Oplenačka berba; Vino i grožđe

Blog / Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Srce Šumadije postaje mnogo veće za vreme održavanja sabora izvornog narodnog stvaralaštva u Topoli – Oplenačke berbe. Tokom trajanja 54. Oplenačke berbe koja se održava 6. 7. i 8. oktobra 2017. godine, očekuje Vas veoma bogat kulturno-umetnički program. Ova manifestacija je tradicionalno predstavljanje najboljeg vina, grožđa, meda i ostalih domaćih proizvoda iz ovih krajeva. Pored vina i grožđa, Topola je mesto koje čuva pravi duh naše narodne tradicije, srpskog folklora i kulture. Početak oktobra je kod mnogih turista rezervisan upravo za Oplenačku berbu koja se održava od davne 1962. godine. Dok uživate u najboljim plodovima Šumadije ne možete a da ne osetite duh tradicije koji je dočaran najboljim muzičkim i folklornim takmičenjima i priredbama. Sabor izvornog narodnog stvaralaštva je u čast vina i grožđa, ali i svih dragih gostiju koji dolaze i iz najdaljih krajeva sveta. Zbog velikog značaja ove manifestacije stan na dan Beograd Vam predstavljaju još nešto što morate posetiti ukoliko se nalazite u Srbiji, a nalazi se na samo 80 kilometara od prestonice.

    Vašar u Topoli

    Oplenačku berbu Šumadinci najjednostavnije zovu „Vašar u Topoli“ i upravo je ovaj vašar postao glavno oboležje opštine i jedan od najposećenijih događaja u ovom delu Srbije. Bogata srpska istorija je velikim delom ispisana u ovim krajevima, a održavanje vašara potiče još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Topola se spominje u mnogim narodnim pesmama, a najčuvenija je ona Obraše se vinogradi dole kraj Topole, koja je i postala obeležje Oplenačke berbe. O vašaru u Topoli je i naš poznati pesnik Dobrica Erić napisao pesmu, oduševljen onim što se ovde može videti. Da Topola nije još samo jedan običan vašar dokazuje činjenica da su tri dana održavanja manifestacije upotpunjena i mnogim kulturnim dešavanjima za sve generacije. Organizuju se mnoge kulturne izložbe, koncerti, predstavljaju se i prodaju proizvodi domaće radinosti i starih zanata.

    Saborska Povorka

    Na Saboru svi izvođači u što izvornijem obliku prikazuju narodno stvaralaštvo svoga kraja, te je Topola centar mnogih kulturno-umetničkih društava iz cele Srbije. Tokom tri dana trajanja Sabora, dodeljuju se mnoge nagrade za najbolja vina, domaće proizvode, narodne orkestre i umetničke ansamble. Izvođači nastupaju u narodnim nošnjama i tako predstavljaju svoje pesme i igre, svirajući na narodnim instrumentima. Jedna od posebnih atrakcija je saborska povorka ulicama Topole koja je sastavljena od svih učesnika koji posetiocima Oplenačke berbe daruju voće, a predvode je dvojica konjanika noseći u rukama zastave Sabora. Sabor izvornog narodnog stvaralaštva je manifestacija koja na pravi način čuva tradiciju i običaje srpskog naroda.

    Najbolji domaći proizvodi

    Kako je Srbija poznata po svom gostoprimstvu, tako ćete i u Topoli osetiti ljubaznost i toplinu domaćina koji će Vas rado ugostiti i pokazati Vam sve znamenitosti ovog kraja. Čuvena nacionalna kuhinja je ovde i te kako zastupljena, a s obzirom da je Topola opština koja neguje domaće proizvode i velike prihode ostvaruje od poljoprivrede, ne možete a da ne probate kvalitetnu domaću zimnicu napravljenu od najboljeg domaćeg povrća ili domaći pekmez od šljiva spremljen po najstarijem receptu naših baka. Apartmani Srbija Vam preporučuju samo najbolje iz naše zemlje, a s obzirom na to da je Topola od Beograda udaljena na samo sat vremena automobilom ukoliko iznajmite neki od naših apartmana, možete vrlo lako doći do srca Šumadije i posetiti Oplenačku berbu.

    Ove godine se održava 54. Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, te će kao i prethodnih godina biti organizovani koncerti za sve generacije. Svake godine ovde nastupaju poznate ličnosti, pa će tako 6. oktobra na Oplenačkoj berbi za sve posetioce na besplatnom koncertu pevati Dženan Lončarević, a 7. oktobar je rezervisan za koncert Ace Lukas. Stan na dan apartmani su Vam na raspolaganju za sve dodatne informacije kako da precizno stignete do srca Šumadije i posetite jednu od najznačajnijih manifestacija koja na pravi način prezentuje domaće vrednosti.

    Crkva Svetog Đorđa

    Ko voli prirodu, mir i lepotu malog mesta punog jednostavnih pejzaža, obavezno treba da poseti Topolu i njenu okolinu. Oktobarski dani su idealni da posetite ovu varošicu, tokom tri dana Oplenačke berbe najbolje ćete doživeti ono što Topola ima da Vam ponudi. Rodno mesto Krađorđevića tokom cele godine privlači turiste. Crkva svetog Đorđa na vrhu Oplenca sadrži najbolji mozaik u Evropi, specijalno izrađen za nju. Ovaj mauzolej je mesto gde se nalaze grobnice svih dosadašnjih Karađorđevića i upravo je on simbol Topole. Zbog svojih izuzetnih vrednosti, hram svetog Đorđa je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Ovde su venčanja dozvoljena samo potomcima dinastije Karađorđević i to je jedna karakteristika crkve. Svako ko poseti Topolu mora obići Oplenac, Karađorđev konak i Kraljevsku vinariju i vinograde na Oplencu. Zbog toga je Oplenačka berba idealna prilika da tokom održavanja ove manifestacije i jednog pravog srpskog vašara na pravi način upoznate Topolu, svi ste dobrodošli.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.