Kako da ostvarite odličan online booking

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Iz godine u godinu se povećava broj rezervacija i poziva zainteresovanih klijenata za uslove smeštaja. Booking za ovogodišnju sezonu je uveliko uzeo maha i preti da značajno nadmaši prethodnu godinu po broju rezervacija. Kako biste se i Vi sami što bolje snašli i organizovali, ali i svaki poziv klijenta pretvorili u rezervaciju, mi ćemo Vas posavetovati kako to da uradite. Postoji nekoliko osnovnih pravila, odnosno saveta za što bolji online booking, a sve u cilju Vaše isplativosti i sklapanja novih poslova.

    Plan i adaptacija

    U svakom poslu bitno je da imate neki plan i da sezonski taj plan korigujete prema novim trendovima i potrebama gostiju. Što bolji plan i organizacija imaće bolji učinak, ali ćete i lakše obavljati posao. Svojim gostima izložite sve o Vašim planovima, programu preuređenja smeštaja i same ponude. Uvedite neke inovacije, koje čak ni ne moraju biti krupne, ali dovoljne da privuku nove ljude kod Vas. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, kao i prethodnih gostiju i njihovih sugestija, možete da pretpostavite šta je to što bi gosti želeli od smeštaja. Shodno tome i Vašim mogućnostima, uvedite promene, makar to bila i neka akcija u restoranu koji se nalazi u blizini smeštaja. Svaki od ovih trikova marketinga podsvesno šalje gostu informaciju da je on kod Vas na dobitku i da uživa posebnu pažnju tokom boravka. Saslušajte svoje goste, komunicirajte sa njima i saznajte postoji li nešto što bi oni dodali ili oduzeli kada je reč o smeštaju, time ćete pokazati da poštujete njihovo mišljenje što se može pretvoriti u sjajnu preporuku kod njihovih prijatelja i potencijalnih klijenata Vaših stanova u Beogradu za izdavanje.

    Pratite tržište i trendove

    Kada kažemo da pratite tržište, zapravo mislimo da uvek budete u toku sa aktuelnim cenama smeštaja, kao i konkurentskim firmama i njihovim cenama. Gledajte da uvek ponudite više za nešto manju naknadu, ali da tu i Vi i gost budete na dobitku. Budite u toku sa ekonomijom, standardom, cenama hotela, hostela i drugih agencija za izdavanje smeštaja. Radite svoj marketing tako da kroz ponudu navedete sve novine koje su uključene u cenu, da gost stekne utisak šta sve dobija za tu količinu novca koji daje. Takođe nešto što je u poslednje vreme zaživelo je posmatranje apartmana kroz virtualnu šetnju na sajtu. Tehnologija svakog dana sve više napreduje, pa samim tim ispratite kako je možete na što bolji način iskoristiti u svrhe veće posećenosti.

    Fotografija kao vid promocije

    O značaju i kvalitetu fotografije samog smeštaja za online booking smo već govorili. Veoma je bitno da fotografije kojima ćete reklamirati Vaš apartman budu što bolje. Poseban akcenat je stavljen na udarne fotografije, odnosno one koje će biti iskorišćene za samu početnu stranu Vašeg apartmana. Nakon toga je veoma važno da fotografije samog smeštaja budu kvalitetne i prikažu šta sve apartman poseduje. Takođe sve ono što delite na društvenim mrežama će privući još veću pažnju ako fotografija bude što bolja. Fotografija je nešto što igra presudnu ulogu kada Vaš klijent odluči da klikne baš na određenu stranicu ili apartman. Bilo bi dobro da svaki Vaš smeštaj ima lokaciju koju Vaši gosti mogu postaviti na društvene mreže, poput Instagrama, Fejsbuka, Pinteresta... 

    Dobra organizacija pri rezervacijama

    Ovo je nešto o čemu posebno morate voditi računa kako ne biste imali nesporazume i probleme sa svojim gostima. Morate u svakom trenutku imati evidenciju slobodnih termina za određen smeštaj. Redovno ažurirajte svoje kalendare rezervacija i gledajte da to uvek bude u određeno vreme. Kada Vaši gosti iznajmljuju smeštaj preko Vašeg sajta, nekada se može desiti da isti smeštaj rezervišu dva različita gosta zbog pogrešnog vođenja kalendara. Ovaj problem je takozvani dupli booking smeštaj koji se najčešće događa kada su ljudi u potrazi za apartmanima za Novu godinu u Beogradu, jer su tada navale turista ogromne. Trudite se da Vam se to ne dešava, naročito u takvim periodima.

    Aktivnost na društvenim mrežama

    Društvene mreže su danas jedan od najboljih, ako ne i najbolji vid marketinga za apsolutno sve. Trudite se da svakodnevno postavljate nove informacije, aktuelnosti Vašeg sajta ili smeštaja, čak i neke zanimljivosti o gradu u kom taj smeštaj izdajete i uvek budite u kontaktu sa svojim pratiocima. Budite spremni da odgovarate efikasno i u kratkom vremenskom roku na sva pitanja potencijalnih gostiju i ostvarujte interakciju sa njima. Redovne, ali ne preterane objave će Vas više izbacivati na početnu stranicu društvene mreže preko koje se oglašavate i donosiće Vam lajkove i preglede. Ovo je jedan od efikasnih načina da steknete nove goste i potencijalne saradnike, samo je bitno da uvek budete ažurni u svemu i dostupni za sva njihova pitanja.

    Ovo su samo neki od koraka za što bolji online booking ukoliko se bavite izdavanjem stanova. Ukoliko ispratite i samo nekoliko od njih, već ste napravili dobar pomak na putu ka tome da.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.