• Sadržaj
  • Beograd ima nekoliko lokacija koje su jedne od ključnih tačaka samog grada po kojima se mnogi turisti orijentišu. Kada Vas pitamo koja je Vaša asocijacija na Beograd, kada govorimo o njegovim delovima, neki kažu, Kalemegdan, Knez Mihailova, Terazije, Trg Republike, Hram Svetog Save, Vukov spomenik i Slavija. O mnogim delovima grada su napisane pesme, a naša tema danas je Slavija o kojoj su pisali mnogi naši pesnici kada su govorili o Beogradu.  

    Trg Slavija

    Trg Slavija je jedan od najpoznatijih i jedan od središnjih trgova u Beogradu. Teritorija na kojoj se Trg Slavija nalazi većim delom pripada opštini Vračar, a manjim delom opštini Savski Venac. Malo ko bi mogao zamisliti da se na području današnjeg trga sve do 1880. godine nalazila velika bara gde su ljudi lovili divlje patke. Godine 1947. trg je promenio ime iz Slavija u Trg Dimitrija Tucovića da bi ponovo početkom dvehiljaditih godina trgu službeno vraćeno ime Slavija. Hotel Slavija je otvoren 1962. godine, a kasnije (1989) je modernizovan i proširen.

    Prvi McDonald's

    Jedna od zanimljivih činjenica je ta da je na Slaviji 24. marta 1989. godine otvoren prvi McDonald's restoran na području Istočne Evrope, a ovaj restoran brze hrane i dan danas se nalazi na istoj lokaciji i radi 24 časa. Poznato je to da je Slavija jedna od najprometnijih lokacija u Beogradu, pa turisti često vole da prenoće u istoimenom hotelu ili zbog niže cene prevagnu apartmani. Slavija je takođe i čuveni kružni tok i sinonim za nervozu mnogih vozača, naročito onih koji nisu iz Beograda. To je jedno od retkih mesta u gradu na kom saobraćaju sve tri vrste javnog prevoza, odnosno tramvaji, trolejbusi i gradski autobusi. Saobraćajne gužve na ovom mestu su česte, a kružni tok se grana u osam ulica koje nastavljaju prema različitim delovima Beograda.

    Pozorište "Slavija"

    Na Slaviji se nalazi i pozorište "Slavija" koje je osnovano 26.12.1995. godine. Prvih godina je radilo povremeno, a sa redovnim svakodnevnim repertoarom krenulo je početkom 1999. godine. Pozorišna sezona ovde traje od početka septembra do jula sledeće godine. U neposrednoj blizini se nalazi i mali park namenjen uglavnom najmlađima. Tu je obezbeđen i parking koji se nalazi odmah kod kružnog toka. Hram Svetog Save se nalazi na samo pet minuta peške.

    Nova fontana na sredini kružnog toka

    Kada je reč o ovom kružnom toku, najnovija i najekskluzivnija vest je ta da će se na samoj sredini kružnog toka izgraditi jedna od najboljih fontana u Srbiji. Takozvana muzička fontana će se nalaziti u središtu samog kružnog toka, a radovi na njenoj izgradnji su počeli i kako je najavljeno, ako je verovati podacima, biće gotova za 155 dana. Pored toga što će fontana biti muzička, imaće i senzore za vetar, što znači da će se u slučaju jačeg vetra smanjivati visina mlaza vode. Planira se i rekonstrukcija kolovoza na Slaviji i Bulevaru oslobođenja, nakon završetka izgradnje fontane.

    Slavija će tek dobiti pravi izgled završetkom muzičke fontane, ali i rekonstruisanjem kolovoza. Do tada, mišljenja o ovom trgu mogu biti podeljena, neki kažu da je jedan od najružnijih, neki da je jedan od najlepših trgova, ono što je sigurno je to da se Slavija izuzetno dopada strancima, a dokaz toga je i to što su stanovi za kratkoročno izdavanje iz ponude Stan na dan Beograd Slavija redovno popunjeni - u svim godišnjim periodima, u vreme bitnijih manifestacija, Slavija je preplavljena turistima.

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.