Gosti kojih se treba paziti

Blog / Apartmandžije

  • Sadržaj
  • Često Vam ukazujemo na dobre i loše strane ugostiteljstva u šta spadaju i dobre i loše agencije za izdavanje apartmana, kao i dobri i loši gosti. U svakom poslu postoje dve strane, pa se često trudimo da Vam prikažemo i one pozitivne ali i negativne. Ukoliko postoji agencija koja nikada nije imala problem sa gostima, bilo svojom ili tuđom krivicom, možete biti ubeđeni da je to neistina. Svako ko se bavi ovim poslom često nailazi i na neke od neverovatnih situacija. Pisali smo Vam o sajtovima kojih se treba paziti jer može da dođe do lažnih oglašavanja i krađe Vašeg novca, o lošim agencijama koje na sajtu prikazuju jednu, a uživo sasvim drugu sliku svog smeštaja, ali i o raznim gostima s kojima možete imati probleme. Naravno, niko ne može sa sigurnošću da zna da li će određena agencija ispuniti sva očekivanja, kao što ni agencije ne mogu znati da li će svi gosti biti pristojni, uredni i da li će ispoštovati sve dogovore. Ipak, postoje neke od naznaka koje možete primetiti ako je gost problematičan pa da tokom njegovog boravka uvek budete na oprezu ili jednostavno da na vreme reagujete. Kako je više tipova problematičnih gostiju, mi ćemo Vam predstaviti one sa kojima se agencije najčešće susreću. Stan na dan Beograd je jedna od najtraženijih smeštajnih ponuda, pa veoma vodimo računa da neki od gostiju koji nam dolaze ne budu gosti sledećeg tipa:

    Bučni gosti

    Gosti koji odmah nakon ulaska u apartman počnu sa glasnom muzikom i alkoholisanjem su najčešći tip gostiju koji Vam mogu praviti probleme. Glasna muzika pomešana s alkoholom često dovodi i do glasnog pevanja, vike, što će i te kako zasmetati i ostalim stanarima ili gostima iz susednih apartmana. Vrlo često dolazi i do pozivanja policije, pa možete imati neprijatnih situacija. Nije isključeno da se u tim trenucima uništi deo inventara u zavisnosti od ozbiljnosti situacije. Na samom kraju, obnova apartmana Vas može koštati mnogo više novca nego što ste dobili od gostiju. Naravno, ne možete zabraniti gostima da se zabavljaju, ali sve dok je to u granicama normale i pristojnog ponašanja. Ukoliko gosti poštuju kućni red i imaju razumevanja za druge, kao i za Vaše sugestije da utišaju buku, onda nećete imati problema. Ako gosti odbiju da svoje ponašanje prilagode kućnom redu bolje je da im na vreme otkažete smeštaj nego da kasnije zažalite.

    Gosti uništitelji

    Ovo su gosti koji, verovali ili ne, mogu da unište Vaš inventar bez ikakvog razloga, čak ne moraju biti ni pod dejstvom alkohola ili nekih drugih supstanci. Reč je o poremećaju koji je prema nekim istraživanjima dijagnostikovan kao psihijatrijski poremećaj. Naizgled mirne i povučene osobe mogu iz čista mira dobiti poriv da unište inventar koji se nalazi u Vašem apartmanu. Ovo se često upoređuje sa piromanima koji bez ikakvog razloga potpaljuju požare, tako i gosti uništitelji imaju patološku reakciju da uništavaju inventar u smeštaju gde se nalaze. Postojali su slučajevi kada gosti koriste usluge stan na dan ponude i u iznajmljenom apartmanu naprave katastrofalnu štetu tokom jednokratnog boravka. 

    Zahtevni gosti

    Ovo je onaj tip gostiju koji sebi daje za pravo da se prema Vašem apartmanu ophodi kao prema ličnoj svojini samo zato jer je platio smeštaj. Gosti poput ovih će želeti da ih Vi vozite sopstvenim automobilom do određenih mesta i smatraće da imaju pravo na to jer su oni ti koji plaćaju boravak u Vašem apartmanu. Takođe ovakvi gosti imaju od Vas očekivanja da ćete im obezbediti izlete u mestu u kom izdajete apartman ili turističkog vodiča, besplatnu ili veoma jeftinu hranu. Neki se mogu žaliti na pretvrde krevete iako su oni sasvim udobni za korišćenje, na vrućinu iako imaju odlične klima uređaje, zapravo, ovakvi gosti će se žaliti na bilo šta bez obzira da li su njihove žalbe osnovane ili nerealne. Kod ovakvih gostiju je najbolje da se ne nalazite u njihovoj blizini više od onoga koliko je to potrebno pa ih nećete morati previše slušati.

    Prevaranti

    Tu su i oni gosti koji će možda otuđiti nešto iz Vašeg apartmana, često to mogu biti sitnice poput sapuna ili šampona u malim bočicama, ali nekada gosti dolaze s tom namerom da iz apartmana odnesu nešto vredno. Ukoliko u apartmanu posedujete nešto vredno, bilo bi dobro da posle svakog napuštanja gostiju proverite da li je sve na svom mestu. Takođe vodite računa o novcu koji Vam gost daje jer nekada mogu biti u pitanju lažne novčanice. Vodite računa i da se gosti ne iskradu iz apartmana a da prethodno nisu platili njegovo korišćenje.

    Neke od situacija su najčešće kod ponuda stan na dan jer tada gosti ostaju kratko u Vašem smeštaju i nemate dovoljno vremena da ih najbolje procenite ili ostvarite dublju komunikaciju sa njima. Budite obazrivi bilo da ste gost ili neko ko se bavi izdavanjem smeštaja, prevare su veoma česte kada se radi o turizmu stoga držite otvorene oči i vodite računa.

    U našem novom vodiču za vlasnike možete pročitati kako da se zaštitite od štete koju naprave gosti

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.