Najlepša turistička mesta u Srbiji

Blog / Ugostiteljstvo

  • Sadržaj
  • Kada bi vas neko pitao za savet gde može videti najlepša mesta u Srbiji, šta biste mu predložili? Da li je uopšte moguće predložiti samo jedno najlepše mesto u Srbiji? Prirodne lepote Srbije ostale su neistražene i mnogima nepoznate. Turisti iz Srbije radije posećuju evropske gradove i egzotične destinacije, a da nisu ni svesni kakve prirodne lepote njihove zemlja krije. Put u inostranstvo zahteva veliku prethodnu pripremu, dok je za obilazak Srbije potrebno samo slobodno vreme.

    Zahvaljujući ljubiteljima avanture i prirode i znatiželjnim putnicima otkrivena su mesta u Srbiji za koje se verovalo da se mogu videti samo na filmu. Gotovo je teško poverovati da priroda može na jedan neverovatan način da napravi i oblikuje prelepa mesta. Često se može čuti da su neke lokacije “raj na zemlji”, a Srbija ih ima mnoštvo. Potrebno je samo otkriti ih.

    Šta obići u Srbiji?

    Mnogi koriste slobodno vreme tokom vikenda ili godišnjeg odmora kako bi posetili i videli uživo šta to Srbija ima da ponudi. Tako su nastala najlepša mesta u Srbiji. Fotografije koje obilaze internet jednostavno oduzimaju dah i teraju nas da se zapitamo da li je uopšte moguće da tako nešto postoji u Srbiji. U zemlji gde se većina stanovništa okreće životu u urbanim gradovima, prirodne lepote predstavljaju dašak mira i spokoja.

    Izdvojili smo za Vas 20 najlepših turističkih mesta idealnih za odmor u Srbiji. Da li ste posetili već neka od ovih turističkih mesta u Srbiji?

    Specijalni rezervat prirode Uvac

    Specijalni rezervat prirode Uvac ili “Kraljevstvo beloglavog supa” je prvo na listi najlepših mesta u Srbiji. Uvac se nalazi nedaleko od Sjenice, Nove Varoši i planine Golije, između planina Zlatar i Javor. Uvac je reka, koja protiče između Zlatibora i Zlatara, a na njemu su izgrađena tri veštačka jezera - Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Uvac podseća na najlepše razglednice ili najlepše oslikane slike. Posebnu atrakciju predstavljaju meandri Uvca, koji se uvijaju na neverovatan način. Kada pogledate Uvačko jezero, obasjaće Vas najlepše nijanse zelene i plave boje za koje ne biste ni pomislili da mogu da postoje. Na internetu postoji bezbroj sjajnih fotografija kanjona Uvca, ali ništa ne može verno preneti njegovu lepotu. 

    Uvačko jezero i kanjon može se obići brodićem, kao i planinarenjem i pešačenjem. Kanjon Uvac ima nekoliko vidkovca sa kojih se pruža fantastičan pogled na jezero i ceo kanjon, kao što su vidikovac Molitva, Ravni krš ili Čelina. Oko reke Uvac nalaze se visoke i strme krečnjačke litice, a u okolini se nalaze pećine, jame, uvale i šume. Kao najposećenije pećine izdvajaju se

    • Ušačka pećina kroz koju protiče Duboki potok,
    • Bezdana - najraščlanjenija pećina,
    • Ledena pećina bogata visokim stubovima, koralima, kristalnim ježevima i staklastim iglicama,
    • Tubića pećina,
    • Baždarska pećina jedna od dužih pećina u Srbiji.

    Specijalni rezervat prirode Uvac se drugačije naziva i “Kraljevstvo beloglavog supa” zbog prisustva velikog broja ptica. U rezervatu se nalazi čak 172 vrste ptica, 24 vrsta ribe i 2019 biljnih vrsta. U značajnije vrste ptica spada beloglavi sup, jedna od ugroženijih vrsta ptica u Srbiji. Srećom, u rezervatu se nalazi najveća gnezdeća kolonija u Srbiji i jedna od najvećih kolonija na Balkanu. Na Uvcu se trenutno nalazi oko 450 jedinki beloglavog supa. Pored ove vrste ptica Uvac posećuju crni lešinar, bela kanja, orao bradan i veliki ronac. Rekreativni ribolov je dozvoljen na reci Uvac, ali isključivo uz prethodno pribavljenu dozvolu.

    Djerdapska klisura

    Kada su u pitanju najlepša turistička mesta u Srbiji, Đerdapska klisura predstavlja nezaobilaznu stanicu. Klisura je jedan od neverovatnih prizora u Srbiji i najveća je i najdublja klisura u Evropi. Đerdap zauzima prostor na granici između Srbije i Rumunije, a naziv se sa rumunskog jezika prevodi kao železna vrata. Sam naziv “Đerdap” potiče od staropersijske reči “girdap”, što u prevodu znači vrtlog. Đerdapska klisura predstavlja zaštićeno prirodno dobro, gde se nalazi i nacionalni park Đerdap. Na ovoj lokaciji se nalaze kulturno-istorijski važni spomenici poput Lepenskog vira, Trajanovog mosta i Trajanove table.

    Đerdap čini nekoliko klisura i uvala, koji su razdvojena tesnacima. Ovde Dunav menja svoju širinu i uvija se u klisuri između stenovitih i strmih litica. Sa nekoliko vidikovca se može videti nepregledna klisura - vidikovci Mali i Veliki Štrbac, Ploče i Kovilovo. Isto kao i na Uvcu, Đerdapsku klisuru možete doživeti i na krstarenju brodom. Imaćete priliku da vidite tvrđavu Golubac, Hajdučku vodenicu i Trajanovu tablu. Nacionalni park Đerdap je bogat biljnim i životinjskim vrstama, a orao zmijar se često smatra i čuvarom Đerdapa. U parku se nalazi 170 vrsta pica, 50 vrsta ribe. 55 vrsta sisara, 1100 biljnih vrsta i 23 vrste vodozemaca i gmizavaca.

    Djavolja varoš

    Najlepša mesta u Srbiji su često neistražena. Jedan takav fenomen predstavlja i spomenik prirode Đavolja varoš. Nalazi se na Radan planini u blizini Kuršumlije. Đavolja varoš predstavlja redak prirodni fenomen, koji se sastoji od 202 neobične kamene figure. Ove figure ili kule nastale su delovanjem erozije zemljišta, a na vrhu imaju kamene blokove koje podsećaju kišobrane koje ih štite od kiše. Ovakav fenomen je ostao jedinstveni slučaj u Srbiji, ali i u svetu zbog kojeg je Đavolja varoš učestvovala u trci za sedam svetskih čuda prirode. 

    Pored neobičnih kamenih kula u Đavoljoj varoši se nalaze i dva izvora kisele vode - Đavolja voda i Crveno vrelo. Mnoge narodne legende vezuju se za nastanak Đavolje varoši, a prema jednoj od njih ovim opredelom teče crvena voda. Ova pojava ima i svoje naučno objašnjenje, jer voda spira vegetaciju sa padine, koja je crvenkaste boje zbog primesa rude gvožđa. 

    Zemljani rudnici su glavna turistička atrakcija, ali ne i jedina. U okviru kompleksa se nalaze i saski rudnici iz XIII veka, izvori mineralne vode, crkva Svete Petke iz XIII veka i vidkovci odakle je moguće najbliže prići neobičnim kamenim figurama.

    Golubačka tvrđava

    Golubačka tvrđava ili tvrđava Golubački grad nalazi se nekoliko kilometara udaljena od naselja Golubac tik uz reku Dunav. Tvrđava je podignuta na ulazu u Đerpasku klisuru, pa se često naziva i čuvar Đerdapskog tesnaca. Kroz burnu srpsku istoriju odigrala je važnu ulogu kao vojno utvrđenje i važno strateško mesto. Tvrđava je izgrađena na Ridanskim liticama, prilično strmom i nepristupačnom delu, a reka je služila kao prirodna, nemirna zaštita. 

    Postoji nekoliko narodnih legendi o imenu tvrđavu. Veruje se da je jedan osmanski zapovednik bio zaljubljen u meštanku Golubanu, koja je odbila da bude deo njegovog harema. Za kaznu je bila okovana za stenu kako bi se pokajala, gde je kasnije i preminula. Veruje se da tvrđava nosi ime po Golubani, a stena koja viri iz Dunava Baba-kaj ili “Pokaj se”.

    Golubačka tvrđava bila je zatvorena za posetioce od 2014. godine zbog rekonstrukcije, a otvorena je ponovo 2019. godine. Urađene su pešačke staze i šetalište uz reku Dunav, parking za posetioce i prostorije sa izloženim predmetima iz rimskog i osmanskog perioda, koji su pronađeni tokom rekonstrukcije. Tvrđava je podeljena na 4 zone od kojih se prva, plava, može obilaziti samostalno i posetiocima su dostupne tri kule i Palata. Preostale tri zone moguće je preći isključivo uz pratnju obučenih vodiča. Golubačka tvrđava je pravi čuvar istorije gde posetioci mogu videti

    • Rimsku kuću,
    • Mahmud-pašin hamam,
    • srednjevekovnu krečanu.

    Golubačka tvrđava sastoji se od 9 kula i Palate i predstavlja ulaz u nacionalni park Đerdap. Ovo je definitivno primarna atrakcija kada je reč o najlepšim tvrđavama u Srbiji.

    Ovčarsko-kablarska klisura

    Nije jednostavan zadatak izdvojiti najlepša turistička mesta u Srbiji koja treba posetiti, jer bi takva lista bila zaista dugačka. Najlepša mesta za izlet u Srbiji su svaka pećina, uvala, reka, vodopad, planina ili jezero, jer svojim neverovatnim izgledom predstavljaju istinske lepote prirode. Koliko priroda može biti samostalna i nepredvidiva najbolje pokazuje Ovčarsko-kablarska klisura.

    Ovčarsko-kablarska klisura nalazi se između planiskih masiva Ovčara i Kablara, kroz koje prolazi Zapadna Morava. Nesvakidašnju sliku predstavljaju uklješteni meandri Zapadne Morave okruženi strmim liticama. Na padinama strmih masiva nalaze se brojne skrivene pećine. Masivni šumoviti masivi su dom raznolike flore i faune sačuvane iz davnih vremena. Na obali reke odmah uz strme padine nalazi se skupina najlepših manastira u Srbiji - ovčarsko-kablarski manastiri, koji se često nazivaju i Srpskom Svetom Gorom. Nakon Drugog svetskog rata napravljena su i dva veštačka jezera pregrađivanjem reke branama - Ovčar banja i Međuvršje. Ovčar banja je inače poznata po fascinantnim bigrenim slapovima.

    Smeštaj nadomak Ovčarsko-kablarske klisure 

    Kada se uputite u ovaj deo Srbije pronalaženje smeštaja neće vam zadati probleme. Odlično razvijena smeštajna ponuda sačekaće vas u većini okolnih gradova, a među njima se posebno ističu:

    Čačak smeštaj Prosečna cena privatnog smeštaja u ovom gradu kreće se oko 30 evra, dok je za jedinice veće kvadrature potrebno izdvojiti između 40 i 60 evra.
    Apartmani Požega Najpristupačniji lokacija za smeštaj u okolini klisure, gde možete pronaći apartmane za dvoje po cenama ispod 30 evra 
    Stan na dan Gornji Milanovac Smeštaj u samom centru grada možete pronaći i za 30 evra po danu, dok se vikendice u okolnim mestima izdaju za 45 evra po danu

    Krupajsko vrelo

    Krupajsko vrelo predstavlja neobičnu oazu u podnožju planine Beljanice i deo Krupajske reke. Krupajsko vrelo je jedno od najlepših turističkih mesta u Srbiji i omiljena destinacija mnogih ljubitelja prirode i zelenila. Krupajsko vrelo nastalo je u uvali iza koje izvire Krupajska reka. Kada se uvala napunila vodom, nastalo je jezero ili vrelo. Prozirna plava boje vode čini je gotovo nestvarno i naglašena je okolnim zelenilom. Ispod mirne površine vrela se nalazi nepristupačna podvodna pećina, koja još uvek nije istražena. Cela slika podseća na mesta iz mašte i bajke. Do vrela vodi uski šumoviti put kraj bazena sa pastrmkama i manjim šarenim ribama. 

    Krupajsko vrelo su dugo godina istraživali lovci na zlato. Prema narodnom verovanju, na Homoljskim planinama se nalaze velike količine zlata, koje se krije u Zlatnoj pećini na dnu vrela, a pećinu čuva Tartor, vodeni duh. 

    Jezero Zaovine

    Na planini Tari u mestu Zaovine nalazi se i istoimeno jezero, jedno od najlepših jezera Srbije. Jezero Zaovine predstavlja veštačko jezero nastalo pregrađivanjem reke Beli Rzav. Voda iz jezera Perućac povezana je cevovodom sa Zaovinskim jezerom, pa se tako u slučaju niskog vodostaja Drine voda iz jezera prazni, a u slučaju visokog vodostaja se voda iz Drine pumpa u Zaovine. Dobra vest jeste da je voda čista i da se uz malu preradu koristi za piće.

    Jezero Zaovine poznate su kao dobro mesto za uzgoj pastrmki. Tokom leta se na jezeru može kupati, iako do sada nisu napravljene plaže. Međutim, to ne sprečava kupače da uživaju u ovom mirnom predelu. Jezero Zaovine poznato je i kao mesto gde je Josif Panič pronašao Pančićevu omoriku. Pančićeva omorika je samo delić od 600 biljnih vrsta. 

    Smeštaj nadomak Zaovina - Tara ili Bajina bašta?

    Nemojte se zaustaviti kod istraživanja jezera. Selo Zaovine i okolina bogati su unikatnom prirodom vrednom razglednica, poznati su po svojim sirevima, kvalitetnom mleku i suhomesnatim proizvodima. Kada budete birali smeštaj nadomak Zaovina dobro je imati na umu: 

    • Tara smeštaj: Privatni smeštaj na Tari dobar je izbor tokom cele godine. Apartmane možete pronaći i po ceni od 15 evra po osobi za noćenje, dok su prosečne cene za 10ak evra veće. Tara je takođe bogata autentičnim planinskim smeštajem, poput drvenih brvnara i vikendica sa prostranim dvorištima, u koji se neretko mogu smestiti veće grupe ljudi. 
    • Bajina Bašta smeštaj: Nešto povoljnija opcija je apartmanski smeštaj u Bajinoj Bašti. Apartmani u ovom gradu u proseku koštaju 15-20 evra po osobi za noć, dok se mogu pronaći i za manje novca ako putujete van vrhunca turističke sezone.  

    Terasa smeštajne jedinice u selu Zaovine koja gleda na jezero

    Plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru

    Da je priroda zaista nepresušno čudno najbolje pokazuju plutajuća jezera na Vlasinskom jezeru. Ukoliko ste planirali da posetite neku atraktivnu lokaciju, Vlasinsko jezero se ubraja među najinteresantnije prirodne lepote Srbije. Nalazi se na teritoriji opštine Surdulica okruženo planinama Plana, Vardenik, Gramada i Čemernik. Kao veštačko jezero nastalo je nakon Drugog svetskog rata. Najveću atrakciju predstavljaju plutajuća ili plivaća ostrva nastala od delova treseta (vrsta tla u vlažnim staništima), koji se otkidao sa dna jezera. Stratorija i Dugi del su dva stalna, nepokretna ostrva. Prizor ostavlja bez daha, jer se boja vode menja od sivih i plavih nijansi uz obalu pa sve do tamnije plave na sredini jezera. Boja vode naglašena je prirodnim zelenilom koje ga okružuje. Nekoliko reka čini sliv jezera odakle i potiču ove raznolike nijanse vode - Vlasina, Jerma, Božićna reka, Čemerčica.

    Prirodne lepote Vlasinskih jezera, zbog kojih se ubraja u najlepša turistička mesta u Srbiji, a koja valja posetiti su:

    • klisure
    • kule
    • crkve i manastiri
    • izvori
    • vodopadi
    • bogata flora i fauna.

    Lazarev kanjon

    Kanjon Lazareve reke ili Lazarev kanjon nalazi se u istočnoj Srbiji u blizini Bora. Kanjon Lazareve reke je najduži i najdublji kanjon u istočnoj Srbiji. Kao i druga najlepša turistička mesta u Srbiji, kanjon predstavlja pravu misteriju. Zbog izutetno strmih stenovitih litica još uvek nije potpuno istražen ,a do sada je otkriven veliki broj pećina (čak 70) i jama. Najpoznatije su sigurno Lazareva i Zlotska pećina. Sa svih strana je kanjon okružen stenama, masivom planine Južni Kučaj i istoimenom rekom. Lazarev kanjon je dom retkih biljnih i životinjskih vrsta poput srpske ramondije, surog orla i sivog sokola. Sam naziv kanjon je dobio po knezu Lazaru nakon što su Lazarevi konjanici boravili na tom mestu posle bitke na Marici.

    Vodopad Prskalo

    Kako priroda može biti maštovita najbolje se vidi na primeru vodopada Prskalo. Vodopad se nalazi na obroncima Južnog Kučaja, planinskog masiva skrivenog od okolnih naselja. Krajnje je neobičan, jer podseća na visoku kamenu skulpturu. Priča o tome kako je vodopad nastao je vrlo zanimljiva. Naime, nastao je od naslaga krečnjaka koje je tokom vekova nataložila voda. Visok je 15 metara, ali je kao vodopad siromašan vodom iako se do sada nije dogodilo da presuši. Vodopad Prskalo ubrajamo među najlepša turistička mesta u Srbiji, iako je ostao nepoznat. Kada su veće temperature napolju, put do vodopada je često neprohodan zbog gustog zelenila.

    Vrelo Grze

    Najlepša turistčka mesta u Srbiji sa naše liste su mnogima verovatno nepoznata. Iz tog razloga smo želeli da Vam približimo vrlo neobične lokacije u našoj zemlji koi treba posetiti. Jedna takva lokacija je i vrelo Grze, smešteno u kotlini Kučajskih planina. Vrelo Grze se nalazi po isključenju sa auto-puta prema Zaječaru, starim putem. Grza je malo naselje sa vikendicama i jezerom. Kroz celo mesto se prostire listopadna šuma i uvek je mirno. Grza je obavezna stanica mnogih lovaca, ribolovaca, planinara i izletnika. Oko naselja i dva jezera se prostiru planinski vrhovi i nepregledna šuma, planinarske staze, nekoliko vidikovaca, mala pećina, mostić ljubavi i nekoliko vodopada. Šetajući stazama kroz šumu do jezera može se osetiti samo mir i spokoj kao u umirujućoj oazi. Jezera su okružena šumom i neobične su plave nijanse, a boje se smenjuju od svetlozelene, tamnozelene, maslinaste, pa i tirkizne. Voda je pogodna za uzgoj pastrmke. 

    Predlažemo da svoje putovanje kroz Grzu produžite i organizujete odmor koji će vam omogućiti da istražite ceo kraj. Najtoplija preporuka je da u tom slućaju istražite stranicu: stan na dan Paraćin, koji je idealna prilika da se odmorite, ali i na pravi način istražite sve lepote koje ovaj deo Srbije nudi. 

    Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara

    U Banatu se nalazi najveća evropska peščara - Deliblatska peščara i proteže se od Dunava pa sve do jugozapadnih delova Karpata. Peščara predstavlja redak prirodni fenomen i smatra se da je nastala od naslaga eolskog silikatno-karbonatnog peska, a Košava je oblikovala prepoznatljiv dinski reljef. U specijalnom rezervatu prirode se danas nalaze specifične retke vrste flore i faune - stepski božur, Pančićev pelen, šerpet, 20 vrsta orhideja, bela lipa, banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš

    Zanimljiva informacija jeste da je u Deliblatskoj peščari snimljen veći deo scena filma “Ko to tamo peva” i “Boj na Kosovu”. Od 2002. godine se nalazi na listi Uneska kao područje izuzetnih prirodnih vrednosti.

    Najlepši gradovi u Srbiji

    Beograd

    Ukoliko planirate izlet na neku zanimljivu lokaciju, razmslite o Beogradu. Beograd nije samo prestonica Srbije, on je spona između istorije i modernog, sudar prošlosti i sadašnjosti, raskrsnica ka drugim srpskim gradovima. Kada se uzme u obzir burna istorija grada, osvajanja, rušenje do temelja i ponovna izgradnja, Beograd predstavlja mesto vredno obilaska. Kao grad izgrađen na dve reke pruža puno sadržaja svojim posetiocima.

    Znamenitosti Beograd su ono što privlači milionski broj domaćih i stranih turista. Na listi najlepših turističkih mesta u Srbiji se nalaze Beogradska tvrđava, Kalemegdanski park, Hram Svetog Save, Slavija, Terazije, Trg republike i Knez Mihailova ulica. Mogućnosti za obilazak u Beogradu su zaista brojne, a svaka je interesantna na svoj način. U Beogradu Vam nikada neće biti dosadno uz brojne različite restorane, kafiće, muzeje, galerije, festivale i promocije. 

    Najpoznatiji simboli Srbije se nalaze upravo u Beogradu, a turisti iz celog sveta dolaze da ih posete. Kako biste bili sigurni da ćete imati dovoljno vremena da obiđete sve što želite, možete iskoristiti slobodan vikend i na miru prošetati našim glavnim gradom. Dobra vest je da je turistima na raspolaganju privatan smeštaj po veoma povoljnim cenama kako bi mogli da se odmore od toliko doživljaja. Svim posetiocima za udoban boravak namenjeni su Apartmani Beograd.

    Novi Sad

    Novi Sad je glavni grad Vojvodine, iza Beograd grad koji ima najvise stanovnika u Srbiji. Novi Sad je jedan od kulturnih centara kako Srbije tako i Vojvodine. Izdvaja se po svojoj arhitekturi, uredjenosti, pa je stoga i dobio naziv Srpska Atina. Sam grad lezi na obalama Dunava i upravo iz tog razloga jedna od najatraktivnijih delova ovog grada je posebno u letnjem periodu plaža Štrand. Novi Sad je prepun kulturnih i istorijskih spomenika ali ono što svakako morate posetite je najlepši deo grada Petrovaradin i Petrovaradinsku tvrdjavu

    Ukoliko se odlučite da posetite ovaj najlepši grad u Srbiji nudimo vam veliki izbor smeštaja kao i sve popularniji nacin iznajmljivanja stanova stan na dan Novi Sad

    Subotica i Palić

    Najseverniji grad Srbije jedan je i od najautentičnijih prostora u našoj zemlji, i to po mnogo čemu. Pre svega, on predstavlja spoj različitih kultura i simbiozu mađarskog i srpskog naroda, što se ogleda pri prvom susretu sa gradom. Stil secesije, kojim su izgrađene zgrada Gradskog muzeja, Sinagoga,Gradska kućaPalata Rajhl Ferenc - svojevrsni je simbol grada i pokazatelj autentične vojvođanske tradicije. Pokazatelji ovoga su i verski objekti koji se nalaze u Subotici: pomenuta Sinagoga, pravoslavna crkva posvećena Svetom Vaznesenju Gospodnjem, Muhadžir džamija, kao i katedrala, crkva Svete Tereze Avilske. 

    Osim autentične arhitekture i verskih objekata, preporučujemo da tokom boravka u Subotici posetite: 

    • Brojne gradske spomenike, među kojima su spomenik Matiji Korvinu, Neznanom vodoinstalateru, Palim borcima i žrtvama fašizma
    • Muzeje i prostore kulture: Savremena Galerija Subotica, Gradski muzej, Galerija otvorenog muzeja univerziteta i Narodno pozorište

    Grad Palić i Palićko jezero nalaze se nekoliko kilometara od Subotice. Palićko jezero je definitivno jedno od omiljenih i najlepših mesta za izlet u Srbiji posebno kada je reč o deci. Palićko jezero nosi epitet najvećeg prirodnog jezera u Srbiji gde se tokom leta otvara kupalište i posetioci oprobavaju u različitim sportskim aktivnostima. Palićko jezero je popularno mesto za ribolov i lečenje zbog prisutnih minerala i izvora mineralne vode. 

    Oko jezera se može prošetati, obići rezervat prirode, posmatrati ptice i otići na foto-safari. Deci je posebno zanimljiv zoološki vrt, gde živi 60 vrsta životinja sa izdvojenim botaničkim delom. U Palićkom jezeru živi 19 vrsta ribe, a zabeleženo je 207 vrsta ptica. Zahvaljujući zoo-vrtu i kvalitetnom kupalištu, Palićko jezero je savršen izbor za odmor sa decom u Srbiji.

    Kragujevac

    Po određenom broju statistika najcentralnija tačka u Srbiji, grad koji se naziva srce Šumadije i nosilac je izvorne srpske tradicije. Kragujevac se nalazi na oko 100 kilometara od Beograda i predstavlja savršenu destinaciju za izlet, tokom koga možete uživati u raznovrsnim aktivnostima i brojnim turističkim i prirodnim lepotama. Ukoliko ste zaljubljenik u zelenilo i vodu, na raspolaganju su vam tri jezera, sa jezerom Bubanj u samom centru grada, planinarenje na Crnom vrhu i Rudniku, koji su bogati potocima, rečicama i brojnim biljnim i životinjskim svetom. Grad ima dugu tradiciju jahačkog sporta, te možete obići sve prirodne lepote Kragujevca na nekom od gracioznih lipicanera. 

    Što se tiče kulturnih i ostalih sadržaja, turistička organizacija grada Kragujevca čuva i prezentuje vrlo važne spomenike srpske kulture i nudi autentične specijalitete ovog kraja. Među njima su najistaknutiji: 

    • Spomen park Kragujevčki oktobar, koji se nalazi na mestu gde je streljano nekoliko hiljada Kragujevčana. U znak sećanja na njih, čitav prostor je pretvoren u Spomen park. Svake godine se na njemu održava manifestacija Veliki školski čas

    • Kuća našeg velikog pesnika i slikara Đure Jakšića, Narodni muzej i niz pravoslavnih manastira
    • Destilerija Pevac, gde se mogu probati rakije od svih vrsta voća i Janin raj, savršeno mesto za ljubitelje seoskog turizma.

    Negotin

    Najveći grad Istočne Srbije, smešten na tromeđi Srbija-Rumunija-Bugarska, pravo je mesto za odmor i otkrivanje mnogobrojni lepota. Negotinska Krajina je okružena planinama Miroč, Deli Jovan, Crni Vrh i rekama Dunav i Timok. Ovakav položaj omogućava uzgajanje posebnih sorta, pa je ovaj kraj poznat po vrlo kvalitetnom grožđu. Što se tiče grada Negotina, danas je to sređen prostor, koji odiše tradicijom i sećanjem na velike ljude naše istorije.

    Na samom ulazu u grad čeka vas manastir Bukovo, za koji se veruje da ga je krajem 13. veka izgradio kralj Milutin. Nadalje, tokom boravka vas čeka mnoštvo raznovrsnih atrakcija, a preporučujemo da ne propustite: 

    • Vratanjske kapije - visoki kameni lukovi koji predstavljaju ostatke nekadašnje velike pećine. Ovo su jako retke pojave u svetu, a nalaze se u kanjonu reke Vratne, smeštene nedaleko od grada.
    • Muzej posvećen hajduk Veljku Petroviću, velikom zaštitniku grada. Muzej se nalazi u samom centru Negotina, ima dva nivoa i tematski prikazuje život ovog velikog borca protiv Turaka. Tokom posete Muzeju možete uvideti kako su izgledali i šta su oblačili ljudi tadašnjeg vremena. 

    • Spomen-kuća Stevana Mokranjca - još jedan veliki Srbin rođen je u Negotinu. U gradu se nalazi kuća sa stalnom, autentičnom postavkom, koja prikazuje život našeg velikog kompozitora. 

    Planine u Srbiji

    Planine u Srbiji su naša najveća prirodna bogatstva. Pored lekovitih svojstava one su vremenom postale značajne turističke destinacije, koje mogu da pruže svojim posetiocima mnoštvo atrakcija i kvalitetnih sadržaja. 

    Divčibare

    Vikend na planini predstavlja najčešći “beg” iz grada za svakoga ko želi da napuni baterije za nove radne dane. Zlatibor i Kopaonik važe za omiljene turističke atrakcije, a u poslednje vreme se više pažnje posvećuje i drugim planinama. Tako su Divčibare poznato turističko i planinsko mesto na Maljen planini u blizini grada Valjeva. 

    Divčibare su poznata vazdušna banja pogodna za lečenje anemije, bronhijalne astme i bronhitisa. Na ovoj visoravni se nalaze dve ski staze - Crni vrh i Centar. Na Divčibarama se nalazi veliki broj reka, izvora i potoka, koje prave vodopad kao što je vodopad Skakalo. Neverovatan pogled na visorovan daju livade, četinarske šume i šareno cveće. Osim navedenog, planina se više razvija u turističkom pogledu, te se na njoj gradi veliki broj smeštajnih i ugostiteljskih objekata. Divčibare smeštaj je postala kategorija u kojoj svako može pronaći mesto za sebe, te uživati u savršenom planinskom odmoru. 

    Zlatibor

    Nakon Beograda Zlatibor se ubraja u najpopularnija mesta za odmor i izlet u Srbiji. Planina i park prirode je omiljena destinacija mnogih tokom zime. Preko planine prelazi nekoliko značajnih magistralnih puteva i pruga. Centralni deo turističkog dela predstavlja jezero okruženo mostovima i prostranim platoom ili trgom. Čitav centar je okružen drvećem, a oko centra se nalazi nekoliko naselja ili sela - Alin Potok, Bela Reka, Branešci, Kobilja Glava, Golovo, Gostilje, Dobroselica i druga sela. 

    Na pašnjacima i livadama na Zlatiboru raste čak 120 vrsta trave od kojih su mnoge vrste lekovite. Stalni stanovnici Zlatibora su vukovi, medvedi, divlje svinje, zečevi i prepelice. Na planini ima brojnih znamenitosti koje možete obići sa prijateljima i porodicom, a deca će uvek naći adekvatnu zabavu. Malo je reći da se Zlatibor razvio u najpopularniju turističku destinaciju. Zbog sve veće tražnje na Zlatiboru se grade Apartmani Zlatibor kako bi se povećao kapacitet za toliki broj turista. 

    Kopaonik

    Prostor koji je proglašena za Nacionalni park, i time podignut na nivo celine od velike važnosti. Kopaonik navedenu titulu nosi jer u sebi čuva najpoznatije biljne i životinjske vrste, a svakako obiluje i nizom vrlo kvalitetnih sadržaja. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, na oko 300 kilometara od glavnog grada, 118 od Niša 118 i 370 od Novog Sada.

    Kopaonik je idealno rešenje za odmor tokom čitave godine. Ipak, ono što ga izdvaja i po čemu je najpoznatiji jeste svakako razvijenost ski ponude. Planina raspolaže sa oko 30 staza, koje su obezbeđene sa sistemom od oko 20 žičara. Na njima mogu uživati iskusni skijaši, ali i prve korake naučiti najmlađi posetioci. 

    Osim odlične zimske ponude, planina nudi i niz predivnih mesta za uživanje tokom leta. Mesta koja su obavezni deo ture kroz planinu: 

    • Semeteško jezero - koje se nalazi u podnožju planine, a čija ostrva plutaju, pa se turisti na njima mogu provozati. Ovde se svake godine organizuju čuveni Ilinski dani.
    • Vodopad Jelovarnik - atrakcija koje je smeštena usred guste šume i predstavlja drugi najviši vodopad u Srbiji.
    • Dolina jorgovana na Ibru - jorgovani stari 7 vekova i dalje ukrašavaju dolinu reke Ibar i čine ovaj predeo bajkovitim i savršenim za prijatan odmor.
    • Brojni srpski manastiri - ne propustite da osetite svu velelepnost i lepotu naših najstarijih manastira. U blizini Kopaonika se nalaze: Žiča, Studentica i Sopoćani, koji će vam preneti duh prošlosti i povezati vas sa istinskom tradicijom našeg naroda.

    Osim ovoga, na sunčanoj ili srebrnoj planini se nalazi još mnogo toga, odlčini ugostiteljski objekti, raznovrsni apartmani Kopaonik, niz mesta za odmor i relaksaciju. Zaputite se u jugozapadni deo Srbije i upoznajte lično sve njene lepote.  

    Stara planina

    Čuvena Stara ili Balkan planina pripada sistemu balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Ona većim delom svoje površine pripada Bugarskoj, dok je mali procenat sa vrhom Midžor (2169m) deo jugoistočne Srbije. Taj procenat se prostire na četiri srpske opštine Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad. Deo planine koji se nalazi u našoj zemlji pleni svojom prirodnom lepotom, netaknutim prostranstvima i iskonskim planinskim ambijentom. 

    Pored toga, planina nudi i uređene prostore i raznovrsne sadržaje, te će vaš boravak nesumnjivo biti ispunjen. Naši predlozi su da tokom boravka vidite i uživate u:

    • Ribolovu, kupanju, skijanju na vodi, splavarenju na Zavojskom jezeru, srcu Stare planine
    • Mnogobrojnim vidikovcima, od kojih su najlepši oni na Dojkinačkoj i Toplodolskoj reci
    • Fantastičnim vidikovcima. Izdvajamo Kozji kamen, koji omogućava da uživate u pogledu na Midžor, Babin zub i Zavojsko jezero
    • Rosomačkim loncima - lokalitetu nastalom tako što je reka dubila i presecala slojeve krečnjačkih stena. Nastale su strme litice i udubljenja, koja liče na lonce

    Kulturološki značajne lokacije

    Cela Srbija predstavlja jedinstven muzej prošlosti sa brojnim značajnim spomenicima i istorijski značajnim lokalitetima. Turisti iz inostranstva se najčešće odlučuju da posete Beograd i čuvenu Beogradsku tvrđavu. Kalemegdan je samo jedan deo bogatog kulturološkog nasleđa naše zemlje. Osim toga, Srbija nam pruža niz raznovrsnih sadržaja kulture.

    Manastir Manasija

    Manastir Manasija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture. Nalazi se u blizini Despotovca u Pomoravskom okrugu. Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića izgrađen 1418. godine i posvećena je Svetoj Trojici. Manastir je opasan velikim utvrđenjem sa 11 kula koje je služilo kao zaštita. Pored jedinstvenog izgleda, manastir Manasija čuva freske, koje spadaju u red najreprezentativnije primerke srednjevekovnog slikarstva. 

    Početkom XXI veka prilikom rekonstrukcije pronađen je skelet, a DNK analiza je utvrdila da pripadaju despotu Stefanu Lazareviću.

    Petrovaradinska tvrđava

    Petrovaradinska tvrđava se nalazi u istoimenom naselju u Novom Sadu. Sagrađena je u XVII veku kao sredstvo odbrane od prodora Turaka. Zanimljivo je da su na mestu današnje tvrđave pronađeni arheološki ostaci iz perioda pre nove ere. Kao i Kalemegdan, Petrovaradinska tvrđava ima burnu istorijsku pozadinu i danas je obavezna lokacija prilikom obilaska Novog Sada. Na tvrđavi se nalazi nekoliko skrivenih hodnika, mesta gde su stajali topovi, nekoliko kapija i kula, barutana i Muzej grada Novog Sada. Duž tvrđave se prostire zelenilo i mirisno cveće, koje tvrđavi daju prirodan hlad i šarenu boju.

    Smederevska tvrđava

    Smederevska tvrđava izgrađena je u XV veka po nalogu despota Đurađa Brankovića. Nalazi se na ušću reke Jezave u Dunav i građena je po uzoru na nekadašnji Carigrad i njegove bedeme. Smederevska tvrđava je jedna od najvećih srednjevekovnih tvrđava u Evropi. Odigrala je značajnu ulogu u nekoliko turskih napada na Srbiju. Smederevska tvrđava je pretrpela značajna oštećenja tokom osvajanja i bombardovanja. Iz tog razloga je jedan deo ostao u ruševinama, dok se na drugom delu obavljaju i konzervatorski i restauratorski radovi. 

    Rajačke pimnice

    Rajačke pimnice ili Rajačke pivnice nalaze se na uzvišenju pored sela Rajac nedaleko od Negotina. Rajačke pimnice su naziv za malo seoce kamenih kućica koje služe za proizvodnju vina. Neobične su po tome što tokom godina u ovom selu nema nijednog stanovnika, jer se svaka kuća u stvari vinski podrum. Sam naziv može da zbuni posetioce, jer se ovde može popiti samo vino. Ali reč “pimnice” potiče od reči piti, pa su pimnice mesto gde se pije. 

    Retko koje mesto u Srbiji se može pohvaliti da se na njihovoj teritoriji nekada nalazio rimska vinogradarska oblast. Ranije je u Rajačkim pimnicama bilo aktivno nekoliko stotina podruma, dok je danas aktivno svega 60. U ovom kraju stvorene su najlepše vinarije u Srbiji.

    Dvorci Vojvodine

    Vojvodina je poznata po nepreglednim ravnicama i gradovima koje podsećaju na evropske metropole. Vojvođanske ravnice ne bi izgledale isto bez nekoliko dvoraca Vojvodine, koji nam svedoče o arhitekturi prošlih vremena. Od mnogobrojnih velelepnih dvoraca Vojvodine izdvajamo:

    • Dvorac Kapetanovo nalazi se u blizini vojvođanskog mesta Stari Lec i izgrađen je davne 1904. godine. Predstavlja primer dvorca izgrađenog u polju i sličan je srednjovekovnim zamkovima, izgrađenim u neogotičkom stilu. Posebno su zanimljivi njegovi prozori, koji imaju prelomljeni luk, a završavaju se polulučno. Dobio je ime po jednom od svojih gospodara - Milanu Kapetanovu, koji ga je dobio u miraz. 
    • Dvorac Fantast je nešto poznatiji, jer pripada porodici Dunđerski. Dvorac je izgradio Bogdan Dunđerski početkom XX veka, a nalazi se u blizini Bečeja. Okružen je prostranim parkom, ergelom sa 80 konja i četiri konjušnice, te je savršeno mesto za ljubitelje jahanja. Danas se ubraja u posećenije atrakcije kako zbog svog izgleda, tako i zbog legendi koje ga prate. Jedna od njih je da se Mara Dinjaški, velika Bogdanova ljubav, kupala u mleku u bazenu koji se nalazi u dvorištu palate.  

    • U Vršcu se nalazi poznati Vladičanski dvorac, sedište banatskog episkopa i spomenik kulture od izuzetnog značaja. Veliku vrednost u okviru dvorca ima kapela iz XVIII veka, barokni ikonostas, zbirke ikona, portreti vladika vršačke eparhije i ogromna biblioteka. 
    • Dvorac Kaštel nalazi se u selu Ečka, nedaleko od Zrenjanina. Ovaj objekat deo je kompleksa koji je igradila plemićka porodica Lazar u drugoj polovini 19. veka, a koji poseduje katoličku crkvu, staru konjušnicu i vodotoranj na kanalu. Čitava celina je izgrađena u engleskom stilu, a poznata je po tome što je u njoj svirao kompozitor i dirigent Franc List. 

    Gamzigrad

    Gamzigrad se nalazi na listi svetske baštine Uneska kao arheološko nalazište. Nalazi se u blizini Zaječara, u istočnoj Srbiji. Na Uneskovoj listi Gamzigrad se našao kao antička rimska carska palata Feliks Romulijane (Felix Romuliana). Carska palata je bila rezidencija rimskog cara Gaja Valerija Maksimilijana Galerija, a palata nosi naziv po carevoj majci Romulijani. Tokom istorije i migracije naroda palata je bila naseljavana, napuštana, rušena i ponovo zidana. Arheološka istraživanja započeta su 1953. godine, kada je utvrđeno da je postojalo nekoliko palata i hramova. 

    Ovo arheološko nalazište možete posetiti svakog dana od 08 do 20 časova, a cene ulaznica su 300 dinara za odrasle, dok deca i penzioneri plaćaju 300 dinara za ulazak u ovaj kompleksa, zajedno sa obilaskom Narodnog muzeja i Radul begovog konaka u Zaječaru. 

    Ukoliko želite da pročitate još detalja o ovim i drugim najpoznatijim atrakcijama Srbije, kliknite na link: Znamenitosti Srbije.

    Kuda za vikend?

    Svakome je potreban i prija odmor od svakodnevnih obaveza, stresa i gradske gužve. Slobodnog vremena najčešće imamo tokom subote i nedelje kada se mnogi pitaju: “Kuda za vikend?”. U Srbiji postoji veliki broj atraktivnih i zanimljivih lokacija za kratak predah i “bekstvo” iz grada. Kada je lepo vreme svaki vikend možete organizovati drugačije putovanje, jer je lista mogućnosti neiscrpna, a sve što Vam je potrebno su želja, mašta i osmeh! Izdvojili za Vas nekoliko lokacija kada god Vam ponestane ideja i razmišljate gde za vikend da otputujete.

    Potražite sklonište u prirodi

    Srbija se odlikuje velikim brojem prirodnih lepota. Nepredvidivim delovanjem prirode nastala su mesta kakvih nema ni u najmaštovitijim bajkama. Ukoliko volite šetnju, planinarenje, skijanje i sunčanje, biljke, životinje i svež vazduh, možete isplanirati neverovatan izlet ili vikend putovanje.

    Pronađite mir u brvnarama na Tari

    Planina Tara je jedna od najlepših srpskih planinskih masiva, nacionalni park i vrlo posećena turistička lokacija. Okružena je brojnim zelenilom, vidikovcima, manastirima, rekama i jezerima. Sigurno ste do sada obišli ili barem slušali o vodopadima na Perućcu, Zaovinskom jezeru, krstarenju Drinom i obilasku vidikovaca sa fantastičnim pogledom. Više se ne morati pitati gde za vikend u Srbiji, jer je Tara zasluženo na listi najlepših turističkih mesta u Srbiji.

     

    Tara je popularna destinacija leti koliko je i tokom zimskog perioda. Ljubitelji skijanja i snoubordinga rado posećuju Mitrovac, Kaluđerske banje i Račansku Šljivovicu. Leti se organizuje krstarenje kroz kanjon Drine, a turisti vole da se kupaju u Zaovinama i na Perućcu. Ostale aktivnosti podrazumevaju planinarenje i spuštanje niz stenu na Sokolarici i obilazak svih lepota planine

    • vodopada na Perućcu
    • vidokovaca Sjenič
    • Banjska stena
    • Crnjeskovo
    • kao i veslanje na nekoliko jezera.

    Nacionalni park na Tara predstavlja posebnu atrakciju gde posetioci mogu posmatrati ptice, divlje životinje, mrke medvede, vidre i oprobati se u pecanju. Manastir i reku Raču nikako ne smete zaobići kada se nađete na Tari. Budite sigurni da nigde neće probati specijalitete ispod sača kakvi se prave na Tari.

    Pronađite mir u etno selima

    Etno sela u Srbiji predstavljaju neobičan spoj starog i modernog. Na brojnim lokacijama u Srbiji se nalaze mesta, koja čuvaju tradiciju nekadašnjeg srpskog života. Autentičan izgled etno selima daju kućice i bungalovi zidani od drveta i cigle, a neke od njih su stare do 200 godina. Ukoliko se pitate gde za vikend kada su napolju temperature izuzetno visoke, naš predlog jeste da se raspitate o etno selima. 

    Na ovim neobičnim mestima naći ćete spas od vrućine za tren oka! Domaćini će Vas ponuditi da pobate tradicionalna jela spremljena po starim porodičnim receptima. Na trenutak ćete imati utisak da se nalazite u mirnoj oazi okruženi netaknutom prirodom, šumama, rekama i jezerima. Dugom šetnjom podsetićete se na sve lepote prirode i potpuno zaboraviti na gradsku gužvu. Mnoga etno sela svojim posetiocima omogućavaju degustaciju vina, jahanje konja, plovidbe čamcem po jezeru, lov i ribolov.

    Perkov Salaš

    Perkov salaš predstavlja pavu turističku atrakciju i primer srpskog seoskog domaćinstva. Nalazi se u podnožju Fruške gore, a do njega možete doći samo seoskim putem. Kada kročite na travnjak prvo što ćete uočiti je seoska kuća od koje je napravljen muzej starih odevnih i ukrasnih predmeta, nameštaja i posuđa. Cela kuća je opremljena zavesama i posteljinom starom gotovo dva veka, koja se prenosila sa kolena na koleno. 

    Tik uz kuću se nalazi natkrivena trpezarija gde se služe domaća sremačka jela, domaće vino i sveže namirnice. Ceo spoljni ambijent je u znaku zelenila i šarenog sezonskog cveća. Nešto dalje od kuće nalazi se prostrana bašta, nekoliko stabala voća i drveća. Dvorišni deo je riznica istorije - ovde se mogu videti jarmovi, taljige, plugovi i razboj za tkanje stari 150 godina.

    Relaksirajte se u spa i velnes centrima

    Odlazak u spa i velnes centar za mnoge predstavlja najbolji način da se potpuno relaksiraju. To je razumljivo pogotovo kada se uzme u obzir da se u ovim centrima nalaze nekoliko bazena, sauna, đakuzija, kao i različiti tretmani za lice i telo, a uvek se mogu zakazati i masaže. Ukoliko ste ljubitelj spa kutka, preporučujemo Vam da pogledate apartmane sa djakuzijem Beograd gde sa svojim partnerom ili prijateljima možete uživati u potpunoj privatnosti i biti sigurni da imate spa odeljak samo za sebe.

    Šta biste Vi predložili svojim prijateljima, kolegama i klijentima kada bi Vas pitali gde na odmor u Srbiji? Najlepša turistička mesta u Srbiji su sva ona mesta gde se osećamo mirno i spokojno. U Srbiji postoji veliki broj takvih mesta, mesta koja svojom lepotom oduzimaju dah. Ne postoji bolji način da napravimo kratak predah od svakodnevnih obaveza i stresa nego da se okrenemo prirodi. Koja najlepša turistička mesta u Srbiji biste Vi izdvojili?

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.