Domaći ili strani turisti, ko ima veću prednost?

Blog / Apartmani Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Sa određene tačke gledišta, mnogi ugostitelji će na strane goste gledati kao na vrednije u odnosu na domaće. Beograd apartmani na sve svoje goste gledaju podjednako i prema svima se ophode isto bez obzira odakle oni dolaze. Neke druge agencije tvrde da su stranci daleko važniji gosti jer donose veće prihode, ali to ne mora uvek biti tačno. Naravno da će biti veći broj stranih gostiju u turistički popularnom domaćem mestu, ali to ne znači da su oni više vredni. Takođe postoje predrasude da se osoblje hotela, hostela ili privatnih smeštaja prema stranim gostima ophodi sa više uvažavanja, što je u veoma malom procentu istinit prikaz realnog stanja. Svaka firma ili agencija za izdavanje smeštaja ako imalo drži do sebe, prema svakom gostu će se ophoditi na profesionalan način, jer na kraju krajeva, cena usluge je ista bez obzira kome se taj smeštaj izdaje. Ako analiziramo sve karakteristike domaćih i stranih gostiju i u to uključimo faktore turističke potrošnje, troškova promocije i prodaje, kao i odanost gostiju, možemo dobiti uvid u to kojih je više i koji od njih vode u određenim kategorijama. Svakako, na individualnom nivou neki hoteli su više okrenuti strancima i oni su njihova ciljna grupa, drugi su okrenuti samo i isključivo domaćim turistima.

    Potrošnja

    Prema stečenom iskustvu ponude apartments in Belgrade veoma nam je jasno da strani turisti donose veće prihode i ostvaruju veću turističku potrošnju u odnosu na domaće turiste. Činjenica je da se strani turisti duže zadržavaju i troše više novca na mnoge usluge van samog smeštaja, poput rent-a-car ponuda koje domaćim turistima nisu potrebne. Sve usluge koje se koriste van smeštaja ne mogu direktno uticati na novčanu dobit same agencije za izdavanje pa nema razloga da se zbog toga na bilo koji način stranim turistima poklanja veća pažnja u odnosu na domaće. Zabluda je da strani turisti troše više novca jer su finansijski obezbeđeniji u odnosu na naše turiste. Činjenica je da strani gosti imaju veću platežnu moć u odnosu na domaće, ali oni se zbog toga ne razbacuju parama. Jedan od razloga veće potrošnje stranaca je taj što oni prelaze mnogo veću razdaljinu da bi posetili neku drugu zemlju i njene lepote. Niko od stranih turista neće doći na jednu noć u Srbiju i potom se vratiti u svoju zemlju. Kratkoročno izdavanje stanova nije praksa kada se sarađuje sa stranim turistima.

    Domaći turisti ne koriste duge boravke na destinacijama koje se nalaze u njihovoj zemlji. Najčešće putuju svojim automobilom na par dana ili samo jedan dan, a ukoliko je lepo vreme, određeni turisti se radije odlučuju za kampovanje nego boravak u nekom od apartmana. Naravno kada letuju u stranim zemljama gde se zadržavaju i do deset dana svi turisti žele da imaju obezbeđen i siguran smeštaj. Stranci najčešće svoj boravak rezervišu mnogo ranije od domaćih turista. Ovo može biti odlično za marketing agencija jer ukoliko žele strane turiste u junu ili julu, poželjno je da sa svojim ponudama i reklamama započnu još u decembru. U ovoj kategoriji potrošnje, stranci jesu odneli pobedu, ali kroz navedene razloge je prikazano zbog čega je to tako pa ih ne treba previše veličati u odnosu na domaće turiste.

    Promocija i Prodaja

    Postavlja se pitanje koliko je jeftino ili skupo promovisati smeštaj i oglasiti se na stranom tržištu? Postoji veoma veliki broj troškova promocije na sajmovima u inostranstvu kao i drugim tradicionalnim metodama koje se koriste u marketingu turizma. Doduše, danas je uz internet sve mnogo lakše i dostupnije, ali i u tom slučaju se mora odraditi odličan marketing kako bi strancima privukli pažnju. Ako postavite svoju firmu na neki od sajtova za oglašavanje smeštaja, to možete uraditi i potpuno besplatno, ali ćete za svaku rezervaciju plaćati skupu proviziju. Ovakve usluge najčešće koriste stranci dok domaći turisti uglavnom pozovu i sve obave putem telefonskog razgovora. Facebook marketing je veoma čest kao sredstvo oglašavanja, ali te usluge koštaju. Balkanske zemlje imaju najniže cene plaćenog oglašavanja u Evropi dok to za strane turiste košta mnogo više. Ako su domaći turisti Vaša ciljna grupa, sa budžetom od 50 evra možete osetiti neke efekte, ali ako želite da privučete turiete iz Angleske ili Amerike sa tim novcem uloženim u marketing, ne očekujte previše. Domaći gosti su dostupniji za online marketing ili neka druga sredstva promocije i prodaje. Sa ove tačke gledišta, cena koštanja promocije i prodaje pokazuje da su domaći turisti isplativiji.

    Odanost

    Kada Vam se gosti vraćaju iz sezone u sezonu, njihova odanost se smatra najvećim uspehom. Samo apartmani u Beogradu beleže veliki broj stalnih gostiju što je dovoljan pokazatelj koliko su naši klijenti zadovoljni uslugom koju im pružamo. Odani gosti dolaze i kada ne vide reklamu Vašeg smeštaja i često Vas preporučuju drugima što je ujedno i besplatan marketing. Domaći gosti su mnogo odaniji i ukoliko su bili zadovoljni Vašom uslugom i prvog puta, nemaju razloga da promene agenciju za izdavanje smeštaja. Domaći gosti su često emotivno vezani i stvore naviku da odsedaju na istom mestu a kod nekih je to i u porodičnoj tradiciji. Prema tome, ovom kategorijom smo pokazali da ipak domaći turisti preuzimaju vođstvo.

    Naravno, uvek postoji dosta razloga kome su ugostitelji privrženiji, ali je veoma bitno da sami gosti ne osete manjak poštovanja i pažnje, bez obzira na to kojoj ste strani Vi lično više naklonjeni. Treba uvek gledati širu sliku posla i težiti tome da svaki Vaš gost zadovoljno napusti smeštaj. Ukoliko dobro poslujete, nećete imati problem s tim da privlačite pažnju određene ciljne grupe, uvek ćete imati pune kapacitete i to je jedino što je važno. 

    Više na ovu temu možete pročitati u našem novom vodiču za vlasnike. Kako biti dobar domaćin je uvek aktuelna tema!

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.