Pet muzeja u Beogradu

Blog / Kultura Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Kultura i umetnost u Srbiji nekako padaju u zapećak poslednjih decenija, jer su ljudi previše zauzeti i svoje slobodno vreme koga nema baš mnogo, radije provode u opuštanju uz zabavni program na televiziji, nego u obilascima kulturnih institucija. Nadamo se da barem vi koji dolazite sa strane, nećete svoje vreme boravka potrošiti samo na ono zbog čega ste došli, jer uvek možete izdvojiti dva sata, a što ih onda ne bi iskoristili za kulturno uzdizanje. Ukoliko ste, na primer, rentirali stan na dan Beograd Vračar, svi muzeji o kojima ćete sada čitati nalaze ili u neposrednoj blizini, ili na svega nekoliko autobuskih stanica. Možete naravno doći i peške, a to ne bi potrajalo više od pola sata, i to ako ste spori hodač. Možete ih obići sve u jednom danu, pod uslovom da nemate nikakvih obaveza, ali pošto to verovatno nije slučaj, odaberite barem jedan kao podršku kulturi.

    Narodni muzej

    Najstarija muzejska ustanova u Srbiji osnovana 1844. godine ukazom tadašnjeg ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, u kojoj se čuva najdragoceniji i najstariji ćirilični rukopis Miroslavljevo jevanđelje. „Organizovan u prvim decenijama svog rada i kao ustanova zaštite i kao naučna, istraživačka ustanova, koja je konstituisala nacionalni identitet i bila presudan akter u razvoju zaštite baštine, Narodni muzej je ubrzo prerastao u zvaničnog reprezenta države i društva, svedočeći o mogućoj snazi kulture i muzeja u Srbiji.“

    Svima nam je poznato da se Narodni muzej nalazi na Trgu Republike i gleda na spomenk Knezu Mihailu, i ako su apartmani Beograd Knez Mihajlova Vaš odabir privatnog smeštaja, nemate izgovor da ne posetite najstariji srpski muzej. Opšta kultura.

    Muzej istorije Jugoslavije

    Godine 1996. nastao je tako što su spojili Memorijalni centar „Josip Broz Tito“ i Muzej revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije. Bavi se prikupljanjem, čuvanjem, obradom i predstavljanjem umetničko- istorijskih dela koja pripadaju kulturnoj baštini iz perioda Jugoslavije. Aprila 2013. godine proglašen je za instituciju kulture od nacionalnog zančaja, a u njegovom sastavu su Kuća cveća, Muzej „25. maj“ i Stari muzej.

    Na adresi Mihaila Mike Jankovića 6 možete se podsetiti ili naučiti nešto što niste znali o dešavanjima u vreme Jugoslavije. U okviru opštine Savski Venac mogu se naći strava povoljni apartmani rentbeo, pa ako iskoristite tu ponudu obavezno iskoristite i blizinu muzeja i posetite ga.

    Prirodnjački muzej

    Jedini muzej ovog tipa u Srbiji osnovan je 1895. godine i ubraja se među najznačajnije muzeje jugoistočne Evrope. „Po broju primeraka izdvajaju se: mineraloška, petrološka, zbirke fosilnih i recentnih mekušaca, insekata, ptica, sisara, kao i Generalni herbarijum Balkanskog poluostrva, koje imaju veliku naučnu i muzeološku vrednost.“ Muzejsko društvo Srbije dodelilo mu je 2012. godine nagradu Mihailo Valtrović za Muzej godine.

    Zauzeo je mesto u ulici Njegoševoj 51 na Vračaru. Nikako ne smete propustiti da obiđete i pogledate eksponate jednog ovako značajnog muzeja, naročito ako ste iznajmili stan na dan Beograd Vračar. Kada ste već tu, odvojite malo vremena i za kulturu.

    Vojni muzej

    Osnovan je 1878. Godine ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti Srbije na Berlinskom kongresu. Ovde možete pogledati raznorazne predmete koji su se koristili u vojne svrhe, odnosno oružje, uniforme, vojna dokumenta, ratne zastave i veliki broj umetničkih dela sa vojnom tematikom. Takođe poseduje specijalnu biblioteku koja raspolaže fondom od 15 hiljada naslova iz oblasti istorije, arheologije, istorije umetnosti, muzeologije i ostalih srodnih grana.

    Prvi bastion jugoistočnog fronta Beogradske tvrđave na Kalemegdanu ustupljen je Vojnom muzeju, tako da znate šta vam je činiti ako šetate Kalemegdanom i poštovalac ste vojske i oružja. 

    Muzej pozorišne umetnosti Srbije

    Otvoren je 1950. godine i prati razvoj pozorišne umetnosti u Srbiji kroz istoriju. „Težimo da na jednom mestu sakupimo, obradimo, čuvamo i prikazujemo što više elemenata neophodnih za rekonstrukciju nekog minulog pozorišnog čina: od rukopisa drame, preko rediteljskih knjiga i beležaka, propagandnog materijala štampanog uz predstave, do fotografija, audio i video zapisa izvođenja, kritika i drugih izvoda iz štampe, svedočanstva izvođača, njihovih savremenika ili potonjih istraživača.“

    Muzej se nalazi u Gospodar Jevremovoj ulici 19, u kulturnom spomeniku Božićevoj kući  izgrađenoj 1836. godine.

    Muzeja u Beogradu ima još mnogo, i ne postoji neki preterano specijalni razlozi zbog kojih se ovih pet našlo na našoj listi. Možda je trenutno raspoloženje uzrok tome. Poenta je da svaki beogradski muzej ima važnost i svi do jednog bitni su za našu kulturu i njeno očuvanje. Verovatno je previše očekivati da u današnjoj užurbanosti Beograd posetite isključivo radi obilazaka znamenitosti, ali ako se iznajmili stan na dan Beograd Vračar, već se nalazite na opštini koja se u istoriji pominje pre više od pet vekova. U tom duhu svratite i u neki od ovih muzeja koji spadaju u grupu najstarijih u Srbiji.

    Muzeji u Beogradu sve više privlače domaće i strane turiste. Listu svih muzeja kao i više informacija o njima možete naći na našem blogu Muzeji u Beogradu.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.