamo. 

  Broj osoba 1-3 dana 4-7 dana 8-15 dana 16-31 dana
  1 30 30 30 30
  2 30 30 30 30

  Restorani Zlatibor

  Vrlo važan segment naših putovanja svakako je kvalitetan izbor gastronomskih objekata na izabranoj destinaciji. Svi želimo da probamo lokalne specijalitete i provedemo prijatne trenutke u prelepoj bašti, uz pogled na predivan reljef ili prepuno šetalište. Pored pogleda bitan nam je kvalitet obroka, njihova široka ponuda i prijatna usluga. Zlatibor je turistička destinacija koje se zaista može pohvaliti vrlo raznovrsnom ponudom restorana, kafana i kafića. Kvalitetu njihove usluge doprinosi i niz poznatih jela koja su obeležja ovog kraja, te koja ne bi trebalo zaobići tokom boravka na planini. Jedno od najpoznatijih svakako je komplet lepinja, nakon koje slede suvo meso, praseće pečenje, raznovrsni mlečni proizvodi. Zato je doručak u nekom od zlatiborskih restorana idealna prilika da doživite pravu atmosferu i još jednom se zaljubite u Zlatibor. 
  Iz svog ugla ću izneti tri objekta čija me je usluga oduševila i čiju hranu morate isprobati. 

  Restoran Gozba

  Idealno mesto za brz i kvalitetan obrok. Restoran se nalazi u samom srcu Zlatiboru, u okviru zlatiborskog Tržnog centra. Njegov meni, u kome postoji i domaća i brza hrana, odličan je izbor za sve one koji nemaju mnogo vremena i žele da degustiraju proverene recepte. Njegove pristupačne cene i ljubazno osoblje tu su da upotpune boravak. Neki od specijaliteta po kojima je Gozba čuvena su: komplet lepinja sa kajmakom i sirom, pršutom i čvarcima, paprika u pavlaci, kozji sir, zlatiborska zakuska. Naravno, pored ovih, očekuje vas raznovrstan izbor kuvanih, prženih i grilovanih jela. 

  Restoran i vinski podrum Perun 

  Nešto modernija varijanta restorana, koji je takođe smešten u samom centru planine. Nalazi se u ulici Miladina Pećinara, jednoj od središnjih zlatiborskih ulica. Osim odlične lokacije, ovaj objekat odlikuje i izuzetan ambijent, raznovrstan jelovnik i savršen način serviranja obroka. U njemu možete degustirati neobična jela poput:

  • Zlatiborske čajanke za dvoje,
  • grilovanog kozjeg sira sa džemom od luka i ljute paprike  
  • kroketa od kozjeg sira u korici badema.

  Osim hrane, na raspolaganju vam je vinska karta sa ogromnim brojem najkvalitetnjih vina. Nećete se pokajati ukoliko prepustite da vas služi tim vrhunskih kulinarskih stručnjaka. 

  Zlatiborska kuhinja

  Restoran - Kafana Pećinar 

  Savršeno mesto za sve one koji žele da uživaju u tradicionalnom ambijentu, domaćim srpskim specijalitetima i prelepoj prirodi. Restoran je smešten u selu Ljubiš, udaljenom dvadeset kilometara od Zlatibora, u zelenilu livada i planinskih padina. Predstavlja objekat duge porodične tradicije, u kome se na tradicionalan način spremaju najpoznatija srpska jela. U njemu ćete isprobati čuvenu teletinu ili jagnjetinu ispod sača, vruću proju ili poseban specijalitet - file pastrmke koja se gaji u ribnjaku iza restorana. Čist vazduh, predivan ambijent i ukusna domaća jela učiniće da izlet do Ljubiša bude pravi povratak u život naših predaka.

  Ovo su bile lične impresije i saznanja. Tačno je da svako ima svoje utiske, želje i očekivanja. Bez obzira na sve to, Zlatibor je prostor u kome svako od nas može da pronađe ponešto za sebe. Vikend proveden na njemu može da bude savršeno iskustvo. Na nama je da napravimo pravi izbor i da se prepustimo uživanju u onome što nam najviše odgovara. Zlatibor i čitava Srbija prepuni su predivnih mesta. Trebalo je da se desi nešto kolosalno, pa da većina nas to shvati. Priznajem, ja sam bila deo tih. Posle vremena provedenog na planini više zaista nisam. Sada sam više u kategoriji - zaljubljenik u prirodu Srbije. 

  15 Dec 2023
  Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
  08 May 2023
  Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.