Zlatibor izleti - Upoznaj Zlatiborsku Okolinu

Blog / Apartmani Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Odmor na Zlatiboru prava je prilika ne samo da napunite baterije i pobegnete od svakodnevnih obaveza, već i da upoznate mnogobrojne prirodne atrakcije i uživate u sadržajima različite vrste. Najatraktivnija planina zapadne Srbije nudi mogućnost da provedete nezaboravne trenutke i obezbedite kvalitetne aktivnost za decu u zabavno-edukativnim centrima kakvi su Avantura i Dino park, posetite muzeje i etno-sadržaje, ali i prelepe prirodne lepote: vidikovce, jezera, pećine i očaravajuće planinske padine. Među blagodeti planine svakako spada i bogata ponuda gastronomskih objekata i kafića za dobar provod, koji će obezbediti potrebnu dozu hedonizma i nesumnjivo pozitivno uticati na raspoloženje gostiju. 

    Lepote na samoj planini ukratko smo nabrojali kako bismo ovoga puta posvetili pažnju najprimamljivijim mestima za izlet u okolini Zlatibora. Ukoliko planirate višednevni odmor, bilo bi sjajno da izdvojite najmanje jedan dan za odlazak do nekog od poznatih mesta koja se nalaze na oko sat vreme vožnje od vašeg zlatiborskog smeštaja. Odlaskom do njih vaš boravak će biti oplemenjen novim sadržajima, a vi bogatiji za jedno novo iskustvo i mnogo lepih uspomena. 

    Najlepša mesta za izlet u okolini Zlatibora

    Tri najbolja mesta koja će upotpuniti vaš zlatiborski odmor, pružiti vam niz kvalitetnih trenutaka i spojiti vas sa istorijom i duhom zapadne Srbije. Kombinacija zlatiborskih čari i sadržaja i lepota prirode obližnjih mesta učiniće da u svoje domove ponesete niz prelepih uspomena.

    Uvac izlet

    Jedna od najpoznatijih, najposećenijih i najlepših turističkih atrakcija u čitavoj Srbiji. Nalazi se na nešto većoj udaljenosti od centra Zlatibora, ali skup različitih sadržaja i lepota Uvca sigurno vrede dva utrošena sata vožnje, i više od toga. Specijalni rezervat prirode Uvac predstavlja nacionalno prirodno blago, koje u sebi čuva niz retkih vrsta flore i faune. Ovaj predeo od izuzetnog značaja smešten je u jugozapadnoj Srbiji, unutar Starovlaške visije. Oko njega se nalaze planine Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik, a zahvaljujući svom položaju predstavlja svojevrsnu vazdušnu banju. Centralni deo rezervata čini dolina reke Uvac sa svojim pritokama, dugačka čak 120 kilometara. Ono što je postalo svojevrstan simbol čitave regije jesu uklješteni meandri reke - čija je slika počela da označava zaštitni znak prirodnih lepota čitave Srbije. Sledeće po čemu se ovaj kraj izdvaja i što nikako ne treba preskočiti pri uvačkom izletu jeste postojanje pećinskog sistema dužine 6200 metara. Ovo prirodno blago je dugo bilo neotkriveno, a danas predstavlja jedan od najlepših predela za kampovanje.

    Toplo vam preporučujemo da izdvojite neko vreme kako biste uživali u bogatstvu pećinskog nakita i raznolikim pećinama okruženim bogatim zelenilom. Uvački rezervat postao je nadaleko poznat i vrlo značajan zbog očuvanja retke i bogate faune, naročito ptica, kojih ima oko 130 vrsta. Najznačajnija među njima je beloglavi sup, koji je od 1994. godine zaštićen zakonom, a čija je uvačka kolonija najveća na Balkanu. Osim orla, na Uvcu se čuvaju druge ugrožene vrste životinja: vuk, medved, divlje svinje, zečevi, jazavci, lisice, kune. Čista voda reke čuva u sebi veliki broj ribljih vrsta, poput mladice, jezerske pastrmke i smuđa. Očuvanje raznolikog biljnog i životinjskog sveta čini ovaj rezervat prirode nacionalnim dobrom od izuzetnog značaja.

    Krstarenje Uvcem

    Turistički obilazak Uvca brodom u pratnju iskusnih vodiča mora biti obavezan deo vašeg izleta. Na njemu ćete doživeti pravu atmosferu rezervata i izbliza upoznati sve njegove čari. Brana Uvačkog jezera je početna stanica izleta, koji traje oko 4 sata i 30 minuta, a čija je ruta dugačka oko 16 kilometara. Prvo stajalište je planirano za obilazak Ledene pećine, koja je dostupna samo preko jezera, kao i za pešačku turu do vidikovca. U ovom delu izleta upoznaćete se sa beloglavim supom - vladarom uvačkog neba. Do vidikovca se dolazi stazom dugom 1300 metara, nakon čijeg savladavanje dobijate prelep panoramski pogled na sve lepote rezervata. Izlet možete priuštiti za 2350 dinara po osobi, dok deca do 10 godina imaju 50% popusta

    Reči ponekad ne mogu potpuno preneti sve lepote koje priroda u sebi krije. Za takve predele potrebno je da ih sagledate sopstvenim očima i lično doživite. Uvac je sigurno jedna takva destinacija. Može se slobodno reći najviše takva u čitavoj Srbiji.

    Ovčarsko-kablarska klisura

    Na 73 kilometra od Zlatibora nalazi se blago sabrano od prirodnih lepota, autentičnih manastira i banjskih sadržaja, koje je pod zaštitom države kao predeo izuzetnih odlika prve kategorije. Ova celina se nalazi u opštini Čačak, između planina Ovčar i Kablar. Klisura je dugačka 20 kilometara, a njena najveća dubina je 710 metara. Formirana je na uklještenim meandrima Zapadne Morave, pregrađene branama na kojima su formirana dva veštačka jezera: Ovčar Banja i Međuvršje. Ono po čemu je klisura najpoznatija jesu njeni manastiri i lekovita, razvijena Ovčar banja, koji će vam pružiti nezaboravne uspomene i predivne trenutke tokom izleta.   

    Ovčarsko-kablarski manastiri

    Razlog zbog koga se klisura naziva Srpskom Svetom Gorom jesu manastiri koji su raspoređeni sa leve i desne strane Zapadne Morave, a koji su smešteni u svim delovima celine, okruženi šumama, vodom i stenama. Manastiri ovčarsko-kablarske klisure ovaj prostor čine jedinstvenim i zbog toga što je retko gde u Srbiji izgrađen toliki broj svetih mesta u okviru jedne celine. 

    Na desnoj strani Morave se nalaze:

    • Manastir Vavedenje,
    • Vaznesenje,
    • Sretenje,
    • Preobraženje i
    • Manastir Svete Trojice,

    Na levoj strani reke:

    • Manastir Blagoveštenje,
    • Ilinje,
    • Jovanje,
    • Nikolje i
    • manastir Uspenja Presvete Bogorodice.

    Posebnu svetinju predstavlja i crkva posvećena Svetom Savi, koja se naziva Savinje. Navedena sveta mesta predstavljaju pravo nacionalno blago, koje je još u tursko doba krilo i spasavalo pravoslavne monahe i srpske vladare. Danas su svi oni otvoreni i dostupni za posetioce, koji će u njima doživeti novu dimenziju i pronaći mir u korelaciji duhovnosti i prirode. 

    Ovčar banja

    Među šumskim prostranstvima, u samom srcu klisure nalazi se čuveno lečilište i turistička atrakcija - Ovčar banja. Banjski izvori sa termo-mineralnom vodom smešteni su između rečnih izvora, veštačkih jezera i zelenih padina Ovčara i Kablara. Iako je tek 2011. godine dobio status banje, ovaj kompleks je još od srednjeg veka korišćen za lečenje i ugošćavanje posetilaca. U okviru banje se nalazi i Zdravstveni centar, koji je dostupan za dijagnostikovanje i izlečenje različitih problema: od reume do sportskih povreda i kožnih oboljenja. Osim ovog aspekta, u Banji možete pronaći najrazličitije sadržaje, među kojima se izdvajaju:

    • Welnes centar Kablar, sa bazenom koji sadrži termalnu vodu,
    • Brojni gastronomski objekti, među kojima je najčuveniji restoran Dom, na samoj obali reke, čiji uređen prostor pruža mogućnost uživanja uz žubor vode. 
    • Brojne sportske i rekreativne aktivnosti, u kojima će najviše uživati istinski ljubitelji prirode. Obezbeđen je i prostor za ribolov, planinske staze koje vode do manastira ili aktivnosti u čistoj vodi reke, ali i ekstremni paraglajding i alpinizam. Nesumjivo je da će banja omogućiti da vaš izlet bude svojevrsno ispunjen i sadržajan. 

    Turistička organizacija Čačka organizuje izlete do svih pomenutih atraktivnih mesta. Iskusni turistički vodiči pratiće vas do manastira, tokom vožnje brodićem duž Zapadne Morave ili vas uputiti gde možete pronaći društvo koje organizuje planinarenje do Ovčara i Kablara. Letnji meseci su posebno primamljivi kada je poseta banje u pitanju jer se tada svakodnevno organizuju koncerti, predstave, duhovne večeri, likovne izložbe i popularni događaji poput regate, plivačkog maratona ili velike planinske trke. 

    Višegrad

    Na udaljenosti od 75 kilometara ili sat i dvadeset minuta vožnje od Zlatibora čeka vas grad Ive Andrića, prelep dragulj na Drini, idealno mesto za merak uz šum zelene vode. Grad se nalazi na krajnjem istoku Republike Srpske, na svega 16 kilometara od srpske granice. Danas predstavlja jednu od omiljenih destinacija srpskih turista, a razlog za to je svakako mnoštvo raznolikih sadržaja i prostora za uživanje uz pogled na voljenu Drinu. Izdvajamo najinteresantnije gradske atrakcije i organizovane sadržaje na reci Drini. 

    Ćuprija na Drini

    Neizostavna na Drini ćuprija - svojevrsni simbol ne samo ovog grada, već i čitavog srpskog naroda, koji svojom tradicijom i lepotom vekovima pleni. Višegradska ćuprija predstavlja zadužbinu velikog vezira Memeda-paše Sokolovića, čuvenog srpskog dečaka koji je dankom u krvi postao jedan od najvećih državnika turskog carstva. Na vrhuncu svoje moći, odlučuje da izgradi svojevrsno remek-delo, koje će zauvek biti njegov spomen i sećanje na našu istoriju. Kako je naš nobelovac to opisao, most se pruža na 11 lukova, iznad kojih se čitavom dužinom proteže venac nad kojim je ograda mosta. Na njegovoj sredini je čuvena sofa, nekada mesto na kom su donošene važne odluke velikodostojnika, danas predviđeno za odmor prolaznika. Ovde se nalaze dve ploče od mermera, sa stihovima pesnika Nihadija, koji govore o graditelju i godini izgradnje. Ovakva istorija i roman čiji je most glavni lik, učinili su da se on uzdigne do najvećeg simbola jedne države. Nesumnjivo dovoljni razlozi da ga posetite i uživo osetite atmosferu koja u njemu traje i trajaće zauvek. 

    Spomenici u čast Iva Andrića

    Višegrad je sav u znaku našeg jedinog nobelovca, jednog od najvećih pisaca ikada rođenog na ovim prostorima. Zato je na svakom delu grada postavljen po jedan znak koji čuva sećanje na čoveka koji je najviše proslavio Višegrad. Među njima su:

    • Andrićgrad

    Od svih sadržaja najpoznatiji Andrićgrad, kulturni, administrativni, turistički i edukativni komlepks, smešten na 300 metara od ćuprije. Nastao je po ideju Emira Kusturice, koji je bio inspirisan delom i likovima iz romana Ive Andrća. Grad je mešavina epoha i stilova koji su postojali u istoriji ovog područja: vizantijskog, otomanskog, renesanse i klasicizma. On je svojevrstan simbol ukrštaja različitih kultura i civilizacija, koji je glavna odlika Bosne. U njegovom srcu nalazi se spomenik Ivi Andriću, a pored njega se nalazi i gradsko pozorište, moderni bioskop, gradska uprava, akademija lepih umetnosti, zgrada Andrićeve gimnazije, trgovi, hoteli, spomen kuća pisca, kao i crkva. 

    • Spomen učionica
    • Kuća u kojoj je pisac proveo svoje detinjstvo
    • Spomenik Ivi Andriću

    Osim ovog kompleksa, u gradu možete pronaći kuću u kojoj je svoje detinjstvo proveo nobelovac, koja se za sada može videti samo spolja. Takođe i Spomen učionicu, koja se nalazi na svega 500 metara od mosta na Drini. U zgradi je 1982. otvorena Osnovna narodna škola, u kojoj je prva slova naučio i veliki Ivo. U njegovu čast je u školi stvorena memorijalna učionica koja sadrži postavku školske učionice s početka 19. veka, kao i Andrićeve fotografije iz Višegrada. Sve informacije oko posete ovoj učionici možete dobiti u Domu kulture u Višegradu. Na kraju, tokom izleta bi trebalo obići i spomenik piscu, koji je stvorio vajar Ljupko Antunović. Spomenik simbolizuje otvorenu knjigu, na čijim stranicama se nalaze medaljoni sa likom Ive Andrića. Njega ćete pronaći odmah pored višegradske ćuprije.

    Sve pomenute atrakcije možete upoznati vožnjom turističkim vozićem Ćirko. Od 2018. godine dostupna je turistička tura koja vodi od višegradskog mosta, duž ulica grada, pa sve do kompleksa Andrićgrada. Za oko 25 minuta obići ćete sve poznate gradske atrakcije, koje će vam biti predstavljene od strane iskusnih vodiča. Osim kulturnih sadržaja, obavezan deo vašeg boravka u Višegradu treba da bude poseta reci i uživanje u nekom od organizovanih turističkih programa.

    Sadržaji na Drini 

    Prostrana Drina, kao jedan od svojevrsnih simbola grada, pruža mnoštvo različitih sadržaja, koji će upotpuniti vaš izlet, a među kojima će svako nesumnjivo pronaći idealnu aktivnost. Tokom odmora na Drini možete uživati u sledećim sadržajima:

    • Kratke vožnje turističkim brodićima po Drini - vožnja duga pola sata, idealna za sve one koji na raspolaganju imaju malo vremena, tokom koje će izbliza upoznati lukove ćuprije i osetiti pravu drinsku atmosferu. 

    • Kupanje na Drini - plaža Jaz - prelepa, uređena plaža, koja vam pruža mogućnost uživanja u bistroj drinskoj vodi, vožnji kanua, pedaline ili motornog čamca. Osm toga, tokom boravka na rasplaganju vam je bar, restoran nacionalne kuhinje, dečiji bazen i igralište, kao i prostor za kampovanje. Možda vas široka ponuda ovog mesta nagovori da svoj jednodevni izlet produžite i na više dana. 

    Ovo su bile samo neke atrakcije izdvojene iz celokupne široke višegradske ponude. Ono što nikako ne biste smeli izostaviti su čuvene gradske ćevabdžinice i restorani domaće kuhinje, koji čuvaju autentičan izgled čuvenih turskih kasaba ili se nalaze na obali reke i prenose pravu drinsku atmosferu.

    Nadamo se da smo ovim tekstom pomogli da odlučite kako dodatno upotpuniti svoj zlatiborski vikend ili duži boravak. Tri navedena lokaliteta su sigurni izbor kada je u pitanju jednodnevni izlet sa Zlatibora kao početne stanice. Verujemo da su i ovi kratki odlomci iz njihove celine uspeli da prenesu atmosferu mesta i zainteresuju vas da upoznate svaki njegov deo. Potrebno je samo da izaberete neki od apartmana iz kategorije privatni smeštaj Zlatibor i prepustite se uživanju u svim lepotama planine i njene okoline. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.