Zdravko Čolić koncert 2019: spektakl koji će biti za pamćenje

Blog / Kultura Koncerti Dogadjaji u Beogradu

  • Sadržaj
  • Zdravko Čolić, jedna od najvećih regionalnih zvezda, održaće koncert u Štark areni. Karte za 29. i 30. novembar su u rekordnom roku rasprodate, dok su za 13. decembar još uvek u prodaji. Mnogi ljubitelji muzike Zdravka Čolića sa nestrpljenjem isčekuju njegov nastup, a po njihovom mišljenju Čolićev koncert biće pravo uživanje.

    Zdravko Čolić biografija - Zavodnik svetskog glasa

    Od prvog pojavljivanja pa sve do danas, Zdravko Čolić je probrao brojne simpatije. Sa galantnim manirima, držanjem i rakošnim glasom, ovaj pevač prirastao je za srce dobrom delu ženske publike. Upravo zato još u vreme Jugoslavije stekao je reputaciju zavodnika svetskog glasa. Takva predstava zadržala se i do današnjih dana gde je za mnoge Čola prava slika i prilika džentlmena; čoveka za koga se sa pravom može reći da su “godine samo broj”.

    Nesuđeni sportista u detinjstvu

    Iako možda neočekivano, ali Zdravko Čolić je svoju karijeru mogao izgraditi u skroz drugačijem maniru. Još od detinjstva važio je za razdraganog i svestanog mališana koji je interesovanje pokazivao za skoro sve. Ipak, ono ka čemu je Čola najviše naginjao bio je sport. Najpre se oprobao kao golman u juniorskoj ekipi fudbalskog kluba “Željezničar”.

     Ipak, nemirnog i razdraganog duha nije se dugo zadržao na toj poziciji. Tragajući za nečim novim odlučio je da svoju sportsku karijeru nastavi u atletici. Ubrzo je shvatio da mu ova disciplina mnogo više leži, a to su potvrdili i rezultati koji su usledili. Na jednom takmičenju Čolić je osvojio drugo mesto i to odmah iza tadašnje zvezde Nenada Stekića.

    Daske koje život znače

    Ohrabren početnim uspesima, Zdravko Čolić nastavio je svoje usmerenje u sportu. Međutim, posle nekog vremena bivao je sve razočaraniji postignutim rezultatima. Zato je odlučio da se povuče sa sportske scene i predstavi sebe u jednom novom svetlu. 

    Zbog izuzetne sklonosti ka glumi i talentu kojim je bio nadaren, Zdravko Čolić je svoju biografiju ispunio i “daskama koje život znače”. Sa oduševljenjem je primljen u Pionirsko pozorište gde je učestvovao u nekoliko predstava - “Dečaci Pavlove ulice” i “Kekec i Mojca”. 

    Rani počeci Čoline muzičke karijere

    Još u ranoj mladosti Zdravko Čolić je bio sklon muzici. Išao je u muzičku školu i učio je da svira gitaru. Svoje umeće u zabavljanju drugih demonstrirao je svakodnevno u jednom obližnjem parku gde je zajedno sa drugom Bracom Isovićem svirao za svoje društvo. 

    Vremenom se glas o Čolinom umeću proširila i van okvira njihovog društva pa su tako mnogima postali poznati kao duet “Čola i Isa sa Grbavice”. U to vreme su se na repertoatu nalazile numere sa domaćih i italijanskih festivala. 

    Od amatera do velike jugoslovenske zvezde

    Iako neplanirano, na nagovor jednog drugara, Čola se prijavio za takmičenje pevača amatera. Izvodeći numeru “Lady Madonna” od Bitlsa, ovaj pevač je osvojio drugo mesto na tadašnjem takmičenju. No, pored toga, osvojio je i svoj prvi pevački honorar koji mu je delovao kao podstrek za dalje bavljenje muzikom. 

    Nedugo zatim, priključuje se grupi “Mladi i lijepi” sa kojom je počeo da gradi svoju muzičku karijeru. Zdravko Čolić biografija dalje je ostala ispisana grupom “Ambasadori” u koju je prešao 1969. godine. Ova grupa bila je specifična po tome što su je mahom činili vojni muzičari, a jedino civilno lice bio je gitarista Slobodan Vujović. 

    Oduševljeni zanosom i lakoćom sa kojom je ovaj muzički sastav izvodio svoje numere, “Ambasadori” su za relativno kratko vreme dobili brojne simpatije. Uporedo sa sve većom slavom išle su i sve brojnije ponude za svirke. Ipak, ovaj pretežno vojni bend nije uspevao da se nosi sa time. Upravo zato je nedugo zatim i došlo do njihovog sloma. 

    Zdravko Čolić i grupa Index

    Ne želeći da tako lako odustanu od svojih snova, Zdravko Čolić i gitarista Slobodan Vujović osnovali su nove “Ambasadore”. Leta 1970. godine, njih dvojica su zajedno sa grupom Indexi - jugoslovenskim sastavom iz Sarajeva, svirali u Dubrovniku. 

    Nakon zajedničkog nastupa, dvojac “Ambasadora” prijavljuje se i za učešće na festivalu “Vaš šlager sezone” gde su sa pesmom Zdenka Runjića “Plačem za tvojim usnama” osvojili sedmo mesto. Kako je ovo bio jedan od najpoznatijih festivala sa područja Bosne i Hercegovine, njihov nastup nije ostao nezapažen. Naime, po završetku festivala pesma “plačem za tvojim usnama” postaje veoma slušana.  

    Popularnost Zdravka Čolića i tadašnji uzlet grupa Indexi dočekala je sa oduševljenjem. Uvideći njegov potencijal pozivaju Čolu da im se priključi kao rezerva u slučaju da Davorin Popović - tadašnji frontmen grupe, napusti sastav.  

    Zdravko Čolić i Korni grupa

    Pesma Zdravka Čolića “Plačem za tvojim usnama” služila je kao odskočna daska njegove karijere. U izdanju “Beograd diska” pesma sa Šlagera sezone prodala se u neverovatno velikom tiražu. Uspesi tadašnjeg dvojca nisu ostali nezapaženi ni Korneliju Kovaču.

    Prihvativši poziv Kornelija, Čolić i Vujović priključuju se “Korni grupi”. Zdravko postaje novi pevač umesto tadašnjeg Dade Topića. U ovoj grupi ostaje pola godine kada je snimio tri pesme:

    •  “Gospa Mica gazdarica”
    •  “Kukavica”
    •  “Pogledaj u nebo”.  

    Solo karijera Zdravka Čolića

    Biografija Zdravka Čolića je od 1972. godine krenula skroz drugačijim tokom. Na festivalu “Vaš šlager sezone” izvodi pesmu Kemala Montena „Sinoć nisi bila tu“ koju je trebalo da otpeva Josipa Lisac, ali je odustala. Čolić osvaja treće mesto publike i nagradu za interpretaciju a postaje i „vlasnik“ prvog velikog hita. Od tog momenta zvanično počinje njegova solo karijera, kojom će se uzdići na mesto najveće estradne zvezde na prostorima tadašnje SFRJ.

    Već naredne 1973. godine je u Luksemburgu sa pesmom “Gori vatra” od Kemala Montena predstavljao Jugoslaviju na izboru za pesmu Evrovizije.

    Narednih nekoliko godina Zdravko Čolić je uglavnom nastupao na festivalima. Neke od pesama koje su naišle na izuzetno dobar odziv publike bile su: 

    • “Bling, blinge, blinge bling”
    • “Ona spava”
    • “Zvao sam je Emili”
    • “April u Beogradu”
    • “Ljubav je samo riječ”
    • “Zelena si rijeka bila”

    U ovom periodu Čolić je potpisao i ugovor sa nemačkom kućom “WEA” i za inostrano tržište snimio dva singla pod imenom “Dravco” jer je Nemcima bilo teško da njegovo ime izgovore. 

    Iako je bio lepo prihvaćen od strane njihove publike, Zdravko Čolić je ipak odlučio da okonča stranu saradnju. Naime, nije želeo da živi u inostranstvu dok su i na prostoru nekadašnje Jugoslavije bili mnogi koncerti.

    Kolektivna histerija i oduševljenje Čolom

    Tokom jugoslovenske turneje postaje jasno kakvih razmera je popularnost Zdravka Čolića. Prilikom davanja autograma u jednoj muzičkoj prodavnici u Beogradu, grupa devojaka bukvalno gubi glavu. Kako bi prišle bliže ovoj zvezdi, mnoge od njih su slučajno razbile i izlog prodavnice. 

    Pod nazivom “Putujući zemljotres” turneja Zdravka Čolića se odvijala po manje-više ustaljenom scenariju. Devojke plaču od sreće i sa oduševljenjem gledaju u pravcu bine, dok se ispred nje nalazi kordon policije koji pokušava da Čolu odbrani od naleta obožavateljki.Spektaklu ove jugoslovenske turneje znatno je doprinela i baletska grupa “Lokice” koja je postala stalna Čolina postavka.

    U anketi koju je sproveo Politikin list “Zdravo” Čolić je odneo ubedljivu pobedu u okviru kategorije najdraža ličnost. Situacija nije bila ništa drugačija ni po pitanju drugih novina koji su Zdravka Čolića objavljivali na svakoj naslovnici. 

     Zdravo Čolić koncert - brojni nastupi tokom godina

    Iako je održao brojne koncerte širom nekadašnje Jugoslavije, ipak se kao oni najvažniji za njegovu karijeru vezuju koncerti održani u Beogradu. Ovaj centar kulturnih i svih drugih zbivanja je okupljao veliki broj pristalica njegovog muzičkog opusa. 

    Od sredine 70-ih godina Zdravko Čolić je održao mnoge koncerte na području Beograda i to:

    Godina Mesto održavanja
    1976. Dom sindikata
    1978. Hala Pinki
    1978. Hala Pionir
    1978. Marakana
    1980. Hala Pionir
    1981. stadion Tašmajdan
    1985. Centar Sava
    1998. Centar Sava
    2001. Marakana
    2005. Beogradska arena
    2007. Marakana
    2011.  Ušće
    2014. Beogradska arena

    Zdravko Čolić koncert na Marakani

    Koncert kojem se i dan rado priča bio je koncert Zdravka Čolića održan na Marakani. Tog, 5. septebra 1978. godine okupilo se više od 70.000 ljudi. U pratećoj Čolinoj grupi svirao je klavijaturista Kris Nikols, a za bas je bio zadužen Dado Topić. Topić je nastupio pred zagrevanje i otpevao nekoliko svojih hitova. Nakon toga se na bini pojavio Zdravko Čolić u pratnji “Lokica”.

    Koncertu su doprinos dale i druge jugoslovenske zvezde kao što su: Kemal Monteno, Arsen Dedić, Kornelije Kovač, Josip Boček i mnogi drugi. Na ovom koncertu napravljeni su i prvi kadrovi filma o Zdravku Čoliću “Pjevam danju, pjevam noću” koji su potom prikazani jugolosvenskoj publici.

    Zdravko Čolić koncert 2019.

    Legendarni Čola će pred nekoliko hiljada fanova nastupiti u Štark areni. Prema mišljenju mnogih, Zdravko Čolić koncert 2019. biće za pamćenje. Na njemu se očekuje i veliki broj posetilaca, a to su potvrdile i rasprodate karte za prve dve večeri koncerta (29. i 30. novembar). Naime, ova zvezda je u rekordnom roku uspela da rasproda celokupnu arenu. 

    Ipak, kako fanovi koji nisu kupili svoju kartu na vreme ne bi bili razočarani, Zdravko Čolić je odlučio da održi i 3. koncert. Isto mesto, isto vreme, samo drugi datum. Treći Zdravkov koncert zakazan je za 13. decembar 2019. godine sa početkom od 20 časova.

    Zdravko Čolić koncert - karte

    Karte za koncert Zdravka Čolića su već odavno puštene u prodaju. Ukoliko niste obezbedili karte za prve dve večeri, sada je trenutak da urgrabite poslednju priliku za treći koncert. 

    Sudeći prema trenutnoj situaciji, ne sumnjamo da će se karte za koncert Zdravka Čolića rasprodati sve do poslednje. Karte za koncert možete kupiti na blagajni Štark arene, kao i na svim prodajnim mestima Ticket Vision-a. Takođe, karte je moguće kupiti i online, na www.tickets.rs.

    Karte za koncert dostupne su po sledećim cenama:

    • 2700 dinara (sektor 226)
    • 2900 dinara (sektor 215)
    • 3500 dinara (FAN-PIT stajanje)

    Osvrt na muzičku karijeru Zdravka Čolića

    Zdravko Čolić spada u red istaknutijih umetnika sa našeg podneblja. Dugogodišnjom karijerom, ovaj pevač je iza sebe ostavio bogato muzičko nasleđe. Na desetine studijskih albuma, singlova i kompilacija ugrađeno je u njegovu karijeru. 

    Studijski albumi

    Godina Naziv albuma
    1975. Ti i ja
    1978. Ako priđeš bliže
    1980. Zbog tebe
    1981. Malo pojačaj radio
    1983. Šta mi radiš
    1984. Ti si mi u krvi
    1988. Rodi me majko sretnog
    1990. Da ti kažem šta mi je
    1997. Kad bi moja bila
    2000. Okano
    2003. Čarolija
    2006. Zavičar
    2009. Kad pogledaš me preko ramena
    2013. Vatra i barut
    2017. Ono malo sreće

    Smeštaj tokom koncerta

    Ukoliko ste svoje karte rezervisali na vreme, a još uvek niste obezbedili smeštaj tokom boravka u Beogradu - sada je pravi trenutak. Po relativno pristupačnoj ceni možete iznajmiti svoj stan na dan na Novom Beogradu; nadomak Štark arene. Budite i Vi deo najvećeg spektakla na Balkanu o kojem će se dugo vremena pričati. 

     

    15 Dec 2023
    Ako ste voljni da razvijete zaradu od izdavanja apartmana, pročitajte tekst - donosimo vam proverene taktike i savete iskusnih vlasnika u nastavku.
    08 May 2023
    Istražite najpopularnije porodične apartmane u Beogradu i rezervišite sebi smeštaj koji nudi sjajan odmor u porodičnom okruženju.