Iznajmljivanje apartmana- šta čini dobrog domaćina?

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Sve više se dešava da se vlasnici manjih stanova u strogom centru grada odlučuju na život u komfornijim stanovima na periferiji, a da stan u centru izdaju u zakup. U poslednje vreme, sve veći broj vlasnika odlučuje da svoju nekretninu izdaje po principu „stan na dan“, umesto na mesečnom nivou. Razlog tome je, naravno, bolja zarada. Probaćemo da Vam u daljem tekstu objasnimo osvnovne razlike između iznajmljivača apartmana i dobrog domaćina. 
    Iznajmljivanje apartmana na dan poslednjih godina doživljava pravu ekspanziju. Stan na dan je postao globalni trend, naročito od kada postoje svetski poznate platforme kao što su Airbnb i Booking. Ovaj trend je „zahvatio“ i Srbiju, pre svega Beograd. Apartmani u Beogradu jedan su od vodećih sajtova za izdavanje apartmana na dan, pa se tako i veliki broj vlasnika odlučuje da upravo na sajtu stan na dan Beograd oglasi svoj apartman i na taj način započne saradnju.
     

    Kada je u pitanju kratkoročno iznajmljivanje apartmana, postoji par ključnih pravila kojih bi trebalo da se pridržavate kao dobar domaćin.

     
     

    1) Budite svesni prostora koji izdajete

     
    Šta to znači?  Pre svega, to podrazumeva da treba da formirate cenu zakupa po danu u odnosu na kvalitet prostora koji izdajete, kao i lokaciju na kojoj se apartman nalazi. Podrazumeva se da je cena zakupa luksuzno uređenih apartmana nešto viša u odnosu na „klasične“ apartmane. Najbolji savet u tom smislu je da-istražite tržište. Pogledajte na sajtu kako se kreću cene apartmana koji su slično opremljeni i na sličnoj lokaciji kao Vaš, pa na osnovu toga formirajte cene.
     

    2) Posvetite vreme ovom vidu zanimanja

     
    Kako biste postali dobar domaćin, nephodno je da se maksimalno posvetite ovom poslu. Stalno ima prostora za napredak. Reklamirajte svoj apartman na društvenim mrežama ( u današnje vreme, internet marketing je najbolja reklama, nesumnjivo), postavite kvalitetne fotografije (dobra fotografija i kvalitetan opis apartmana su pola posla na putu do rezervacije) i konstatno istražujte konkurenciju, ali samo zbog dobrih ideja koje možete dobiti kako biste unapredili svoje poslovanje.
     
     

    3) Obratite pažnju na detalje

     
    Ovde mislimo, pre svega, na odnos prema gostima. Ponekad  sitnice, koje ne koštaju mnogo, najviše znače. Dočekajte goste sa činijom voća, kafom, čajem. Ukoliko dolaze sa bebom, obezbedite krevetac. U apartmanu možete ostaviti mapu Beograda sa ucrtanim mestima koje im preporučujete da posete. Pored toga, pripremite se za neka od osnovnih pitanja koja gosti mogu da vam postave (šta da obiđu, gde se nalaze stanice gradskog prevoza, broj taxi prevoza itd) Potrudite se da Vaš apartman bude izbor gostiju i naredni put. Budite drugačiji od ostalih iznajmljivača apartmana.
     

    4) Budite „osoba od poverenja“, kako gostu, tako i web portalima

     
    Konkretno, najbolji način za saradnju je vrlo jednostavan- popunjavajte kalendar sa zauzećima apartmana, kako ne bi dolazilo do duplih rezervacija i uvek budite dostupni (odnosno u vreme koje ste naveli da ćete biti na raspolaganju). Na taj način, ne rizikujete neprijatne situacije, kako za gosta tako i za agenciju ili portal preko koga oglašavate apartman. Dovoljno je da jednom napravite nepopularnu „duplu“ rezervaciju i da svaki naredni put gost razmisli da li će se odlučiti za Vaš apartman.
     

    5) Vodite računa o higijeni apartmana!

     
    Ovo je zlatno pravilo uspešnog poslovanja kada je u pitanju stan na dan. Apartman čistite nakon izlaska svakog gosta. Menjanje peškira i posteljine su nešto što se podrazumeva. Jedna loša recenzija koja se odnosi na higijenu i čistoću apartmana može odvratiti neograničen broj gostiju. Ne dozvolite da Vam se dogodi takva greška. 
     
    Ukoliko imate dilemu da li da izdajete apartman na dan, naš savet je da pokušate. Nemate šta da izgubite, a ukoliko Vam ne uspe (mada ukoliko se pridržavate ovih saveta, nema razloga da ne uspete), uvek možete da se vratite izdavanju na mesečnom nivou. Izdavanje apartmana na dan je idealan posao, koji samo treba tako i da doživite i uspeh neće izostati!

     

    Ukoliko želite da Vam se gosti uvek rado vrate potrebno je da budete dobar domaćin. U našem novom vodiču za vlasnike detaljno je objašnjeno kako biti dobar domaćin. Potrudite se da primenite savete koje smo Vam dali i garantujemo da će Vam se gosti uvek rado vratiti!
    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.