Tornik - od netaknute prirode do najveće svetske gondole

Blog / Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Odmor na jednoj od najposećenijih planina u Srbiji, Zlatiboru, svakako predstavlja poseban vid zabave i relaksacije za celu porodicu. Ova planina, svojim mnogobrojnim bogatstvima i predivnim lokacijama, neprestano mami turiste širom regiona. U isto vreme ovo je planina u kojoj možete da doživite prirodu u svom punom sjaju i lepoti. Čitav zlatiborski kraj ispunjen je divnim atrakcijama i lokalitetima koje zaista vredi posetiti.

    Tornik, najviši vrh Zlatibora, je vremenom  postao prava atrakcija za svakog ko se odluči da svoj odmor provede na ovoj planini. Zlatibor je idealno mesto za sve generacije i tokom čitave godine nudi širok asortiman raznovrsnih aktivnosti za sve turiste. Poseta Torniku neizostavan je deo toga. 

    Svojim prirodnim lepotama, četinarima, žičarom, stazama za skijanje i bicikle, sportskim terenima za razne vrsta sportova, kartingom i avantura parkovima za decu i odrasle, mini golfom za decu, Tornik je danas jedan od najčešće posećenih mesta u Srbiji i predstavlja  jedinstven duh zapadne Srbije, kao i njene  bogate kulture. Broj turista koji su se,  samo tokom ove godine odlučili da uživaju u čarima ove planine i posebno Tornika, dosegnuo je skoro 3300 u jednom danu.

    Na godišnjem nivou, tokom bogate sezone, taj broj prevazilazi čak 80.000. Mnogi od njih su doputovali iz susednih država, a u poslednje vreme zabaležen je i porast stranih turista, mahom iz Kine i Bliskog istoka. Planina Zlatibor i Tornik kao neodvojivi deo nje, postali su zaista neizostavan deo srpskog  turizma i celokupne ekonomije. Pored mnoštva zabavnih aktivnosti, potrebno je naglasti prirodnu lepotu Tornika i nestvarnog vidikovca, koji se pruža sa njegovog samog vrha (1496 m)
    Do samog vrha planine najbolje je doći žičarom sa koje se pruža veličanstven pogled na sve prirodne blagodeti i vegetaciju ove planine. Dok se vozite žičarom možete primetiti najveći simbol Zlatibora, njegove sitne i gusto zbijene borove i istovremeno uživati u čistoti i svežini zlatiborskog vazduha. Poseban doživljaj jeste kada stignete do vrha i pogledate oko sebe. Sa vrha Tornika pruža se maestralan pogled na bosanske planine, na čitavu Taru i na jedan deo crnogorske planine Durmitor. Pored toga, osećaćete se kao da vam je ceo Zlatibor na dlanu.

    Ribničko jezero

    Ribničko jezero je veštačko jezero koje se nalazi nadomak Tornika. Planira se i da jezero postane posebna turistička atrakcija koja će dodatno pomoći Torniku u daljem razvoju biznisa i turizma. Jezero će uskoro imati niz istaknutih restorana  u kojima će turisti moći da uživaju u mnogobrojnim domaćim specijalitetima, po kojima je užički kraj poznat širom zemlje. Razne sportske aktivnosti i programi za decu i mlade će biti u ponudi za posetice Tornika i ovog jezera. 
    Na levoj strani vrha nalazi se  čuveni stubić koji predstavlja najvišu tačku ove planine  i sa kog se može jasno videti planina Tara u svoj svojoj prirodnoj lepoti.
    Kada je reč o povratku, na turistima je da izaberu koji im se put natrag najviše dopada u datom trenutku. Naravno, žičara vas može vratiti na početnu tačku, ali pored toga napravljena je i posebna biciklistička i karting staza sa koje je zaista doživljaj spuštati se. 

    Ukoliko se odlučite da ovu planinu posetite u zimskom periodu godine, ski centar “Tornik” i skijališta Srbije pobrinuli su se da Tornik ima jedne od najboljih i najuređenijih skijaških staza u čitavom regionu. Ski centar pruža razan asortiman ponuda za turiste, od vrhunske opreme za skijanje , do detaljnih upustava i instrukcija kako je najbolje spuštati se niz sam vrh ove prelepe planine.

    Avantura park Tornik

    Naravno, ni najmlađi nisu zapostavljeni. Na Torniku se nalazi i Avantura park za decu, ali i za odrasle. Park je zabavno-edukativnog karaktera, tako da će mališani pored igre i zabave , moći da nauče zanimljivosti o Zlatiboru i svim njegovim prirodnim bogastvima. Pored Avantura parka, Tornik nudi i mini golf za decu. To jedna od najnovijih atrakcija za najmlađe posetioce i pokazala se kao veoma popularna i tražena. Odmah do mini golfa za decu, nalazi se i veliki tobogan na naduvavanje koji je, takođe, rado i često posećeno mesto. 
    Još jedna od novijih atrakcija koje je Ski centar “ Tornik”  otvorio jeste i popularni rock climbing. Uspon uz veštačke stene predstavlja poseban vid zabave i sportske aktivnosti, ne samo za najmađe , već i za nešto starije. Na Torniku radi veliki broj dečijih animatora koji će na edukativan i zanimljiv način pristupiti mališanima i voditi računa da njihova igra prođe nezaboravno i neometano. 
    Što se tiče ljubitelja sporta i aktivnog života, Tornik je savršeno mesto i za njih. Pored povoljne i umerene klime, čistog vazduha, netaknutih prirodnih lepota i mnoštva uređenih staza za šetače, Tornik se ponosi i svojim sportskim terenima. Na Torniku možete pronaći teniske i košarkaške terene, a u ponudi su i razne vrsta sportova kojima se možete rekreativno baviti dok uživate u čarima Zlatibora.

     

    Nadam se da su ove informacije sasvim dovoljne da bi da bi posetili živopisni Tornik i uživali u svim njegovim čarima i lepotama. Ipak, još jedna znamenitost Tornika bi trebalo da počne sa radom krajem septembra ove godine. Reč je o čuvenoj Gold gondoli za koju se, već sada, veruje da će biti prava, možda i najveća, turistička atrakcija. Izgradnja Gold gondole počela je pre pet godina i trenutno je jedan od najznačajnih i najvećih projekata na ovim prostorima.

    Gold gondola

    Gold gondola biće najduža panoramska gondola, ne samo u Srbiji i regionu, već u svetu. Ova gondola bi trebalo da se prostire na devet kilometara vazdušne trase i povezivaće Tornik, Ribničko jezero (koje će biti međustanica) i sam centar Zlatibora. Na jezeru se već neko vreme planira i projekat pod nazivom Novi Zlatibor koji će pomoći dodatnom razvoju turizma Tornika, a Gold gondola u tome ima presudnu i veoma značajnu ulogu.

    Zlatibor je jedna od najlepših prirodnih lepota naše zemlje koja svojom prijatnom klimom, gustim četinarima, prostranim proplancima, livadama, pašnjacima i mnoštvom planinskih potoka uvek iznova iznenađuje sve koji se odluče da svoje vreme i novac potroše na ovoj planini. Pored posete Torniku, preporučujumo da uživate i u drugim značajnim lokalitetima koji se nalaze u neposrednoj okolini ove planine. Stopića pećina, Mokra Gora i čuvena Šarganska osmica su, takođe, predivna mesta zlatiborske okoline.

    Apartmani u blizini Tornika 

    Naravno, Zlatibor se odlikuje i mnogoborojnim kvalitetnim, savremeno opremljenim apartmanima koji će čitavo iskustvo odmora učiniti potpunijim i još lepšim. Svakako, u jedno možemo da budemo sigurni : ako provedete svoj odmor, bilo sami, sa društvom ili čitavom porodicom na Zlatiboru postaćete, ne samo bogatiji za jedno predivno iskustvo, već i dosta relaksiraniji i odmorniji za nove pobede koje vas čekaju. 

    Gondola Lux

    U ponudi je i jedan od najlepših i najposećenijih apartmana, Gondola Lux. Ovaj apartman odlikuje se , ne samo vrhunskim i veoma udobnim  nameštajem, već se sa njega proteže i fenomenalan pogled na čuvene borove i doline zlatiborskog okruga. Postoji veliki broj ponuda  raznih apartmana koji  će svojom udobnošću, kvalitetom i pristupačnim cenama doprineti tome da vaš odmor prođe savršeno. Na ovom sajtu možete pronaći detaljne opise svih apartmana, njihove cene, kalendar raspoloživosti i kolika je tačna udaljenost apartamana od najznačajnijih lokacija na Zlatiboru, tako da sa lakoćom možete izabrati apartman koji vama i vašim potrebama najviše odgovara.

     Gondola Lux iz  dnevne sobe ima izlaz na terasu, a pored toga u okviru apartmana nalazi se i funkcionalno opremljena kuhinja, kupatilo i prostrana dnevna soba sa velikim bračnim krevetom. Ovaj apartman može da ugosti 4 osobe i pored dobre lokacije, sjajnog pogleda, apartman sadrži internet konekciju i plazma televizor, za dodatan ugođaj.

    Gondola Lux 16

    Gondola Lux 16 je , takođe, jedan od traženijih i veoma dobro posećenih apartmana. Apartman je veoma lepo uređen, komforan i prostire se na 50 kvadratnih metara. Idealan je izbor, bilo da dolazite na odmor sa svojom porodicom ili prijateljima. Gostima koji se odluče da svoj zlatiborski odmor provedu upravo u ovom apartmanu na raspolaganju je i parking mesto. Uređen je u prijatnim, pastelnim nijansama sa drvenim podom i kaminom. Moderno opreljen kamin predstavlja poseban ugođaj za sve goste ovog apartmana i nalazi se u samom centru dnevne sobe. U svojoj ponudi ovaj apartman sadrži i prostranu terasu sa koje se pruža fantastičan pogled na okolna zlatiborska brda.

    Gondola Lux 15

    Gondola Lux 15 je još jedna od naših toplih preporuka, ukoliko se odlučite na odmor u ovom kraju. Pored odlične lokacije i dobre povezanosti apartmana sa najznačajnim lokalitetima Zlatibora, apartman sadrži i udobnu ugaonu garnituru na rasklapanje kao i komforan bračni krevet. Sa terase se prostire pogled na jedan od najlepših  delova planine. Gostima su na raspolaganju i parking mesto, plazma televizor, sjajna internet konekcija. Kako bi ugođaj bio potpuniji, u sklop ovog apartmana, takođe, ulazi i predivan kamin, izrađen od bogatog drveta.

     Booking apartmana Tornik

    Ukoliko ste zainteresovani da zakupite bilo koji od apartmana koje imamo u ponudi, na sajtu Apartmani Zlatibomožete pronaći sve neophodne informacije koje vas mogu zanimati. Na kalendaru raspoloživosti, koji se nalazi u gornjem levom uglu ovog sajta, možete ukucati datume koji vam odgovaraju i tako poslati upit. Pored toga, svaki apartman sadrži svoju bogatu prezentaciju i tu možete pronaći sve što se nalazi u sklopu samog apartmana, kao i sve što stoji na raspolaganju gostima apartmana. Ukoliko vas interesuje udaljenost od određenih lokaliteta ili znamenitosti kojima se Zlatibor ponosi, tačne lokacije apartmana i hotela, kakva je tačno opremljenost apartmana, kao i sve slične informacije,takođe, možete pročitati na prezentacijama apartmana.

    Zlatibor je planina velike i istaknute prirodne lepote. Ova poznata planina se prostire na hiljadu kvadratnih kilometara koji su prepuni livada, proplanaka, četinarskih šuma i poseduje veoma svežu, prijatnu klimu koja će sve posetioce ove planine neizostavno očarati. Samo ime Zlatibor sugeriše na izuzetnost ove planine. Zlatni bor je istaknta, posebna vrsta bora koja je, vremenom, postala nadaleko čuven simbol ovih šumovitih i brdovitih predela. Verujemo da će svako ko izabere da poseti Zlatibor i Tornik, zaista biti duboko dirnut i oduševljen svim prirodnim lepotama ove planine.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.