Deset najlepših brvnara i kuća na Zlatiboru

Blog / Apartmani

  • Sadržaj
  • Planina predstavlja unikatnu destinaciju na kojoj možete provesti kvalitetno vreme u bilo kom periodu godine. Bez obzira na to da li je zima ili leto, na raspolaganju su vam široka prostranstva, čist vazduh, padine i mnoštvo dostupnog, a raznolikog sadržaja. Zlatibor je jedan od najboljih predstavnika gore navedenog. Pored univerzalnih planinskih prednosti, Zlatibor poseduje i niz drugih kvaliteta, koji ga izdvajaju i postavljaju na visoko mesto kada je reč o turističkim destinacijama u Srbiji. Nesumnjivo jedna od najistaknutijih pozitivnih karakteristika jeste kvalitetan i razvijen smeštaj na planini.

    Raznovrsnost smeštajnih kapaciteta Zlatibora

    Visoki standardi koji su postavljeni u kategoriji smeštaja i koji iz godine u godinu rastu, čine jedan od glavnih razloga zbog kojih je Zlatibor jedna od omiljenih destinaciji za zimski i letnji odmor u Srbiji. Velika konkurencija utiče na povećanje broja objekata, ali i njihov sve veći razvoj i povećanje kvaliteta. Široka ponuda smeštaja na svim delovima planine omogućava ispunjenje zahteva turista i prilagođavanje njihovim različitim mogućnostima. S tim u vezi je i postojanje objekata različite vrste i strukture. Zlatibor vam nudi mogućnost odmora u klasičnom apartmanskom tipu smeštaja, beg od svakodnevice u autentičnim drvenim kućicama ili klasičnim kućama dostpunim za više osoba. Dakle, planina vam pruža mogućnost da izaberete smeštaj i lokaciju koji se potpuno prilagođavaju svim vašim željama. Mi ćemo ovom prilikom pažnju posvetiti brvnarama i kućama, koje se razlikuju od klasičnog smeštaja i unose pravu planinsku notu u vaš odmor.

    Šest najboljih brvnara na Zlatiboru

    Ono čime se planina naročito može pohvaliti jesu objekti koji čuvaju svu njenu autentičnost i koji gostima omogućavaju da na pravi način dožive sve njene čari. U tome sigurno najviše uspevaju drvene planinske kućice - brvnare/kolibe. Smeštene u prirodnom okruženju, s pogledom na planinske padine, okružene zelenilom, a opet uređene i opremljene svim što je potrebno za udoban smeštaj, predstavljaju idealan izbr za pravi planinski odmor. Iz široke ponude brvnara na Zlatiboru izdvojili smo šest kućica koje su najreprezentativniji primeri ovakve vrste smeštaja.

    Brvnara Zlatiborski mir

    Brvnara Zlatiborski mir predstavlja savršen spoj prave planinske atmosfere i dostupnosti svih centralnih dešavanja. Smeštena je u naselju Đurkovac, na svega 200 metara od Zlatiborskog jezera, ali opet odvojena od gradske gužve i okružena zelenilom. Reč je o planinskoj kući velike površine, koja je dostupna za ugodan boravak šest osoba. Raspoređena je na dva nivoa - na donjem se nalazi opremljen hodnik, kuhinja, dnevna soba i kupatilo, dok su na gornjem dve spavaće sobe.

    Wooden Valley 1

    Wooden Valley 1 - objekat koji vam obezbeđuje niz različitih pogodnosti. Jedna od prelepih zlatiborskih brvnara koja se izdvaja po svojoj opremljenosti i luksuznoj uređenosti. Nalazi se na tri kilometra od centra Zlatibora, u mirnom delu planine, koji je okružen planinskim padinama. Poseduje prostranu dnevnu sobu sa trpezarijom i kuhinjom, spavaću sobu i kupatilo. Posebna pogodnost je posedovanje saune i djakuzija, koji će obezbediti dodatni mir i odmor. Na raspolaganju je prostrana i opremljena terasa, koja vam omogućava uživanje u panoramskom pogledu. 

    Brvnara Mir 2

    Brvnara Mir 2 - jedna od tri planinske kućice u sklopu Brvnara Mir. Idealna za četiri odrasle osobe, koje će uživati u ekološkoj kolibi, sa izvorskom vodom i solarnim napajanjem. Smeštena u pravoj planinskoj atmosferi, obezbediće dozu prirode koja je potrebna svima koji iz gradskih sredina dolaze da pronađu mir i relaksaciju. Tome će svakako doprineti i sopstveno dvorište, koje je idealno za dečju igru, te je Mir 2 idealan izbor za porodične odmore. U njenom sastavu nalaze se i svi potrebni aparati i uređaji, tako da je potpuno uživanje zagarantovano.

    Natural Wood 2

    Natural Wood 2 - moderan smeštaj u naselju Vlaovina, na dva kilometra od centra Zlatibora. Predstavlja jedan od najlepše uređenih objekata ove vrste. Čini idealan spoj planinskog mira i moderne unutrašnjosti. Nalazi se u sklopu vile u kojoj se nalazi još nekoliko objekata, što je vrlo pogodno za organizovanje grupnih boravaka. Konkretno, ovaj objekat prima četriri osobe, koje će uživati u komforu i prelepom pogledu na zlatiborske pejzaže.

    Nerina koliba

    Nerina koliba - autentičan planinski odmor na jednoj od najlepših lokacija. Ova planinska kućica se nalazi u Etno kompleksu Sirogojno, u blizini poznatih turističkih atrakcija: Stopića pećine i svih sadržaja koje nudi naselje Sirogojno. Ova prelepa brvnara poseduje ogromno dvorište sa golovima za mali fudbal, prostorom za dečju igru ili miran odmor i pogled na prelepe pejzaže. Idealna je za šest osoba, koje na raspolaganju imaju veliki dnevni boravak, tri spavaće sobe i prostrano kupatilo. Nesumnjivo je da će vaš boravak u Nerinoj kolibi biti nezaboravno iskustvo.

    Koliba Natural Wood 2

    Koliba Natural Wood 2 - ušuškan, prostran objekat, na kilometar od centra Zlatibora. Koliba prima šest odraslih osoba, koje mogu uživati u modernom smeštaju, kao i brojnim dodatnim pogodnostima: besplatnoj vožnji bicikla, priboru za roštilj, motornim sankama, planinskom kvadrociklu, spa centru ili hidromasažnoj kadi. Ukoliko na odmor dolazite sa najmlađima, na raspolaganju vam je vrt sa dečjim igralištem, u kome će mališani nesumnjivo uživati. Koliba Natural Wood 2 jedan je od najboljih objekata čitave zlatiborske ponude.

    Verujemo da je i mali uzorak planinskih kućica pokazao sve njihove prednosti i kvalitete. Za koju god da se odlučite, sigurno je da će vas prijatno ugostiti i pružiti sve planinske blagodeti. Pored ove vrste smeštaja, izdvajamo i najlepše planinske kuće, koje će takođe obezbediti kvalitetno vreme i potpun odmor.

    Tri najtraženije planinske kuće na Zlatiboru

    Planinske kuće idealna su prilika da sebi obezbedite prijatan porodičan odmor u zelenilu, uz obezbeđene različite vrste aktivnosti. Zakupom čitavog objekta dobijate mogućnost samostalne upotrebe čitavog prostora i svih njegovih pogodnosti.  Za vas smo od velikog broja objekata izdvojili tri najlepše i najpristupačnije kuće.

    Tisa 1

    Tisa 1 - autentična planinska atmosfera, uz blizinu centralnog dela Zlatibora. Objekat se nalazi na svega 800 metara od Zlatiborskog jezera, a smešten je u mirnom, šumovitom delu planine. Najveća prednost kuće je posedovanje sopstvenog dvorišta, idealnog za dečju igru i zabavu. Objekat je i na osnovu površine idealan za četvoročlane porodice, kojima je obezbeđen komfor i svi neophodni uređaji. 

    Magic House

    Magic House - prava planinska magija, na odličnoj lokaciji. Kuća se nalazi na putu za Sirogojno, jednom od najvećih i najposećenijih zlatiborskih lokaliteta. Objekat poseduje dva sprata, na kojima se nalazi dnevni boravak, opremljena kuhinja, kupatilo i dve spavaće sobe. Zahvaljujući rasporedu prostorija, može smestiti šest osoba, koje će ovde nesumnjivo pronaći pravi planinski mir. To će naročito obezbediti veliko dvorište i terasa, na kojoj možete uživati u prelepom pogledu na zelenilo. 

    Kraljev Konak 33

    Kraljev Konak 33 - mir i čist vazduh u samom srcu Zlatibora. Kuća se nalazi u elitnom i jednom od centralnih zlatiborskih naselja - Kraljevi konaci. Predstavlja četvorosobnu kuću, sa tri spavaće sobe, dnevnim boravkom sa kaminom i dva kupatila. Njegova najveća prednost je terasa i uređen vrt koji gleda na Jezero. Ukoliko dolazite sopstvenim autom, na raspolaganju su vam dva parking mesta - jedno u garaži, a drugo ispred objekta.

    Kao što se iz opisa može videti, sve planinske kuće okružene su sopstvenim dvorištima sa prelepim pogledima na zadivljujuće planinske delove. To je njihova glavna karakteristika i prednost. Nesumnjivo je da će vam boravak u njima doneti neophodnu dozu čistog vazduha i opuštanja u prirodi. Tome će se najviše radovati mališani, tako da će ovde provedeni porodični vikendi biti ispunjeni i srećni.

    Najbolje turističke destinacije u skladu sa tipom smeštaja

    Kako bi vaš odmor bio potpun i vaše vreme do kraja iskorišćeno, bilo bi odlično da se uputite do prelepih atrakcija na i u okolini Zlatibora. S obzirom da je naš tekst posvećen autentičnom planinskom smeštaju i odmoru u prirodi, izabrali smo dva najlepša mesta, koja po svojoj prirodi i duhu najviše odgovaraju ovakvom tipu odmora. Nalaze se malo dalje od centra Zlatibora, ali svojim sadržajima i lepotom predstavljaju savršena mesta za izlet. Prepustite se uživanju u prostorima koji čuvaju autentični život planinskog sela u prošlosti. 

    Sirogojno

    Sirogojno predstavlja pravu oazu mira, planinske atmosfere i kvalitetnih sadržaja. Ovo naselje se nalazi u Zlatiborskom okrugu, u opštini Čajetina, istočno od same planine. Zahvaljujući bogatoj ponudi i prelepom ambijentu, predstavlja jedno od turistički najpoznatijih i najpopularnijih delova Zlatibora. Najčuvenije nezaobilazne atrakcije Sirogojna su: 

    • Etno selo Sirogojno - na 26 kilometara od centra Zlatibora nalazi se pravi dragulj, koji čuva autentičan izgled života srpskog sela u 19. veku. Muzej se sastoji iz dve celine: jedna koja poseduje sve delove koje je imala srpska porodica u prošlosti i druga prilagođena turističkim potrebama svih onih koji ovde dolaze kako bi osetili pravi život naših predaka. Obe grupe su sačuvale svoj autentični izgled, s tim što druga sadrži prodavnicu suvenira, krčmu, apartmane, koje turistima omogućavaju da tokom više dana borave u predelima istorije srpskog života. Muzejski deo pokazuje nam kako se živelo u domaćinstvu od preko pedeset članova i čime se sve bavio srpski seljak pre dva veka. Muzejski eksponati i čist vazduh predstavljaj idealan beg od gradske buke i stresnog tempa života u 21. veku.
    • Muzej pletilja Sirogojno - muzej posvećen ženama koje su svojim ručnim radom i prelepim odevnim predmetima proslavile ovaj kraj Srbije. Pletilje su svoje radove prvi put prezentovale 1962. godine, da bi tri decenije kasnije gotovo 2000 radnica stvaralo prelepe rukotvorine za svetsko modno tržište. Izrađeni od najkvalitetnije vune, džemperi, jakne, kaputi, kape i šalovi iz Sirogojna bili su oduševljenje na revijama i glavni eksponati u izlozima butika u Italiji, Francuskoj i Americi. U Muzeju se čuvaju sva dokumenta koja potvrđuju delatnost vrednih pletilja. Tu su brojne nagrade, isečci iz časopisa, pisma i fotografije poznatih ličnosti koje su nosile ove kvalitetne odevne predmete. Muzej pletilja u Sirogojnu tokom leta je otvoren za posete od od 9 do 19 časova, dok ga u zimskom periodu možete posetiti od 9 do 17 časova. 

    Mokra Gora

    • Ovo autentično planinsko selo se nalazi između Zlatibora i Tare i predstavlja pravu riznicu različitih turističkih atrakcija. Tokom boravka na Zlatiboru predlažemo da izdvojite poseban dan za obilazak svih lokaliteta koji se nalaze u ovom planinskom selu. Ne smete propustiti čuvenu Šargansku osmice, prugu koja ide 300 metara uzbrdu, praveći savršenu osmicu. Na obliženjem Mećavniku nalazi se etno selo režisera Emira Kusturice, u kome možete doživeti pravu atmosferu srpskog sela, probati ukusnu hranu ili kupiti autentične suvenire. Neizostavni deo obilaska Mokre Gore mora biti i selo Kremna, poznato po prorocima Milanu i Mitru Tarabiću. Dan proveden na Mokroj Gori bez sumnje biće idealan deo vašeg zlatiborskog odmora.

    Najbolji objekti iz kategorije smeštaja i najzanimljivije turističke atrakcije koje uz njih idu, nesumnjivo će vaše zlatiborske vikende učini nezaboravnim iskustvom. Izaberite kućicu po svojoj meri i prepustite se čistom planinskom vazduhu i atmosferi mira. Iskoristite slobodne trenutke na pravi način, u planinskoj lepoti koja će preporoditi vaše telo i duh. 

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.