share with friends

Kako bismo Vam na najbolji mogući način odgovorili na ovo pitanje, potrudićemo se da Vam objasnimo sve što treba da znate i o čemu posebno treba da vodite računa kada je sinhronizacija kalendara u pitanju! Naime, od kada postoji sistem sinhronizacije kalendara preko iCal-a, iznajmljivačima apartmana posao je znatno olakšan!

 

Šta je iCal?

iCal, odnosno iCalendar je kompjuterski format koji omogućava automatsko deljenje unetih informacija sa drugim formatima koji podržavaju iCal! Prosto rečeno, ukoliko na jednom portalu unesete informaciju u kalendar (u ovom slučaju -zauzeće), ta informacija će se „prekopirati“ na ostale portale koje ste povezali sa centralnim kalndarom! iCal podržava veliki broj platformi, izmedju ostalih Booking, Airbnb, Google, Apple, pa i Apartmani u Beogradu.

 

Šta je sinhronizacija kalendara?

 

Sinhronizacija kalendara, najjednostavnije rečeno, predstavlja povezivanje jednog centralnog kalendara sa ostalim kalendarima sa platformi na kojima oglašavate Vaše smeštajne jedinice (apartmane). Dakle, sinhronizacija kalendara namenjana je svim vlasnicima koji svoj apartman (ili više njih) oglašavaju preko više platformi ili agencija za izdavanje.

Sinhronizacija kalendara daje vam mogućnost za automatsko usklađivanje kalendara čime ćete izbeći nepopularne dvostruke (duple) rezervacije!

Pored toga što možete samostalno da povežete kalendare i na taj način poboljšate svoje poslovanje, to možete uraditi i pomoću channel manager sistema.

 

Šta je channel manager sistem i kome je namenjen?

 

Channel manager sistem omogućava vlasnicima smeštaja da na jednostavan način upravljaju platformama na kojim oglašavaju svoje smeštajne jedinice! Pored toga što su efikasan način za usklađivanje kalendara zauzeća na portalima, channel manageri su jedan od načina da uštedite vreme i sprečite tzv. „duplu“ rezervaciju! Samo neki od channel managera koji se koriste jesu: smoobu.com, cubilis.com, siteminder.com i mnogi drugi. Međutim, mana ovakvog načina vođenja kalendara jeste to što se ovaj vid usluge plaća! Iz tog razloga, želimo da Vam na najbolji mogući način objasnimo kako da bez ikakvih dodatnih troškova povežete kalendare i na taj način uštedite i vreme i novac.

 

Channel manageri namanjeni su, pre svega, velikim lancima hotela ili vlasnicima koji imaju veliki broj apartmana koji se oglašavaju na velikom broju portala! Ukoliko to nije Vaš slučaj, nema razloga da stvarate bespotrebne troškove za posao koji možete da uradite sami potpuno besplatno!

 

Kako uspešno sinhronizovati kalendare Vaših apartmana?

 

Sam proces povezivanja odnosno sinhronizacije kalendara je vrlo jednostavan, a donosi mnogo prednosti u samom poslovanju kada je u pitanju izdavanje apartmana! Za početak, oglasite vaše smeštajne jedinice na portalu Apartmani u Beogradu. Oglašavanje apartmana je vrlo jednostavan proces, gde je samo potrebno da se registrujete na našem sajtu i pratite tražene korake. Zatim je potrebno da odaberete centralni kalendar sa kojim ćete povezati kalendare sa ostalih platformi. Naša preporuka je da to bude kalendar Airbnb-a, jer se pokazalo da najbolje funkcioniše sa ostalim kalendarima i da se zauzeća „povlače“ na povezane kalendare u roku od najviše 20 minuta (primera radi, Booking sinhronizuje zauzeća za najkasnije 4 sata, Tripadvisor za 3 itd). Naravno, ukoliko ne oglašavate apartman na airbnb-u, centralni kalendar može biti i sa neke druge platforme na kojoj imate prosečno najčešći i najveći broj rezervacija.

 

 

 

Postoje 2 načina za sinhronizaciju kalendara, a to su:

 

1)      Import (uvoz) kalendara

2)      Export (izvoz) kalendara

 

Import kalendara, odnosno „uvoz“ podrazumeva da na odabrani kalendar treba da „uvezete“ link kalendara sa drugih portala i na taj način uradite sinhronizaciju. Iako je ovo jedan od načina za sinhronizovanje, mana je to što u ovom slučaju sinhronizacija odnosno uspešnost iste, zavisi od portala sa koga izvozimo kalendar, tako da ćemo se fokusirati na opciju sa kojom ne možete pogrešiti, a to je:

 

Export kalendara ili „izvoz“ znači da sa cenrtalnog kalendara „izvozite“ odnosno kopirate link na ostale portale sa kojima sarađujete. Export kalendara je znatno bolja opcija, jer u tom slučaju je jedino neophodno da na centralni kalendar unesete zauzeće i to zauzeće će se „prekopirati“ na ostale kalendare! Imajte u vidu da sinhronizacija funkcioniše u jednom smeru! Navešćemo primer: Vaš odabrani kalendar sa koga ste exportovali link na druge portale je kalendar airbnb-a. Kada Vam stigne rezervacija sa airbnb-a, to zauzeće će se u roku od najviše 20 minuta prikazati na ostalim kalendarima. Međutim, ukoliko ste rezervaciju primili sa nekog drugog portala (npr Apartmani u Beogradu), rezervacija se NEĆE KOPIRATI na kalendar airbnb-a. U tom slučaju, kako ne biste na ostale kalendare unosili zauzeće manuelno,jednostavno ga unesite na airbnb, a ostali portali će povući zauzeće.

 

U daljem tekstu ćemo objasniti kako funkcioniše export kalendara, jer se export sa jednog centralnog kalendara pokazao kao daleko bolja i efikasnija opcija za sinhronizaciju.

 

Kako exportovati (izvesti) kalendar sa Booking.com-a i importovati (uvesti) ga na druge portale?

 

Ukoliko ste odabrali da kalendar Booking.com-a bude centralni kalendar sa koga ćete „izvoziti“ link i “uvoziti“ na kalendar sa drugih platformi, pogledajte detaljno uputstvo:


1. Prijavite se u ekstranet i kliknite na opciju „cene i raspoloživost“ ili na „kalendar“ (u slučaju da imate više smeštajnih jedinica, odaberete ih po nazivu, kako biste pristupli njenom kalendaru).

2. Zatim kliknite na kućicu "Sinhronizujte svoje kalendare" ispod kalendara.

3. Kliknite na plavi kvadrat u kome piše  „export calendar“ odnosno „eksportujte svoj kalendar“. U iskačućem prozoru koji se pojavi kliknite na 'Kopiraj link' i „zalepite“ (importujte)  link u eksterni kalendar drugog portala (iCal, Google ili Outlook).  

Na bookingu postiji opcija da izaberete da li želite da sinhronizujete samo rezervacije ili rezervacije i datume kada ste zatvoreni. (stavi sliku)

 

Iako sinhronizacija sa bookingom funkcioniše, kako smo već napomenuli, zauzeća se povlače tek nakon par sati, tako da Booking.com nije najsigurnija opcija za sinhronizovanje. U prevodu, iako dobijete rezervaciju na booking, u većini slučajeva biste ipak morali da manuelno unosite zauzeća na druge portale, što svakako nije poenta sinhronizacije!

 

 

Kako exportovati (izvesti) kalendar sa Airbnb-a i importovati (uvesti) ga na druge portale?

 

Export kalendar Airbnb-a, kako je iskustvo pokazalo, najbolje funkcioniše kada se poveže sa kalendarima ostalih portala! Iz tog razloga, detaljno ćemo objasniti kako da uspešno sinhronizujete kalendar Airbnb-a sa ostalima. Jpš jednom napominjemo da je potrebno da i kalendar na koji importujete centralni kalendar podržava iCal! 

 

1)  Na stranici airbnb.com kliknite na „Host“ odaberite opciju „Calendar“.

2)  Na stranici s kalendarom kliknite na opciju „Availability“ .

3)  Pod „Sync. Calendars“  odaberite „Export Calendar“.

4)  Kopirajte i zalepite (importujte) link na odabrani kalendar koji podržava iCal.

 
 

 

 

 

Detaljnije objašnjenje KORAK PO KORAK (video):

 

Važne napomene:

Export link kalendara airbnb- funkcioniše sa neograničenim brojem portala. Kao što smo napomenuli u primeru za export kalendara, sinhronizacija ide u jednom smeru. Pored zauzeća, biće prikazano i kada dođe do otkaza rezervacije na airbnb-u. Iako sinhronizacija na ovaj način funkcioniše bez problema, kada su neki frekventni datumi u pitanju (kada je vikend ili neki važan događaj u Beogradu i očekuje se velika poseta) preporuka je da proveravate zauzeća na drugim portalima, odnosno da li se „povuklo“ zauzeće sa airbnb-a, kako se ne bi desilo da dođe do duple rezervacije.

 

Kako uvesti i izvesti kalendar sa veb portala Apartmani u Beogradu?

 

Kao i na ostalim portalima, tako i na portalu Apartmani u Beogradu postoji opcija za import i export kalendara! Kada se ulogujete na svoj nalog na veb portalu Apartmani u Beogradu (u daljem tekstu AuB), u gornjem desnom uglu imate opciju "Moji apartmani".

1) Kliknete na "Moji Apartmani"

2) Odaberete opciju "Kalendar". Ispod prikaza kalendara postoje opcije za "Import" i "Export" kalendara

3) Odabrani export link sa Airbnb-a prekopirajte i importujte na kalendar AuB.

4) Povežite kalendare!

Na ovaj način, na kalendaru AuB biće prikazana zauzeća sa kalendara Airbnb-a! Napomena: Morate se ulogovati na airbnb sa racunara, sa mobilnog tu opciju ne mozete videti.

Isto tako, kalendar AuB možete exportovati na ostale platforme, ali ponovo napominjemo da je najbolja opcija da centralni kalendar sa koga ćete izvoziti link bude kalendar Airbnb-a

 

Detaljnije

 

Detaljno objašnjenje KORAK PO KORAK  (video):

 

 

Da zaključimo:

Kada u bilo kojoj vrsti poslovanja naiđemo na nešto novo ili nepoznato, ali i na nešto o čemu nemamo mnogo informacija, automatski imamo neku vrstu odbojnosti prema tome i volimo da ostanemo u komfor zoni. Međutim, ukoliko se bavite iznajmljivanjem apartmana na dan, treba da znate da ako u svoje poslovanje uvedete sinhronizaciju kalendara, možete imati samo koristi, jer negativne strane ne postoje! Sinhronizacija kalendara je jedan od načina da unapredite svoj posao, što i jeste cilj!