5 najčešćih zabluda o izdavanju stana na dan koje nikako da izumru

Blog / Apartmandžije

 • Sadržaj
 • Stan na dan, dnevni najam, apartmani na dan, kratkoročno izdavanje sve su to sinonimi za uslugu koja je danas veoma popularna i nosi naziv izdavanje stana na dan. Ali šta je to u stvari? Pre svega i vlasnici i gosti apartmana treba da znaju šta ova usluga tačno podrazumeva. Kada su vlasnici u pitanju, za njih je to put do stabilnih i značajnih prihoda. Glavnu ulogu u ovom scenariju igra Vaša nekretnina a reditelj ste Vi. Kada su gosti u pitanju, za njih je to pomoćno sredstvo ukoliko ne žive u gradu gde iznajmljuju stan a imaju obaveze, sastanke ili dolaze tu na odmor. Tada je iznajmljivanje privatnog smeštaja veoma traženo jer je obično povoljnije od hotela. Ali naravno kako kod vlasnika tako i kod gostiju uvek postoje neke zablude kada je ovaj vid smeštaja u pitanju a mi ćemo razjasniti 5 najčešćih.

  1. Agencija mi garantuje popunjenost

  Tako je. Agencija garantuje popunjenost od 0 do 30 dana. I veoma često je to uvek bliže prvoj cifri.

  Niko ne garantuje ništa kada je u pitanju popunjenost apartmana. Kada želite da se bavite izdavanjem treba prvo da se informišete i da znate koje preduslove treba da ispunite da bi ste počeli i da razmišljate o ovom vidu izdavanja. I kada ispunite te preduslove niko ne garantuje ništa osim toga da će se Vaš apartman oglasiti na sajtu te agencije!!!

  2. Ovo je super biznis! Za 30 dana uzmeš mnogo para!

  Opet se vraćamo na popunjenost apartmana i to onu od 30 dana koja je sve osim realna. Tačnije u ovom poslu se naziva i statistička greška. Ovakva popunjenost može da se desi nekim zaista dobrim apartmanima ali možda jednom godišnje. Sve ima svoju sezonu, kao što je to leto na primorju u Beogradu je to recimo period jeseni. Van sezone neki vlasnici ne uspeju ni troškove komunalija da pokriju. Meseci koji su slabije popunjeni su januar i februar kada ima najmanje upita i najmanje realizovanih rezervacija. 

  Isto tako, cene nisu zacrtane, promenljive su. U zavisnosti od doba godine cene se menjaju, tako da neka najviša cena apartmana jeste u periodu Nove godine a upravo najniža u navedenim mesecima i ne zaradi se uvek ista cifra. 

  Više o zaradi od iznajmljivanja možete pročitati u našem novom Vodiču za vlasnike u kategoriji Zarada.

  3. Znači, meni treba apartman u 3 ujutru i ako tada uđem izlazim u 3 ujutru sutradan, zar ne?

  Odgovor je NE.

  Ovo je jedna od najčešćih zabluda gostiju i obično potiče od gostiju koji nisu nikada sami rezervisali smeštaj tj. hotel već je za njih to radila neka agencija. Osim ako ne želite da platite dva noćenja. U privatnom smeštaju postoji vreme za check in i za check out. Uglavnom je ulazak oko 14h a izlazak oko podneva, osim ako neki vlasnici imaju drugačije uslove.

  Retko koji domaćin će prihvatiti da Vas uvede u 3 ujutru. Apartmani koji se izdaju na ovom principu nemaju recepciju i za njih su zaduženi vlasnici koji nisu u obavezi da ovako kasno prime goste.

  4. Kako sad 50 kad piše 40?

  Cena koju vidite uz apartman, ona prva, upečatljiva je obično cena postavljena za jednu do dve osobe po danu. Potrebno je malo prelistati sajt tj. link samog apartmana ili ponudu poslatu od strane agencije i videti da sigurno imate formiranu cenu koja zavisi od broja dana i broja osoba. 

  Druga varijanta je da je to cena koja je prosečna cena najma za 5 noćenja i pošto progresivno opada logično je da je jedan dan skuplji. Ukoliko mislite da je to nefer, pogledajte neki strani sajt. Oni tu cenu zadrže i na nju Vam uračunavaju svoju proviziju i onu najpoznatiju taksu za čišćenje apartmana. Znači, pogledajte celokupnu ponudu pre nego što pomislite da Vas je neko " navukao ".

  5. Hoću da rezervišem jedan dan za pet meseci od danas

  Kada rezervišete hotel, znate da su skoro sve sobe iste i u hotelu imate 100 takvih smeštajnih jedinica. Ukoliko se desi da je ta rezervisana smestiće Vas u drugu i problem je rešen. Zbog toga hoteli prihvataju rezervacije dosta unapred, i za sledeću godinu. Ali u izdavanju apartmana na dan to ne funkcioniše tako, osim možda kod nekih luksuznih apartmana, sa đakuzijem, koje rezervišete isključivo zbog đakuzija pa je sve ostalo nebitno i onda može drugi da posluži kao zamena. 

  Svaki apartman ima drugog vlasnika. I ta jedna noć rezervisana pet meseci unapred može da postane prepreka nekoj rezervaciji na duži period koja je daleko unosnija od tog jednog dana. Da ne bi dolazilo do situacije da Vas zovu i kažu kako im je baš danas pukla cev u stanu ili neki sličan izgovor najbolje je rezervaciju izvršiti par dana ranije. 

   

   

  07 Sep 2021
  Apartmani Rakoč - najbolja ponuda stanova za izdavanje na raznim lokacijama naše prestonice. Pogledajte ponudu i pronađite savršen prostor za odmor.
  17 Jun 2021
  Predstavljamo vam sve najvažnije informacije o vakcinaciji protiv korona virusa i iznajmljivanju smeštaja sa popustom za vreme vakcinacije.