Elitna naselja u Beogradu

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Grad Beograd je prethodnih godina postao izuzetno posećena destinacija kada je turizam u pitanju. O tome najbolje govore podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji prati dolaske i noćenje gostiju iz naše države i inostranstva u hotelima, motelima, hostelima, apartmanima i kampovima. Kada se pogleda cela Srbija, grad Beograd je mesto koje privlači najveći broj posetilaca. S obzirom na to da je Beograd i glavni grad, takvi podaci nikoga ne iznenađuju.

    Beograd nije samo atraktivan turistima, koji žele da ga upoznaju i saznaju nešto o njegovoj istoriji. Naprotiv, atraktivan je poslovnim ljudima, investitorima, a posebno prestavlja vrlo atraktivnu lokaciju za život. Trend preseljenja u Beograd čini se da ne prestaje i da se neće smanjiti s obzirom na nova moderna i elitna naselja koja nastaju na nekoliko lokacija u gradu. Nova i modernija naselja sa modernom gradnjom najbolji su svedoci brzog urbanog razvoja našeg glavnog grada. Kako je Beograd grad sa dugom istorijom, nova naselja mu na pravi način dodaju duh modernog i svetskog.

    Grad Beograd ima 17 opština i svaka od njih ima svoje velike prednosti. U zavisnosti od toga šta je kome važno za stalan boravak, meštani se odlučuju za različite delove grada. Porodice se odlučuju za mirnije krajeve poput opštine Voždovac i Zvezdara. Voždovac je opština, koja se prostire blizu centra grada, ali dovoljno daleko da bude ušuškana i skrivena u zelenilo. Meštani Voždovca na prirodnom hladu i zelenoj oazi čistog vazduha mogu da zahvale Banjičkoj šumi, njihovom omiljenom izletištu. Iako se na Voždovcu nalaze višespratnice starije gradnje i porodične kuće, poslednjih godina se jedan kraj na Voždovcu postepeno pretvara u pravo novo elitno naselje u Beogradu. 
    Zvezdara je veća opština koja obuhvata nekoliko mirnijih naselja poput Mirijeva, Đerma i Cvetkove pijace. Zvezdara je izuzetno razvijena opština što odgovara roditeljima sa decom, jer su vrtići, škole, bolnice i prodavnice na dohvat ruke.

    Ne možemo zaboraviti Novi Beograd, koji se sve popularniji među poslovnim svetom. Velike multinaconalne kompanije, banke, osiguravajuće kuće  građevinske firme imaju svoja predstavništva na Novom Beogradu. Microsoft, P&G, NCR, Renault Nissan, Siemens i Unilever uspešno posluju na Novom Beogradu i zapošljavaju veliki broj ljudi. Da je Novi Beograd sve popularnija lokacija, najbolje se vidi prema novim gradilištima. Novi projekti previđaju potpuno nova naselja sa pametnim zgradama, stambeno-poslovnim kompleksima, prodavnicama i svim radnjama neophodnim za kvalitetan svakodnevni život.

    Kada je reč o elitnim naseljima u Beogradu, Beograd ne zaostaje za velikim evropskim gradovima, koje imaju posebne delove gde žive poznati, ugledni i bogatiji ljudi. Delovi sa privatnim vilama, raskošnim kapijama i luksuznim automobilima se mogu naći na nekoliko lokacija u gradu. Elitna naselja u Beogradu na najbolji način pokazuju da naš glavni grad ne čine samo istorijska zdanja i stare višespratnice, već i da postoje delovi koji su uređeni sa posebnom pažnjom. Do sada ih je bilo svega nekoliko, ali je proteklih godina pokrenut veliki broj projekata koji su najavila potpuno nova elitna naselja gde su mahom stanovi već rasprodati, a među kupcima se nalazi  poznate ličnosti iz sveta sporta, muzike i biznisa.

    Elitna naselja u Beogradu: Stari grad

    Opština Stari grad je broj jedan među elitnim naseljima u Beogradu, jer obuhvata sam centar glavnog grada. Opština Stari grad obuhvata sva gradska dešavanja i privlači najveći broj posetilaca, jer se većina najvećih kulturoloških simbola i bitnih stanova nalazi upravo na njenoj teritoriji. Dovoljno je reći da se ovde nalazi Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park, koji poseti nekoliko desetina hiljada turista godišnje. Knez Mihailova ulica, Skadarlija i Terazije - više nije potrebno ni nabrajati.

    Druga elitna naselja u Beogradu ne mogu se ni porediti sa značajem kakav ima Stari grad. Kako i sam naziv opštine govori, Stari grad je mesto gde je Beograd počeo da se razvija, menja i postaje grad kakav je danas. Status opštine je Stari grad dobio 1957. godine spajanjem Skadarlije i Terazija sa Starim gradom. U kulturnom, istorijskom, ekonomskom i arhitektonskom smislu Stari grad je izuzetno značajan, jer pokazuje kako se jedan grad tokom dva milenijuma razvijao u urbanu prestonicu. Ostala elitna naselja u Beogradu ne mogu da se pohvale nasleđem kao što to može Stari grad.

    Spomenici kulture obuhvataju gotovo 200 zdanja, spomenika i prostora u Starom gradu. Beogradska tvrđava, Kalemegdan, Saborna crkva, Knez Mihailova ulica, Konak kneginje Ljubice i Kapetan-Mišino zdanje su kulturna dobra od izuzetnog značaja i najveće atrakcije turizma u Beogradu. Ne smemo zaboraviti da pomenemo Skadarliju, boemsku beogradsku četvrt, Botaničku baštu “Jevremovac”, Trg republike i Terazijsku česmu. Stari grad ne predstavlja samo kulturni centar, već i univerzitetski - 13 fakulteta se nalazi na teritoriji opštine, 8 osnovnih škola i 10 srednjih škola, Srpska akademija nauka i umetnosti, 18 muzeja, 6 pozorišta, 20 ustanova kulture i rektorat Beogradskog univerziteta. Ukoliko tražite ekonomski i privredni centar, Stari grad je centar uslužnih delatnosti, trgovine i bankarstva.

    Šta možete posetiti na opštini Stari grad?

    Kalemegdan

    Kalemegdan ili Kalemegdanski park okružuje Beogradsku tvrđavu i predstavlja jednu od najlepših celina u celom Beogradu. Druga elitna naselja u Beogradu se ne mogu pohvaliti da postoje još od antičkog doba kakav je slučaj sa Kalemegdanom i parkom. Kalemegdan je dugo bio zapušteno polje, koje je okruživalo tvrđavu, ali ništa više toga. Tek je krajem XIX veka počelo njegovo preuređenje kada je postao park. Početkom XX je Kalemegdan počeo da liči na park kakav je danas kada su postavljene pešačke staze, postavljene prve klupe, posađeno drveće i podignuti prvi spomenici. Zbirka spomenika na Kalemegdanu danas uključuje spomenik zahvalnosti Francuskoj, fontane “Borba” i “Buđenje” naših poznatih vajara i spomenici Milošu Crnjanskom, Jovanu Skerliću, Simeonu Roksandiću, Đuri Daničiću, Aleksi Šantiću, Bori Stankoviću, Branku Radičeviću i drugim velikim ličnostima iz naše istorije, umetnosti i književnosti.

    Beogradska tvrđava

    Beogradska tvrđava spada među najstarija utvrđenja u Evropi, a svakako i jedna od najlepših zbog čega je jasno zašto je Stari grad među elitnim naseljima u Beogradu. Beogradsku tvrđavu su počeli da grade Rimljani nakod odlaska keltskog plemena sa ovim prostorima. Tako su prve temelje tvrđave postavili Rimljani oko koje se razvio čitav jedan grad. Sa austrougarskim osvajanjem i turskim se izgled tvrđave menjao i zidao, ali je u oba slučaja služila kao odbrambeni mehanizam. Danas je čini nekoliko kula i kapija, prostor Vojnog muzeja, spomenik “Kalemegdan” Ivana Meštrovića, crkva Ružica, crkva Svete Petke, ostaci Mitropolije i mnogo manjih važnih kulturoloških znamenitosti. 

    Skadarlija

    Skadarska ulica ili Skadarlija je najpoznatija boemska četvrt u Beogradu. Od kada su prve kafane u ovom delu otvorene davne 1862. godine. Od tada su ovom čuvenom kaldrmisanom ulicom prošle cipele mnogih celikih srpskih umetnika, pisaca, pesnika, glumaca, novinara i reditelja. U kafanama duž Skadarlije su nastale prve novine i napisane najlepše ljubavne pesme i najbolji glumački komadi. Najpoznatiji gosti bili su Đura Jakšić, Janko Veselinović, Stevan Sremac, Branislav Nušić, Radoje Domanović, Bora Stanković, Tin Ujević. Kuća u kojoj je živeo Đura Jakšić pretvorena je u muzej ispred kog se nalazi spomen-ploča i portret Đure Jakšića.

    Kafane sa dugom tradicijom postojanja u Skadarliji su “Dva jelena”, “Tri šešira”, “Velika Skadarlija”, “Ima dana”  “Mali vrabac”. Osim vrhunske usluge, dobrog vina i ukusne hrane, Vaše večeri u Skadarliji će ispuniti zvuk tamburaša, violine, harmonike i kontrabasa. 

    Knez Mihailova

    Knez Mihailova ulica je jedna od najstarijih i najlepših ulica u Beogradu, svakako i najlepša. Druga elitna naselja u Beogradu često nemaju ulicu od ovolikog istorijskog i kulturnog značaja. Duž ulice se nalaze reprezentativna zdanja arhitekture XIX veka, koja pokazuje kako se Beograd menjao. Među njima se nalaze i neke od najstarijih zdanja u gradu. Šetajući Knez Mihailovom možete videti zgradu Srpske akademije nauka i umetnosti, Palate Albanije, restorana “Grčka kraljica”.

    Najbolji pokazatelj urbanog i turistički atraktivnog dela Beograda jeste niz prodavnica svetskih brendova, kao i novi tržni centar “Rajićeva”. Pored toga, poseban moderni duh Beogradu daje niz popularnih kafea, barova i restorana gde turisti svakodnevno svraćaju.

    Trg republike

    Prostor Trga republike bio je i ostao je glavno sastajalište. Na platou gde se danas nalazi spomenik je bila čuvena kafana “Dardaneli”, koja se u domaćim filmovima i serijama često pominje. Mnogo godina pre toga se na ovom prostoru nalazila čuvena Stambol kapija - ulazak u grad. Tek je 1882. godina na Trgu postavljen spomenik Knezu Mihailu Enrika Pacija. Spomenik okružuju impozantna zdanja Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja i pozorišta “Boško Buha”.

    Sve važne manifestacije se održavaju upravo u samom centru grada. Sve što Vam može pasti na pamet ima svoju publiku u centru - izložbe, promocije knjiga, projekcije filmova, predstave, muzički koncerti, klizanje, humanitarne akcije, pa čak i sportski događaji. Tako je Stari grad spoj arhitekture, istorije, umetnosti i modernog ugostiteljstva.

    Centar poseti najveći broj turista koji dođe u Beograd. Pored toga što mogu mnogo toga da obiđu, turisti znaju da mogu pronaći komforan i povoljan privatan smeštaj u samom centru grada. Tako stan na dan Beograd Centar često iznajmljuju turisti koji dolaze na konferencije, izložbe, seminare, promocije i gostovanja u Beograd, te žele da budu u blizini dešavanja. Često gosti iznajmljuju privatan smeštaj na ovoj lokaciji, jer je jednostavno najlepša u Beogradu.

    Elitna naselja u Beogradu: Vračar

    O opštini Vračar možemo svašta reći, najpre da je najmanja beogradska opština, najgušće naseljena, ali i najlepša opština. Ono što Vračar čini posebnim i elitnim naseljem u Beogradu jesu uske i ukrštene ulice, koje prati prirodan hlad drvoreda, a okružuju ih neke od najlepših zgrada. Mnoštvo lepih zgrada i malih starih kuća su ono po čemu je elitno naselje Vračar prepoznatljivo.

    Narodna predanja o imenu ovog naselja još uvek nisu objasnile kako je nastalo. Jedna od legendi iz XVI veka naziv potiče od junaka po imenu Vračar, a prema drugoj je Vračar nastalo od vrapčijih polja, kojih je bilo puno na ovom mestu. Ipak, jedno od predanja ostalo je zapamćeno - srpski junak Luka Cvetinović je na ovom mestu zatekao prelepu devojku na izvoru, koja je očarala ovog mladog vojnika. Međutim, prelepa devojka je u stvari bila veštica i vračara.

    Vračar se od drugih elitnih naselja u Beogradu razlikuje po mnogo čemu, ali se najviše izdvaja po velikoj znamenitosti - po Hramu Svetog Save. Hram Svetog Save predstavlja najveći pravoslavni hram na Balkanu, kao i jedan od najlepših verskih građevina u Evropi. Nemoguće ga je zaobići, jer se nalazi na zaista odličnoj lokaciji. Turisti iz Srbije i celog sveta dolaze da vide ovu impozantnu građevinu i poznaju se sa našim verskim nasleđem. Iako unutrašnjost Hrama još uvek nije završena, to ne sprečava posetioce da uđu i pogledaju kako teku radovi. Planirano je da unutrašnjost Hrama bude urađena u mozaiku, a za sada je završena samo istočna strana, Ipak, posetioci se mogu spustiti do Kripte u Hramu, koja je potpuno završena. Kripta je posvećena Svetom knezu Lazaru i predviđena je za bogosluženja, ali i kulturno-umetničke manfestacije poput crkvenih izložbi i muzičkih koncerata. Hram Svetog Save predstavlja jednu vrlo upečatljivu građevinu, koj se vidi sa svih prilaza Beogradu, ali i iz naselje u okolini Beograda.

    Arhitektura Vračara čini ovu opštinu zaista posebnom. Pored Hrama Svetog Save pogled se pruža na zgradu Narodne biblioteke sa 4 miliona jedinica bibliotečkog materijla i na spomenik i park Karađorđu, prvi zidani spomenik u Beogradu. Vračar ima čak 4 pozorišta - Beogradsko dramsko pozorište, DADOV, Teatar levo i Pozorištance “Puž”. Na Vračaru se nalazi sedište najstarije zdavačke kuće u Srbiji - Srpske književne zadruge i jedna od najstarijih i najuglednijih gimnazija - Treća beogradska gimnazija.

    Kada se nađete na Vračaru preporučujemo Vam da posetite...

    Cvetni trg - Cvetni trg je u XIX veku bio pijaca i fijakerska stanica. Način uređivanja pijačnog prostora se danas inače uređuje po uzoru na nekadašnju pijacu Cvetni trg. Danas je ovo plato gde su smešteni popularni kafići gde tokom lepog vremena gosti uživaju u hladovini i omiljenim pićima. Nakon pijace je na platou bila otvorena prodavnica “Cvetni trg”, prva samoposluga u Beogradu. Takođe, restoran “Polet”, koji se nalazi na Cvetnom trgu, spada u najstarije kafana u gradu.

    Čuburski park - Čuburski park se nalazi okružen ulicama Maksima Gorkog, Orlovića Pavla, Cara Nikola II i Čuburskom ulicom. U parku se nalaze dečija igrališta, skejt park, park za pse o košarkaški tereni. U 2009. godine je otkriven spomenik Petru Kočiću.

    Kalenić pijacu - Kalenić pijaca je jedna od najpoznatijih pijaca u Beogradu sa početka XX veka. Ujedno je i najveća beogradska pijaca, koju posećuju stanovnici iz okoline Beograda, ali i cele Srbije.

    Slaviju - Slavija je jedan od najpoznatijih beogradskih trgova, kao i verovatno najprometniji kružni tok. Trg Slavija je i najčešće mesto sastajališta i prolaska autobusa, minibuseva, tramvaja i trolejbusa.

    Preporučujemo Vam i da pogledate ponudu smeštaja na Vračaru na našoj stranici Stan na dan Vračar kako biste bili sigurni da ćete pronaći stan po svojoj meri.

    Elitna mesta na Vračaru

    Vračar je daleko poznat po prvim mehanama u Beogradu. Mnoge od njih su danas zatvorene, ali one koje su opstale, posluju danas sa mnogo uspeha - “Trandafilović”, “Sokolac”, “Vltava”, “Kalenić”, “Zona Zamfirova”, “Čubura”, “Čuburska lipa”. Kao i Skadarlija, ove mehane su ugostile mnoge poznate pesnike, pisce i boeme. 

    Stare mehane zamenje su novim elitnim kafeima i restoranima gde se često mogu sresti srpske poznate ličnosti. Većina lokala se nalazi u okolini Hrama Svetog Save, tako da često gosti ispijaju svoje piće sa pogledom na ovu impozantnu građevinu. Izdvojili smo nekoliko najpopularnijih mesta za izlazak, ručak ili piće na Vračaru:

    • Terminal
    • Pizza bar
    • Mala fabrika ukusa
    • Intergalactic diner
    • Voulez-vous
    • Marenda
    • Ceger 
    • Villa Maska

    Parking na Vračaru

    Slobodan parking je na Vračaru sa vremena na vreme teško pronaći. Zbog toga je najbolje unapred se informisati o dostupnim javnim garažama ili javnim parkiralištima. Izdvojili smo 4 predloga:

    Javna garaža Masarikova Masarikova 2
    Javna garaža Baba Višnjina Baba Višnjina 38
    Parking Slavija Trg Slavija
    Parking Viška Maksima Gorkog

    Gradski prevoz

    Gradski prevoz na Vračaru funkcioniše sasvim dobro i povezuje Vračar sa centrom grada i drugim delovima Beograda. Kroz Vračar saobraćaju linije autobusa, tramvaja, minibuseva i trolejbusa. Velika stajališta se nalaze ispred Hrama Svetog Save pod nazivom “Karađorđev park”.

    Autobuske linije

    24 Dorćol (SRC Milan Muškatirović) - Neimar
    83 Crveni krst Zemun /Bačka/

    Stajalište kod Hrama Svetog Save

    Elitna naselja u Beogradu: Dedinje

    Na listi elitnih naselja u Beogradu se nalazi i Dedinje. Nalazi se jednoj od najstarijih beograskih opština Savski venac. Prva asocijacija na Dedinje je raskoš i luksuz što dokazuje veliki broj poznatih ličnosti i političara, koji ovde žive u svojim porodičnim vilama. 

    Poreklo imena možemo tražiti u XVI veku u turskom jeziku, jer se veruje da “Dedinje” potiče od naziva “dede”, koji je nosio starešina muslimanskog manastira. U pisanim dokumentima se pojavljuju i imena Dedija i Dedina. Mnogo pre prvih porodičnih kuća su se na Dedinju nalazili voćnjaci, njive i vinogradi, a izgradnja naselja počinje nakon Prvog svetskog rata. Posebnu zaslugu za naseljavanje imala je porodica Karađorđević, koja je izabrala Dedinje za izgradnju svojih dvorova. Od kada je ovaj deo počeo da se naseljava važio je za mesto gde imućni ljudi grade svoje letnjikovce i vile raskošnog izgleda. Među prvim stanovnicima su se našli političari, trgovci i bankari.

    Karakterističan izgled Dedinja čine privatne kuće i vile, često novije gradnje. Na obodu naselja su izgrađene moderne stambene zgrade, kojih ima neuporedivo manje u odnosu na vile. Posebnu vrednost imaju privatne vile izgrađene pre Drugog svetskog rata, jer su specifične arhitekture koja se očuvala do danas. Elitnom izgledu Dedinja doprinosi i činjenica da je ovo najšumovitije naselje u Beogradu. Drvoredi se mogu naći duž svake ulice, a o cvetnim i mirisnim baštama kuća ne moramo ni da govorimo. Iz tog razloga ne treba da nas čudi zbog čega se veliki broj ambasada i rezidencija nalazi upravo na Dedinju. Pored stadiona Crvene zvezde se nalazi posebna diplomatska pumpa, te se ceo ovaj kraj naziva “Diplomatska kolonija”. 

     

    Na Dedinju se nalazi veliki zdravstveni centar, koji čine Kliničko-bolnički centar, Železnička bolnica, Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti, Institut za kardiovaskularne bolesti. Ljudi iz cele Srbije dolaze čak na Dedinje kako bi otišli na zdravstveni pregled ili slične intervencije. Zbog toga se pojavljuje sve više privatnog smeštaja za izdavanje po principu stan na dan Beograd. Sudeći prema brojnim fotografijama privatni apartmani ne zaostaju za elegantnim stilom Dedinja.

    Turistima je posebno zanimljivo da posete...

    Muzej istorije Jugoslavije

    Muzej istorije Jugoslavije je posebno interesantan posetiocima, jer je ovde sahranjen Josip Broz Tito u jednom delu Muzeja, Kući cveća. Fond Muzeja čini nekoliko kolekcija, a to su lični predmeti Josipa Broza Tita, kolekcija štafetnih palica, Titovih ordenja i lična arhiva, slike, crteži, novinski članci, arheološka zbirka i zbirka primenje umetnosti. Kako i sam naziv govori, aktivnosti i izložbe Muzeja se tiču perioda Jugoslavije. 

    Kuća cveća posebno interesantna, jer su ovde sahranjeni Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz. “Kuća cveća” je prvobitno bila zimska bašta, sagrađena prema Titovoj želji i zvali su je “Cvećara”. Nakon njegove smrti je preuređena i prilagođena da bude njihovo večno počivalište.

    Muzej istorije Jugoslavije je otvoren od utorka do nedelje u periodu od 10:00 do 18:00 časova, a ponedeljkom je zatvoren za posetioce. Besplatan je ulaz svakog prvog četvrtka u mesecu u periodu između 16:00-18:00 časova, 04. maja i 25. maja. Ulaznice za odrasle iznose 400 dinara, učenike i studente 200 dinara, a deca do 10 godina starosti mogu posetiti Muzej potpuno besplatno.

    Vila mir

    Vila mir je jedna od najlepših zgrada u čitavom Beogradu. Napravljena je kao rezidencijalni prostor za predsednika Josipa Broza Tita i njegovu porodicu, koja se nikad nije uselila u vilu. Danas je Vila mir deo Muzeja istorije Jugoslavije iz koje su  Muzej prebačene sve kolekcije i predmeti nekadašnjeg predsednika.

    Dvorski kompleks

    Koja elitna naselja u Beogradu se mogu pohvaliti time da su dom kraljevske rezidencije? Verovatno najlepše zdanje na Dedinju jeste dvorski kompleks porodice Karađorđević. Napravljen je u periodu 1924-1929. godine za potrebe porodice Karađorđević po nalogu kralja Aleksandra I, gde je on i boravio kao i kralj Petar II. Dvorski kompleks podrazumeva Kraljevski dvor, Beli dvor, bazene, pergole, parkovske terase, koncertna terasa, slamnatu kuću, kancelariju Maršalata i dvorsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog. Poseban značaj u dvorskom kompleksu nosi bogata umetnička zbirka.

    Sa brda na kome se nalazi dvor se pruža veličanstven pogled na Topčider, Košutnjak, Avalu i čitavo naselje Dedinje. Nije potrebno naglasiti da su prostorije dvora veoma raskošno opremljene. Ukrašene su dragocenim slikama i predmetima iz lične kraljevske kolekcije. Neke prostorije su opremljene u baroknom stilu, a neke u renesansnom. Kopije fresaka iz manastira Dečani i Sopoćani i bronzani lusteri su samo jedan deo raskoša.

    Kako kraljevski kompleks izgleda najbolje možete pogledati na njihovoj zvaničnoj prezentaciji i uveriti se u lepotu dvora.

    Turistička organizacija Beograda svake srede organizuje posete kraljevskom kompleksu, kao i subotom i nedeljom. Sredom je obilazak zakazan za 10 časova, a subotom i nedeljom od 10 časova i od 13 časova. Cena ulaznice je 650 dinara.

    Topčiderski park

    Topčidarski park je jedan od prvih beogradskih parkova sa tradicijom postojanja od 150 godina. Nalazi se u naselju Topčider u dolini Topčidarske reke. Uređenje parka počelo je po naređenju kneza Miloša sredinom XIX veka gde je želeo da izgradi najlepši rezidencijalni kompleks. O tome danas svedoči Milošev konak, izgrađen od strane najboljih arhitekti, zidara i slikara toga doba. 

    Konak kneza Miloša zaštićeno je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja i pretvoreno je u muzej. Oko Konaka su posađeni platani, koji danas podsećaju na visoke čuvare parka i Konaka. Pored nekoliko veličanstvenih fontana, drvenih mostova, žbunastih biljaka u Topčiderskom parku se nalazi spomenik Arčibaldu Rajsu, Topčiderska crkva Svetih apostola Petra i Pavla, skulptura Obelisk posvećena dinastiji Obrenović i skulptura Žetelica, posvećena plonosti i rađanju.

    Stadioni

    Dedinje se popularno naziva i “brdo sporta”, jer se ovde nalaze fudbalski stadioni dva najveća fudbalska kluba u Srbiji, Partizana i Crvene zvezde, kao i fudbalski klub Dedinje. Fudbalski klub Dedinje je osnovan 2014. godine, relativno je noviji fudbalski klub, a grupa navijača kluba se popularno naziva “Milioneri”. Fudbalski stadion Partizan se nalazi u ulici Humska broj 1, stadion “Rajko Mitić” u ulici Ljutice Bogdana 1A, a stadion FK Dedinje je FF Brodarac u Prizrenskoj ulici u Zemunu.

    Gradski saobraćaj

    Dedinje se nalazi na dobroj lokaciji i odlično je povezano sa drugim naseljima u Beogradu. Od autobuskih linija kroz Dedinje prolaze

    • linija 42 Slavija /Birčaninova/ - Banjica /VMA/ - Petlovo brdo
    • linija 49 Topčider /Letnja pozornica/ - Pere Velimirovića
    • linija 59 Slavija /Birčaninova/ - Petlovo brdo
    • linija 78 Zemun - Banjica
    • linija 94 Blok 45 - Miljakovac 1
    • minibus E7 Pančevački most - Petlovo brdo
    • noćna linija 47 Trg republike - Resnik
    • noćna linija 48 Trg republike - Miljakovac 2

    Od trolejbuskih linija kroz Dedinje prolaze

    • linija 40 Zvezdara - Banjica
    • linija 41 Studentski trg - Banjica

    Elitna naselja u Beogradu: Senjak

    Dedinje i Senjak se uvek pominju zajedno kada su u pitanju elitna naselja u Beogradu. Senjak je, kao i Dedinje, jedno od beogradskih naselja na teritoriji opštine Savski venac. Naziv naselja krije izuzetno zanimljivu istorijsku priču. Pre nego što je naseljen Senjak je bio osmatračnica gde su poljoprivrednici skladištili svoje seno nakon što je bilo naređeno da ga sklone iz drugih delova Beograda. Kako je seno na početku bilo raštrkano po čitavom gradu često je dolazilo do požara zbog čega je i odlučeno da se premeste na teritoriju današnjeg Senjaka.

    Danas Senjak spada u bogatija naselja privlačna višim klasama. Naseljavanje je teklo isto kao i na Dedinju - nakon Drugog svetskog rata su ovde građene privatne vile nakon čega je Senjak postao mesto gde se nalazila cela politička i vojna elita. Interesantan je podatak da je prva tramvjaska linija u Beogradu saobraćala putem od Senjaka ka Kalemegdanu.

    Na Senjaku možete posetiti Muzej afričke umetnosti, Muzej Tome Rosandića, manastir Vavedenje, Kuću Dragoljuba Gošića, Kuću kralja Petra park Topčidersku zvezdu i Vespa muzej Srbije.

    Senjak je elitno mesto za izlazak. Veoma popularna mesta za izlazak među poznatim ličnostima su sledeći objekti:

    • restoran Šeher
    • restoran Grafičar
    • restoran Topčiderac
    • restoran Careva ćuprija
    • restoran Mydan

    Restorani poput Careve ćuprije i Topčiderca imaju iza sebe dugi niz decenija uspešnog rada. Na meniju ovih restorana se nalaze najbolja tradicionalna srpska jela, kao i vrhunska jela internacionalne kuhinje. Ambijent, usluga i atmosfera su zaista na visokom nivou, koji je teško dostići. Restorani nastoje da spoje duh nekadašnjeg Beograda kroz stare i proverene recepte i istoriju sa modernim ukusima i enterijerom.

    Kako do Senjaka?

    Naselje Senjak se nalazi na svega 3 kilometara od centra Beograda. Do nekih delova naselja se može doći pešaka, a redovno saobraćaju autobuske linije. Tramvajske linije koje saobraćaju sa Senjaku jesu

    • linija 3L1
    • linija 11.

    Siđite na stanici “Sajam” i za svega nekoliko minuta šetnje ćete stići do Senjaka. 

    Autobuske linije koje saobraćaju ka Senjaku jesu

    • linija 44 Topčidersko brdo /Senjak/ - Viline vode - Dunav stanica
    • svaka autobuska linija koja saobraća do stajališta “Sajam”.

    Elitna naselja u Beogradu: Naselje Golf

    U blizini Dedinja i Senjaka se nalazi raskošno urbano naselje “Golf” na opštini Čukarica. Naselje je deo Banovog brda, jednog od najrazvijenijih i najgušće naseljenih delova na opštini Čukarica. “Golf” se nalazi na svega 6 kilometara idaljenosti od centra Beograda i saobraćajno je odlično povezan sa drugim delovima grada.

    Naziv naselja potiče od istoimenog restorana “Golf”. Restoran se nalazi u ulici Kneza Višeslava broj 23 u srcu Košutnjaka. Napravljen je 1936. godine od kada uspešno posluje. Objekt se bakazi pod zaštitom države zbog svoje izuzetne arhitektonske vrednosti. Poznat je i po najlepšoj bašti, koja gleda na Košutnjak šumu. 

    U neposrednoj blizni naselja nalazi se sportski centar Košutnjak, stadion fudbalskog kluba Čukarički, šuma Košutnjak, osnovna škola Banović Strahinja, dom Zdravlja Banovo brdo i mnogi drugi zanatski, trgovinski i uslužni objekti.

    Kako je “Golf” naselje smešteno tik uz Košutnjak ovo naselje spada u jedno od poželjnijih za život. Sada i Vi možete osetiti deo raskošnog života i obiđete vile u naselju “Golf” i posetite Košutnjak, omiljeno beogradsko izletište. U našoj ponudi se nalazi privatan smeštaj na Banovom brdu odakle se veoma brzo stiže do “Golf” naselja. Uverite se i sami o kakvom delu Beograda je reč i pogledajte naše stanovi na stranici Stan na dan Čukarica. Mnogi turisti se za naš smeštaj na Banovom brdu odlučuju upravo zbog sjajne lokacije - Beogradski sajam, Ada Ciganlija i Košutnjak se nalaze u neposrednoj blizini.

    Nedavno je pokrenut prjekat “Golf 8” sa željom da se izgradi novi moderni stambeno-poslovni kompleks sa pogledom na Košutnjak, Adu Ciganliju, Novi Beograd i Surčin. Planirana je izgradnja čak 153 stana različite strukture, a dobar deo je već rezervisan. “Golf 8” je predviđen između ulica Beogradskog Bataljona, Nedeljka Čabrinovića i Praške ulice.

    Elitna naselja u Beogradu: Novi Beograd

    Novi Beograd je za kratko vreme postao pravi poslovni centar. Opština Novi Beograd se prostire na obalama dve reke Save i Dunava i danas jedna od najgušće naseljenih delova grada. Naselja na Novom Beogradu su počela da se grade nakon Drugog svetskog rata kada su počele da niču visoke stambene zgrade i niko nije ni mogao da pretpostavi da će Novi Beograd ovako urban i moderan deo. 

    Novi Beograd je od urbanog dela prerastao u pravi poslovni centar gde se svake godine izgrai po jedan novi stambeno-poslovni kompleks bolji i moderniji od postojećih. Zahvaljujući dobroj povezanosti sa aerodromom i autoputu E-57, kao i mostovima, koji ga povezuju sa centrom Beograda i okolinom, Novi Beograd je izuzetno poželjna lokacija za život. Često se u šali kaže da Novobeograđani ne prelaze granicu ka centru, jer im je sve na dohvat ruke - šetališta na keju, tržni centri, saloni, banke, menjačnice, teretane, restorani, kafići, škole, fakulteti i vrtići.

    Podsećamo Vas da se u našoj ponudi nalazi pregršt izuzetnih stanova na Novom Beogradu, koji se mogu iznajmiti po vrlo povoljnim cenama. Bez obzira koji Vas razlog dovodi na Novi Beograd uvek se možete odmoriti u nekom od smeštaja iz naše ponude.

    Među elitnim naseljima na Novom Beogradu se nalaze A blok i Belvil, kao i nekoliko novih naselja koja se grade ili su u planu za izgradnju.

    A blok

    A blok ili blok 67a je jedan od čuvenih beogradskih “blokova” i gradska četvrt na Novom Beogradu. Nalazi se u okružen ulicama Jurija Gagarina, Đorđa Stanojevića, Omladinskih brigada i ulicom Agostina Neta. A blok se smatra elitnim naseljem zbog stambeno-poslovnog kompleksa koji je ovde napravljen i čije su faze još uvek u izgradnji.

    Predviđeno je da se A blok izgradi kao stambeno-poslovni kompleks i šoping zona. Stanovi su pravljeni od kvalitetnih materijala sa ciljem da stanarima obezbede komfor i udobnost života. Kompleks je upečatljiv po modernoj fasadi pečatljive crvenkaste nijanse. Prve tri faze projekta su završene, dok je poslednja četvrta faza počela sa gradnjom 2018. godine.

    Preko puta A bloka se nalazi veliki šoping centar Delta city, koji privlači veliki broj ljudi u ovaj deo grada. Osim tržnog centra, blizu A bloka se nalazi još jedno elitno naselje Belvil, popularni kafei i restorani. Omiljeni deo stanara i turista u ovom delu su izuzetno popularna mesta za izlazak i noćni provod. Upravo iz tih razloga se mnogi turisti odlučuju za privatan smeštaj kada posećuju ovaj kraj. Među apartmanima iz naše ponude se nalazi smeštaj opremljen sa posebnom pažnjom i elegantnog enterijera. Detaljinije o tome se možete informisati na našoj stranici stanova na Novom Beogradu.

    Naša preporuka apartmana

    Ukoliko Vam je potreban smeštaj u ovom delu grada, izdvajamo za Vas tri apartmana:

    Studio Jadran 40€
    Studio Zetra 40€
    Studio Mondo 40€

    Veliki broj gostiju se odlučuje za smeštaj u A bloku upravo zbog blizine poslovnog centra u naselju Belvil, nekada zbog blizine popularnih splavova za noćni provod i Kombank arene, gde se održavaju koncerti i velika sportska takmičenja. Što se splavova tiče, oni predstavljaju jednu od najboljih atrakcija u Beogradu. Na Savskoj obali se nalazi nekoliko spalvova-restorana kao što su Kota 70, splav Godo i splav Korzo.

    Linije gradskog saobraćaja u A bloku

    Do A bloka se stiže tramvajima broj 7, 9 i 13 koji preko stare železničke stanice vode do Bloka 45. Pored tramvaja su Vam na raspolganju i autobuske linije 67 i 68 sa Zelenog venca. Linija 73 saobraća od Batajnice do Bloka 45, linija 76 od Bežanijske kose do Bloka 70A, linija 81 od Paviljona na Novom Beogradu do Altine. Autobus broj 89 vozi od Vidikovca ka Bloku 72, a lnija 94 iz Resnika ka Bloku 45. Na kraju, linija 95 vozi iz Borče ka Bloku 45 na Novom Beogradu. 

    Belvil

    Naselje Belvil je posebno poželjna lokacija na Novom Beogradu. Kako sam naziv sugeriše, ovo naselje je “lep grad”, koji zauzima blok 67. Belvil se sastoji od 14 stambenih zgrada, 2 poslovne zgrade i više od 300 uslužnih lokala. Prostire se kao i A blok između ulica Jurija Gagarina, Španskih boraca, Đorđa Stanojevića i Dr Agostina Neta.

    U poslovnom prostoru se nalaze velika imena poslovnog sveta - Delhaize Serbia, Banca Intesa, Societe Generale Bank, AeroTravel, Belvi Travel zbog čega mnogi zaposleni, direktori, stručnjaci, konsultanti i investitori odsedaju u Belvilu ili njegovoj blizini. S obzirom na to da je potražnja smeštaja u Belvilu velika, na našem sajtu možete pronaći vrhunski opremljene i izuzetno povoljne apartmane locirane upravo u ovom naselju. Belvil gleda na veliki tržni centar Delta city gde se pored prodavnica svetskih brenodova nalazi i jedan od najmodernijih bioskopa Cineplexx u Beogradu.

    Karakteristika Belvila su zgrade neobičnog naziva od 10 spratova - Ruža, Lala, Krin, Jorgovan, Zumbul, Ciklama, Šeboj, Đurđevak, Suncokret, Mimoza, Ljubičica, Maslačak, Neven i Iris. 

    Naselje se izgradilo tokom 2009. godine kada je Srbija bila domaćin Univerzijade tokom jula meseca. Više od 9000 sportista iz 140 država je odselo tada u Belvilu. 

    Veliki šoping centar nije jedina atrakcija u Belvilu. Kada želite da budete viđeni u dobrom lokalu, otići ćete u Belvil. Ovde se nalaze vrlo poznati restorani i barovi gde se često održavaju poslovni sastanci i žive svirke, a sigurno su mesta ukusne hrane i pića. 

    Gde možete izaći u Belvilu?

    Za ukusnan ručak i večeru sa prjateljima Vam preporučujemo:

    • Restoran Lavina
    • Restoran Fifty&Fifty
    • GO Sushi
    • Restoran Očajne domaćice
    • Vegeterijanski restoran Zdravo Živo
    • Picerija Amos
    • Restoran Azzuro
    • Restoran GlutenNo
    • Restoran Magellan
    • Restoran Sorriso
    • Italian food restoran
    • Thai zone restoran

    Ukoliko želite da odete na kafu ili piće sa dragim ljudima, preporučujemo:

    • Kafe Propaganda
    • Cafe L'angolo
    • Latte Art Kafeterija
    • Kokopelli Kafe
    • Berlin bar
    • Cafe Libar

    Elitna naselja u Beogradu: Stepa Stepanović

    Naselje Stepa Stepanović je jedno od novijih naselja u Beogradu. Nalazi na opštini Voždovac i to na mestu nekadašnje kasarne “Stepa Stepanović”. Naselje uključuje 7 celina zgrada i brojni sadržaji za rekreaciju stanara - 3 terena, 6 dečijih igrališta sa tartanom, staza za boćanje za starije i teretana na otvorenom za sve ljubitelje rekreacije. Planirano je da se naselje proširi i dobije 2 nove osnovne škole, 2 predškolske ustanove i nekoliko vrtića, poslovno-komercijalni objekat, zdravstvenu stanicu i zelenu pijacu. 

    Stepa Stepanović se nalazi na svega 6 kilometara od centra Beograda. Infrastruktura je dobro urađena i predviđen je saobraćaj umerenog intenziteta kako bi se obezbedio mir među zgradama. Poseban akcenat je stavljen na zelenilo gde su posađeni hrast, javor, breza, lavanda, zimzeleni bor i kedar.

    Autobuske linije koje prolaze ovim naseljem su linije

    • 25 Karaburma 2 - Kumodraž 2
    • 39 Slavija /Birčaninova/ - Kumodraž 1
    • 49 Banovo brdo - Naselje Stepa Stepanović

    Opština Voždovac je prvi izbor među porodicama sa malom decom i starijim ljudima, jer su naselja mahom u mirnim krajevima. Voždovac nije daleko od centra grada, ali je ušuškan u tišinu Banjičke šume, Šumica i zelenih parkova. Na Voždovcu se nalazi i izuzetna ponuda privatnih stanova na nekoliko lokacija - Autokomanda, Banjica, Južni bulevar, Dušanovac, Vojvode Stepe. Nemojte propustiti da pogledate ponudu stana na dan Voždovac

    Elitna naselja u Beogradu: Savamala

    Savamala je poslednjih godina preuzela epitet najpoženjijeg elitnog naselja u Beogradu. Naselje se prostire ispod Beogradske tvrđave i Kosančićevog venca pa sve do obale reke Save. Centralna ulica koja prolazi kroz naselje je Karađorđeva ulica, koja je i ulica svih dešavanja u Savamali. Savamala je dobrom infrastrukturom povezana Brankovim mostomi Starim savskim mostom povezana sa glavnom autobusom stanicom i Savskim prstaništem.

    Posebnu pažnju javnosti je privukao projekat “Beograd na vodi”, koji predviđa modernizaciju oblasti duž obale Save. Gradnja je planirana za 4 faze. Prva je počela 2015. godine i već je niklo nekoliko zgrada. Najviše pažnje zauzimaju kula ili oblakoder od 42 sprata i tržni centar, koji će se nalaziti u blizini mosta Gazela. Predviđena je izgradnja stambenog i poslovnog prostora, hotelskog, kulturno-umetničkog i sportskog centra.

    Popularna mesta za izlazak

    Savamala je više nego popularno mesto za izlazak. Restorani su podigli kvalitet menija i usluge na potpuno novi nivo, a svakako im ide u prilog prelep pogled na reku Savu. Preporučujemo Vam sledeće restorane:

    • Savanova
    • Savamala
    • Zavičaj
    • Stanica 1884
    • Salon 1905
    • Galija
    • Monument

    Za večernji izlazak Vam preporučujemo sledeće barove, gde možete izaći na koktel, čašu vina ili se opustiti uz najbolje domaće di džejeve:

    • Tok bar
    • Hype
    • Čorba kafe
    • Tranzit bar
    • Shootiranje
    • Old London Pub
    • Džez bašta
    • Industrija bar

    Turistima je Savamala posebnoatraktivna lokacija. Osm što mogu da prošetaju pored reke, pojedu i probaju nešto ukusnu, ovde mogu iznajmiti i privatan smeštaj sa pogledom na reku. Ukoliko se odlučite za stan na dan na Savamali, svoju prvu jutarnju kafu možete piti na terasi sa fantastičnim pogledom na Savu i Kalemegdan.

    Elitna naselja u Beogradu u izgradnji

    Spisak elitnih naselja u Beogradu se svake godine širi. Potpuno novi i moderni stambeno-poslovni kompleksi planirani su za izgradnju na nekoliko lokacija u Beogradu. Iako radovi na nekim projektima još uvek nisu ni započeti, budući stanari se uveliko raspituju o kupovini stana. Verovali ili ne, jedan od kupaca je i naš poznati teniser Novak Đoković. Zgrade će biti modernijeg izgleda i jače fasade od dosadašnjeg tipa gradnje i često se planira da kompleksi sadrže sve što je stanarima neophodno za udoban život - parking mesta, privatne garaže, parkovi, zelenilo, prodavnice, bankomati, menjačnice i saloni. Novije tehnologije  svetski trendovi nametnuli su potpuno nov vid gradnje, koji se trudi da bude i ekološki ispravan.

    Zemunske kapije

    Na listi elitnih naselja u Beogradu naći će se Zemunske kapije. Predivđena je igradnja stambeno-poslovnog kompleksa na prostoru nekadašnje kasarne “Aleksa Dunić” u krugu ulice Cara Dušana, Zadužbinske, Šumadijske i ulice Filipa Višnjića. Igradiće se 8 objekata sa ukupno 1.700 stanova različite strukture - od jednosobnih do četvorosobnih. U prizemlju stambenih grada će biti komercijalan prostor neophodan za svakodnevne aktivnosti.

    Velika važnost se daje parkovima gde će biti postavljena igrališta za decu, klupe za odmor i sprave za rekreaciju. Zgrade će okruživati pešačku zonu u centru gde će se nalaziti restorani i barovi. Lokacija Zemunskih kapija je odlična, jer je u blizini autoput i Pupinov most.

    Voždove kapije

    Voždovac ne zaostaje za Zemunom kada je u pitanju nova visokobudžetna gradnja. Nova gradska četvrt nalaziće se na prostoru između ulica Vojvode Stepe, Otokara Keršovanija, Generala Rašića i Bileće ulice. Zamišljeno je da se kroz tri faze gradnje stanova izaberu prirodnim materijalima i savremenom tehnologijom naglasak stavi na staklene površine. Stanari će dobiti i podzemne garaže sa 787 parking mesta. Faze izgradnje stanova će pratiti i nekoliko faza izgradnje komercijalnog kompleksa sa lokalima.

    Kapije Vračara

    Vračar sada već spada u elitna naselja u Beogradu što će samo potvrditi izgradnjom Kapija Vračara. Kapije Vračara se odnose na novi stambeno-poslovni objekat, koji će se nalaziti u ulici Južni bulevar broj 112. Kada se uporedi sa sličnim kompleksima u izgradnji, Kapije Vračare biće najveći stambeno-poslovni kompleks na opštini Vračar. Stanarima će biti dostupno više od 250 stanova i nekoliko penthausa. 

    Skyline Beograd

    Svaki novi stambeni ili poslovni kompleks koji se gradi u Beogradu pruža jednu novu sliku o ovom gradu, a to je da će biti još moderniji i savremeniji. Među novim elitnim naseljima naći će se i Skyline Belgrade. Gradilište je postavljeno na ugao Durmitorske ulice i ulice Kneza Miloša. Do sada su nikla već dva nebodera na kojima dominira struktura od stakla. Predviđeno je da se park Tri ključa potpuno preuredi i postane još lepša oaza za odmor. Na listi prostora u prizemlju ovih višespratnica će se naći prodavnice, kafići, restorani, kao i posebna spa & gym zona.

    Central Garden

    Moderni kompleks Central Garden naći će se na najlepšoj lokaciji u Beogradu - na prostoru odmah ispod Tašmajdanskog parka. Pored zelenila, Central Garden kompleks okružuju neke od najznačajnijih kulturoloških znamenitosti poput crkve Stevog Marka, Botanička bašta, Novi dvor, Narodna skupština, pa čak i Zvezdarska šuma. Kako i samo ime govori, akcenat će biti na kreiranju jedne velike zelene oaze koja će biti prijatna za život. Central Garden uključivaće stambeno-poslovnu zonu sa zatvorenim parkom, privatnom garažom i recepcijom.

    Nekoliko faza izgradnje stambenih delova je već završeno, a planira se početak i biznis zone uskoro.

    K-District

    U samom centru Beograda na opštini Stari grad će se uskoro naći nova zona stambenog i poslovnog prostora. Posebnu čar ovom kompleksu daje blizina najposećenijih delova Beograda kao što su Knez Mihailova ulica, Beogradska tvrđava, Trg republike, Skadarlija i Terazije. Ovoj kulturnoj i istorijskoj celini će nov i moderan koncept gradnje dati određenu dozu savremenog. Ono što K-District izdavaja od drugih kompleksa biće pešačka zona i šetalište sa pogledom na Kalemegdan i reku Savu, koja će spajati Stari grad sa Beton halom i Dunavom.

    West 65

    Stambeni kompleks West 65 nalazi se na Novom Beogradu u ulici Omladinskih brigada broj 65. Izgrađen je 2010. godine, a poslovni prostori se još grade. Kompleks je predvideo više od 400 potpuno modernih stanova na čak 40 spratova. Koliko je West 65 popularan za život najbolje govori činjenica da je teniser Novak Đoković među prvima kupio stan u ovom naselju. West 65 se izdvaja po fantastičnom panoramskom pogledu na kojima bi svako pozavideo.

    Spoj istorije i savremenog

    Elitna naselja u Beogradu čine zaista poseban deo ovog grada i pokazuju da i pored velike istorijske pozadine glavni grad prati savremene tendencije kakve možemo naći u svim velikim evropskim gradovima. Novi i moderniji stambeno-poslovni kompleksi omogući će ljudima kvalitetnije i komfornije uslove života i daće Beogradu urbaniji izgled.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.