Znamenitosti Beograda

Blog / Upoznajte Beograd

  • Sadržaj
  • Mnogo turista koji rentiraju stan kod nas pitaju da im preoporučimo dobra i zanimljiava mesta u gradu. Beograd je pun spomenika i zdanja koja su od velikog značaja za istoriju ovog grada, ali i celu Srbiju. Sam grad ima toliko građevina da ne možemo sa sigurnošću tvrditi konačnu cifru. Mnogi od njih nose obeležja jednog vremena, jednog naroda i kulture. Pored naših stvaralaca, u Beogradu su svoj trag ostavili svi oni koji su tokom vekova prolazili ovuda ili pod čijom smo vladavinom bili nakon izgubljenih ratova. U Beogradu možete videti dosta od rimske‚ kao i turske kulture. Podsetićemo Vas na neke od njih, a oni koji nisu toliko upoznati sa našim spomenicima i velikanima, saznaće nešto više od bogate srpske istorije.

    GROBNICA NARODNIH HEROJA NA KALEMEGDANU:

    Pored ovoga prolazite gotovo stalno kada šetate Kalemegdanom, a da li ste znali šta zapravo predstavljaju biste postavljene na mermernoj ploči koje se nalaze u delu gde se ide ka kalemegdanskoj terasi ispod bedema tvrđave? Grobnica je podignuta davne 1948. godine i u njoj su sahranjeni Ivan Milutinović, Đuro Đaković, Ivo Lola Ribar i Moša Pijade. Na zidu ploče je natpis "Smrt fašizmu - sloboda narodu". Odlukom Supštine grada Beograda, grobnica je zaštićena kao spomenik kulture 1983. godine.

    ETNOGRAFSKI MUZEJ:

    Ovaj muzej je jedan od naših najstarijih muzeja, a nedavno je slavio stogodišnjicu svog postojanja. U njemu se nalaze neke od naših najznačajnijih kulturnih blaga. Iako je muzej osnovan u februaru davne 1901. godine, njegovi koreni potiču iz mnogo dalje prošlosti. Narodni muzej Srbije je još od 1844. godine u svojoj postavci imao jedan broj etnografskih predmeta. Na početku osnivanja ovog muzeja, kolekcija etnografskih predmeta je sadržala 909 eksponata, 32 knjige, nekoliko fotografija i veoma vredan istorijski album akvarela i crteža narodnih nošnji Nikole Arsenovića. Već 1904. broj eksponata dostiže cifru od 8500, sa područja čitavog Balkanskog poluostrva. Muzej je tada imao ne samo predmete iz naše tradicionalne kulture več i mnogih drugih etničkih grupa sa tih prostora. Od dana otvaranja pa sve do danas kustosi muzeja su nastojali da sakupe što veći broj predmeta i uvećaju njegov fond.

    ČUKUR ČESMA:

    Ova česma služi kao spomen na incident koji su izazvali turski vojnici. Zvanično ime ove skulpture glasi "Dečak sa razbijenim krčagom", a natpis na skulpturi glasi "U spomen događaja od 26. maja 1862. godine na Čukur česmi". Tog dana je na ovom mestu ubijen trinaestogodišnji Sava Petrović, dok je navodno točio vodu sa istoiemene česme, od strane turskih vojnika. Ovaj događaj je bio okidač u već nestabilnim odnosima između Srba i Turaka u tadašnje vreme. Ova spomen česma je podignuta 1931. godine, a autor je bio Simeon Roksandić. Status spomenika kulture, česma je dobila petog februara 1965. godine.

    DOM SVETOG SAVE:

    U susret danu Svetog Save, za kraj današnje ture smo ostavili upravo zgradu Doma Svetog Save. Nju je podiglo istoimeno društvo 1886. godine. Njihova namera je bila da šire prosvetu i nacionalno osećanje u narodu. U ovoj zgradi je upravo bila smeštena uprava i institucija ovog društva. Projekat za izgradnju ovog zdanja je radio arhitekta Jovan Ilkić. Fasada građevine je oblikovana u duhu romantizma sa određenim elementima renesanse i neovizantijskog stila. Zgrada se nalazi u ulici Cara Dušana 13.

    Ovo je samo deo onoga što Beograd čuva, najznačajnije tvorevine najtalentovanijih umetnika, vajara, arhitekata, slikara i mnogih drugih važnih ličnosti iz naše istorije. Zahvaljujući njihovim spretnim rukama, talentom i i zalaganjem da se očuva spomen na najznačajnije istorijske ličnosti, mi danas imamo upravo jedne od najlepših kulturoloških zdanja. Kažu da prvo moramo upoznati prošlost da bi imali budućnost, a Beograd čuva najbolje iz svoje prošlosti kao znak sećanja na sve događaje koji su ostali za nama. Ukoliko vam treba jeftino prenoćište u Beogradu, znate kome da se obratite - a za sva bitna mesta u gradu koje vredi posetiti, pročitajte naš blog.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.