Najlepša mesta u okolini Novog Sada

Blog / Kultura Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Novi Sad je jedan od najistaknutijih gradova u Srbiji i najveći ekonomski i trgovinski centar severnog dela zemlje. Ovaj grad prosto pleni svojom pozicijom, raznovrsnim znamenitostima, veličinom i prirodnom lepotom. Pored toga, Novi Sad je najveći grad vojvođanske pokrajine i njen glavni administrativni centar. Veoma dugo, Novi Sad je bio jedan od glavnih kulturnih, industrijskih i ekonomskih centara Srbije. Još jedna od lepota ovog grada jeste njegov specifičan položaj. Grad leži na obalama reke Dunav, a okolina ovog grada je jednako lepa  i bogata znamenitostima i mestima koje je zaista vredno posetiti i uživati u svim njihovim čarima iz prve ruke. 

    Fruška Gora

    Kada je reč o neposrednoj okolini  Novog Sada, planina Fruška gora je, svakako, nezaobilazna lokacija i itekako je vredna pomena. Fruška Gora je jedina planina ovog pretežno ravničarskog kraja. Poslednjih nekoliko godina turizam Fruške gore počeo je da znatno napreduje. Činjenica da je deo ove ostrvske planine proglašen za nacionalni park najviše vrednosti govori o tome koliko je Fruška gora značajna i koliko prirodne blagodeti i lepota poseduje. 

    Nacionalni park Fruška Gora

    Nacionalni park Fruška Gora predstavlja idealno mesto za relaksaciju i odmor za sve generacije i tokom čitave godine. Netaknuta, bogata priroda, čist vazduh, prelep vidikovac, raznovrsna fauna, kao i mir i tišina daleko od gradske vrve i gužve, samo su neke od prednosti koje ova vojvođanska planina na severu Srbije može da ponudi svojim mnogobrojnim gostima. Fruška gora je prepuna zanimljivih znamenitosti i mnogo toga lepog može se videti i otkriti na njoj. Ova planina poseduje i uređen deo za kamp, koji je idealno mesto za sve one koji žele da uživaju u njenim prirodnim čarima. Kampovanje uz nezaobilazno društvo porodice i prijatelja, kao i prelepa priroda ovog mesta, učiniće odmor na Fruškoj gori jednim od zaista nezaboravnih iskustava.

    Popularno etno selo Vrdnik, tvrđava na samom vrhu planine, Iriški venac i nadaleko čuveno izletište koje je bilo pokretačka inspiracija mnogim istaknutim srpskim piscima, Stražilovo, su definitivno lokacije koje bi svaki gost ovog prelepog kraja trebalo da poseti barem jednom u životu. Zbog svega navedenog, može se sa sigurnošću reći kako je Fruška gora nezaobilazno mesto za odmor, koji će goditi svim generacijama i kao takva nudi obilje sadržaja za sve svoje posetioce. 

    Etno selo Vrdnik

    Etno-selo Vrdnik je, vremenom, postalo jedno od najčešće posećenih atrakcija ove okoline. Njegova netaknuta priroda, okruženost bogatim fruškogorskim šumama i blizina lekovite banje Vrdnik su svakako jako dobri razlozi zašto bi trebalo da posetite ovo sve popularnije naselje. 

    Etno-selo Vrdnik sadrži čitav turistički kompleks, čija je glavna atrakcija vrdnička kula, kao i niz modernih, veoma dobro uređenih i opremljenih apartmana u tradicionalnom etno stilu, izrađenih od prirodnih materijala, savršene kombinacije drveta i kamena. Kula se nalazi na jednom brdu Fruške gore, vidi se iz daleka i nekada je služila kao ulazna kula u grad Vrdnik, u  neposrednoj blizini glavne ulazne kapije. Sagrađena je još u rimskom dobu i njena glavna uloga bila je odbrana Srema i okoline od raznih neprijatelja. Nažalost, kula je bila uništena i razorena tokom hunskih ratova, ali su uspeli da je obnove tokom dugog niza godina i danas je postala nezaobilazno mesto svih turista koji redovno posećuju ovo poznato etno-naselje.
         

    Vrdnik Kula

    Do kule se dolazi krivudavom i strmom šumskom stazom, koja će vas provesti kroz bogate i netaknute šumske predele ovog kraja. Pored maestralnog vidikovca, sa vrha kula može se sići i do njene unutrašnjosti, a najstariji meštani sela Vrdnik iskreno veruju kako se ispod kule nalaze, još uvek neotkiveni, podzemni lavirinti. Mnoge neobične legende kruže o ovoj kuli i njenim današnjim ostacima. Pogled koji se proteže sa nje je zaista nestvaran. Vidikovac sa vrha kule ostaviće bez daha sve posetioce. Ukoliko se popnete na vrh kule, videćete fantastičan pogled na sve lepote i blagodeti Fruške Gore. Sa vrha ove kule Fruška gora nalaziće vam se na dlanu i možete uživati u veoma prijatnom, svežem vazduhu i raznovrsnoj prirodi. U blizini se nalazi i stari, znameniti manastir Vrdnik, više poznat kao Mala Ravanica, koji vam isto toplo preporučujemo da posetite.

    Još jedna od mnogobrojnih prednosti ovog naselja jeste njegova izolovanost i ušuškanost. Ukoliko želite malo mirnog vremena za sebe, provedenog na čistom, svežem vazduhu ovo je idealna lokacija. Mir, tišina i miris borova i četinara učiniće odmor na  Fruškoj Gori nezaboravnim. Odmah ispod vrdničke kule, u njenom podnožiju, sagrađeno je etno-naselje Vrdnička kula, koje se sastoji iz veoma dobro i raskošno opremljenog hotela, kao i niza odvojenih drvenih bungalova. 

            
    Turistički kompleks Vrdnička kula je izgrađen pri dnu vrdničkog brda i svakodnevno broji na hiljade turista tokom svih godišnjih doba i sezona. Njegova sve veća popularnost, kao i neprestana posećenost, nastavljaju da rastu i da zaokupljuju pažnju svih generacija, od onih najstarijih, sve do najmlađih. Ovaj kompleks pleni svojim mnogobrojnim atrakcijama, raznovrsnim uslugama i tradicionalnim etno-stilom, koji dodatno utiče na sve posetioce ovog naselja. Nalazi se na svega 2 kilometra od lekovite banje Vrdnik i sastoji se od niza najboljih ugostiteljskih restorana, kafića, spa centra, bazena i prostranog vinskog podruma. Gosti ovih ugostiteljskih objekata imaju neograničen pristup svim ponudama i atrakcijama. 
    Restorani ovog kompleksa imaju širok asortiman ponuda najukusnijih specijaliteta domaće kuhinje, a u kamenim vinskim podrumima mogu se pronaći i degustirati neka od najstarijih i najboljih penušavih vina Srbije. Neka od njih se već dugi niz godina čuvaju u starim hrastovim burima. Sa balkona restorana i bungalova proteže se lep pogled na okolinu Fruške gore i na vrdničku kulu, tako da ispijanje toplih kafa i uživanje u tradicionalnim srpskim specijalitetima predstvalja posebno uživanje i pravi odmor proveden u miru, daleko od stresa i haotičnosti brzog gradskog života.

    Manastiri Fruška gora
     


    Okolina Fruške gore zaista je bogata ne samo predivnom prirodom već i našim najznačajnijim i najvećim znamenitostima. Manastiri koji se nalaze u neposrednoj blizini ove planine predstavljaju važan i neizostavan deo naše kulture i istorije. Zbog toga bi trebalo pametno iskoristiti periode godišnjih odmora i raspusta i otisnuti se u obilazak nekih od najvećih svetinja i kulturoloških spomenika naše zemlje. Manastiri na Fruškoj gori predstavljaju neizostavan deo srpske kulture i bogate baštine i kao takvi imaju zaista neprocenjiv značaj. Nestvarno lepi pejzaži, šumski kompleksi, raznovrsna flora i fauna dodatno upotpunjuju lepotu Fruške gore i svih manastira na ovom područiju.

    Na ovoj planini možete posetiti sedamnaest manastira i svaki je poseban i jedinstven na svoj originalan način. Isto tako, svaki od njih čini jedan bitan deo našeg kulturološkog identiteta i naše raskošne tradicije. U samo jednom danu gotovo je nemoguće obići sve manastire, tako da je naš topao savet da svoj odmor na ovoj planini produžite na još nekoliko dana. Svakako će biti vredno toga.

    Novo Hopovo

    Novo Hopovo je, možda, najpoznatiji manastir ove regije i nalazi se na južnim obroncima planine, nedaleko od  puta ka Irigu. Ovaj predivan manastir potiče sa kraja 15.veka i zadužbina je srpskog despota Maksima Brankovića. Novo Hopovo predstavlja kulturološki spomenik od izuzetnog značaja za srpsku kulturu i tradiciju. Jedna od karakteristika Novog Hopova jeste i rustična upotreba zlatne boje na zidnim freskama. Ta tehnika i nijansa bile su nešto potpuno novo, drugačije i inovativno za vreme u kojima su nastajale. Najveće bogatstvo i ujedno najveća svetinja ovog manastira koja se vredno vekovima čuva jesu, svakako, mošti svetog Teodora Tirona, koje se nalaze u crkvi. Sveti Teodor bio je hrišćanski svetitelj i velikomučenik koji je bio surovo bačen u tamnicu, mučen i potom osuđen na smrt. Njegove svete mošti nalaze se u ovom manastiru još od 16. veka. 

    Manastir Rakovac

    Manastir Rakovac je takođe podignut krajem 15. veka i zadužbina je velikog despota Jovana Brankovića. Nažalost, za vreme rastauracije crkve njene najstarije freske bile su uništene i izbrisane sa zidova, ali je crkva dobila bogato izrezbaren ikonostas i nove freske, slikane najmodernim umetničkim tehnikama tog doba. U Drugom svetskom ratu ovaj manastir je pretrpeo značajna stradanja i rušenja, ali su tokom narednih godina uspeli da ga obnove i uliju mu nov život i izgled, tako da je do današnjeg dana ostao jedna od najistaknutijih građevina srpske kulture.

    Manastir Velika Remeta

     Manastir Velika Remeta još jedan je u nizu znamenitosti Fruške gore. Nalazi se na njenoj najjužnoj strani i sakriven je duboko unutar planine. Posvećen je svetom Dimitriju, čije ime nosi i crkva manastira. U okviru manastira   nalaze se i dve prostrane kamene kapele i barokni zvonik, koji je posvećen svetom Jovanu Krstitelju. Manastir se i danas nalazi u veoma dobrom i očuvanom stanju, a glavna crkva je sa svih strana okružena predivnim konacima za spavanje. Još jedna od zanimljivosti je da ovaj manastir poseduje na svom imanju najviši zvonik u celom Sremu. 

    Ukoliko se odlučite da posetite neke od naših najvećih svetinja i istorijskih spomenika srpske kulture i tradicije, budite sigurni da su svi manastiri na Fruškoj gori pravo mesto za to. Pored toga, obilazak ovih značajnih lokacija će gotovo svim svojim posetilacima obezbediti preko potreban mir, daleko od gradske gužve.

     Novi Sad salaši

    Pored svih lepota Fruške gore i njene okoline, kao i znamenitih manastira, mesta koja su itekako vredna poseta i koja obećavaju dobro provedeno vreme i relaksaciju, jesu i nadaleko poznati vojvođanski salaši. Tradicionalna vojvođanska kuhinja i dobra vina sastavni su deo boravka na salašima. Ova autentična seoska domaćinstva i dalje opstaju u svom punom sjaju u ovim ravničarskim krajevima i njihovi vlasnici se svakodnevno trude da održe i očuvaju njihov rustični, tradicionalni stil što je bolje moguće.

    U poslednje vreme vojvođanski salaši su postali prava atrakcija i kao takvi su postali neizostavan i veoma značajan deo turizma severne Srbije. Nažalost, najbolje vreme salaša je ostalo iza nas. Danas su salaši postali popularni restorani koji se ponose domaćim specijalitetima i u kojima su dobra atmosfera, vesela muzika i nezaboravan provod gotovo zagarantovani. 

    U okolini Novog Sada možete pronaći nekoliko veoma zanimljivih i gostoprimljivih salaša na čijim imanjima možete provesti čak i nekoliko dana. Sama priroda i autentični duh učiniće da još više uživate u svim vojvođanskim specijalitetima i čarima. Čenej je jedno od naselja u blizini Novog Sada koje na veoma poseban način čuva vojovođanski duh i tradiciju, a u njegvoj blizini nalazi se i nekoliko predivnih salaša. 

    Brkin salaš     

    Brkin salaš nadaleko je poznat po izvrsnoj kuhinji i velikom gostoprimistvu. Nalazi se na svega 6 kilometara od Novog Sada i veoma ga je lako pronaći. Pored standardnih ponuda ovaj salaš vam nudi i najbolju zabavu za decu i avantura park pravljen specijalno da zadovolji sve potrebe najmlađih gostiju. Posebna atrakcija su mali poniji, koji se nalaze u ograđenom dvorištu. Veoma su pitomi i druželjubivi i ulepšaće vam svojim prisustvom čitavo salaško iskustvo.

    Salaš 137

    Salaš, specifičnog imena, 137 je svakako jedan od poznatijih slaša vojvođanskog kraja. Vrlo je autentičnog, slobodno se može reći, kreativnog izgleda, što svim gostima čini poseban ugođaj. Salaš 137 je okrečen u plavim i belim nijansama, sa nizovima šarenih stolica i dosta starinskih predmeta. Restoran salaša otvoren je za sve posetilace tokom čitave godine i na svom meniju nudi mnogobrojne, tradicionalne specijalitete domaće kuhinje. Pored toga, ukoliko želite da organizujete privatne proslave, ovaj salaš vam ostavlja otvorene mogućnosti i za to.

    Salaš Vujić

    U još jednom poznatom  vojvođanskom Bečeju, nalazi se skriven i ušuškan seoski salaš Vujić. Udaljen od užurbanosti grada, ovaj salaš, pruža svojim gostima svakodnevno mir i relaksirajuć odmor. Okružen je borovima, jelama i poseduje veoma lepo uređeno dvorište, u kojem možete uživati u najboljim vinima i domaćoj hrani. Salaš je veoma prostran i u svom sklopu, pored kafića, restorana, poseduje ograđeno imanje sa predivnim, cvetnim vrtom koji zaokupi pažnju svim gostima. Uz ukusnu muziku, dobro vino, često gostima prave društvo i tradicionalni tamburaši svojom uživo muzikom i uglavnom su veoma radi da svojim slušaocima ispune svaku muzičku želju.

    Vinarije Fruška gora

    Govoreći o mnogobrojnim blagodetim Fruške gore, neizostavno je pomenuti njeno plodonosno zemljište bogato nizovima najkvalitetnije vinove loze. Fruška gora i njena okolina već vekovima imaju nadaleko poznatu vinsku tradiciju. Vina iz ovog kraja su vremenom postala poznata širom Evrope. 

    Vinarija Kovačević

    Jedna od najboljih vinarija Fruške gore jeste vinarija Kovačević, smeštena u predivnom ambijentu staklene kupole, čije prozore krase umetnički vitraži i mozaici u raznim nijansama. Vinarija Kovačević je, pre svega, jedna lepa porodična priča koja se nastavlja iz generacije u generaciju i prenosi sa kolena na koleno. Porodična atmosfera koja se oseća u svakom kutku vinarije i restorana dodatno doprinosi tome da se svaki gost oseti kao domaći i da uživa u veoma prijatnoj atmosferi, degustirajući najbolja vina i uživajući u tradicionalnim specijalitetima. Meni restorana je, takođe, veoma impresivan i raznovrsan, tako da će svaki gost pronaći nešto baš za sebe. Vinarija Kovačević ima dugu i razvijenu tradiciju koja traje više od celog jednog veka. Kada je reč o proizvodnji vina, vinarija Kovačević kombinuje i tradicionalne, dobro proverene tehnike i one nešto modernije. Neki od poznatijih proizvoda iz njihove ponude jesu Šardone, Sovinjon, Roseta i Bermet. Pored toga  sam ambijent restorana i vinarije je nestvarno lepo uređen i nalazi se u neposrednoj blizini čuvenog manastira Veliko Hopovo, tako da obe lokacije možete lako obići jednu za drugom.

    Vinarija Kiš

    Vinarija Kiš, koja se nalazi u prelepim Sremskim Karlovcima, još jedna je u nizu istaknutih vinarija ove plodonosne regije. Ova vinarija broji najveći broj nagrada i njena vina postala su poznata širom Srbije i regiona. U svom posedu vinarija Kiš ima impresivnih 14 hektara vinove loze koja se neguje i čuva decenijama sa velikom pažnjom i posvešćenoću.

    Nadam se da smo vam ovim tekstom dočarali svu lepotu i posebnost Novog Sada i njegove prelepe okoline. Mnogi posetioci neće biti nimalo razočarani i uživaće u čarima ovog prelepog grada. Okolina je jednako divna i puna znamenitosti, tako da će svako pronaći ponešto za sebe. Novi Sad je savršen odgovor na pitanje Gde za vikend u Srbiji. Ukoliko ste se odlučili da glavnom gradu Vojvodine prepustite svoje slobodne trenutke, pogledajte najveći izbor apartmana i pronađite idealan prostor za odmor. Apartmani Novi Sad su pristupačni, moderni i udobni, te garantuju savršene trenutke. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.