Kako da od postojećeg napravite stalnog gosta

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Glavni problem svakog iznajmljivača je da popuni smeštajne kapacitete. Bez obzira na to da li iznajmljujete jednu sobu ili nekoliko apartmana, privući gosta po prvi put je težak posao koji zahteva puno angažovanja i vremena. Mnogo je lakše a i isplatljivije vratiti starog gosta koji je bio zadovoljan boravkom kod Vas. Naravno najlakše je sa stalnim gostima, tu praktično ne morate ni prstom da mrdnete.

    Pre nego što gost dođe

    Prve korake za vraćanje postojećeg gosta treba preduzeti čak i pre nego što je uopšte posetio smeštaj po prvi put. Kada dođe, prvi utisak o smeštaju će umnogome zavisiti od slike koju je stvorio kada se tek upoznavao sa ponudom. Ako je gost pre potvrde rezervacije za stan na dan bio u mogućnosti da dobije sve potrebne podatke i ako su tekst, slike smeštaja i drugi podaci bili tačni, on će biti zadovoljan kada dođe. Taj prvi osećaj zadovoljstva je upravo ono što će mu učiniti boravak mnogo prijatnijim, i što će povećati šanse da ponovo dođe, čak i ukoliko se naknadno pojave neki sitni nedostaci. Upravo iz ovog razloga je bitno da ponuda bude što iskrenija i da što više odgovara stvarnosti. Svi saveti za dočekivanje gostiju nalaze se u našem novom vodiču za vlasnike!

    Za vreme boravka gosta u smeštaju

    Sledeće korake u stvaranju stalnog gosta treba preduzeti od momenta kada dođe u smeštaj. Na Vama je da mu boravak učinite što prijatnijim i da već dobar prvi utisak podignete na viši nivo. Čak iako prvi utisak nije bio toliko dobar, ali je gost i pored toga odlučio da ostane u Vašem smeštaju, i dalje postoji šansa da se stvari promene. Zbog ovoga je i bitno da svakom gostu pojedinačno posvetite određeno vreme, nije dovoljan samo dobar smeštaj, već je potrebno da pružite i dobru uslugu.

    Svaki gost je priča za sebe i Vi ne možete udovoljiti svakome na isti način. Međutim ukoliko dobro procenite šta je to što gostu treba, i to mu i pružite dobićete gosta koji ne samo da će biti beskrajno zadovoljan, već će imati i veću želju da ponovo dođe kod Vas.

    Koliko god prvi utisak bio bitan, možda je poslednji ipak bitniji, jer to je ono što će gost pamtiti. Nemojte dozvoliti da sada na kraju neka sitnica pokvari sve ili da ti poslednji dani budu jednolični, bez ičega za pamćenje. Organizujte večeru i druženje, a lepo bi bilo i da za gosta pripremite neki poklon koji će ga uvek podsećati na vreme provedeno kod Vas.

    Nakon odlaska

    Ovde nije kraj ukoliko želite da se postojeći gost vrati, a naročito ako od njega želite da napravite stalnog gosta. Kako ne bi zaboravio na vreme provedeno u Vašem smeštaju, potrebno je da gosta sa vremena na vreme podsetite. Nakon odlaska, posle kraćeg vremena (manje od mesec dana) pošaljite poruku gostu i zahvalite mu se što je boravio kod Vas. Takođe neka lepa i kratka čestitka za glavne praznike nikako nije na odmet. Naravno obaveštavajte gosta o novim ponudama i pogodnostima, ali pazite da ne preterate sa reklamiranjem. Jedna od dobrih taktika da privučete postojeće goste ponovo jeste da ponudite popust za lojalnost, tj. poseban popust za stalne goste. Ukoliko su vam potrebni još neki saveti prilikom ispraćaja gostiju možete ih pročitati u našem novom vodiču za vlasnike!

    Ako ste sve uradili kako treba uz malo sreće lako se može dogoditi da dok Vaši konkurenti jure u potrazi za gostima i troše brdo para, Vi samo treba da uskladite termine sada već stalnih gostiju. Naravno ovo bi bila idealna situacija, ali nikako nije nerealna. Uz trud i vreme moguće je da konačno dođete do toga da uvek sve kapacitete popunite stalnim gostima.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.