Periferna beogradska naselja - Novi centar turizma u Beogradu

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Godinama unazad Beograd je jedna od najposećenijih lokacija u čitavoj Evropi. Bezbroj turističkih atrakcija, kvalitetne aktivnosti i mnoštvo zanimljivosti samo su neke od razloga za veliku posećenost ovoj srpskoj prestonici. Iako je do skoro veliki broj turista stremio ka centralnom delu grada i tamo tražio smeštajne jedinice, situacija je polako počela da se menja. Zahvaljujući velikom razvoju grada i kvalitetnim ponudama smeštajnih jedinica i van centra, sve su popularnija i traženija periferna beogradska naselja. 

    Zašto su periferna naselja sve popularnija?

    Glavna prednost ovakvih naselja jeste adekvatna udaljenost od centralnih gradskih dešavanja, koja su često praćena bukom i gužvom. Na taj način turisti imaju priliku da se kvalitetno odmore i uživaju u mirnom delu grada. Takođe, njihova dobra povezanost sa centrom grada uslovila je da mnogi radije biraju da obilazak prestonice započnu sa periferije. 

    Periferna naselja

    Zahvaljujući kvalitetnom razvoju perifernih naselja, može se reći da ona danas imaju status malih gradova unutar grada. Drugačije rečeno, skoro sva periferna naselja sadrže apsolutno sve što je potrebno za kvalitetan i ispunjen boravak u njima. Turisti neće morati da odlaze u urbanije delove grada kako bi obavili kupovinu, probali tradicionalne specijalitete ili prošetali parkom, budući da skoro svako naselje na periferiji to već ima. 

    Beograd danas može da se pohvali mnoštvom perifernih naselja, a samo neka od najpopularnijih i najposećenijih jesu Ledine, Borča, Krnjača, Žarkovo i Vidikovac. Odlikuju ih kvalitetan sadržaj, mnogobrojne atrakcije i prilike za različite aktivnosti. Zbog dobre organizacije i pregršt opcija koje nude, periferna naselja u Beogradu danas su idealna mesta i za izdavanje stanova. 

    Borča - kvalitetan odmor na obali Dunava

    Borča predstavlja urbano gradsko naselje koje je smešteno na levoj obali Dunava, a pripada opštini Palilula. Jedno je od najstarijih naselja u Pančevačkom ritu, što je dovelo do toga da Borča ima izuzetno bogatu istoriju koja seže još u 3 vek. p.n.e. Budući da je Borča jedno od najvećih beogradskih naselja, ne čudi podatak da sve više turista bira da odsedne baš ovde. Veliki tržni centar, mnoštvo kafića, restorana i prodavnica, kao i nekoliko parkova i staza za šetnju uslovili su da Borča postane jedno od omiljenih turističkih mesta u gradu. 

    Igralište u Borči

    Šta raditi u Borči?

    Borča danas može da se pohvali kvalitetnim sadržajima i veoma dobrim životnim standardom. U naselju postoji veliki tržni centar Stop Shop, a u njemu turisti mogu šopingovati u prodavnicama poput Planete Sport, Bonatti, Extreme intimo, Deichmann, N sport i mnogim drugim. Osim toga, Borča obiluje kafićima za razonodu kao što su Caffe Bar Familio, New Happy Land i Caffe Lagano, ali i tradicionalnim restoranima namenjenim degustaciji lokalnih specijaliteta poput Srpskog Andrejevog Sela, Lajka Restorana i Vile Anđela. Naselje danas ima više od 10 parkova za rekreaciju, šetnju i zabavu, a neki od njih su Ristin park, Gradska oaza, Vizelj park i mnogi drugi. Takođe, u blizini Borče može se uživati u šetnji Zemunskim kejom, obilasku prirodnog jezera Veliko Blato ili kupanju na poznatom kupalištu Lido.

    Smeštajne jedinice u Borči - zagarantovan užitak

    Borča je udaljena od Beograda svega 7 kilometara, što je postavilo sjajne osnove za razvoj turizma ovde. Nebrojeno mnogo turista svake godine bira Borču kao polaznu lokaciju za obilazak grada, nezavisno od godišnjeg doba. Apartmani i stanovi za izdavanje u Borči su moderni, imaju novu gradnju i gostima pružaju maksimalni užitak. Cene su izuzetno povoljne, te je moguće naći apartman već od 25 evra, kakav je apartman A 57. U Borči je moguće pronaći apartmane različite kvadrature, te će turisti moći da uživaju jednako kako u studiju, tako i u četvorosobnim apartmanima. Neke od najkvalitetnijih smeštajnih jedinica u Borči jesu apartmani Gardenn i Green Art House.

    Krnjača - mesto okruženo zelenilom

    Isto kao i Borča, naselje Krnjača oslanja se na Dunav i preko Pančevačkog mosta povezuje se sa Karaburmom i ostatkom centralnog dela grada. Zbog tako kvalitetnog položaja, Krnjača je odlična lokacija kako za život, tako i za razvoj turizma. Smeštena je u opštini Palilula, a od srca grada je udaljena tek nekoliko kilometara. Osim sa Beogradom, Krnjača je povezana i sa Zrenjaninom, zbog prisustva Zrenjaninskog puta. 

    Aktivnosti i sadržaji koje nudi Krnjača

    Iako važi za manje naselje, Krnjača je mesto izuzetno pogodno za boravak, budući da nudi toliko aktivnosti na otvorenom. U neposrednoj blizini se nalazi jezero Veliko Blato, ali i tri manja odvojena jezera i ribnjak. Oko ovih mesta rastu biljne vrste poput orhideje, a zbog velikog značaja jezera su pod zaštitom države. Osim ove, druge najpoznatije znamenitosti Krnjače jesu Crkva Svetog Luke, Stara Crkva i Pijaca cveća.

    Da je Krnjača sjajan odabir za turistički boravak govori i to da je ovde moguće pronaći veliki tržni centar Metro Cash and Carry i  mnoštvo kafića i restoranapoput Kafe Zale, restoran Dobar Znak, Sve na drvce, Da Luca Pizzeria Due i mnogi drugi.  U Krnjači postoji nekoliko parkova za rekreaciju i šetnju, a najposećeniji jesu Necin park, park Mali Vuk, park Krnjača i Astrin parkić. Jedan od najposećenijih objekata u Krnjači jeste Flamingo resort, hotel koji u svom sastavu ima i bazen, spa i wellnes pogodnosti, teretanu i mnoge druge usluge. Pored toga, u Krnjači možete pronaći i nekoliko pumpi, različite automehaničarske prodavnice i druge važne objekte.

    Kakve apartmanske jedinice se mogu pronaći u Krnjači?

    Apartmani koji se nalaze na području naselja Krnjača odlikuju se čistotom i urednošću, te su zbog toga čest izbor turista. Na prostoru Krnjače moguće je pronaći apartman već od 30 evra po noćenju, a svaki od njih ponudiće turistima udobne ležajeve, brzu i stabilnu internet konekciju i dodatne pogodnosti poput dozvoljenog pušenja, dozvoljenih ljubimaca i slično. Najposećeniji apartmani u Krnjači jesu apartmani Lucic, koji su moderno opremljeni najnovijim nameštajem i uređajima. 

    Ledine - moderno beogradsko naselje

    Zbog fantastične lokacije koju ima, Ledine su lako postale definitivno omiljena lokacija za jedno ili čak više prenoćišta u srpskoj prestonici. Naselje Ledine nalazi se na Novom Beogradu i jednim delom na opštini Surčin, što garantuje odličnu povezanost sa različitim delovima grada. Naselje je nastalo oko 1960. godine, a od tada razvoj ide uzlaznom putanjom. Danas je u pitanju jedno moderno naselje čije su smeštajne jedinice jedne od najrazvijenijih u čitavom gradu. 

    Bogat sadržaj naselja Ledine

    Naselje Ledine sačinjeno je od urednih blokova stambenih zgrada među kojima se nalazi parkinzi, pešačke zone, igrališta za decu i različite sprave za rekreaciju. Ledinama pripada i poznati Aqua park Hollywood, koji poseduje jedinstven sadržaj namenjen zabavi na vodi u bilo koje doba godine. Velika prednost naselja jeste ta što se nalazi u neposrednoj blizini aerodroma Nikola Tesla, do koga je prevozom potrebno svega 10 minuta.

    Naselje Ledine

    U naselju Ledine možete šopingovati u većim prodajnim lancima kao što su Sunce, Maxi i Dis, a na raspolaganju je takođe i veliki kineski šoping centar. U okviru naselja postoji mnoštvo ugostiteljskih objekata, a neki od najpopularnijih jesu pečenjara kod deda Stavre, restoran Azija i pečenjara Stara Bežanija MBN. 

    Ledine nude moderne i atraktivne smeštajne jedinice 

     Naseljem vladaju mir i tišina, te je ono idealan izbor za sve turiste koji dolaze u Beograd u potrazi za ovakvim uslovima. Budući da je ovo naselje jedno od modernijih i novijih, turisti ovde mogu pronaći savršen odnos cene i kvaliteta. Možete birati apartmane sa različitim spa pogodnostima kao što su đakuzi, sauna ili hidromasažna kada, uživati u luksuznim apartmanima sa bazenom ili prosto iznajmiti smeštaj sa nešto svedenijim cenama. U naselju Ledine moguće je pronaći kvalitetan smeštaj već od 35 evra, a neke od najpopularnijih smeštajnih jedinica jesu vila Relax, apartmani Ledine i My Garden Lili.

    Žarkovo - idealna opcija za miran odmor 

    Žarkovo je smešteno na teritoriji opštine Čukarica, a predstavlja jedno od najpoznatijih perifernih naselja u Beogradu. Zanimljiva istorija Žarkova i legende koje se vezuju za njega često su privlače pažnju Beograđana, ali i mnogih turista. Naime, naziv Žarkovo naselje je dobilo po vitezu Žarku koji je odbranio naselje od baba Julinog Zmaja, a upravo je Julino brdo mesto na kome je navodno baba i živela. Osim istorije, interesantan je i položaj ovog naselja, budući da je povezan sa više celina, kao što su Banovo brdo, Julino brdo, Košutnjak i Bele vode. 

    Sadržaji naselja Žarkovo

    Naselje Žarkovo danas obiluje velikim brojem marketa kao što su Super Vero i Maxi, gde je moguće kupiti osnovne namirnice po povoljnim cenama. Ugostiteljski objekti poput Good Food Žarkovo, Kod Ive, Basilico Pica i Pizza Plus jedni su od najpopularnijih u kraju. Kroz naselje je moguće prošetati parkovima Jovan Dučić, Momčilo Gavrić i Krajiških Brigada. U blizini naselja nalazi se bazen Košutnjak, a za rekreaciju su još na raspolaganju i Hala sportova Žarkovo i Streličarski klub DIF.

    Smeštajne jedinice u Žarkovu garantuju udobnost

    Zbog svega toga, naselje privlači veliki broj turista koji svoje smeštajne jedinice nalaze upravo ovde. Apartmani za iznajmljivanje u Žarkovu locirani su mahom u Zmajevačkoj ulici, dok se njihova cena kreće od 25 evra po noćenju. Ipak, na prostoru Žarkova moguće je i pronaći luksuzne apartmane poput apartmana New Moment Lux, koji svojim posetiocima nudi korišćenje đakuzija, moderan nameštaj i kvalitetan odmor. Žarkovo će svojim posetiocima ponuditi uredne, nove i kvalitetno opremljene apartmane koji pružaju odmor i relaksaciju na obodu grada.

    Vidikovac -  sinonim za udoban smeštaj

    Naselje Vidikovac nalazi se na teritoriji opštine Rakovica, a svoj naziv dobio je po vidikovcu sa koga se pruža pogled na veliki deo istočnog Beograda. U poslednjih nekoliko godina, naselje Vidikovac doživelo je pravi uspon kada su u pitanju opremljenost i razvoj turističke ponude. Zbog blizine centralnom delu grada i svim opcijama koje nudi, naselje danas vrvi od turista koji svakodnevno dolaze ovde. 

    Naselje Vidikovac nudi mogućnost rekreacije za sve uzraste

    Naselje Vidikovac danas ima dobru razvijenost linija gradskog saobraćajnog prevoza, ali i mnoštvo sadržaja koji upotpunjuju vreme turistima. BIG Rakovica nalazi se nedaleko od samog naselja, a ovde turisti mogu kupovati u prodavnicama kao što su dm drogerie, De Facto, Fashion&Friends, Forma Ideale i mnoge druge. Vidikovačka pijaca jedna je od najposećenijih atrakcija vikendom, dok su za rekreaciju tu i Žabac Bowling i nekoliko košarkaških terena. Naselje Vidikovac posebno je mislilo i na najmlađe turiste, te ovde postoji i nekoliko igraonica kao što su igraonica Liliput i igraonica ZoomZoom. Tokom zime, najmlađi se mogu zabaviti i na velikom klizalištu koje je postavljeno ispred McDonald’s-a.

    Stanovi u naselju Vidikovac - povoljna i bogata ponuda

    Zbog svih navedenih prednosti naselja, ne čudi činjenica da turisti obožavaju ovaj deo grada. Budući da je naselje Vidikovac udaljeno od centra prestonice oko 10 kilometara, ono uspeva da pruži turistima miran boravak i kvalitetan odmor. Stanovi na Vidikovcu nalaze se u okviru ogromnih solitera, a njihova unutrašnjost je potpuno uređena i opremljena svim neophodnim uređajima i predmetima za boravak. Cene apartmana na Vidikovcu kreću se već od 30 evra, kao što je to slučaj sa apartmanom Studio 24. Mnogi od stanova nude različite pogodnosti poput dozvoljenog pušenja, besplatnog parking mesta ili dozvoljenog boravka kućnih ljubimaca. 

    Budući da su beogradska periferna naselja budućnost turizma srpske prestonice, ne čudi činjenica da njihov razvoj ide svakodnevno uzlaznom putanjom. Iako su centar grada, popularne lokacije i različite zanimljivosti nešto što nikako ne treba propustiti prilikom dolaska u Beograd, važno je odmoriti se nakon aktivnog dana u prestonici i biti spreman za narednu turu obilaska. Takav odmor će definitivno pružiti periferna beogradska naselja, a na vama je da rezervišete apartman u jednom od njih i uverite se u to. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.